Yasmine

Delen S
Geboren in Kontich
op 3 maart 1972
25 juni 2009
Hilde Rens
Bekijk DiscografiesLees Biografie
"Ondanks alle verschillen doen we in wezen allemaal hetzelfde: muziek maken en optreden."
Het mooiste porselein

Kwart voor tijd

Acht jaar na haar dood brengt Yasmine de 8ste augustus 2017 een nieuw nummer uit, Kwart voor tijd. Het gaat om een onuitgegeven nummer dat Yasmine in 2008 zong tijdens Song City, een week waarin artiesten nieuwe nummers maken die aan het einde van de week tijdens een concert worden uitgevoerd. De familie van de zangeres heeft de toestemming gegeven om de geluidsopnames van toen te herwerken en uit te brengen. Het nummer is de 8ste augustus voor het eerst te horen in Spits op Radio 2. Later volgde in de uitzending nog een interview met Ronald Van Huffel en Luc Standaert, die aan de single meewerkten. Yasmine nam het nummer destijds op als een demo, nu is het op muziek gezet. Muzikant Eric Melaerts, een boezemvriend en producer van Yasmine werkte eraan mee. Aan Het Nieuwsblad vertelde hij: "In de studio was het soms echt happen naar adem. Maar het is wel een sterke song geworden. Donker, heel erg zoals ze was." De opbrengst van het nieuwe nummer gaat naar Make-A-Wish. De 9de augustus stootte Kwart voor tijd in één ruk door naar de eerste plaats in de downloadlijst van iTunes.

De Roos ... Diep in mij

Op 25 juni 2017 is het acht jaar geleden dat Yasmine overleed. Voor haar vriendin en collega Geena Lisa tijd om de liedjes van Yasmine nieuw leven in te blazen. Geena heeft de idee stilaan laten rijpen en wil er nu mee naar de theaters en culturele centra trekken, daarbij geruggensteund door Kate Ryan. Aan de pers laat Geena eind april daarover al weten: "We doen dit samen. Zo heb ik een schouder om af en toe even mijn hoofd op te leggen. Ik denk dat het soms nog flink pijn zal doen, maar het voelt juist. De tijd is er rijp voor. Eerder was dit niet gelukt." Deze zomer stort Geena zich samen met Kate Ryan op de muzikale nalatenschap van haar goede vriendin Yasmine, en zullen de beide dames ook het werk van Ann Christy aanraken. Daarna trekken ze met die show naar de culturele centra. En daar krijgt het optreden nog een extra dimensie. "Kate en ik zijn volop aan het repeteren, en zij heeft Yasmine niet zo goed gekend als ik. Toch is ze altijd erg benieuwd naar de verhalen die ik over haar vertel. Daarom denk ik eraan om dat ook tijdens onze concerten te doen."

Het klinkt misschien melig, maar er was veel liefde tussen ons. Wij hadden elkaar heel graag. Ik mis ze soms echt. Het was ne schone mens. Dat was echt ne schone mens!

Eric Melaerts over Yasmine

Het mooiste porselein breekt

Yasmine had behoefte opnieuw gewoon Hilde te mogen zijn, zichzelf dus. Wanneer haar partner het in april 2009 niet meer ziet zitten, gaat Yasmine bij haar zus Inge wonen. Zij wordt depressief en voelt zich diep ongelukkig. Haar vrienden en collega's zien hoe zij van een sterke vrouw verandert in een broos wezen. Zij trekt veel in twijfel, vooral zichzelf.

Yasmine overlijdt in Kontich de vijfentwintigste juni 2009. Haar testament zijn niet alleen haar albums, maar tevens het boek Yasmine houdt woord, zo genoemd naar haar laatste theatertournee, waarin vier grote thema's (verlangen, verlies, verwondering en vooruitgang) centraal staan en waarin je haar favoriete gedichten van Herman de Coninck tot Leonard Nolens kunt lezen en horen, voorgedragen op de bijgevoegde cd.

Ik wil nog niet doodgaan, mijn taak zit er nog niet op. Ik ben nog te jong en wil nog zoveel doen en onze dochter groot zien worden. De dood an sich schrikt me niet af.

Yasmine over de dood

Dranouter

Yasmine geeft het beste van zichzelf op het festival Dranouter. Ze zingt o.a. Regenjas, Marianne en Waltz.

10 jaar op de planken

Met de cd Liefde en liedjes viert Yasmine in 2004 haar tienjarige carrière en begint datzelfde jaar samen met Marc Hendrickx aan het project rond songs van Leonard Cohen dat resulteert in het album Vandaag, het morgen van gisteren, een conceptalbum met vertalingen door onder meer Kris De Bruyne, Thé Lau en Rick de Leeuw. Yasmine en Leonard Cohen, dat is een verhaal apart.

Voor de productie tekent Geoffrey Burton, die ook aan haar laatste album Licht ontvlambaar meewerkte. Dat is zeker niet een commerciële cd en wellicht haar minst toegankelijke. Cohen is ook nu weer haar inspiratiebron.

Eerst nemen we Manhattan

"Gestraft werd ik tot 20 jaar verveling
Breken, moest ik, binnen die termijn
Maar vandaag zul je me, zul je me terugbetalen."

Dans me

"Dans me naar je schoonheid en de rijkdom die je bent
Dans me uit de drukte naar een wondermooi moment
Raak me als ik leven ben en raak me als ik rouw
Dans me naar het hart van jou."

Het grote vuur

Een cover van Leonard Cohen, uit haar theatertour Vandaag, het gisteren van morgen.

Je eeuwige regenjas

Yasmine brengt Je eeuwige regenjas, een cover van haar grote inspiratiebron Leonard Cohen.

Hij heeft me doen beseffen dat ik verhalen nodig heb. Ik kan niet meer zo veel met oppervlakkige woorden, ik kan daar als performer niets mee aanvangen.

Yasmine over Leonard Cohen

Dit is mijn persoonlijkste plaat en die breng ik op basis van teksten van iemand anders. Ik had tijdens het vertalen voortdurend het gevoel dat ik mezelf tegenkwam.

Yasmine over 'Vandaag, het morgen van gisteren'

Yasmine

Haar titelloze zesde album gaat niet zo vlot van de hand, maar klinkt dan ook heel anders dan de rest. Voor de songs tekenen heren als Frank Vander linden, Miguel Wiels en Stefaan Fernande.

Op het album staat onder meer het liedje Huis, een cover van Lamp, Lazarus en Kris, opgedragen aan haar toenmalige partner Marianne, met wie ze twee jaar later, de dertigste augustus, in Edegem in het huwelijk treedt.

Huis

"Als ik je wek met nieuwe moed
en jij je ogen opendoet
je rekt je uit,je kijkt me aan
je lach en dan is alles goed."

Alle meisjes aan de macht

Yasmine zingt Alle meisjes aan de macht in het programma Hitkracht.

Suzanne

Verbazingwekkend is in 2000 Yasmines samenwerking met Frank Boeijen, wat hun beiden een grote hit oplevert, namelijk de vertaling van Leonard Cohens Suzanne. Frank en Yasmine waren eerder op een avond lekker doorgezakt wanneer hij iets later contact met haar zoekt. Hij wil nog wel eens een single in Vlaanderen wil uitbrengen, een duet met haar, om op die manier ook een jonger publiek aan te spreken en of ze in verband daarmee niet eens wil langskomen.

Zij maken een afspraak bij hem thuis in Nijmegen en jammen er daar in zijn homestudio met hun tweetjes leuk op los, zoekend naar het geschikte nummer, tot Frank Suzanne van Leonard Cohen voorstelt, want hij bracht dat al vaak tijdens zijn liveshows. In Vlaanderen wordt deze single een behoorlijke radiohit.

Blauw

In 1999 is er het album Blauw. Qua repertoire en muzikale bezetting nog iets steviger. Hitgevoelige nummers zijn nog steeds aan de orde. Zo is er Meisjes aan de macht, een song waar Yasmine tijdens haar leven met gemengde gevoelens op terugkeek. Dat liedje hoorde ze voor het eerst in een demoversie toen ze bij Stefaan Fernande thuis op bezoek was. Volgens Stefaan was ze er toen weg van, maar wanneer ze jaren later meer op een alternatief publiek mikt, zal ze zich op de een of andere manier van deze stijl van liedjes distantiëren.

Wel opmerken dat de pure popsongs op Blauw achterwege worden gelaten in het voordeel van moderne kleinkunst. De meezingbaarheid wordt stevig teruggeschroefd. Naast Meisjes aan de macht schreef Stefaan Fernande ook de nummers Slaaf, Zachte hypnose en Zorgeloze wereld.

Altijd weer tikt de klok

Altijd weer tikt de klok, zingt Yasmine live in De Zevende Dag.

Diep in mij

Yasmine brengt Diep in mij tijdens De Zevende Dag.

Da's een goeie vraag

Yasmine zingt Das een goeie vraag live in De Muziekdoos.

Prêt à Porter

In 1997 scoort Yasmine opnieuw met een beeld van een nummer: Porselein, dat ook terug te vinden is op de cd Prêt à porter, ook deze keer in een productie van Eric Melaerts en met muzikanten als Jean Blaute en Evert Verhees. Yasmine had Stefaan leren kennen tijdens een albumvoorstelling van Clouseau in de maand september van 1996. Stefaan had voor hen net Nobelprijs geschreven. Het was Jean Blaute die hem tipte dat Melaerts en Yasmine op zoek waren naar een geschikte tekstschrijver voor haar. Zonder haar ook maar één keer vooraf ontmoet te hebben, schrijft hij voor Yasmine het daarnet al aangehaalde Porselein, een schot in de roos. Het nummer blijft niet voor niets steeds opduiken in de Radio 2 1000 klassiekers en in de MNM Top 1000.

Teksten worden voor Yasmine ook almaar belangrijker, wat ook te horen is op de daaropvolgende succesvolle single Kikkerkoel, eveneens uit het inmiddels met goud bekroonde album Prêt à porter.

7 Jaar Nachtradio

Naar aanleiding van 7 jaar Nachtradio brengt Yasmine enkele nummers live.

Nooit nog een andere

Yasmine brengt een overtuigende vertolking van haar lied Nooit nog een andere in De niks voor niks show op BRTN.

Portfolio

Een enorme switch maakt Yasmine twee jaar later met het album Portfolio. Ze was het beu in het weekend van discotheek naar discotheek te hollen om daar een paar liedjes te kwelen en hop, verder naar de volgende danstempel. Ze hield intussen meer en meer van het repertoire van Daniel Lanois, Emmylou Harris en vooral Joni Mitchell. Yasmine tekent een contract bij Dino en krijgt tijdens de opnamen muzikale steun van onder anderen Eric Melaerts, Jody Pijper en Piet Van den Heuvel.

Als eerste single uit Portfolio wordt een song van John Terra Diep in mij op tekst van Daniel Ditmar gelicht, volgens John een van de mooiste liedjes die hij ooit heeft geschreven. Yasmine was bij John op bezoek en koos uit een hele rist demo's zonder aarzelen Diep in mij, dat ze eerst nog aan haar producer Eric Melaerts wilde voorleggen, die er volgens John een subliem arrangement bij schreef, wat het liedje een extra dimensie gaf.

Dat album Portfolio leverde nog een grote hit op, een song van Phil Spector, Gerry Goffin en Carole King: Ik was zo graag bij jou gebleven, oorspronkelijk door The Ronettes op plaat gezet als Is that what I get for loving you?, goed voor een achttiende plaats in de BRT Top Dertig in de lente van 1995. Portfolio wordt iets later met goud bekroond.

Ik was zo graag bij jou gebleven

Yasmine zingt Ik was zo graag bij jou gebleven in het programma Vlaams & Goed.

Geliefde presentatrice

Yasmine was een vlotte, graag geziene presentatrice. Ze begon haar carrière in 1992 bij Studio Brussel , en een jaar later maakt ze de overstap naar VTM , waar ze de Super 50 presenteert aan de zijde van Erik Goossens. Het hek is helemaal van de dam als zij Bea Van der Maat mag vervangen in Tien om te Zien.

Zij maakt als veejay als eerste deel uit van de TMF-bemanning en stapt in 2000 definitief over naar de VRT met op haar palmares: presentatrice bij Donna, omroepster bij Eén, opvallend lid in het panel van Het Swingpaleis en De Notenclub. Jaren na elkaar presenteert zij De Rode Loper, jureert tijdens Eurosong, en presenteert ze Zo is er maar Eén.

Outing

Waar Get Ready in die periode compleet onderuitging omdat ze zich weigerden te outen, deed Yasmine daar niet moeilijk over. Integendeel. Rond haar twintigste werd ze voor het eerst verliefd op een vrouw. Persoonlijk had zij enkele jaren nodig om het in haar hoofd te verwerken en die stap te durven zetten, maar zodra de mist was opgetrokken, kon ze er gemakkelijk over praten.

Mooi zo

Zij sluit zich aan bij het promotieteam van VTM en haalt in 1991 haar eerste platencontract binnen: een deal bij Antler, dat commerciële Nederlandstalige dance wil uitbrengen. Zij heeft enkele demo's klaar en laat die horen aan Olivier Adams en Maurice Engelen van Lords of Acid, die voor haar nummers gaan schrijven. Dat wordt de single Wie denk jij wel dat je bent met vrij snel als vervolg in 1992 een eerste album Mooi zo met daarop het liedje Twijfels, dat het erg goed doet in VTM's Tien om te Zien. Het is de eerste ballade die ze inblikt, wat twijfelend gezongen, maar achteraf bekeken volgens haar een belangrijk nummer in haar carrière. Een jaar later is er de cd Als jij dat wil in een productie van Fred Bekky, die ook heel wat songs voor zijn rekening neemt, met singles als Waar jij gaat en In de regen gedanst.

De eerste stappen in de showbizz

Haar droom zangeres worden, strookt niet met de plannen van papa en mama Rens, want die sturen hun dochter naar de Hogeschool in Mechelen, waar zij zich inschrijft als student communicatiemanagement. Na twee jaar keert ze de school definitief de rug toe. Zij trekt in bij haar zus Anja om thuis conflicten te vermijden.

In 1989 duikt Hilde in de Soundmixshow van VTM op met de hit Don't cry for me Argentina en presenteert zich een jaar later tijdens de Golden Voice Soundmix, waar zij ontdekt wordt door manager Frank Arkesteyn. Hilde wordt voor de buitenwereld Yasmine, naar het schijnt zo genoemd naar Yasmin Parvaneh, de toenmalige vriendin van Simon le Bon van Duran Duran, een van haar lievelingsgroepen.

Haar jeugd

De derde mei 1986, de dag waarop Sandra Kim het Eurovisiesongfestival wint, besluit Hilde zangeres te worden. Zij is dan veertien. Aan de middelbare school in Kontich studeert zij moderne talen, maar het zingen krijgt almaar meer voorrang. Zij leert Tom Van Landuyt en Pascale Michiels kennen en sluit zich aan bij hun groepje Precious Limits. Coveren is hun voornaamste bezigheid.

Yasmine wordt geboren

Yasmine, in het echte leven Hilde Rens, wordt de derde maart 1972 als jongste dochter van Walter en Anita in Kontich geboren met om haar heen nog twee zussen: Anja en Inge. Zij wordt katholiek opgevoed, iets wat haar jaren klein heeft gehouden en waarover zij zingt in haar lied Ik ben liever traag vandaag.

Al op de lagere school droomt zij ervan zangeres te worden met Ann Christy als groot voorbeeld. In de lagere school zingt Hilde in het schoolkoor De Konsinjoorkes. Wanneer zij twaalf is, volgt zij notenleer en piano aan de plaatselijke muziekacademie en twee jaar later begint zij aan een klassieke zangopleiding.