Willy Sommers

Delen S
"Ik was een 18-jarige rocker die droomde van The Beatles en The Rolling Stones, wat moest ik nu met 'Zeven anjers, zeven rozen'?"
Willy's weg

Op 1 in de Radio 2 Zomer 500

Maandag 31 augustus 2021 konden we het meemaken op Radio 2, de finale van de "Radio 2 Zomer 500" met op drie Bryan Adams Summer of 69, op twee Niels Destadsbader & Regi met de Radio 2 Zomerhit 2021 De wereld draait voor jou, en op 1, net zoals vorig jaar, Willy Sommers met Laat de zon in je hart.

Het Vlaanderen Feestlied

Op zondag 11 juli 2021 vieren we de Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap. Ook dit jaar kunnen we deze dag niet zomaar geruisloos laten voorbijgaan. Willy Sommers zingt het Vlaanderen Feestlied Sterker dan ooit. "Het lied gaat niet alleen over Vlaanderen, maar ook over de situatie waarin we ons nu bevinden. We zijn sterker dan ooit. We hebben heel wat meegemaakt de laatste tijd tijdens de coronaperiode. Het lied gaat over het gevoel dat we stilaan krijgen van die vrijheid. Ik heb nu ook mijn twee prikken gekregen en voel mij bijna de koning te rijk. Het geeft toch een veilig gevoel. Dus Vlaanderen feest: we staan sterker dan ooit, we geven niet op en blijven doorgaan", aldus een enthousiaste Sommers. Sterker dan ooit werd geschreven door Yves Gaillard en Geert Vanloffelt. De show, in een presentatie van Siska Schoeters, zal op zaterdagavond 10 juli integraal te zien zijn op Eén, op zondagavond 11 juli komt er in de vooravond een ingekorte versie op televisie.

20 jaar Eregalerij

Zondag de 25ste april 2021 werd in het Casino Kursaal van Oostende een extra feestelijke editie van "20 jaar Eregalerij" op het getouw gezet. De eigenlijke feestelijke versie moest door de coronacrisis willens nillens verschoven worden naar donderdag 17 maart 2022. Maar bij Radio 2 konden Christel Van Dijck en Jelle Cleymans niet wachten om nu alvast te vieren. Weliswaar zonder publiek, maar niet getreurd, want via de Radio 2-app kon iedereen thuis gratis genieten van een terugblik op twee decennia boordevol muziek van bij ons, met onvergetelijke fragmenten, onder meer een nieuwe versie van Eenzaam zonder jou door Camille Dhont en een medley van de hoogtepunten uit 20 jaar door het Radio 2-koor onder leiding van componist Hans Primusz. Tijdens deze speciale online editie werden er deze keer geen carrièreprijzen uitgedeeld. Drie iconische nummers kregen echter wel een ereplaats toebedeeld: Eerste sneeuw van Jan De Wilde, Oh la la la van TC Matic en Als een leeuw in een kooi van Willy Sommers. Dat nummer deed het in 1989 onverwacht goed. Een gouden plaat voor een Vlaams nummer was in die tijd zeker geen evidentie. Bovendien had het niet veel gescheeld of die single was nooit uitgebracht. Aanvankelijk vonden Willy en zijn team het niet goed passen bij hem. Tot producer Roland Verlooven het tempo veranderde en het plots wel bleek te kloppen. "Ik heb me in die periode regelmatig in de wangen moeten knijpen bij het succes van het nummer", blikte Willy terug. Voor de gelegenheid brachten The Starlings hun versie van Sommers’ hit. "Het is erg fijn je eigen nummers door jonge artiesten te horen brengen," verzekert Willy, die anno 2021 maar liefst vijftig jaar op het podium staat.

Duet met dochter Annemie

Maandag de 1ste maart 2021 zingt Willy voor de eerste maal in zijn carrière live in duet met zijn dochter Annemie tijdens "Liefde voor muziek", deze keer volledig gewijd aan de liedjes van Emma Bale. Willy koos uit haar repertoire voor Nog zoveel mooier, de Nederlandstalige versie van All I want. Na hun vertolking waren er de haast onvermijdelijke tranen. “Dat was de ontlading, hé. Het was ook omdat Emma aan het wenen was”, aldus Willy. Bale heeft namelijk tijdens haar jeugd ook van alles meegemaakt met haar vader na de scheiding van haar ouders. “Haar verhaal is voor een deel ook ons verhaal.” Sowieso betekent dit duet een mijlpaal in het leven van Willy.

Magie in Liefde voor muziek

Maandag de 15de februari 2021 stond Willy centraal met zijn liedjes in het VTM-programma "Liefde voor muziek". De ene cover klonk al beter dan de andere. Het meest in het oorspringend bleek na de uitzending Magie van Philippe Robrecht die dankzij Willy de dag nadien op 1 eindigde in de playlist van iTunes België. "We mogen allebei enorm fier zijn", zegt Willy Sommers daarover in Het Nieuwsblad. "Philippe ziet zijn lied weer opgepikt worden door een nieuw publiek. En voor mij is het de mooiste binnenkomer die ik me in dit avontuur kon wensen. Laat de zon de in je hart dook destijds vliegensvlug de lijsten in, maar niet zo snel als Magie. Het overtreft mijn stoutste verwachtingen.” Voorts zong Bert Ostyn van Absynthe Minded de meer dan gesmaakte rockversie van Zeven anjers, zeven rozen, vertaalde Geike Arnaert Het water is veel te diep naar het Engels, en stak Ronny Mosuse de slow Jenny in een verrassende, jazzy jas.

'Laat de zon in je hart' op 1 in de Zomer 500

Op zaterdag 29, zondag 30 en maandag 31 augustus 2020 rondde De Grootste Familie een onvergetelijke zomer af met de “Radio 2 Zomer 500". Deze lijst met zonnige, vrolijke en opgewekte muziek werd gepresenteerd door Daan Masset, Lars De Groote, Peter Verhulst en Kim Debrie, de vertrouwde stemmen van de zomer van Radio 2. Op maandag de 31ste augustus hoorden we iets voor 18.00 u. dat Willy Sommers de uiteindelijke winnaar werd met Laat de zon in je hart. Die stootte Bryan Adams van de troon die daar vorige jaar op 1 stond met Summer of '69. De derde stek werd ingepalmd door Kaoma met hun zomerse Lambada.

Vlaanderen Feest-lied

Naar goede traditie brengt Radio 2 elk jaar ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag een eigen Vlaanderen Feest-lied. Ook al gaan de evenementen dit jaar op 11 juli niet door, toch blijft Vlaanderen feesten. Daarom vroeg Radio 2 aan Wim Soutaer om zijn hit Allemaal tekstueel aan te passen aan de huidige corona-omstandigheden en een lied voor een coronaproof feest te schrijven. Het refrein klinkt nu als volgt: 
"We gaan dansen in de zon, maar komen niet te dicht. Ja, we omarmen het leven met een lach op ons gezicht. Apart, niet samen, want dat is cruciaal. Maar we genieten van het leven. Allemaal." Om te tonen dat iedereen meeviert, vroeg Radio 2 aan diverse generaties om het lied mee in te zingen: Wim Soutaer, Willy Sommers, Brahim en Zita Wauters. Ze hebben elkaar tijdens het maakproces niet persoonlijk ontmoet. Iedere artiest is op zijn/haar beurt gaan inzingen bij producer Ronald Vanhuffel. Het resultaat is een echte feestplaat geworden, vanaf de 9de juni 2020 te koop via de gekende kanalen en beschikbaar op de streamingdiensten.

MIA voor Vlaams populair

Na regen komt zonneschijn. Dat mocht Willy ondervinden toen hij de 6de februari 2020 naar Paleis 12 in Brussel trok voor de uitreiking van de Mia's, de belangrijkste Vlaamse muziekprijzen. Hij was genomineerd in de categorie "Vlaams populair". Als kers op de taart wist hij die nominatie ook nog te verzilveren. Nadien liet hij weten dat hij vast van plan is na zijn recente hartoperatie het in de toekomst iets rustiger aan te gaan doen. “Ik plan vier weken vakantie, waarvan binnenkort de eerste. Dan gaan we skiën. Maar ik weet nu al dat wanneer ik deze zomer aan het zwembad zal zitten, ik toch weer voortdurend op mijn telefoon zal kijken. Om mee te zijn met alles.

Dringend hartoperatie

Tijdens de jaarlijkse controle bij zijn cardioloog op donderdag de 30ste januari 2020 bleek dat Willy's linkerkroonslagader voor 99% was dichtgeslibd. Hij keerde nadien enigszins koppig huiswaarts, maar zijn arts belde hem enkele uren later op met de melding dat Willy dringend moest geopereerd worden en dat er geen tijd te verliezen was. Vrijdagavond werd Willy in het UZ in Brussel geopereerd. Op zaterdag liet hij al persoonlijk weten dat alles prima was verlopen. Collega's Christoff en Maarten Cox vingen zijn geplande optredens tijdens het weekend vakkundig en met veel enthousiasme op.

Sommers of 69

In 1969 mocht Willy zich aan Engelstalige pop wagen met de groep The Yeats, vijftig jaar geleden. Iets later wordt hij ontdekt door Roland Verlooven die beslist voortaan in het Nederlands te gaan zingen. De geboorte van Willy als artiest wordt de 23 augustus 2019 gevierd met het album "Sommers of 69". Voor deze gelegenheid vertaalt Willy een rist hits uit dat gezegende jaar in het Nederlands: Sugar Sugar van The Archies, Those were the days van Mary Hopkins en Sorry Suzanne van The Hollies. De 4de mei verscheen als voorloper al de single Eeuwige dromers, een vertaling van Daydream believer van The Monkees, met plaats 9 als hoogste notering in de Vlaamse Top 50. "Er breken nog spannende tijden aan", adus Willy. "En ik maar denken dat ik het op mijn zesenzestigste al wel allemaal gezien zou hebben. Ik ben in de fleur van mijn leven.” En laat dat nu de titel zijn van één van Willy’s nieuwe nummers, naast songs als Oh wat een tijd, Ik voel me goed vandaag en Zigzag flaneren we op straat, een duet met Helmut Lotti.

Pukkelpop

Zaterdag 19 augustus 2018 is sowieso een mijlpaal in de carrière van Willy. Hij mag die dag optreden in de Marquee tijdens de 33ste editie van Pukkelpop. "Ik heb getwijfeld. Dat is niets voor mij dacht ik. Ik heb wel ooit op dat terrein gestaan, maar dat was voor Rimpelrock. Mijn dochter van zestien heeft me uiteindelijk overtuigd. En ze heeft gelijk: ik treed vaak op voor jonge mensen, en die zingen alle hits woord voor woord mee", aldus Sommers in "De Morgen". Wat hem eveneens overtuigde was het feit dat die dag ook Daan en Mauro Pawlowski in de Marquee van de partij zullen zijn. Drie om te zien dus! In "Het Nieuwsblad" lezen we de dag nadien: "Laat de zon in je hart, het nieuwe lijflied van elke aanwezige in de overvolle tent. Meisjes kropen op de schouders van hun lief, de ene polonaise na de andere trok door de zaal en iedereen schreeuwde zijn of haar keel schor. Tot een kwartier na de show bleef Pukkelpop zingen. Wat een feest. "Dit is de mooiste dag van mijn leven", zei een glunderende Sommers even later. "Een van de hoogtepunten uit mijn carrière. Wat is er groter dan dit?

Boven de wolken

Op vrijdag 11 augustus 2017 stelt Willy zijn nieuwste album Boven de wolken voor, zijn 27ste. Twee dagen eerder vierde Sommers zijn 65-ste verjaardag die hij wat glans bijzette door zijn aanwezigheid in het Radio 2-programma Plage Préférée dat die dag in Middelkerke plaatshad. Kim De Brie had voor een verrassing gezorgd door, buiten het medeweten van Willy, onder meer Laura Lynn, De Romeo's, Wendy Van Wanten en Jo Vally uit te nodigen. Met trots vertelde Willy over zijn nakend uitverkocht concert in het Casino van Middelkerke en uiteraard over zijn nieuwe album dat deze keer een aparte touch meekreeg. "Will Tura en ik zegden al jaren dat we samen eens een nummer moesten schrijven en eindelijk is het ervan gekomen. Will schreef de muziek voor het nummer Zondag en ik de tekst. Ik ben er apetrots op."

Het erfgoed van Willy Sommers

Op vrijdag 19 augustus 2016 bereikt Willy het heuglijke nieuws dat hij voor de eerste maal in zijn carrière bovenaan de Ultratop album 200 staat. "Het erfgoed van Willy Sommers" komt die dag op één binnen in zowel de Vlaamse als de Belgische Ultratop Album Charts. Een unicum voor een van Vlaanderens populairste artiesten, die net dit jaar exact 45 jaar op de planken staat. Willy is meteen ook de eerste Vlaamse artiest waarmee Universal Music Belgium en Top Act Music het concept van een soundbook in de markt zetten, een rijk geïllustreerd boek dat tevens twee cd’s bevat. Het eerste schijfje bevat tal van klassiekers van Willy uit de jaren 1971-1981 (de erfgoedperiode) en op cd twee staan zijn grootste hits uit de periode daarna tot op heden verzameld. “Ik ben ontzettend blij en fier” laat Willy in een eerste reactie weten. “Na 45 jaar in het vak is mijn ambitie nog even groot als in mijn begindagen en dit fantastische resultaat stimuleert mij alleen maar om nog jaren met dezelfde ‘drive’ door te gaan.” Auteur van het soundbook is voormalig Radio 2-producer Marc Brillouet.

45 jaar op de planken

Willy staat intussen 45 jaar op de planken en viert dat op 12 en 13 augustus 2016 in het Casino van Blankenberge met een spectaculair concert. Wegens het overdonderend succes verlengt hij ook zijn theatertournee "Het erfgoed van Willy Sommers: 1971-1981".

Hartoperatie

Op dinsdag 12 april moest Willy Sommers onder het mes voor een hartoperatie. "De problemen begonnen in de krokusvakantie", vertelt Willy aan Story. "Ik had plots last van duizeligheid en voelde mij vaak onwel. Bij de cardioloog werden hartritmestoornissen vastgesteld. Eerst kreeg ik medicatie, maar om definitief verlost te zijn van die stoornissen, moest ik onder het mes. Even vreesde ik dat mijn carrière gedaan was. Ook de mogelijkheid dat ik de operatie misschien niet zou overleven, flitste door mijn hoofd. Ik was zo bang om mijn gezin in de steek te laten." De operatie, die werd uitgevoerd door de bekende hartspecialist professor Pedro Brugada, verliep perfect. Willy moest de dagen nadien veel rusten, al is dat niet zijn sterkste kant, maar op 21 april stond hij gelukkig alweer op het podium.

Een ster voor Willy

Sinds de zevende oktober 2015 heeft Willy Sommers een ster op de Walk of Fame in "Plopsaland De Panne". Willy is blij dat hij tussen namen als Willy Tura, Wendy Van Wanten, Josje Huisman, Karen Damen en Jan Smit ligt.

Een nieuwe cd voor Willy Sommers

Vanaf het najaar 2014 tot in het voorjaar van 2015 toerde Willy Sommers langs diverse culturele centra met zijn tournee "Het erfgoed van Willy Sommers 1971 – 1981". Met een kwartet topmuzikanten keerde hij live terug naar de tijd toen het allemaal begon en bracht hij zijn eigen klassiekers. De tournee deed Willy met nostalgie en heimwee terugdenken aan de jaren zeventig en de startjaren van zijn carrière. Het inspireerde hem tot het studioalbum "Gisteren wordt vandaag". Op het album staan onder meer: California, een vertaling van It never rains in California van Albert Hammond, Liefdesverdriet doet pijn dat we kennen als Love really hurts without you van Billy Ocean, Beter laat dan nooit oftewel Working my way back to you van The Spinners, die het op hun beurt pikten van The Four Seasons, en Zo'n vrouw dat Dr Hook de hitlijsten inzong als When you're in love with a beautiful woman. "Gisteren Wordt Vandaag" is een album vol liedjes die voor Willy Sommers een speciale betekenis hebben.

Muziek heeft een heel belangrijke plaats in mijn leven en ik ben dankbaar om één van de mooiste beroepen ter wereld te mogen uitoefenen.

Willy Sommers

Back to the seventies

Willy vindt dat het stilaan tijd wordt dat hij een andere draai aan zijn repertoire geeft en gaat zich de komende maanden wat bezinnen. Hij pakt de zeventiende maart 2015 uit met de single Liefste, een vertaling door Willy van de Amerikaanse hit uit 1972 I'd love you to want me van Lobos. Het is de rode loper naar zijn nieuwste album waar hij druk mee bezig is en waarop hij een rist liedjes laat horen waar hij in de jaren zeventig tuk op was.

Aan de fans vraagt Willy voor deze gelegenheid of zij in hun plakboeken op zoek willen gaan naar foto's samen met hem uit de seventies. Willy maakt daaruit een keuze en zij krijgen een speciale plaats in de vormgeving van zijn nieuwste cd én maken kans op een etentje in jaren-zeventig-stijl samen met hun idool.

Als opvolger voor de stevige radiohit Liefste, kiest Sommers als zomersingle voor een Nederlandse bewerking van Arms of Mary van Sutherland Brothers & Quiver, 'n wereldhit in 1974. Tekstschrijver Cliff Vrancken laat Willy in Sandy mijmeren over een jeugdliefde in het zomerse Oostende van weleer.

Willy & De Romeo's

In 2014 beslist Willy en zijn manager Ilia Beyers dat het misschien leuk zou zijn, als zijn agenda het tenminste toelaat, in de toekomst samen te gaan optreden met De Romeo's, op dat moment zowat de populairste groep in Vlaanderen. De tweeëntwintigste februari 2014 staan zij samen op één in de Radio 2 Vlaamse Top Vijftig met Jij bent zo mooi, geschreven door Willy en de Romeo's samen met Paul Vermeulen.

Maar de fans hoeven niet te wanhopen, want de zevenentwintigste mei 2014 brengt Willy op het ARS-label de solosingle Stapelgek uit, geschreven door Bart Herman en Kobus Visagie, en mikt met deze meezinger op het nakende zomerseizoen. Uptempo en veel ritme moeten aan het nummer een zonnige touch aan geven. Hij stelt iets later vast dat hij niet hoger geraakt dan de derde plaats in de Radio 2 Vlaamse Top Vijftig.

Zowel in Blankenberge als in Nieuwpoort presenteert Willy al parodiërend op maandag de elfde en woensdag de twintigste augustus 2014 naar aanleiding van 25 jaar VTM Tien om tegen de sterren op te zien, waar hij schittert zonder Anne De Baetzelier, die wordt vervangen door een goed op dreef zijnde Nathalie Meskens.

40 jaar hits

Omdat verzamelaars het altijd goed blijven doen, brengt Sommers in 2011 de box 40 jaar hits uit, een dubbelalbum met daarop zijn bekendste songs. Op tekst van Jo De Clercq is er in 2012 de single Dromen van verre stranden, een bewerking van Una paloma blanca van The George Baker Selection, in de Radio 2 Vlaamse Top Tien goed voor een eerste plaats, en iets later van de hand van David Vervoort Ik moet aan je denken. Het schlagergehalte wordt sterk opgetrokken, de meezingers en de polonaises zijn nooit ver uit de buurt.

Een echte knaller wordt in 2013 het nummer Achter de wolken schijnt altijd de zon, geschreven door Phil Sterman. Met trots ziet Willy dat nummer naar de eerste plaats in de Vlaamse Top Tien stijgen. Die single siert ook de nieuwe cd Pluk de dag met daarop als aardigheidje het liedje Geef me de vijf, dat Bart Herman speciaal geschreven heeft als een duet voor Willy en zijn dochter Luna.

Als zomersingle lanceert Willy het liedje Que sera sera van de hand van Patrick Renier, ooit gangmaker van de carrière en de hits van Belle Perez. De single houdt in de Radio 2 Vlaamse Top Tien in de maand juli van 2013 halt op de zesde plaats.

Laat de zon in je hart

Uit Villa Vanthilt

Een wonder van een vrouw

Willy brengt ambiance tijdens Peter Live met Een wonder van een vrouw.

Vogelvrij

Almaar op zoek naar nieuwe inspiratiebronnen en vooral een dynamische ploeg komt Willy op het einde van 2009 bij platenfirma ARS terecht, vooral bekend voor de strijd die ze levert om de Vlaamse muziek die plaats te geven die zij verdient. Willy voelt zich hier dadelijk thuis. Er staan een rist nieuwe liedjes op, geschreven door Patrick Renier, David Vervoort, Phil Sterman en Willy Sommers, en er wordt ook gecoverd. Les lacs du Connemara van Michel Sardou wordt Vogelvrij, waarmee Willy de twintigste maart 2012 op de eerste plaats staat in de Vlaamse Top Tien.

In diezelfde stijl is er iets later Een wonder van een vrouw, origineel op plaat gezet door Linda de Suza als Une fille de tous les pays. Sommers en zijn team zijn in de wolken, want hij heeft de formule gevonden: een goede melodie, een ietwat betere tekst dan de Vlaamse doorsnee én een stevige productie. Die formule rendeert en vertaalt zich ook in een drukke concertagenda.

Ik denk aan jou

De tiende maart 2007 zal Sommers niet snel vergeten, want hij ontvangt op het stadhuis van Aarschot de Golden Lifetime Achievement Award. Luc Vander Schelden van platenfirma Magic gaat aankloppen bij Patrick Hamilton met de vraag of hij geen nieuw album voor Sommers wil produceren. Willy heeft ook een goed raadgever gevonden in de persoon van zijn manager Ilia Beyers.

Het album Ik denk aan jou slaat deze keer iets meer de richting van de schlager in. Bart Herman schrijft mee alsook Dennis Peirs, Pierre Kartner, zelfs Willy zelf waagt zijn kansen in het nummer Ik blijf vanavond bij jou. Het opvallende Laat de zon in je hart, dat als voorloper van zijn nieuwe album wordt gereleaset, bezorgt Willy de tweeëntwintigste juni 2006 een tweede plaats in de Vlaamse Top Tien. Ook het nummer Jij bent alles voor mij uit die cd komt op single uit, maar bekoort veel minder.

35 jaar Willy Sommers

Een mens zou er zeeziek van worden, maar in 2005 duikt Willy op bij platenfirma Magic, verdeeld door EMI. Luc Vander Schelden van Magic stelt Willy voor het album 34 jaar carrière - 34 grote hits! uit te brengen. Voor de fans een leuke verzamelaar om de hits keurig verdeeld over twee cd's in de kast te hebben.

In 2006 prijkt Willy op de affiche van het eerste Schlagerfestival door VTM in de Ethias Arena in Hasselt georganiseerd. Willy staat daar op het podium aan de zijde van Vader Abraham, Jimmy Frey en Eddy Wally . Ook tijdens de edities in 2009, 2010 en 2012 zal Willy van de partij zijn. De vierde mei wordt Willy voor de derde keer vader en wel van zijn zoon Luka. Hij wordt in 2006 ook uitgenodigd voor de editie van Houden Van, Griffelrock in het Antwerpse Sportpaleis. Datzelfde jaar viert Sommers zijn vijfendertigjarige carrière in het Kursaal van Oostende met een groots en uniek concert.

De Eregalerij

2002 wordt voor Willy zowel een vrolijk als een wat gênant jaar. Gertrude Vereecken, beter bekend in Vlaanderen als zangeres Truus, vertelt in een interview dat zij jaren geleden een intieme relatie met Willy heeft gehad en dat zij daar dochter Annemie aan heeft overgehouden. Al die tijd heeft zij dit verzwegen, maar haar dochter heeft recht op een eerlijk bestaan en wil niet langer verdoken blijven. Dat jaar krijgt Willy er een tweede kind bij en dat wordt zijn dochter Luna uit zijn relatie met Cindy. Al bij al worden de plooien gladgestreken en gaat de heisa in de pers snel liggen.

Willy krijgt de eenentwintigste november van dat jaar een ereplaats toegewezen voor zijn nummer Zeven anjers, zeven rozen in De Eregalerij van Radio 2 en Sabam en deelt hij die eer met de componist en producer van dat nummer Roland Verlooven. Op platengebied wil Willy daarom betere resultaten scoren. Geen wonder dat hij op zoek gaat naar een nieuwe platenfirma.

Bij Piet Roelen

Sommers komt op aanraden van Piet Roelen terecht bij Universal, waar intussen Helmut Lotti met zijn Goes Classics diverse malen platina heeft binnengerijfd. Piet lanceert in 2003 de idee om het zangtalent van Willy te koppelen aan dat van Luc Steeno en Lisa Del Bo , die op dat moment ook in de artiestenstal van Piet Roelen huizen. Er wordt, nog maar eens, geopteerd voor covers: Let it be me, Sing C'est la vie, L'Avventura, True love, Something stupid... Als er vertaald moet worden, neemt Peter Koelewijn die taak wel voor zijn rekening. Het resultaat staat op de cd 'De mooiste duetten en meer'.

Dipje

Dat platenverhaal met Play That Beat duurt niet lang. Voor het volgende album belandt Willy in 2000 bij platenfirma Label Vie onder aanvoering van Bert Burm. Er wordt opnieuw gekozen voor vertalingen van bekende Franse chansons van onder anderen Patrick Bruel, Pascal Danel, Salvatore Adamo, Michel Sardou en Didier Barbelivien. Vertaler van dienst is Bart Herman . Op dat moment wordt Ilia Beyers de manager van Willy. Kleine Karlien en Mooie vrouwen daaruit worden als singles gekozen, maar in de hitlijsten zonder resultaat. Vlaanderen reageert niet.

Einde TOTZ

Aan het jarenlange wekelijkse succes van Tien om te Zien komt er in augustus 1999 een einde. Willy presenteert dan de vijfhonderdvierenvijftigste aflevering. Het programma keert het jaar nadien terug, maar dan uitsluitend tijdens de zomermaanden, acht afleveringen lang. Willy zal Tien om te Zien blijven presenteren tot en met 2004. Nadien wordt hij vrij bruusk bedankt voor bewezen diensten en blijft Anne De Baetzelier tot in 2008 presenteren. In 2009 wordt het programma definitief afgevoerd.

Een nieuw hoofdstuk

En dan is Willy klaar voor een nieuw verhaal. Hij komt in 1998 terecht bij de firma Play That Beat, die Mama's Jasje en Get Ready heeft grootgemaakt en erg blij is met Willy in zee te gaan. De productie komt in handen van John Terra terecht en als arrangeurs worden Pino Marchese en Wim Claes aangetrokken. Er wordt gewerkt aan het nieuwe album Op reis naar jou.

En kijk, die samenwerking werkt. De single Met mijn ogen dicht doet het erg goed in de diverse hitlijsten, zowel bij de VRT als bij VTM. Ook het nummer Er is geen reden uit die cd doet het op single beregoed. Datzelfde jaar ontmoet Willy de liefde van zijn leven, Cindy De Meyer. Zij gaan samenwonen.

Profumo d'amore

Wat misschien niet nodig was geweest, was het voortborduren op het patroon van Parfum d'amour. In het kielzog van die plaat verschijnt in 1995 Profumo d'amore. Ook deze keer zijn qua vertalingen Jan De Vuyst en Johan Verminnen van de partij, aangevuld met Roland Verlooven en Dennis Peirs. Italiaanse hits zoals Roberta, Tu soltanto tu, Tornerò, Azzuro en Solo noi passeren de revue. Buona notte en Kom terug halen nipt de Vlaamse Top Tien. Azzuro wordt niet zo gunstig onthaald.

Roland merkt dat hij echt is leeggeschreven. Hij maant Willy aan op zoek te gaan naar zowel een nieuwe producer als een nieuwe platenfirma. Dat valt Willy zwaar. Om in schoonheid af te ronden, is er in 1996 nog het album Willy Sommers 1996, waarvoor Roland nog alle teksten en muziek levert. Als een soort dankjewel neemt Willy een nieuwe versie op van Zeven anjers, zeven rozen. Die afronding in schoonheid wordt extra in de bloemen gezet met de verzamelaar Willy Sommers 25 jaar: een selectie van achttien hits, een overzicht vanaf 1971 tot en met 1995.

Willy & Isabelle

In de zomer van 1994 brengt Willy het liedje Laat je leiden... verleiden op de markt. De verleidster van dienst is Isabelle A , drieëntwintig jaar jonger dan Willy. Het is pure liefde, zo vertelt Sommers in de media, die hen maar al te graag op de hielen zitten. Willy en Isabelle gaan samenwonen om hun liefde een kans te geven, maar de zesde november 1997 laten zij aan de pers weten dat hun relatie erop zit.

Parfum d'amour

Nog steeds onder de Philipsvlag en de veilige vleugels van Roland Verlooven is er in 1993 de cd Nooit meer alleen. Gouden hits levert deze cd niet op, al doen de singles Ergens is er iemand en Een liedje op de radio het in de Vlaamse hitlijsten meer dan behoorlijk. Omdat conceptalbums, cd's opgehangen aan een bepaalde kapstok, almaar belangrijker worden, gaat Willy samen met Roland op zoek naar een aantrekkelijk thema en dat wordt in 1993 de cd Parfum d'amour.

Roland is een maand naar Spanje getrokken om nummers te schrijven, maar hij komt terug zonder. Hij geeft aan Willy eerlijk toe dat de inspiratie op is. Dan maar op zoek gaan naar mooie bestaande liedjes en omdat Willy een zwak heeft voor Franse chansons, is de keuze snel gemaakt. Zij selecteren twaalf liedjes uit de muzikale Franse schatkist. Zo covert Willy onder meer Le premier pas van Claude-Michel Schönberg, Fais-moi une place van Julien Clerc, Je viens pas te parler d'amour van Daniel Guichard en Babacar van France Gall.

Het valt meteen op dat Willy niet gelijk voor de bekendste Franse liedjes is gegaan, dus niet voor een vertaling van Comme j'ai toujours envie d'aimer, Aline, Ma vie... Barbara en De eerste stap worden als single gekozen, maar hoogvliegers worden het niet. Het album zelf wordt wél goed onthaald en betekent een verademing tussen de andere Sommersplaten door.

Hartenbreker

Een jaar later wordt er ook aan nieuwe nummers gedacht en is er de cd Hartenbreker. Roland Verlooven is nog steeds de producer van dienst. Ook Eric Melaerts, Bert Candries en Alain Van Zeveren blijven voor de instrumentale steun zorgen. Willy's toenmalige liefje Viviane mag de styling voor haar rekening nemen. Alle nummers worden door Roland geschreven met uitzondering van Alleen op de wereld, dat van de hand van Will Tura en Nelly Byl is.

Het nummer Mijn hart is groter daaruit wordt op single uitgebracht en staat binnen de kortste keren boven aan de Vlaamse Top Tien. Intussen heeft Wendy Van Wanten luidruchtig van zich laten horen in de hitlijsten. Voor Willy een gelegenheid om zijn talent aan het hare te koppelen en dat wordt de hitsingle Kijk eens diep in mijn ogen, een late zomerhit voor hen beiden.

Kijk eens diep in mijn ogen

Willy brengt samen met Wendy Van Wanten het duet Kijk eens diep in mijn ogen, tijdens het televisieprogramma Margriet.

Hou van mij en 20 jaar Willy Sommers

In 1990 is er ook het album Hou van mij met daarop elf nieuwe nummers, waaronder het opvallende Mooie vrouwen lopen nooit in de schaduw, dat in de Vlaamse Top Tien tot op de tweede plaats geraakt, en de singles Hou van mij en Ik hou van jou zoals je bent. Het jaar nadien staat hij twintig jaar op de planken, wat gevierd wordt met een concerttournee en het album Sommers 20. Uitgeverij Taptoe uit Eeklo geeft het huldeboek 20 jaar Willy Sommers uit.

Als een leeuw in een kooi

Sommers zingt zijn grote hit Als een leeuw in een kooi live bij Margriet Hermans .

Als een leeuw in een kooi

Door de opkomst van Tien om te Zien scoort Willy gigantisch met zijn single Als een leeuw in een kooi. Zelfs in de popgerichte BRT Top Dertig klimt hij de vijfde augustus 1989 naar de achtste plaats met als naaste belagers Jason Donovan, Gerard Joling, Confetti's, Gloria Estefan en Prince. Hij brengt ook het album Verliefd op de markt, een soort verzamelalbum waar goed op gereageerd wordt.

Tien om te Zien wordt zowel in 1989 als in 1990 bekroond met een Gouden Oog. Wanneer in 1990 het album 16 voor Tura verschijnt, is de eer aan Willy om zijn versie van Alleen op de wereld neer te zetten.

Het water is veel te diep

Will brengt zijn hit Het water is veel te diep in het televisieprogramma Moet kunnen.

Tien Om Te Zien

Maar Willy heeft veel belangrijker nieuws gekregen. VTM gaat de eerste februari van dat jaar van start en Willy had in de loop van de maand september van 1988 van Mike Verdrengh, die samen met Guido Depraetere die zender had opgestart, een telefoontje gekregen met de vraag of hij het niet ziet zitten een muziekprogramma te presenteren. Dat moet Willy even laten bezinken, want hij voelt zich niet meteen geroepen om zomaar voor de camera's te gaan presenteren, laat staan een liedjesprogramma met daarin de bestverkochte Vlaamse singles.

Het programma in kwestie wordt Tien om te Zien. Willy heeft maar schrik dat hij dan niet meer in die top tien zal voorkomen, want hij kan toch moeilijk zijn eigen hits gaan aankondigen. Daar wordt, nadat Willy had toegezegd, meteen een mouw aan gepast, want Willy mocht het programma presenteren samen met Bea Van der Maat, in een vroeger leven zangeres van de popgroep Won Ton Ton. Dat contrast is meteen een schot in de roos en Willy blijkt zijn tweede hitadem te hebben gevonden.

De platenverkoop van Willy stijgt plots immens. Daar waar hij vroeger zo'n drieduizend singletjes van een nieuw nummer verkocht, wordt nu vlot de kaap van vijfentwintigduizend gepasseerd. En niet alleen Willy vaart er wel bij, ook de rest van zijn Vlaamse collega's. Het kan niet uitblijven of nieuw talent zal ook op de kar springen en die worden zijn naaste rivalen. Denken we maar aan zangers zoals Jo Vally , Luc Steeno , Bart Kaëll , Helmut Lotti en Clouseau.

Zeven anjers, zeven rozen

Willy brengt 3 versies van Zeven anjers, zeven rozen in het programma Mijn grote liefde heet muziek.

15 jaar op de planken

In 1985 komt Willy op de proppen met het album Een nieuwe liefde, een nieuw geluid waarbij hij muzikaal wordt geruggensteund door muzikanten als Bert Candries, Dan Lacksman, Eric Melaerts en Frans De Witte. Twee singles daaruit halen gemakkelijk de top tien: Een meisje voor het leven en Jij wou Athene in de lente zien. Willy blijft erg dicht bij zijn vertrouwde stijl en van die hernieuwde aanpak is eigenlijk niet veel te merken.

In 1986 staat Sommers vijftien jaar op de planken, wat gevierd wordt met vier groots aangepakte concerten, en een show op televisie. De twaalfde september 1987 staat hij nog eens helemaal boven aan de Vlaamse Top Tien en dat met de single Jij en ik. Qua hits voegt Willy er aan het begin van 1989 nog eentje aan toe die niet vlug vergeten zal worden en dat is het nummer Het water is veel te diep, alweer van de hand van Roland Verlooven.

Vlaanderen de Leeuw

Een liedje met meer pit is Vlaanderen de Leeuw, dat Willy op het einde van 1984 op single uitbrengt. Een nummer dat intussen thuishoort in de galerij van Vlaamse klassiekers. Zij waren bewust op zoek naar een liedje waarmee ze zouden opvallen tussen de andere platen door. Een beetje gedurfd, maar het nummer sloeg aan en werd geschreven door Jo met de Banjo, alias Jo De Clercq, alias Dennis Peirs, en natuurlijk Armath oftewel Roland Verlooven.

Breng haar rozen

Er wordt even met de idee gespeeld om bij de start van de jaren tachtig en inpikkend op de toen allesoverheersende Angelsaksische trend Willy in het Engels te laten zingen, maar dat ziet zijn producer Roland Verlooven niet zitten. Willy gooit het imago van tieneridool van zich af en gaat zijn producties steviger aanpakken. Omdat rozen voor Willy blijkbaar belangrijk zijn, zingt hij Breng haar rozen, in de Vlaamse Top Tien de zestiende augustus 1980 goed voor een eerste plaats, opgenomen in zijn vertrouwde stijl met veel strijkers en romantiek.

Mijn beste vriend

In 1979 is Willy Sommers druk bezig met de opname van zijn elpee "Zing een liedje in je moedertaal". Hierop staat onder andere zijn hit De nacht wordt lang. Willy was in die tijd de kritiek op de kwaliteit van zijn Nederlandstalige teksten grondig beu. Hij werkte toen nauw samen met producer Roland Verlooven en die vond het geen slecht idee qua tekst eens te rade te gaan bij Zjef Vanuytsel waarvoor Roland onder meer de elpees "De Zotte Morgen" en "De Stilte van het land" had geproduceerd. Zjef schreef speciaal voor Willy de tekst bij het liedje Mijn beste vriend waarmee Willy de vierentwintigste februari 1979 op twee in de Vlaamse Top Tien stond. Toen Willy in 1985 een eigen huis wilde bouwen, stapte hij zonder lang na te denken naar architect Vanuytsel, die met veel plezier de villa van Willy heeft ontworpen.

Radio 2 Zomerhit

Omdat Willy tuk is op mode en als zelfstandige zijn geld goed wil beleggen, opent hij in 1976 een eigen boetiek. Dat jaar stapt Willy over van platenfirma Vogue naar Philips, maar hij zorgt er wel voor dat hij zijn vaste producer Roland Verlooven mag meenemen. In de hitlijsten en qua singleverkoop merken beiden dat er wat sleet komt op de Vlaamse muziek. De Belgische popgroepen laten almaar meer van zich horen.

Toch beloont de Radio 2-luisteraar Willy in 1979 met de Zomerhittrofee voor de single De nacht wordt lang, in de Vlaamse Top Tien goed voor een eerste plaats, net zoals de single Ze doen het. Willy zal ook in 1981 en 1984 met de Radio 2 Zomerhittrofee gaan lopen en wel voor de nummers Naar de zee en Ik ben verliefd op haar. In 1979 is er als aardigheid het album Willy Sommers Internationaal met daarop liedjes die hij in het Spaans en het Frans zingt, waaronder Siete rosas, siete besos, Encontré el amor, Tania en La photo que j'ai de toi.

Zeg me wanneer

In 1976 staat Willy Sommers op nummer 1 met Zeg me wanneer, Holiday en Ik ga maar weer. In 1977 scoort Willy een nummer één-hit met Elke slow zal ik vanavond met je dansen. De albums Willy Sommers 7 en Willy Sommers 8 gaan vlot over de toonbanken.

Alleen

In 1975 staat Willy op de affiche van het Duitse Schlagerfestival en neemt daarvoor speciaal het nummer Tanz mit mir bis Morgen früh op. Datzelfde jaar vinden we hem terug in het Vlaams Hitgala in Oostende, waar hij Een lied voor alle eenzame meisjes zingt. Tot en met 1975 duikt hij iedere keer in die hitlijsten op. Maar na 1975 wordt het iets minder, al blijft hij in de Vlaamse Top Tien immens goed scoren. De LP Alleen ligt in de platenbakken.

Willy en Dans met mij

De derde maart 1974 scoort hij een nummer één in de Vlaamse hitlijsten met Bruiloftsklokken, de zevende juli met Blijf nog een uurtje bij mij en de tiende november met Dans met mij tot morgenvroeg, intussen uitgegroeid tot een regelrechte Sommersklassieker. Opvallend is dat Willy met die singletjes ook goed scoort in de BRT Top Dertig. In 1975 staat Willy op de affiche van het Duitse Schlagerfestival en neemt daarvoor speciaal het nummer Tanz mit mir bis Morgen früh op. De fans worden verwend met de LP's Willy en Dans met mij.

Willy Sommers en Mooi als rode rozen

Voor Sommers zijn die jaren zeventig hoogtijdagen. Hij heeft een fanclub van twaalfduizend leden, het geld stroomt rijkelijk binnen, want de hits blijven komen. Begin 1973 staat hij in de Vlaamse Top Tien op één met Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, in de herfst van dat jaar op één met Intiem rendez-vous. Willy staat dat jaar in Frankrijk achter de camera's van Cadet Rousselle, het programma van Guy Lux, met zijn single Premier amour, maar de reacties zijn niet denderend. In 1973 liggen de albums Willy Sommers en Mooi als rode rozen in de winkel.

Zeven anjers, zeven rozen scoort internationaal

Willy Sommers gaat in 1971 naar het "Midem Festival" in Cannes en krijgt daar de vraag om ‘Zeven anjers, zeven rozen’ in het Spaans op te nemen. Siete rosas, siete besos wordt in Spanje een gigantische hit. Nadien zal Willy nog een viertal singles in het Spaans opnemen, maar hij zit ginder bij een té kleine platenfirma en er kan niet voldoende promotie worden gevoerd. Wegens een té drukke concertagenda kan Willy niet op de vraag ingaan ook een Franse versie in te blikken. Die eer wordt aan Crazy Horse overgelaten, die van Une fleur rien qu'une rose meer dan één miljoen vierhonderdduizend exemplaren verkopen. Er verschijnt ook een Duitse versie Sieben Küsse, sieben Rosen, maar Duitsland wordt bijlange niet zo'n succesverhaal als in Spanje, ook later niet.

Zijn eerste album

Omdat Willy zo vaak optreedt, wordt er snel beslist een orkest op te richten en dat wordt de professionele band De Sommerstip, samengesteld aan de hand van muzikanten uit degelijke andere orkesten, zeven man sterk. Het was dus vrij duur om Sommers voor een avondje te boeken, wat niet belette dat zijn agenda nokvol zat. Tot vijfentwintig keer per maand optreden was vaste prik.

Van dan af werd het een moeilijke opdracht om dat immense succes van Zeven anjers, zeven rozen te evenaren. Voor liedjesleverancier en producer Roland Verlooven geen gemakkelijke klus. Er wordt ook vrij snel beslist een langspeelplaat in te blikken: Met Sympathie. Willy's repertoire wordt plots met twaalf liedjes uitgebreid, erg handig tijdens zijn liveoptredens, die voor de rest met Engelstalig repertoire worden aangevuld, onder meer liedjes van The Beatles en The Bee Gees.

Als single wordt getipt op Sympathie is geen liefde, opnieuw geschreven door Armath, schuilnaam voor Roland Verlooven. De twaalfde december 1971 staat Willy met die single op één in de Vlaamse Top Tien. Hij geraakt ook helemaal boven in die Vlaamse hitlijst met de daaropvolgende twee singles Weet je nog die slow en Een kleine foto. De twintigste november 1972 krijgt Willy van zijn platenfirma een gouden plaat voor de verkoop van vijfhonderdduizend singles in nog geen twee jaar tijd.

Zeven anjers, zeven rozen

In maart 1971 neemt Willy het plaatje Het is weer morgen op, een vertaling van een Spaans liedje van Juan Pardo op tekst van Hugo Raspoet, die toen als kleinkunstenaar een degelijke reputatie genoot, zodat Willy ook op Radio 1 te horen was. Het nummer werd trouwens vaak geprogrammeerd, maar het werd geen commercieel succes. Vogue was erg ontgoocheld, maar er wordt toch beslist om in de zomer een nieuwe single uit te brengen.

Voor de opvolger wordt als A-kant, om diezelfde radiozenders gunstig te stemmen, gekozen voor het uptempo poppy nummer Gina, dans met mij. Maar er moet nog een B-kant worden geschreven. Roland had in zijn schuif nog een slow liggen die hij ooit eens geschreven had op een nacht dat hij de slaap niet kon vatten. In sneltempo zet hij Zeven anjers, zeven rozen aan de livingtafel op papier.

Roland voelt tijdens de opname in een piepkleine studio in Brussel meteen dat ze een hit te pakken hebben. Die hit komt er zonder hulp van de radio, maar wel dankzij de vele Vlaamse jukeboxen. In heel wat van die Vlaamse cafés werd in die tijd immers beslist welke singles de Vlaamse hitlijsten zouden halen en dat werd die zomer Zeven anjers, zeven rozen. Sommers staat negentien weken na elkaar op nummer één en de single gaat in Vlaanderen meer dan honderdduizendmaal over de toonbank.

De ontdekking

Op zekere dag moet de zanger van The Yeats, Luk Vankessel, voor een jaar onder de wapens. Aan Willy wordt door hun manager Jean Cornelis gevraagd of hij zijn plaats niet wil innemen. Er wordt met The Sons Of Abraham overlegd en die gunnen Willy die stap hogerop wel. Maar na een jaar heeft Luk andere plannen en beslist Willy dan maar bij The Yeats te blijven. Bij The Yeats moest Willy zijn stijl wat aanpassen, want het ging er bij hen ruiger aan toe met voorop vooral het repertoire van The Rolling Stones en The Kinks.

Hij kon toen niet vermoeden dat iets later platenproducer Roland Verlooven, een man die tot dan zijn sporen vooral in de kleinkunst had verdiend, een grote rol in zijn leven zou gaan spelen. Roland is op zoek naar een nieuwe uitdaging en gaat op verzoek van de bazen van zijn platenfirma Vogue uitkijken naar een nieuwe Vlaamse zanger, maar dan in het schlagergenre. Wanneer The Yeats optreden in Halle in het voorprogramma van The Pebbles, komt Roland eens poolshoogte nemen. Roland liet na hun optreden meteen blijken dat hij alleen in Willy geïnteresseerd was en met hem uitsluitend Nederlandstalige liedjes wilde opnemen.

Het was ontzettend moeilijk voor Roland om Willy, die tot dan toe alleen in het Engels had gezongen, ervan te overtuigen in het Nederlands te gaan zingen. Willy moet koste wat het kost een demobandje inzingen om de mensen van de platenfirma te overtuigen van zijn kunnen en dat wordt een cover van een liedje van Jimmy Frey en een van Will Tura . De platenfirma gaat na het beluisteren van die twee liedjes meteen akkoord, want die heeft dadelijk door dat Willy ook een knappe jongen is, volgens hen veel aantrekkelijker dan zijn concurrent-collega's Paul Severs en Salim Seghers .

De eerste stappen in de muziek

Op zijn twaalfde krijgt Willy van zijn opa een gitaar en twee jaar later gaat hij naar de muziekacademie van Anderlecht om daar saxofoon, piano en notenleer te gaan studeren. Hij zal voor de rest van zijn leven dol blijven op het warme geluid van de sax. Piano wil hij onder de knie krijgen omdat hij liedjes wil componeren.

Hij houdt die muzikale opleiding drie jaar vol, maar gaat vanaf zijn vijftiende met een paar voetbalvrienden, die ook wel van een nootje muziek spelen houden, wekelijks oefenen in de garage van zijn vader, wat iets later uitmondt in de covergroep The Sons of Abraham. De naam klinkt wat religieus en de inspiratie moeten we niet ver zoeken, want Willy ging in die tijd elke zondag naar de mis, was zelfs een tijdje misdienaar én was aangesloten bij de K.L.J., de Katholieke Landelijke Jeugd. Tijdens de feesten die die vereniging organiseerde, traden The Sons of Abraham regelmatig op. Het was een degelijke covergroep, erg geliefd in de streek rond Brussel samen met The Yeats en The Criminals, de begeleidingsgroep van Paul Severs .

Op de schoolbanken

Na een tijdje verhuizen zijn ouders van Sint-Martens-Lennik, waar Willy het eerste studiejaar heeft gevolgd, naar Vlezenbeek en zo komt Willy als scholier in het Sint-Niklaasinstituut in Anderlecht terecht. Hij volgt na de lagere school de afdeling Latijn-Wetenschappen om de laatste twee jaar naar het Sint-Thomasinstituut in Brussel over te trekken om daar aan de normaalschool het diploma van onderwijzer te behalen. Hij sluit daarop aan met de opleiding regentaat Nederlands-Frans-Duits, maar hij rondt die opleiding niet af omdat hij dan al zijn eerste hit heeft gescoord.

Willy Sommers wordt geboren

De negende augustus 1952 wordt in Ukkel Willy De Gieter geboren, vijftien maanden na de geboorte van zijn zus Viviane. De familie woont op dat moment in Sint-Martens-Lennik. Papa is handelaar in tweedehandsauto's. Mama zorgt thuis voor het gezin. 's Zondags is het voor Willy altijd feest, want dan mag hij 's voormiddags met zijn vader mee naar de garage en af en toe achter het stuur van een van die wagens plaatsnemen.

Thuis wordt er graag naar muziek geluisterd, maar zeker zo graag muziek gemaakt en vooral gezongen. Grootvader is trompettist in een orkest waarmee hij vaak gaat optreden. Daarnaast baat opa een café uit waar een jukebox staat. Willy doet niets liever dan hier naar de nieuwste hits komen luisteren. Papa is lid van een zangkoor dat niet alleen de kerkdiensten verzorgt, maar ook vaak concerten geeft. Willy kweelt graag de hits van The Beatles en The Rolling Stones na, want hij heeft het niet zo voor soloartiesten, hij is meer tuk op de hits van de popgroepen uit de sixties.