Willy Sommers

De ontdekking

Op zekere dag moet de zanger van The Yeats, Luk Vankessel, voor een jaar onder de wapens. Aan Willy wordt door hun manager Jean Cornelis gevraagd of hij zijn plaats niet wil innemen. Er wordt met The Sons Of Abraham overlegd en die gunnen Willy die stap hogerop wel. Maar na een jaar heeft Luk andere plannen en beslist Willy dan maar bij The Yeats te blijven. Bij The Yeats moest Willy zijn stijl wat aanpassen, want het ging er bij hen ruiger aan toe met voorop vooral het repertoire van The Rolling Stones en The Kinks.

Hij kon toen niet vermoeden dat iets later platenproducer Roland Verlooven, een man die tot dan zijn sporen vooral in de kleinkunst had verdiend, een grote rol in zijn leven zou gaan spelen. Roland is op zoek naar een nieuwe uitdaging en gaat op verzoek van de bazen van zijn platenfirma Vogue uitkijken naar een nieuwe Vlaamse zanger, maar dan in het schlagergenre. Wanneer The Yeats optreden in Halle in het voorprogramma van The Pebbles, komt Roland eens poolshoogte nemen. Roland liet na hun optreden meteen blijken dat hij alleen in Willy geïnteresseerd was en met hem uitsluitend Nederlandstalige liedjes wilde opnemen.

Het was ontzettend moeilijk voor Roland om Willy, die tot dan toe alleen in het Engels had gezongen, ervan te overtuigen in het Nederlands te gaan zingen. Willy moet koste wat het kost een demobandje inzingen om de mensen van de platenfirma te overtuigen van zijn kunnen en dat wordt een cover van een liedje van Jimmy Frey en een van Will Tura . De platenfirma gaat na het beluisteren van die twee liedjes meteen akkoord, want die heeft dadelijk door dat Willy ook een knappe jongen is, volgens hen veel aantrekkelijker dan zijn concurrent-collega's Paul Severs en Salim Seghers .