Will Tura

Méér dan veertig jaar is Will Tura de koning van de Vlaamse showbizz. Het is een eretitel waar hij zich een beetje onwennig bij voelt, als zou hij zich vorstelijke allures moeten aanmeten. Maar er mag ridder Arthur Blanckaert op zijn naamkaartje staan en hij heeft zijn eigen wapenschild. In een gesprek met Wilfried Hendrickx voor Humo vertelde Will in 2012 dat hij de duurte van zijn carrière niet toeschrijft aan zijn talent waaraan hij nog altijd twijfelt, maar aan zijn beroepsernst en aan zijn noeste werklust. "Taai volhouden is een soort West-Vlaams arbeidsethos".

Will Tura werd de tweede augustus 1940 in Veurne geboren als vierde van vijf kinderen. Niemand kon toen vermoeden dat hij het grootste fenomeen van de Vlaamse muziekwereld zou worden. Als Will naar zijn vader had geluisterd, was hij toneel- of filmacteur geworden. Zijn papa, die overdag schrijnwerker was (hij werkte als grensarbeider in Frankrijk), speelde in het amateurtoneel en werd de Humphrey Bogart van Veurne genoemd. Zijn droom was niet dat Will een gevierd zanger zou worden, maar wel dat hij ooit zou te zien zijn op het witte doek. Het had dan ook niet veel gescheeld of in 1959 zou Will te zien zijn geweest in de Frans-Belgische film ‘Gejaagd door de nacht’. Maar halverwege de opnamen kregen de regisseur en de producer ruzie en ging het hele project de mist in.

Will koesterde één grote droom: zanger worden. Zijn vader vond dat geen ernstige stiel, maar moeder geloofde wel in het talent van haar zoon. Op school was Will geen held, maar hij werd wel gewaardeerd wanneer hij op zijn accordeon het koor begeleidde. Voor die accordeon hadden zijn ouders een tijdje haast het brood uit hun mond moeten sparen, maar ze wisten toen al dat Arthur door muziek bezeten was. Op jonge leeftijd stapt hij naar de muziekschool. Dat slorpt hem helemaal op, dat bezig zijn met noten én liedjes schrijven. Mama Blanckaert had zo graag dat Will in het orkest van Francis Bay zou terechtkomen. In 1951 staat Will op de affiche van "Cinema Eldorado" in Veurne in de revue van Walter Richard. Het is Walter die de artiestennaam Will Tura bedenkt en ontdekt dat Will aardig kan jodelen en dat was in die tijd een attractie apart. Iets later leert Will, Harry Cogge kennen, een West-Vlaams accordeonleraar en leider van het orkest ‘De Nachtvlinders’. Die geeft Will accordeonles en zodoende krijgt hij een plaats in het orkest! De Nachtvlinders spelen graag jazzy en bluesy muziek en dat ligt Will wel. Na een tijdje kan hij zo goed accordeon spelen dat hij links en rechts prijzen wegkaapt. Hij was toen een jaar of vijftien. Het waren de jaren dat in Vlaanderen sterren als Jean Walter , La Esterella , Bob Benny en Bobbejaan Schoepen het voor het zingen hadden. Will weet nog zeer goed dat toen Bobbejaan in Veurne optrad, hij de jonge Tura in de gaten kreeg, hem op het podium uitnodigde, hem een cowboyhoed opzette en hem liet meejodelen.

In 1953 komt Will als zanger-gitarist in Freddy’s Dansorkest terecht. Tijdens een crochetwedstrijd van "Radio Kortrijk" wordt Will, die intussen les volgt aan de conservatoria van Gent en Oostende, ontdekt door Jo Deensen. Will gaat almaar méér zijn eigen weg en passeert nog even de orkesten van André Coucke en Marcel Sterckx vooraleer hij in 1957 muziekuitgever Jacques Klüger ontmoet. Hij had intussen ook piano leren spelen én gitaar. Wanneer hij maar enigszins de tijd heeft, schrijft hij liedjes. Het wordt snel duidelijk dat dat zijn dada zal worden, songs schrijven. Hij had aan het conservatorium de voorbije drie jaar aardig wat bijgeleerd: hij kan vlot noten lezen en improviseert graag. Wanneer hij nu op zijn oeuvre terugblikt, stelt hij vast dat ruim tachtig procent van zijn repertoire uit eigen songs bestaat.

Het kon niet lang uitblijven of Will zou zijn eerste plaatje opnemen Bye bye love, een cover van een nummer 1-hit van The Everly Brothers. Het was in die begindagen echt zoeken naar de juiste Turaformule. Dat ging stap voor stap dankzij singles als Amapola, Oh paardenstaart en Blauwe Kimono om uiteindelijk te resulteren in dé Turahit bij uitstek Eenzaam zonder jou, een liedje dat hij geschreven had tijdens een zomervakantie op een caféterras in Zuid-Frankrijk met als werktitel I feel so lonely en met een toenmalig vriendinnetje in zijn achterhoofd. Hij had welgeteld zes bierviltjes nodig om de eerste flarden van het nummer onder een zomerse zon neer te krabbelen. Achteraf schreef Ke Riema er een tekst op. Na vijf jaar lang de ene single na de andere te hebben gereleaset, had Will in 1962 eindelijk zijn eerste nummer één te pakken. Geduld oefenen en blijven volhouden, loonde. Plots werden Wills dromen ook werkelijkheid. Hij ging zich door dat succes almaar meer als een professional gedragen, hij begon de ernst van zijn vak in te zien.

Will was met Eenzaam zonder jou niet aan zijn proefstuk, want eerder had hij al liedjes geschreven, een instrumentaal nummer zoals Tender passion dat door Willy Albimoor op piano werd opgenomen en later nog op de succesvolle cd "Jany plays Will Tura volume 1" als Nooit laat ik je gaan werd gezet, en het nummertje A lonesome heart dat door trompettist Theo Mertens op plaat werd uitgebracht.

Will had snel door dat hij na dat succes met Eenzaam zonder jou snel een opvolger moest klaarhebben. Tijd om met zijn imago bezig te zijn had hij niet. Op plaat had hij een hit met een slow, maar op het podium rockte hij net zo stevig als Johnny Hallyday en Cliff Richard. Toen Jacques Klüger in 1962 overleed, moest Will voortwerken met diens zoon Jean, een jongeman die amper twee en een half jaar ouder was dan Will. De vaderfiguur viel weg, maar er kwamen nieuwe, frisse ideeën in de plaats. Jean voelde ook aan dat ze snel met een nieuwe hit op de proppen moesten komen. De opvolger van Eenzaam zonder jou, Ik wacht op jou, houdt halt op een tweede plaats in de hitlijsten, maar Je liegt staat in 1963 binnen de kortste keren op nummer één. Will vindt de tijd ook rijp om met een eigen orkest te starten, het Tura Sextet, later de Tura Band. Het zou paginarovend zijn, mochten we dieper ingaan op de jarenzestighits van Will. Daarom een kort overzicht van zijn allergrootste: Draai dan 797204 (1964), Als de zomer weer voorbij zal zijn (1964), Heimwee naar huis (1966), Arrivederci Maria (1966), El Bandido (1966), Mijn winterroosje (1967), Viva el amor (1968), Angelina (1968), Het kan niet zijn, (1969) , Hetgeen je niet krijgen kan (1969) en Liefdeverdriet (1969). De laatste vijf bereikten elk de eerste plaats. Steeds was er eerst de muziek en pas dan de tekst. Vaak schreef Will na een optreden enkele flarden van de melodie die hem op dat moment te binnen schoten op een stukje papier of zong het in op cassette. Nadien werkte hij het thuis verder uit aan de piano. Soms schoot hem een idee te binnen wanneer hij in de auto op weg was terug naar huis. Nog voor het slapengaan noteerde hij dan de basismelodie snel op papier of stopte hij onderweg en speelde langs de graskant of op de pechstrook enkele fragmenten ervan op de gitaar. Wanneer hij op vakantie was had hij altijd een studiegitaartje bij de hand. Zo schreef hij ooit in een of ander Spaans vakantieoord Arrivederci Maria.

Op het einde van de jaren zestig voelt Will dat hij leeg is, zijn batterij is plat. Een bezoek aan de dokter leert hem dat hij hoogdringend aan rust toe is. Een vakantie op Palma de Mallorca helpt hem er weer bovenop. Hij voelde het al eerder aankomen. Hij was bij het minste opgejaagd, snel geprikkeld. Fysiek kon hij niet meer, maar zijn mentale sterkte dreef hem voort. Gelukkig voelt hij zich na twee weken als herboren en kan de rode draad weer oppikken en nieuwe liedjes schrijven samen met Nelly Byl. Will had namelijk sinds zijn eerste hit samen met zijn producer het schrijverstalent van Nelly ontdekt. Zij was het die in 1963 het countryliedje Lonesome 7-7203 vertaalde als Draai dan 797204. Het zou het begin worden van een lange en vruchtbare samenwerking. In de jaren zestig schreef ze vooral vertalingen van Engelstalige liedjes waarvan Jacques Klüger de rechten had gekocht en zo leerde ze almaar beter teksten schrijven. Nelly werkte in die periode ook voor Marva , Jimmy Frey , Ann Christy en Rita Deneve. Het vreemde wat haar samenwerking met Will betreft, is dat ze elkaars deur nooit hebben platgelopen. Zij werkten heel vaak met cassetjes. Het liefst schreef Nelly romantische teksten. Ze had dan ook liever gehad dat Will wat meer over zichzelf had verteld, dat zou voor haar gemakkelijker zijn geweest, dat zou haar iets meer inspiratie hebben gegeven. Zijn vrouw Jenny geeft haar daarin gelijk: "Will is zeer introvert", zegt ze, "Hij leeft heel vaak in zijn eigen wereldje, maar daar heb ik me intussen al lang aan aangepast!”.

Niet alleen muzikaal gaat het Will in de jaren zeventig voor de wind. De vierde juli 1971 ontvangt de inmiddels naar Brabant uitgeweken zanger de titel van ereburger van zijn geboortestad Veurne. Privé zit het hem ook mee, want tijdens een privéfeestje van zijn producer Jean Klüger in 1971 leert hij Jenny Swinnen kennen. Datzelfde jaar scoort hij weer een nummer één, deze keer met Zonneschijn. De tweeëntwintigste mei staat hij met dat nummer ook op één in de BRT Top Dertig. Het jaar daarop haalt hij opnieuw stevig uit met Aan mijn darling. In diezelfde Top Dertig staan Will en zijn darling de achttiende september op twee. Twee jaar later, de eenentwintigste maart 1973, trouwt hij met Jenny. Een dag later heeft in de privékapel van 't Goudkasteeltje in Buizingen de kerkelijke plechtigheid plaats. Als geste naar zijn fans toe neemt hij het nummer Verboden dromen op en die belonen hem de vijfde mei op hun beurt met een tweede plaats in de BRT Top Dertig. De jaren zeventig kabbelen rustig voort met vocale uitschieters zoals Als je vanavond niet kan slapen, Doña Carmela en Goodbye Elvis, een single die hij opneemt naar aanleiding van het overlijden van een van zijn grootste idolen Elvis Presley. In heel wat interviews had Will intussen duidelijk laten horen dat hij ook dweepte met het talent van Frank Sinatra en wellicht zijn grootste voorbeeld op muzikaal gebied Nat King Cole.

Het aanreiken van liedjes gebeurde altijd in samenspraak met Jean Klüger. Will reikte meestal de melancholische songs aan, Jean meer de up-tempo songs. Will is snel ontroerd, erg kwetsbaar ook. Wanneer hij schrijft, is het vaak in mineur. Romantiek en melancholie liggen bij hem dicht bij mekaar zoals bijvoorbeeld in het liedje Linda, voor hem persoonlijk nog altijd een van zijn favorieten, zeker tekstueel. "Doch nee dit is de waarheid niet, maar je hebt nog zo'n verdriet dat ik jou onmogelijk zeggen kan waar ik gisteren Linda zag en hoe stralend mooi ze was in de armen van een andere man. Linda denkt aan jou niet meer!"

De eenendertigste maart 1974 gaat voor Will alweer een droom in vervulling. Hij treedt als eerste Vlaamse zanger op in Vorst-Nationaal. Het jaar nadien, de eenentwintigste november, wordt zijn dochter Sandy geboren (16 oktober 1974 was haar broer David al geboren). Omdat Will Tura altijd oog en oor heeft gehad voor nieuw talent organiseert hij samen met BRT 2 West-Vlaanderen in 1975 de zangwedstrijd "Tura’s talententocht". Voor zijn sociale inzet als zanger ontvangt Will vier jaar later de Dag Hammerskjöldprijs.

In een interview met TV-Express quoteerde Will zijn prestaties tijdens die jaren zeventig met een zes op tien. Eén puntje méér dan de jaren zestig omdat hij intussen de nieuwe studiotechnieken beter onder de knie had gekregen. Hij mocht ook vaker in Londen opnemen en werd daar overweldigd door de enorme vooruitgang die er op dat terrein werd geboekt! Hij sluit de jaren zeventig af met onvervalste Turahits zoals: Huisje in Montmartre, In mijn caravan en het intussen haast onsterfelijk geworden Zij gelooft in mij.

Gelukkig bleven ook de fans in Tura geloven, want in de loop van de jaren tachtig ging het almaar bergaf met de Vlaamse zangers, ze geraakten in een diep dal verzeild. Het bleef wachten tot het einde van de jaren tachtig en tot de komst van VTM en een programma als ‘Tien om te zien’ om uit dat slop te geraken. Will bleef echter overeind door zijn vele liveoptredens met als hoogtepunten in 1985 Marktrock in Leuven en zijn erg gesmaakte concerten in Vorst–Nationaal. Will probeert ook de muzikale trends van die tijd juist in te schatten. Hij gaat op zoek naar een eigentijdse sound die al meteen in 1980 te horen is op een van de grootste hits uit zijn carrière Hopeloos waarmee hij haast onverwacht tot op de tiende plaats van de Nederlandse top veertig geraakt. Een ereplaats is voorzien voor de synthesizer. Een hit scoren bij onze noorderburen was hem voordien alleen maar gelukt met Eenzaam zonder jou (hoogste notering drieëntwintigste plaats in de maand juni 1963) en Draai dan 797204 (hoogste notering een tiende plaats in de maand mei 1964). Hopeloos schrijft Will samen met Nelly Byl. Jean Klüger neemt de productie in handen en zorgt voor een stevige backing onder meer geleverd door de gitaristen David Briggs, Fred Newell en Paul Worley. Uit Parijs laat Klüger toetsenist Wally Badarou overkomen om Tura op synthesizer te begeleiden. Badarou werkte samen met onder andere Level 42, Joe Cocker en Herbie Hancock, dus een krak op zijn terrein.

Het jaar daarop presteert Will iets dat nog geen enkele Vlaming hem tot dan toe had voorgedaan. Hij treedt acht avonden na elkaar op in een compleet uitverkochte ‘Passage 44’, een Franstalig bastion in hartje Brussel. Hij laat zich op het podium bijstaan door het "Toppop Ballet" van Penney de Jager en tijdens twee liedjes wordt hij zelfs begeleid door een klassiek strijkkwartet. Bij dat alles dacht hij vaak aan zijn lichtend voorbeeld Gilbert Bécaud. Hij had hem ooit live meegemaakt in de Olympia in Parijs en sinds die dag was Bécaud voor hem dé norm. Het vakmanschap heeft hij een beetje van hem afgekeken. De dynamiek die Gilbert in zijn optredens stak, de afwisseling qua songkeuze en genres zouden Will blijvend inspireren. Dat Bécaud zich daarbij zelf aan de piano begeleidde, was voor Will een punt van herkenning, hij voelde zich op dergelijke details nauw met hem verbonden.

In de loop van de jaren tachtig scoort Will Tura tweeëndertig hits. Ook nu weer een greep uit dat hitaanbod: Het leven is als toneel (1981), De Rode Duivels gaan naar Spanje (1982), Vergeet Barbara (1984), Geef me liefde (1989) en Mooi het leven is mooi (1989, een liedje dat hij zittend in zijn rolstoel moet opnemen, want hij heeft enkele maanden voordien een ernstig ongeval gehad. Dat liedje wordt, dankzij de komst van Tien om Te Zien, een van zijn grootste hits in die jaren tachtig. Volgens kenners blijft echter Ik mis je zo (1984) uit die periode nog altijd een van zijn mooiste nummers.

Wills artistiek quoteringscijfer voor die jaren tachtig is een acht op tien omdat hij zijn songs veel interessanter vindt vanaf het moment dat Steve Willaert er als arrangeur wordt bijgehaald. Steve gaf Wills composities een méér Amerikaans getinte muzikale touch. Zijn nummers klinken van dan af meer up-to-date! In diverse interviews laat Will aanvoelen dat hij niet meer terug wil naar het niveau van Winterroosje en Mannen van de nacht hoezeer die liedjes hem ook na aan het hart blijven liggen. Een blijvende waarde, ook tijdens die jaren tachtig, is zijn vaste producer Jean Klüger. Jean blijft een prachtkerel om mee samen te werken: vriendelijk, aangenaam in de omgang, heel muzikaal, kritisch positief ingesteld. Hij weet maar al te goed hoe Will zich haast uitsluitend door groot talent tijdens die moeilijke jaren tachtig overeind heeft gehouden. Wanneer Will vijfentwintig jaar op de planken staat, trakteert hij de fans op de elpee "25 jaar Tura" en gunt zichzelf een opname in het mekka van de countrymuziek Nashville, een uitstapje dat hij in 1984 nog eens herhaalt, om daar samen met The Jordanaires en de voormalige muzikanten van Elvis Presley, Scotty Moore en D.J. Fontana, het album "Tura zingt Elvis Presley" in te blikken.

Niet alleen op muzikaal, maar vooral op persoonlijk vlak, moet Will tijdens die jaren tachtig méér dan eens op de tanden bijten. Hij verliest niet alleen zijn vader, maar ook zijn broer Jean-Marie en zijn trouwe vriend Digno Garcia sterven. Als een soort afscheidscadeau schrijft Will nog voor Digno tijdens diens ziekteperiode het prachtige La luna de Asuncion (Asuncion is de hoofdstad van Paraguay – Digno was voordien lid van het trio Los Paraguayos), een liedje dat Digno ondanks zijn ziekte, koste wat het kost zelf nog op plaat wil uitbrengen en dat Will zelf tien jaar later goud zal opleveren. In 1994 staat Will inderdaad met Hemelsblauw maar liefst twaalf weken aan de top. Als hommage aan zijn vriend Digno had Tura in 1989 trouwens het liedje Mi Amigo Digno opgenomen, geschreven door Nelly Byl op muziek van Jean Klüger, door Tura deels in het Spaans gezongen. Vier jaar eerder had gans Vlaanderen er al voor gezorgd dat Tura's vijftigste verjaardag niet onopgemerkt zou voorbijgaan! Tijdens een groots opgezet Radio 2-feest in Blankenberge wordt hij geurig in de bloemen gezet en brengen heel wat Vlaamse rockers hulde aan hem op de cd "Turalura", wat enkele van zijn hitparadecollega’s nog eens overdoen op het album "16 voor Tura". Will pakt ook uit met het méér dan geslaagd te noemen project "Tura in Symfonie", live opgenomen in Vorst Nationaal samen met het BRTN Filharmonisch orkest en groot gemengd koor onder leiding van Fernand Terby. Opmerkelijk blijft ook de vocale aanwezigheid van Tura tijdens de uitvaart van koning Boudewijn in 1993 waar hij Hoop doet leven en Ik mis je zo vertolkt! Naast al die triomfen wordt hij persoonlijk geconfronteerd met het overlijden van de zoon van zijn zus, zijn schoonvader, zijn moeder (1995) én zijn broer Staf (1998). Gelukkig is er zijn muziek die hem over dit leed heen helpt. And the hits they keep on comin’: Met rock ‘n roll in mijn hart (1991), de West-Vlaamse rap Moa ven toh! (1992), het al eerder genoemde Hemelsblauw, La Melodia (1995) en het aan zijn broer Staf opgedragen Alleen gaan (1998).

In 2002 verrast hij voor- en tegenstanders met het album "De mooiste droom". Voor deze cd die zowat zijn duurste productie ooit zal worden en die hij in Londen in de Abbey Road studio’s gaat opnemen samen met de wereldvermaarde London Philharmonic orchestra onder leiding van Dirk De Caluwé, schrijft hij eigenhandig twaalf songs op teksten van onder meer Jan Savenberg, Bart Peeters en Dirk Blancke. Een volgende droom die hij realiseert is een gospel - cd met daaraan gekoppeld een gospeltournee die zijn hoogtepunt vindt in de "Tura Gospel Special" op zondag 14 december 2003 in het Sportpaleis van Antwerpen waar Will geflankeerd werd door topmuzikanten als Steve Willaert, Kevin Mulligan, Jody’s Singers, een gospelkoor en enkele speciale gasten.

En Will wil van geen ophouden weten. “Ik zal altijd graag blijven zingen. Zolang de mensen ervan genieten, blijf ik doorgaan. Tot het moment dat ik voel dat ik live niet meer mee kan. Dan zal ik rustig nog wat liedjes blijven opnemen en me vooral als componist profileren. En voorts sta ik klaar voor de nabije toekomst. Ik blijf bezig met de sound van het moment, probeer zo goed mogelijk met de technische evolutie in de studio’s mee te gaan, maar vooral probeer ik mijn publiek trouw te blijven, want zonder hen was ik nooit de Will Tura geworden", zoals die de tiende november 2003 in het "Concertgebouw" van Brugge tijdens het Gala van de Eregalerij door al die fijne collega’s in de muzikale bloemen werd gezet! Twee jaar later viert Will zijn 65ste verjaardag met onder andere de cd "Viva Tura". In 2007 zet hij met twee symfonische concerten, opgeluisterd door het Vlaams Radio Orkest, in Vorst Nationaal zijn vijftigjarige carrière in de kijker. Met het album "Dank U Vlaanderen" wil Tura de fans bedanken met een aantal nieuwe nummers, aangevuld met diverse verrassende covers. Al even verrassend is het album "Onvergetelijk" dat hij in 2009 in het Hilton Hotel in Brussel aan de pers voorstelde. Zijn firma liet ons toen weten dat het zijn 138ste album is, rijkelijk gevuld met covers van zijn grote idolen Nat King Cole, Dean Martin en Frank Sinatra in zowel de originele als Nederlandstalige versie. Songs van hemzelf hadden eerder al een internationale uitstraling gekregen. Ooit was er zelfs sprake van dat Aretha Franklin It takes a lot of love zou opnemen. Jammer voor Will wou haar producer een eigen tekst aan het liedje toevoegen terwijl dat al op naam van de Britse schrijver Jill King stond. En dus ging dat verhaal niet door. Maar geen getreur, want bekende sterren zoals Betty Curtis en Caterina Valente, Malcolm Roberts én zelfs The Four Aces hadden eerder al liedjes van hem ingeblikt. Van één ding heeft Will spijt, dat hij de kans die de Britse producer Norman Newell hem ooit bood om in Londen te komen wonen en daar aan zijn carrière te schaven, fout heeft ingeschat. Will wou boter bij de vis en dat kon Newell hem niet garanderen, ook al werkte hij met sterren als Shirley Bassey. Die zekerheid zat er niet in en die had Will zo graag gehoord, want Vlaanderen was zijn werkterrein. Will heeft nooit willen gokken, ook toen niet!

In 2008 worden 100 hits van Tura verzameld in de cd-box "Will Tura 100 hits". Wanneer Will twee jaar later zeventig kaarsjes mag uitblazen, wordt dat rijkelijk gevierd en in de bloemen gezet met voorop zijn biografie geschreven door zijn dochter Sandy. De VRT wijdt aan hem een aflevering in de reeks Belpop en het weekblad Humo komt op de proppen met de cd "Turalura 2" met daarop een reeks covers door hedendaagse artiesten. Er wordt muzikaal van jetje gegeven door Customs, Arno, Mauro, The Van Jets en Daan die zich door Triggerfinger laat begeleiden tijdens zijn versie van de Turaklassieker Ik lieg dat hij een jaar of tien eerder op een rommelmarkt had gevonden in de originele singleversie. De donkere ziel die achter de tekst schuilt, sprak Daan wel aan. Will kende hij al een tijdje omdat hij een joggende Tura regelmatig tegenkwam terwijl Daan al wandelend in datzelfde bos nadacht over een of andere nieuwe song. De veertiende maart 2011 brengt Free Souffriau haar album "Gewoon Free" op de markt. Het merendeel van de liedjes wordt door haar man Miguel Wiels samen met Alain Vande Putte geschreven. Speciaal voor haar schrijft Will Tura samen met Bart Peeters het liedje Symfonie dat deze cd mag sieren. Steve Willaert tekent voor het arrangement.

In een productie van Steve Willaert brengt Will in 2012 het album "Ik ben een zanger" op de markt met daarop uitsluitend composities van hemzelf op tekst van Dennis Peirs. Het meest in het oog en het oor springend is het nummer Vrede waarop Tura zich laat begeleiden door Triggerfinger. Will is eerlijk genoeg om aan de pers te vertellen dat het zijn ego streelt dat deze jongens met hem wilden samenwerken. Het zet meteen de toon van dit nieuwe album. Tura slaat een andere weg in, weg van het commerciële, hij omarmt een jongere generatie met wie hij close gaat samenwerken. De titelsong is meteen de eerste single waarin Will zijn dankbaarheid wil uiten voor al die jaren dat hij van zijn publiek een zanger mocht zijn. Beluister het zeker niet als een afscheidslied, want daar is hij volgens zijn eigen zeggen nog niet aan toe. Voor het eerst neemt hij een echte videoclip op in een regie van Hans Pannecoucke. Will besluit om voortaan zijn concerten met dit lied af te sluiten. Vervolgens is er als tweede singlekeuze Zeg nooit waarmee Tura tot op de zesde plaats van de Top Tien geraakt, waarin Will laat horen dat hij in het leven blijft geloven. Het is een lied dat een positieve boodschap uitstraalt. Nadien volgt nog de single In de schaduw van de maan. Will schreef dit samen met Bart Herman en dan kan het niet anders dan dat dit een countrysong is geworden, een genre dat beide heren erg na aan het hart ligt. Het is een nummer dat Will graag zingt omdat het vlot klinkt. Dat hij hier een daar aan Bruce Springsteen dacht toen hij het opnam, mogen wij nu wel weten. En dan is er ook nog de single Winter, maar die blijft uit de buurt van de Vlaamse hitlijsten. Winter is een liedje met een opvallende tekst "Wanneer ik terugkijk op mijn leven, de tijd heeft nooit een dag op mij gewacht. Er is zo veel wat mij is bijgebleven, ik herinner mij nog elke dag". Will geeft toe dat het als een soort afscheidslied klinkt, al is het daar, net zoals hij in het liedje Ik ben een zanger laat horen, nog te vroeg voor. Het is een lied op tekst van Peter van Noort en muziek van Frank Verkooyen. Het is het soort liedjes dat Will momenteel het liefst zingt, hij voelt dat de mensen hem zo het liefst horen. Hij mag wat filosoferen. Hij heeft trouwens een pak van die herinneringen maar al te graag gebundeld in het kijkboek "Will Tura Een Leven in Beeld", een fotoalbum samengesteld door Will Tura en dochter Sandy Blanckaert en uitgegeven bij uitgeverij Lido. Die foto's vertellen het verhaal van een man die zijn leven lang aan de muziek heeft gewijd: méér dan tienduizend optredens staan op zijn actief, soms tot achtentwintig optredens per maand mét orkest. Want zo hoorde het. De fans hoor je in de watten te leggen. Bij Tura krijgen ze altijd waar voor hun geld. Na een optreden keren de mensen tevreden naar huis terug, dat is voor hem altijd het uitgangspunt geweest en gebleven. Zijn moeder heeft hem immers altijd voorgehouden dat je van hard labeur niet dood zal gaan. Dat Will een deel van zijn rijkdom aan zijn fans te danken heeft, vergeet hij nooit. Hij weet dat hij goed geboerd heeft. Hij is altijd zorgzaam met zijn geld omgesprongen. Werken hoeft hij al lang niet meer, hij kan op beide oren slapen, maar zijn drang om muziek te blijven maken en die muziek met zijn publiek te delen, zal voor hem een stimulans zijn om er nog jaren mee door te gaan. Toen Wilfried Hendrickx hem als slot van hun interview in Humo vroeg hoe Will zijn leven zou quoteren, antwoordde hij: "Met een acht. Is dat hovaardig? Ik denk het niet. Ik voel me boven alles dankbaar voor het leven dat ik heb mogen leiden. Zéér dankbaar. Ja, doe mij maar een acht!". Is er dan niets dat hij mist? Misschien wel, want lazen we de veertiende juli 2012 in De Morgen niet: "Mocht het vandaag stoppen, dan zou ik toch wel iets missen. Ik dank de hemel en het publiek. Ik heb alles gedaan en alles mogen doen: behalve een film maken." Maar hij weet ook wel dat, zoals de Fransen dat zo lyrisch kunnen zeggen, "on ne peut pas être et avoir été". Tura zou vandaag niet zijn wie hij is, mocht hij vroeger anders geleefd hebben of zijn leven een ander verloop hebben gekend.

December 2012 is er de single Alleen gaan, een vertaling van Comme d'habitude van Claude François dat Will al eens eerder had opgenomen, maar dat hij nu aflevert in duet met Andrei Lugovski, die net als hij onderdak heeft gevonden bij platenfirma Universal en zich daar goed thuis voelt. In de zomer van 2013 lanceert Will de single Een vrouw zoals jij, een song die hij schrijft samen met Frank Verkooyen en Peter van Noort en zoals steeds geproduceerd en gearrangeerd door zijn vaste rechterhand Steve Willaert. Will was op zoek om tijdens zijn concerten een eigentijds dansnummer te kunnen brengen. Hij schreef dat met in zijn achterhoofd de discohit Alexandrie, Alexandra van Claude François, een van zijn grote idolen. In februari 2014 is er de single Waar je ook maar bent die Will schrijft in samenwerking met Ingrid Mank die wij kennen van nummers van Clouseau, Sandrine en Natalia én in samenwerking met Bob Neuwirth die wij mogen linken aan Stan Van Samang en Eva De Roovere. Will schrijft duidelijk liedjes daarbij geholpen door een jongere garde. Zat nummertjes heeft hij ingeblikt met het oog op een goede score in de hitlijsten, hij wil nu een beetje koppig zijn eigen ding doen. Waar je ook maar bent klinkt anders dan de rest, veel meer punch, een ander tempo met een open doekje voor gitarist Kevin Mulligan die er de nodige drive aan geeft.

De vierentwintigste april 2014 verschijnt het dubbelalbum "Liefde", Tura's mooiste liedjes over de liefde. Op de hoes die bij het album hoort, schrijft Will het volgende: "Terwijl het compileren van een "Tura's grootste hits" cd nooit moeilijk is (in de Top Duizend van Radio 2 staan liefst tweeëntwintig van mijn liedjes!) en een rock'n'roll plaat, country album, gospel cd of "de mooiste slows' ook niet, was de selectie voor deze cd moeilijk. Ik moest het bij veertig liedjes over liefde houden: niet zo gemakkelijk wanneer er méér dan honderd bestaan. Ik heb na uren zitten tobben, besloten om er de belangrijkste uit te selecteren: Eenzaam zonder jou of Ik mis je zo moeten erbij, maar ook enkele minder bekende pareltjes hebben hun weg gevonden naar deze dubbele cd!" Quando mi amor is er zo een, geschreven door Kevin Mulligan en Evert Verhees op tekst van Frank Dingenen, en Lief, na zoveel jaar dat Will schreef op een tekst van Ernst van Altena.

De vijfde december 2014 overleed koningin Fabiola. Zij werd de twaalfde december in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel begraven. Op het einde van de plechtigheid zong Will als afscheid een aangepaste versie van Hoop doet leven. De zevende augustus 1993 had Will Tura tijdens de begrafenis van koning Boudewijn dat lied al eens gezongen. Op vraag van het hof en volgens de laatste wens van Fabiola ging Will graag een tweede keer op dit verzoek in. Daarover zei hij aan de Vlaamse pers: "Ik denk dat ze mij gevraagd hebben vanwege de link tussen Fabiola en Boudewijn. Twintig jaar geleden heb ik Ik mis je zo voor Boudewijn gezongen en Hoop doet leven voor koningin Fabiola. Zij wilde toen iets hoopgevends horen." De media meldden diezelfde avond nog dat koning Filip tijdens het beluisteren van Hoop doet leven duidelijk een traan wegpinkte.

23 december 2014 mag Will het jaar feestrijk afronden tijdens de uitreiking in het "Waasland Shopping Center" in Sint-Niklaas door Dirk Van der Auwera, marketingdirecteur bij Universal, van een platina award voor de verkoop van méér dan twintigduizend exemplaren van het album "Back to Back", Tura gekoppeld aan Christoff , dat zijn platenfirma begin november in de markt had gezet naar aanleiding van de dubbelconcerten op zondag 1 maart 2015 in het "Ethias Theater" in Hasselt en op zaterdag 27 juni 2015 in het "Casino Kursaal" van Oostende. In een mum van tijd waren die concerten uitverkocht. Vandaar dat tijdens de uitreiking van de award, Tura met trots kon meedelen dat er een extra editie komt van "Will Tura en Christoff in Concert" en wel op 19 juni in het "Casino Kursaal" van Oostende.

David Vandyck droomde er allang van een album in te blikken met daarop uitsluitend nummers van zijn idool Will Tura. In het voorjaar van 2015 stuurt David het bericht de wereld in dat hij met trots het album "David Vandyck zingt Will Tura" zal releasen met daarop uitsluitend bewerkingen van de hits van de maestro zelf. Samen met Dennis Peirs heeft Will zelfs een nieuw nummer voor deze gelegenheid geschreven.

Naar aanleiding van moederdag, de tiende mei 2015, is er de verzamelaar "Mama - Liedjes over Moeder" met daarop vijftien liedjes, gaande van de Italiaanse klassieker Mama over La Mamma van Charles Aznavour tot en met het lievelingsliedje van Tura's moeder Le chanteur de Mexico gezongen door Luis Mariano. Eind mei verschijnt op het Jean Klügerlabel het album "Will Tura Best of - Radio 2 Collectie" met daarop Tura's grootste hits, van Hemelsblauw tot en met Eenzaam zonder jou en met als toetje een bonus cd met daarop acht karaokeversies. Binnen de kortste keren staat de cd in de top tien van de album charts.

In de loop van de maand juni 2015 verschijnt Wills nieuwste single Viva la vida. Hij stelt dat nummer voor in "Café Corsari" op woensdag de 10de juni dat voor deze gelegenheid, als eerbetoon aan de keizer van het Vlaamse lied, wordt omgedoopt tot "Café Tura". In de Radio 2 Top Dertig staat Will de zevenentwintigste juni op negen. Naar aanleiding van Tura's 75ste verjaardag, brengt Universal Music/Top Act Music op 29 juni het album ‘Vlaanderen Zingt Tura’ uit. Christoff, Bart Kaëll, Willy Sommers, Lissa Lewis, Gene Thomas, Laura Lynn, Bart Herman, Lindsay, Lisa Del Bo, Yannick Bovy, Luc Steeno, Jo Vally en De Romeo’s brengen een ode aan Will met een eigen versie van hun favoriete Turasongs. Op woensdag 24 juni 2015 wordt het album officieel voorgesteld op de persconferentie van Radio 2 in de "Belgium Pier" in Blankenberge in aanwezigheid van Will en enkele artiesten die op het album zingen. Radio 2 zet die dag Will in de bloemetjes naar aanleiding van zijn verjaardag.

Op de Vlaamse feestdag, 11 juli 2015, brengt Will Viva la Vida met live band in Vlaanderen Feest, het muzikale programma vol Vlaamse muziek, dat die avond live op Eén wordt uitgezonden. Dan volgen nog een paar concerten met als hoogtepunt, de tweede augustus, op de dag van zijn verjaardag op de Grote Markt in Veurne zijn verjaarsdagsconcert. “Daar kijk ik enorm naar uit. Ik heb er op de Grote Markt ook een concert gegeven toen ik vijftig werd. Nu wordt het op Eén uitgezonden en daar ben ik toch wel wat ongerust over, want mijn concerten werden tot nu toe nog nooit live uitgezonden. Langs de andere kant vind ik dat wel spannend.” Vanaf de derde augustus hangt Will voor een tijdje zijn gitaar aan de wilgen. Hij zal een poos geen concerten meer geven om meer tijd aan zijn vrouw en kinderen te besteden. Hij blijft wel componeren en wil dolgraag aan een musical werken, een droom die hij zeker nog wil realiseren. Om zijn verjaardag extra glans bij te zetten, verschijnt in de derde week van de maand juli "Will Tura", een luxe-verzamelbox op groot elpeeformaat met daarin eenentwintig cd's en vijf dvd's. In deze box ook een uniek boek met daarin foto's en verhalen uit Wills carrière en privéleven.

In Humo van dinsdag 28 juli 2015 vertelt Tura aan journalist Rudy Vandendaele:"Ik ben niet bang voor het zwarte gat, want daarvoor is mijn carrière te bevredigend geweest. Ik ben voldaan. De zanger Will Tura zal er ongetwijfeld mee ophouden, maar ik zou willen dat de componist Arthur Blanckaert blijft bestaan. Ik wil me dan ook verder ontplooien als componist. Voor de rest heb ik me uiteraard voorgenomen om vanaf twee augustus aanzienlijk minder op te treden, wat nog altijd iets anders is dan stoppen. Ik zou het zoals oudere Amerikaanse artiesten willen aanpakken: af en toe nog een keer optreden, maar dan wel in de allerbeste omstandigheden, in de beste zaal. Laat ik zeggen dat ik mijn prestige wil ophouden. Maar zelfs al moet ik er morgen om één of andere reden radicaal mee kappen, dan nog zal ik tevreden op mijn carrière terugkijken. Ik ben blij dat ik zo veel heb mogen meemaken en blij dat ik hier nog zit."

De tiende november 2003 kreeg Will Tura tijdens de "Eregalerij" van Radio 2 en Sabam al een ereplaats voor een leven vol muziek. Donderdag de eenentwintigste januari 2016 krijgt hij tijdens de negende editie van de Music Industry Awards de Lifetime Achievement Award voor zijn unieke loopbaan. In de pers lezen we: " De keizer van het Vlaamse lied draait al enkele decennia mee in de Vlaamse muziekwereld en heeft een oeuvre om u tegen te zeggen. Tura stond intussen al meer dan negenduizend keer op podium en werd door zijn collega's door de jaren heen geëerd met twee Turalura Tribute-cd's". Ook al had hij bij zijn75ste verjaardag aangekondigd dat hij het stilletjesaan ging doen, toch komt Tura eind januari op de proppen met het nieuwe album " Klein Geluk" en met het nieuws dat hij in de loop van 2016 opnieuw on the road zal gaan. Op "Klein Geluk" prijken twaalf nummers in diverse genres, die Tura op zijn geheel eigen manier inkleurt. "Muziek is veel te mooi om je maar tot één genre te beperken", aldus Will. "En daarom presenteer ik op deze cd al die prachtige stijlen waar ik zo van hou: jazz, rock, crooning, country, chanson enz... Ik heb me volledig kunnen uitleven!" Bij de cd zit ook een bonus-dvd, met daarop het verjaardagsconcert dat Tura afgelopen zomer in Veurne gaf om zijn vijfenzeventigste verjaardag te vieren.

De zestiende januari 2016 duikt Will, we weten niet precies voor de hoeveelste keer, de Vlaamse Top 50 binnen, deze keer met de romantische ballade Valentijn, geschreven door Dennis Peirs en Alex Guitar.

De feestpret kan voor Tura blijkbaar niet op. Woensdag de twintigste januari 2016 kreeg hij als allereerste op het Brussels stadhuis de titel van "Brussels Ketje", een nieuwe eretitel die de stad voortaan jaarlijks zal uitreiken. Will is afkomstig uit Veurne , maar uit liefde voor zijn vrouw Jenny verhuisde hij definitief naar Brussel. Van de gelegenheid maakte Will gebruik om zijn nieuwe album "Klein Geluk" voor te stellen, met de bemerking dat het zeker niet zijn laatste zal zijn en dat hij jaarlijks nog zo'n keer of tien zal optreden.

Vrijdag de elfde februari 2016 maakt Gert Verhulst van Studio 100 bekend dat er een opvolger komt van de spektakelmusical "14-18". Niemand minder dan Will Tura en Steve Willaert zullen de muziek van de nieuwe musical componeren. Die vertelt het verhaal van het verzet in Vlaanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Het is altijd mijn droom geweest om voor een productie als deze de muziek te mogen componeren. Dit project is voor mij ook enigszins emotioneel geladen, aangezien ik geboren ben in 1940 en de musical zal draaien om WOII", aldus Will Tura. De première is voorzien op zeven oktober 2018, honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog én het moment waarop helaas de kiem voor de Tweede Wereldoorlog werd gelegd.

Nadat Will Tura de vierde november 2014 reeds zijn ster onthulde op de Walk of Fame in "Plopsaland" De Panne, krijgt hij op maandag de 27ste juni 2016 een ster op de Walk of Fame van de permanente expo "De Sixties" in Bokrijk. Vorig jaar was het trouwens de beurt aan Paula Sémer die, na Luc Appermont en Zaki, haar ster in Bokrijk mocht onthullen. Wills "sixties identiteitskaart" zal aan het aanwezige publiek worden voorgesteld zodat het de jaren zestig kan herbeleven, gezien door de ogen van Tura en dat onder meer aan de hand van boeiende verhalen die hij uit die periode vertelt. Zijn getuigenis zorgt voor een extra interactieve belevenis.

Tura weet van geen ophouden en gelukkig maar, want zaterdag de 23ste september 2017 gaf hij een van zijn beste live-concerten ooit en wel in de AB in Brussel. Aan "Het Nieuwsblad" vertelde hij daarover: "Ik was in topvorm. Dat zal je horen op het live-album dat van dit concert is gemaakt. Mijn uitvoering van Alleen Gaan, ter ere van mijn broer Staf, behoort to het beste wat ik ooit heb gezongen. En luister ook zeker naar It takes a lot, dat Aretha Franklin nooit op plaat heeft uitgebracht en ik nu in duet met Natalia zing." Tura zong in het totaal 32 songs en kreeg daarvoor in ruil zeven staande ovaties. Het album "Live in de AB" ligt vanaf vrijdag de 10de november in de winkel. In het voorjaar van 2018 plant Tura nog een zestal concerten en als hij het als 77-jarige nog aankan, zal hij er eventueel nog drie aan toevoegen.

De zesde september 2018 verschijnt als aanloop naar de bioscoopfilm "Hoop doet leven" bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts het gelijknamige boek. De auteurs Jean Kluger en Myriam Dekoster hebben decennialang Will Tura bijgestaan. Jean volgde in het spoor van zijn vader Jacques, de ontdekker van Tura, en was sinds het begin van de jaren zestig de manager en toeverlaat van Vlaanderens meest succesvolle zanger-componist. Myriam werkte tientallen jaren samen met Kluger en Tura. Niemand beter dan zij kunnen schetsen hoe Tura is en was als zanger, als performer, als professional en als mens. Een verrassend en intiem portret van een unieke artiest. Gelijktijdig is er op het Sony-label het album "Hoop doet leven", een overzicht van Tura's bekendste songs, verdeeld over drie cd's.

De 8ste september 2018 gaat tijdens het Filmfestival van Oostende "Hoop doet leven" in première. Deze docu-speelfilm van regisseur Dominique Deruddere vertelt het levensverhaal van Will Tura. Deruddere wist onder meer de hand te leggen op nogal wat oude zwart-wit-filmpjes uit de jeugdjaren van Will. Het verhaal van Tura wordt in de film vanuit de ik-figuur verteld door niemand minder dan Jan Decleir, volgens Dominique in Vlaanderen een even groot icoon als Will. "In de film duiken fragmenten op waar het Vlaamse publiek geen weet van heeft, zoals zijn tegenslagen en het feit dat hij als Vlaamse zanger in de jaren 70 en 80 verguisd werd", aldus Deruddere.

Zondag de 7de oktober 2018 had, in een regie van Frank Van Laecke, in Puurs de première plaats van de musical "40-45". Het verhaal speelt zich af in Antwerpen, vlak na de Eerste Wereldoorlog. Staf en Louis Segers worden met een jaar verschil geboren. Ze groeien op in een warm nest. De broers zijn hartsvrienden en niets lijkt hun band te kunnen breken. Tot het onvermijdelijke gebeurt: de Tweede Wereldoorlog breekt uit en dat laat sporen na in iedere huiskamer, in elk gezin. Ook in het gezin van Staf en Louis. Voor deze 4-sterrenmusical schreef Will Tura de muziek. In "Het Nieuwsblad" lezen we: "Will schreef heldere, emotionele songs die door Steve Willaert naar een vrij klassieke musicalaanpak werden vertaald." Er wordt sterk gezongen en geacteerd door Jonas Van Geel en Jelle Cleymans. Speciaal voor deze productie bouwde Studio 100 een pop-up theater in Puurs. Studio 100-baas Gert Verhulst heeft bij deze productie een emotionele boodschap: "Laat ons leren uit het verleden, en dat we dit nooit meer laten. We moeten zorgen dat het extremisme, dat nu af en toe opduikt, niet kan doorzetten. We moeten zorgen dat de zwarte bladzijde uit onze geschiedenis omgeslagen blijft en dat de geschiedenis zich nooit herhaalt.” "40-45" speelt nog tot de 24ste maart 2019. Inmiddels werden er al méér dan 250.000 tickets verkocht.

Noem het maar een echte mijlpaal, want voor 2019 heeft Will beslist geen enkel optreden te plannen, zijn agenda oogt blanco. In de krant "Het Laatste Nieuws" van woensdag de 5de december lezen we lezen: "Er staat geen enkel concert gepland. Het is de eerste keer in mijn carrière dat me dat overkomt, maar ik vind dat helemaal niet erg. Ik heb me voorgenomen om enkel nog in speciale gevallen op te treden. Misschien breng ik nog een album uit met eigen nummers of schrijf ik liedjes voor anderen. Ik ben 78, een leeftijd waarop het allemaal niet meer hoeft. Ik zoek wel nog een goede formule waarbij ik in optimale omstandigheden kwaliteit kan blijven leveren. Maar er is geen druk of haast bij en dat te mogen ervaren, is fantastisch."

De 12de juni 2010 ontvangen Will en Steve Willaert uit handen van Gert Verhulst een gouden award voor de verkoop van méér dan 10.000 exemplaren van het cast-album van de musical "40-45" waarvoor Will en Steve de muziek schreven.

11 juli 2019 geeft Will zijn enigste concert dat jaar en dat in het kader van 'Vlaanderen Feest". In de "Ancienne Belgique" treedt hij tijdens "Brussel Danst" op samen met de Brussels Philharmonic. Will wel er dan ook een onvergetelijk feest van maken. "Het is een feestdag die me erg na aan het hart ligt, omdat ik bijzonder fier ben mezelf een Vlaamse zanger pur sang te noemen."

Als een soort terugblik op zijn carrière vertelde Will tijdens de zomer van 2019 aan de krant "De Morgen": “Een carrière, dat is vallen en opstaan. Ik heb het geluk dat mijn succes altijd vrij constant is gebleven, en zelfs alleen maar in stijgende lijn is gegaan. Ik heb nooit zwarte sneeuw gezien, kon altijd mijn ding doen. Zo weigerde ik steevast om live on tape te zingen, ik wilde optreden met échte muzikanten. Ik kreeg weleens kritiek op mijn teksten. Karamellenverzen, schreven recensenten. Dat kwam hard aan, want ik schreef die teksten niet zelf. Ik ben dan op zoek gegaan naar tekstschrijvers die me nummers met meer punch konden leveren. Ik hou van liedjes met power, in mijn muziek moet veel kracht zitten. Alleen is het niet altijd evident om daar passende teksten bij te vinden. Ik heb gelukkig erg goede tekstschrijvers gevonden in Jo De Clercq , Johan Verminnen, en Nelly Byl uiteraard. Weet je, mensen waren het indertijd niet gewend om popliedjes in het Nederlands te horen. We hebben een lange weg afgelegd op dat vlak. Het was pionierswerk, ja. De Turalura-cd, ter ere van mijn vijftigste verjaardag, heeft mijn leven op dat vlak veranderd. In 1990 liet "Humo" een aantal rockmuzikanten, zoals Noordkaap en The Scabs, mijn liedjes coveren. Plots kreeg ik erkenning bij een heel nieuw publiek. Dat was een geschenk uit de hemel. Vandaag kan ik over alles best tevreden zijn. Of ik fier ben? Fier mag je niet zijn, blij wel, zei mijn mama vroeger altijd. Ge meu blie zin, maar nie preus. In het begin stonden mijn ouders niet te springen toen ik muzikant wilde worden. Maar ze hebben me wel altijd fantastisch gesteund. Mijn papa was schrijnwerker, en werkte vlak bij de Franse grens. Hij nam extra werk aan, gewoon om voor mij een eerste accordeon te kopen toen ik twaalf was. Zo ben ik beginnen optreden.”

Op woensdag 4 december 2019, aan de vooravond van de "Dag van de Vrijwilliger", warmt Radio 2 zijn luisteraars op voor "De Warmste Week". Speciaal voor hun actie "Radio 2 Hotline" maakten zij een cover van het nummer "Draai dan 79 72 04" van Will Tura, "Draai dan 0800 63 222". Het nummer werd de daarop volgende weken vaak gedraaid. Will Tura zet voor deze gelegenheid zijn hit zelf in met: ‘‘ik heb m’n nummer doen veranderen voor De Warmste Week.” Voorts horen we de ambassadeurs Maaike Cafmeyer, Kristel Verbeke, Barbara Dex en Mathias Vergels samen met de Radio 2-presentatoren Sven Pichal, Siska Schoeters, Anja Daems, Cathérine Vandoorne, David Van Ooteghem, Caren Meynen, Vanessa Vanhove, Guy De Pré, Kim Debrie, Christel Van Dyck, Dirk Ghijs, Marc Pinte, Cara Cobbaert, Dennis van den Buijs, Jens Lemant en Jeroen Guns.

De 2de augustus wordt Will Tura 80 en dat zullen we geweten hebben. Een van zijn grootste fans, Gert Verhulst, kwam op de idee een speciaal muziekfestijn op het getouw te zetten rond de grootste en bekendste hits van Will Tura. De musical "Vergeet Barbara" wordt een ambitieus project. Gert Verhulst laat op maandag de 27ste januari 2020 aan de verzamelde pers weten dat het zijn persoonlijk musicaldebuut wordt. Hij wordt hierin geflankeerd door kleppers als James Cooke, Jonas Van Geel en Jelle Cleymans die in het nieuwe stuk zijn zonen zullen spelen. "Mijn bewondering voor Will Tura is enorm groot", aldus Gert. "Ik ben een echte fan. Eigenlijk is Tura geen zanger maar gewoon een monument! Ik ben heel blij dat Will ons het vertrouwen heeft gegeven om met zijn rijke oeuvre aan de slag te gaan. Het zal dan ook bijzonder moeilijk zijn om voor deze voorstelling een keuze te maken uit al zijn prachtige songs. Ik ben ook bijzonder fier en dankbaar dat ik het podium mag delen met Jonas, James en Jelle." Voor de rol van Barbara wordt nog naar een geschikte zangeres uitgekeken. "Vergeet Barbara" wordt een feel good musical. Tura zelf is alvast in de wolken. "Met de spektakel-musical 40-45, waarvoor ik samen met Steve Willaert de muziek schreef, ging in 2018 een lang gekoesterde droom in vervulling. Studio 100 heeft van die voorstelling echt iets uniek gemaakt. Toen Gert Verhulst me vroeg of hij mijn muziek mocht gebruiken om een nieuwe feelgood musical te maken heb ik geen seconde getwijfeld! Ik heb er dan ook alle vertrouwen in!" "Vergeet Barbara" wordt vanaf de 29ste november 2020 opgevoerd in het "Studio 100 Pop-Up Theater" te Puurs.

Om de 80-ste verjaardag van Will Tura nog meer glans te geven, organiseert Radio 2 op donderdag 30 juli 2020 in de "Marconistudio" in Brussel een jamsessie van Will samen met zijn muzikanten. De opnames van die avond worden uitgezonden via de Radio 2-app. Je kan dit herbeluisteren op zondag 2 augustus via Radio 2 tussen 13.00 u. en 16.00 u. Die dag ook te bekijken op VRT NU.

Op zondag 2 augustus, de dag dat Will 80 kaarsjes mag uitblazen, is hij opnieuw te gast bij Radio 2, deze keer van 10.00 u. tot 13.00 u., om samen met Christel Van Dyck terug te blikken op de meest onvergetelijke momenten uit zijn carrière, eveneens live te volgen op de Radio-2 app en op Eén. 's Avonds kan u om 21.05 u. op Eén kijken naar de documentaire film "Hoop doet leven" van Dominique Deruddere. Als kers op de al rijkelijk gevulde taart wordt op 2 augustus in het Walburgapark in Wills geboortestad Veurne een bronzen standbeeld onthuld. Die dag worden daar ook diverse festiviteiten georganiseerd.

De 7de augustus 2020 staat Will op 1 in de Ultratop Album 200 met zijn verzamelaar "Tura 80" met daarop een overzicht van zijn glansrijke carrière, verdeeld over vier cd's, met telkens twintig songs, beginnend met z'n allereerste Decca-opname "Onvergetelijk" en afrondend met zijn statement "Ik ben een zanger". De 17de juli verscheen al de unieke vinyl-box "De Will Tura Collectie", verdeeld door Standaard Boekhandel, met daarin vijf elpees in een beperkte oplage van vijfhonderd exemplaren

tekst en research: Marc Brillouet © 2020 Daisy Lane & Marc Brillouet