Will Tura

Delen S
Geboren in Veurne
op 2 augustus 1940
Arthur Blanckaert
Bekijk DiscografiesLees Biografie
"Ik zal altijd graag blijven zingen. Zolang de mensen ervan genieten, blijf ik doorgaan."
Waar een Will is, is een weg

Goud voor Tura 80

Op de dag van zijn 81ste verjaardag verneemt Will van zijn platenfirma Universal dat zijn album "Tura 80" met goud wordt bekroond. Dat album verscheen de 31ste juli 2020 en stond 6 weken na mekaar op 1. De 1ste augustus 2021 werd in het Stadspark van Wills geboortestad Veurne zijn standbeeld van de hand van Georges Schelstraete onthuld.

Tura 80

De 7de augustus 2020 staat Will op 1 in de Ultratop Album 200 met zijn verzamelaar "Tura 80" met daarop een overzicht van zijn glansrijke carrière, verdeeld over vier cd's, met telkens twintig songs, beginnend met z'n allereerste Decca-opname Onvergetelijk en afrondend met zijn statement Ik ben een zanger. De 17de juli verscheen al de unieke vinyl-box "De Will Tura Collectie", verdeeld door Standaard Boekhandel, met daarin vijf elpees in een beperkte oplage van vijfhonderd exemplaren.

80 jaar

Op zondag 2 augustus, de dag dat Will 80 kaarsjes mag uitblazen, is hij opnieuw te gast bij Radio 2, deze keer van 10.00 u. tot 13.00 u., om samen met Christel Van Dyck terug te blikken op de meest onvergetelijke momenten uit zijn carrière, eveneens live te volgen op de Radio-2 app en op Eén. 's Avonds kan u om 21.05 u. op Eén kijken naar de documentaire film "Hoop doet leven" van Dominique Deruddere. Als kers op de al rijkelijk gevulde taart wordt op 2 augustus in het Walburgapark in Wills geboortestad Veurne een bronzen standbeeld onthuld. Die dag worden daar ook diverse festiviteiten georganiseerd.

Jamsessie in de Marconi

Om de 80-ste verjaardag van Will Tura nog meer glans te geven, organiseert Radio 2 op donderdag 30 juli 2020 in de "Marconistudio" in Brussel een jamsessie van Will samen met zijn muzikanten. De opnames van die avond worden uitgezonden via de Radio 2-app. Je kan dit herbeluisteren op zondag 2 augustus via Radio 2 tussen 13.00 u. en 16.00 u. Die dag ook te bekijken op VRT NU.

De musical Vergeet Barbara

De 2de augustus wordt Will Tura 80 en dat zullen we geweten hebben. Een van zijn grootste fans, Gert Verhulst, kwam op de idee een speciaal muziekfestijn op het getouw te zetten rond de grootste en bekendste hits van Will Tura. De musical "Vergeet Barbara" wordt een ambitieus project. Gert Verhulst laat op maandag de 27ste januari 2020 aan de verzamelde pers weten dat het zijn persoonlijk musicaldebuut wordt. Hij wordt hierin geflankeerd door kleppers als James Cooke, Jonas Van Geel en Jelle Cleymans die in het nieuwe stuk zijn zonen zullen spelen. "Mijn bewondering voor Will Tura is enorm groot", aldus Gert. "Ik ben een echte fan. Eigenlijk is Tura geen zanger maar gewoon een monument! Ik ben heel blij dat Will ons het vertrouwen heeft gegeven om met zijn rijke oeuvre aan de slag te gaan. Het zal dan ook bijzonder moeilijk zijn om voor deze voorstelling een keuze te maken uit al zijn prachtige songs. Ik ben ook bijzonder fier en dankbaar dat ik het podium mag delen met Jonas, James en Jelle." Voor de rol van Barbara wordt nog naar een geschikte zangeres uitgekeken. "Vergeet Barbara" wordt een feel good musical. Tura zelf is alvast in de wolken. "Met de spektakel-musical 40-45, waarvoor ik samen met Steve Willaert de muziek schreef, ging in 2018 een lang gekoesterde droom in vervulling. Studio 100 heeft van die voorstelling echt iets uniek gemaakt. Toen Gert Verhulst me vroeg of hij mijn muziek mocht gebruiken om een nieuwe feelgood musical te maken heb ik geen seconde getwijfeld! Ik heb er dan ook alle vertrouwen in!" "Vergeet Barbara" wordt vanaf de 29ste november 2020 opgevoerd in het "Studio 100 Pop-Up Theater" te Puurs.

Draai dan 0800 63 222

Op woensdag 4 december 2019, aan de vooravond van de "Dag van de Vrijwilliger", warmt Radio 2 zijn luisteraars op voor "De Warmste Week". Speciaal voor hun actie "Radio 2 Hotline" maakten zij een cover van de hit Draai dan 79 72 04 van Will Tura, Draai dan 0800 63 222. Het nummer werd de daarop volgende weken vaak gedraaid. Will Tura zet voor deze gelegenheid zijn hit zelf in met: ‘‘Ik heb m’n nummer doen veranderen voor De Warmste Week.” Voorts horen we de ambassadeurs Maaike Cafmeyer, Kristel Verbeke, Barbara Dex en Mathias Vergels samen met de Radio 2-presentatoren Sven Pichal, Siska Schoeters, Anja Daems, Cathérine Vandoorne, David Van Ooteghem, Caren Meynen, Vanessa Vanhove, Guy De Pré, Kim Debrie, Christel Van Dyck, Dirk Ghijs, Marc Pinte, Cara Cobbaert, Dennis van den Buijs, Jens Lemant en Jeroen Guns.

Brussel danst

11 juli 2019 geeft Will zijn enigste concert dat jaar en dat in het kader van "Vlaanderen Feest". In de "Ancienne Belgique" treedt hij tijdens "Brussel Danst" op samen met de Brussels Philharmonic. Will wel er dan ook een onvergetelijk feest van maken. "Het is een feestdag die me erg na aan het hart ligt, omdat ik bijzonder fier ben mezelf een Vlaamse zanger pur sang te noemen."

Gouden award voor '40-45'

De 12de juni 2019 ontvangen Will en Steve Willaert uit handen van Gert Verhulst een gouden award voor de verkoop van méér dan 10.000 exemplaren van het castalbum van de musical "40-45" waarvoor Will en Steve de muziek schreven.

Blanco agenda

Noem het maar een echte mijlpaal, want voor 2019 heeft Will beslist geen enkel optreden te plannen, zijn agenda oogt blanco. In de krant "Het Laatste Nieuws" van woensdag de 5de december lezen we: "Er staat geen enkel concert gepland. Het is de eerste keer in mijn carrière dat me dat overkomt, maar ik vind dat helemaal niet erg. Ik heb me voorgenomen om enkel nog in speciale gevallen op te treden. Misschien breng ik nog een album uit met eigen nummers of schrijf ik liedjes voor anderen. Ik ben 78, een leeftijd waarop het allemaal niet meer hoeft. Ik zoek wel nog een goede formule waarbij ik in optimale omstandigheden kwaliteit kan blijven leveren. Maar er is geen druk of haast bij en dat te mogen ervaren, is fantastisch."

40-45

Zondag de 7de oktober 2018 had, in een regie van Frank Van Laecke, in Puurs de première plaats van de musical "40-45". Het verhaal speelt zich af in Antwerpen, vlak na de Eerste Wereldoorlog. Staf en Louis Segers worden met een jaar verschil geboren. Ze groeien op in een warm nest. De broers zijn hartsvrienden en niets lijkt hun band te kunnen breken. Tot het onvermijdelijke gebeurt: de Tweede Wereldoorlog breekt uit en dat laat sporen na in iedere huiskamer, in elk gezin. Ook in het gezin van Staf en Louis. Voor deze 4-sterrenmusical schreef Will Tura de muziek. In "Het Nieuwsblad" lezen we: "Will schreef heldere, emotionele songs die door Steve Willaert naar een vrij klassieke musicalaanpak werden vertaald." Er wordt sterk gezongen en geacteerd door Jonas Van Geel en Jelle Cleymans. Speciaal voor deze productie bouwde Studio 100 een pop-up theater in Puurs. Studio 100-baas Gert Verhulst heeft bij deze productie een emotionele boodschap: "Laat ons leren uit het verleden, en dat we dit nooit meer laten. We moeten zorgen dat het extremisme, dat nu af en toe opduikt, niet kan doorzetten. We moeten zorgen dat de zwarte bladzijde uit onze geschiedenis omgeslagen blijft en dat de geschiedenis zich nooit herhaalt.” "40-45" speelt nog tot de 24ste maart 2019. Inmiddels werden er al méér dan 250.000 tickets verkocht.

Hoop doet leven - de film

De 8ste september 2018 gaat tijdens het Filmfestival van Oostende "Hoop doet leven" in première. Deze docu-speelfilm van regisseur Dominique Deruddere vertelt het levensverhaal van Will Tura. Deruddere wist onder meer de hand te leggen op nogal wat oude zwart-wit-filmpjes uit de jeugdjaren van Will. Het verhaal van Tura wordt in de film vanuit de ik-figuur verteld door niemand minder dan Jan Decleir, volgens Dominique in Vlaanderen een even groot icoon als Will. "In de film duiken fragmenten op waar het Vlaamse publiek geen weet van heeft, zoals zijn tegenslagen en het feit dat hij als Vlaamse zanger in de jaren 70 en 80 verguisd werd", aldus Deruddere.

Hoop doet leven - het boek en het album

De zesde september 2018 verschijnt als aanloop naar de bioscoopfilm "Hoop doet leven", bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts het gelijknamige boek. De auteurs Jean Kluger en Myriam Dekoster hebben decennialang Will Tura bijgestaan. Jean volgde in het spoor van zijn vader Jacques, de ontdekker van Tura, en was sinds het begin van de jaren zestig de manager en toeverlaat van Vlaanderens meest succesvolle zanger-componist. Myriam werkte tientallen jaren samen met Kluger en Tura. Niemand beter dan zij kunnen schetsen hoe Tura is en was als zanger, als performer, als professional en als mens. Een verrassend en intiem portret van een unieke artiest. Gelijktijdig verschijnt op het Sony-label het album "Hoop doet leven", een overzicht van Tura's bekendste songs, verdeeld over drie cd's.

Eenzaam zonder jou

Uit De Zevende Dag

Live in de AB

Tura weet van geen ophouden en gelukkig maar, want zaterdag de 23ste september 2017 gaf hij een van zijn beste live-concerten ooit en wel in de AB in Brussel. Aan "Het Nieuwblad" vertelde hij daarover: "Ik was in topvorm. Dat zal je horen op het live-album dat van dit concert is gemaakt. Mijn uitvoering van Alleen Gaan, ter ere van mijn broer Staf, behoort to het beste wat ik ooit heb gezongen. En luister ook zeker naar It takes a lot, dat Aretha Franklin nooit op plaat heeft uitgebracht en ik nu in duet met Natalia zing." Tura zong in het totaal 32 songs en kreeg daarvoor in ruil zeven staande ovaties. Het album "Live in de AB" ligt vanaf vrijdag de 10de november in de winkel. In het voorjaar van 2018 plant Tura nog een zestal concerten en als hij het als 77-jarige nog aankan, zal hij er eventueel nog drie aan toevoegen.

Walk of fame

Nadat Will Tura op 4 november 2014 reeds zijn ster onthulde op de Walk of Fame in "Plopsaland" De Panne, krijgt hij op maandag de 27ste juni 2016 een ster op de Walk of Fame van de permanente expo "De Sixties" in Bokrijk. Vorig jaar was het trouwens de beurt aan Paula Sémer die, na Luc Appermont en Zaki, haar ster in Bokrijk mocht onthullen. Wills "sixties identiteitskaart" zal aan het aanwezige publiek worden voorgesteld zodat het de jaren 60 kan herbeleven, gezien door de ogen van Tura en dat onder meer aan de hand van boeiende verhalen die hij uit die periode vertelt. Zijn getuigenis zorgt voor een extra interactieve belevenis.

Musical Studio 100

Op vrijdag 11 februari 2016 maakt Gert Verhulst van Studio 100 bekend dat er een opvolger komt van de spektakelmusical "14-18". Niemand minder dan Will Tura en Steve Willaert zullen de muziek van de nieuwe musical componeren. Die vertelt het verhaal van het verzet in Vlaanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Het is altijd mijn droom geweest om voor een productie als deze de muziek te mogen componeren. Dit project is voor mij ook enigszins emotioneel geladen, aangezien ik geboren ben in 1940 en de musical zal draaien om WOII ", aldus Will Tura. De première is voorzien op 7 oktober 2018, honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog én het moment waarop helaas de kiem voor de Tweede Wereldoorlog werd gelegd.

Muziek is veel te mooi om je maar tot één genre te beperken.

Will Tura

Klein geluk

Ook al had hij bij zijn 75ste verjaardag aangekondigd dat hij het stilletjesaan ging doen, toch komt Tura eind januari op de proppen met het nieuwe album "Klein Geluk" en met het nieuws dat hij in de loop van 2016 opnieuw on the road zal gaan. Op "Klein Geluk" prijken twaalf nummers in diverse genres, die Tura op zijn geheel eigen manier inkleurt. "Muziek is veel te mooi om je maar tot één genre te beperken", aldus Will. "En daarom presenteer ik op deze cd al die prachtige stijlen waar ik zo van hou: jazz, rock, crooning, country, chanson enz... Ik heb me volledig kunnen uitleven!" Bij de cd zit ook een bonus-dvd, met daarop het verjaardagsconcert dat Tura afgelopen zomer in Veurne gaf om zijn vijfenzeventigste verjaardag te vieren.

Lifetime Achievement Award

De tiende november 2003 kreeg Will Tura tijdens de "Eregalerij" van Radio 2 en Sabam al een ereplaats voor een leven vol muziek. Op donderdag 21 januari 2016 krijgt hij tijdens de 9° editie van de Music Industry Awards de Lifetime Achievement Award voor zijn unieke loopbaan. In de pers lezen we: "De keizer van het Vlaamse lied draait al enkele decennia mee in de Vlaamse muziekwereld en heeft een oeuvre om u tegen te zeggen. Tura stond intussen al meer dan negenduizend keer op podium en werd door zijn collega's door de jaren heen geëerd met twee Turalura Tribute-cd's".

Brussels Ketje

De feestpret kan voor Tura blijkbaar niet op. Op woensdag 20 januari 2016 kreeg hij als allereerste op het Brussels stadhuis de titel van "Brussels Ketje", een nieuwe eretitel die de stad voortaan jaarlijks zal uitreiken. Will is afkomstig uit Veurne , maar uit liefde voor zijn vrouw Jenny verhuisde hij decennia geleden definitief naar Brussel. Van de gelegenheid maakte Will gebruik om zijn nieuwe album "Klein Geluk" voor te stellen, met de bemerking dat het zeker niet zijn laatste zal zijn en dat hij jaarlijks nog zo'n keer of tien zal optreden.

Het verjaardagsconcert wordt op Eén uitgezonden en daar ben ik toch wel wat ongerust over. Mijn concerten werden tot nu toe nog nooit live uitgezonden. Maar ik vind het ook wel spannend.

Will over zijn 75ste verjaardagsconcert

10 merkwaardige liedjes van Will Tura

De Grote Will Tura Quiz

In De Grote Will Tura Quiz krijg je 10 vragen over de grootmeester van het Vlaamse Lied. Weet jij of ze waar zijn of niet?

Vlaanderen Feest

Op de Vlaamse feestdag, 11 juli, brengt Will Viva la Vida met live band in Vlaanderen Feest, het muzikale programma vol Vlaamse muziek, dat die avond live op Eén wordt uitgezonden. Dan volgen nog een paar concerten met als hoogtepunt, de tweede augustus, op de dag van zijn verjaardag op de Grote Markt in Veurne zijn verjaarsdagsconcert.

Vanaf de derde augustus hangt Will voor een tijdje zijn gitaar aan de wilgen. Hij zal een poos geen concerten meer geven om meer tijd aan zijn vrouw en kinderen te besteden. Hij blijft wel componeren en wil dolgraag aan een musical werken, een droom die hij zeker nog wil realiseren.

Viva la vida

In de loop van de maand juni 2015 verschijnt Wills nieuwste single Viva la vida. Hij stelt dat nummer voor in Café Corsari op woensdag de 10de juni dat voor deze gelegenheid, als eerbetoon aan de keizer van het Vlaamse lied, wordt omgedoopt tot Café Tura. In de Radio 2 Top Dertig staat Will de zevenentwintigste juni op negen. De zevende juni zit er in de Vlaamse Top 50 een zevende plaats in. Naar aanleiding van Tura's 75ste verjaardag, brengt Universal Music/Top Act Music op 29 juni het album Vlaanderen Zingt Tura uit. Christoff , Bart Kaëll , Willy Sommers , Lissa Lewis, Gene Thomas , Laura Lynn, Bart Herman , Lindsay, Lisa Del Bo , Yannick Bovy, Luc Steeno , Jo Vally en De Romeo’s brengen een ode aan Will met een eigen versie van hun favoriete Turasongs.

Op woensdag 24 juni wordt het album officieel voorgesteld op de persconferentie van Radio 2 in aanwezigheid van Will en enkele artiesten die op het album zingen. Radio 2 zet die dag Will in de bloemetjes naar aanleiding van zijn verjaardag.

Liedjes over Moeder

Naar aanleiding van moederdag, de tiende mei 2015, is er de verzamelaar Mama - Liedjes over Moeder met daarop vijftien liedjes, gaande van de Italiaanse klassieker Mama over La Mamma van Charles Aznavour tot en met het lievelingsliedje van Tura's moeder Le chanteur de Mexico gezongen door Luis Mariano.

Eind mei verschijnt op het Jean Klügerlabel het album Will Tura Best of - Radio 2 Collectie met daarop Tura's grootste hits, van Hemelsblauw tot en met Eenzaam zonder jou en met als toetje een bonus cd met daarop acht karaokeversies. Binnen de kortste keren staat de cd in de top tien van de album charts.

Back to Back

23 december 2014 mag Will het jaar feestrijk afronden tijdens de uitreiking in het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas door Dirk Van der Auwera, marketingdirecteur bij Universal, van een platina award voor de verkoop van méér dan twintigduizend exemplaren van het album Back to Back, Tura gekoppeld aan Christoff , dat zijn platenfirma begin november in de markt had gezet naar aanleiding van een reeks dubbelconcerten.

Hoop doet leven

Tijdens begrafenis koningin Fabiola

Hoop doet leven

De vijfde december 2014 overleed koningin Fabiola. Zij werd de twaalfde december in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel begraven. Op het einde van de plechtigheid zong Will als afscheid een aangepaste versie van Hoop doet leven. De zevende augustus 1993 had Will Tura tijdens de begrafenis van koning Boudewijn dat lied al eens gezongen. Op vraag van het hof en volgens de laatste wens van Fabiola ging Will graag een tweede keer op dit verzoek in. De media meldden diezelfde avond nog dat koning Filip tijdens het beluisteren van Hoop doet leven duidelijk een traan wegpinkte.

Nog niet uitgezongen

December 2012 is er de single Alleen gaan, een vertaling van Comme d'habitude van Claude François dat Will al eens eerder had opgenomen, maar dat hij nu aflevert in duet met Andrei Lugovski. In de zomer van 2013 lanceert Will de single Een vrouw zoals jij, een song die hij schrijft samen met Frank Verkooyen en Peter van Noort en zoals steeds geproduceerd en gearrangeerd door zijn vaste rechterhand Steve Willaert.

Will was op zoek om tijdens zijn concerten een eigentijds dansnummer te kunnen brengen. Hij schreef dat met in zijn achterhoofd de discohit Alexandrie, Alexandra van Claude François, een van zijn grote idolen. In februari 2014 is er de single Waar je ook maar bent die Will schrijft in samenwerking met Ingrid Mank die wij kennen van nummers van Clouseau, Sandrine en Natalia én in samenwerking met Bob Neuwirth die wij mogen linken aan Stan Van Samang en Eva De Roovere. Will schrijft duidelijk liedjes daarbij geholpen door een jongere garde. Zat nummertjes heeft hij ingeblikt met het oog op een goede score in de hitlijsten, hij wil nu een beetje koppig zijn eigen ding doen. Waar je ook maar bent klinkt anders dan de rest, veel meer punch, een ander tempo met een open doekje voor gitarist Kevin Mulligan die er de nodige drive aan geeft.

Ik ben een zanger

In een productie van Steve Willaert brengt Will in 2012 het album Ik ben een zanger op de markt met daarop uitsluitend composities van hemzelf op tekst van Dennis Peirs. Het meest in het oog en het oor springend is het nummer Vrede waarop Tura zich laat begeleiden door Triggerfinger. Tura slaat een andere weg in, weg van het commerciële, hij omarmt een jongere generatie met wie hij close gaat samenwerken. De titelsong is meteen de eerste single waarin Will zijn dankbaarheid wil uiten voor al die jaren dat hij van zijn publiek een zanger mocht zijn. Will besluit om voortaan zijn concerten met dit lied af te sluiten.

Vervolgens is er als tweede singlekeuze Zeg nooit waarmee Tura tot op de zesde plaats van de Top Tien geraakt, waarin Will laat horen dat hij in het leven blijft geloven. Het is een lied dat een positieve boodschap uitstraalt. Nadien volgt nog de single In de schaduw van de maan. Will schreef dit samen met Bart Herman en dan kan het niet anders dan dat dit een countrysong is geworden, een genre dat beide heren erg na aan het hart ligt.

Will heeft trouwens een pak van die herinneringen maar al te graag gebundeld in het kijkboek Will Tura Een Leven in Beeld, een fotoalbum samengesteld door Will Tura en dochter Sandy Blanckaert. Die foto's vertellen het verhaal van een man die zijn leven lang aan de muziek heeft gewijd: méér dan tienduizend optredens staan op zijn actief, soms tot achtentwintig optredens per maand mét orkest.

Mocht het vandaag stoppen, dan zou ik toch wel iets missen. Ik dank de hemel en het publiek. Ik heb alles gedaan en alles mogen doen: behalve een film maken.

Will Tura in De Morgen

Ik voel me boven alles dankbaar voor het leven dat ik heb mogen leiden. Zéér dankbaar. Ja, doe mij maar een acht!

Will Tura geeft zijn leven een score in Humo

Zijn zeventigste verjaardag

In 2008 worden 100 hits van Tura verzameld in de cd-box Will Tura 100 hits. Wanneer Will twee jaar later zeventig kaarsjes mag uitblazen, wordt dat rijkelijk gevierd en in de bloemen gezet met voorop zijn biografie geschreven door zijn dochter Sandy. De VRT wijdt aan hem een aflevering in de reeks Belpop en het weekblad Humo komt op de proppen met de cd Turalura 2 met daarop een reeks covers door hedendaagse artiesten.

Er wordt muzikaal van jetje gegeven door Customs, Arno, Mauro, The Van Jets en Daan die zich door Triggerfinger laat begeleiden tijdens zijn versie van de Turaklassieker Ik lieg, dat hij een jaar of tien eerder op een rommelmarkt had gevonden in de originele singleversie. De donkere ziel die achter de tekst schuilt, sprak Daan wel aan.

Viva Tura

En Will wil van geen ophouden weten. De tiende november 2003 wordt hij in het Concertgebouw van Brugge tijdens het Gala van de Eregalerij door fijne collega’s in de muzikale bloemen in de gezet. Twee jaar later viert Will zijn 65ste verjaardag met onder andere de cd Viva Tura. In 2007 zet hij met twee symfonische concerten, opgeluisterd door het Vlaams Radio Orkest, in Vorst Nationaal zijn vijftigjarige carrière in de kijker. Met het album Dank U Vlaanderen wil Tura de fans bedanken met een aantal nieuwe nummers, aangevuld met diverse verrassende covers.

Al even verrassend is het album Onvergetelijk dat hij in 2009 in het Hilton Hotel in Brussel aan de pers voorstelde. Zijn firma liet toen weten dat het zijn 138ste album is, rijkelijk gevuld met covers van zijn grote idolen Nat King Cole, Dean Martin en Frank Sinatra in zowel de originele als Nederlandstalige versie.

Ik zal altijd graag blijven zingen. Zolang de mensen ervan genieten, blijf ik doorgaan. Tot het moment dat ik voel dat ik live niet meer mee kan.

Will Tura

De Mooiste Droom

In 2002 verrast hij voor- en tegenstanders met het album De mooiste droom. Voor deze cd die zowat zijn duurste productie ooit zal worden en die hij in Londen in de Abbey Road studio’s gaat opnemen samen met de wereldvermaarde London Philharmonic orchestra onder leiding van Dirk De Caluwé, schrijft hij eigenhandig twaalf songs op teksten van onder meer Jan Savenberg, Bart Peeters en Dirk Blancke.

Een volgende droom die hij realiseert is een gospel - cd met daaraan gekoppeld een gospeltournee die zijn hoogtepunt vindt in de Tura Gospel Special op zondag 14 december 2003 in het Sportpaleis van Antwerpen waar Will geflankeerd werd door topmuzikanten als Steve Willaert, Kevin Mulligan, Jody’s Singers, een gospelkoor en enkele speciale gasten.

Tussen jou en mij

Uit Vlaams & Goed

Hemelsblauw

Uit Tartufo

Hemelsblauw & Hij had alles en ik niets

Uit Zomer met twee

Eenzaam zonder jou

Uit Tartufo

Een leven zonder liefde

Uit Tartufo

Kom reik me je hand

Uit Tartufo

De zee

Uit Tartufo

Twee verliefde ogen

Uit Tartufo

Een vrouw

Uit Tartufo

De noorderwind

Tura zingt De Noorderwind in het programma Tartufo.

Hoop doet leven

Uit Tartufo

Hoop doet leven

Uit Kom op tegen kanker

Eenzaam zonder jou & Vlaanderen m'n land

Uit Night of the Proms

Boven de wolken

Uit Tartufo

Boven de wolken

Will Tura zit Boven de wolken tijdens de Margriet special voor Kom op tegen Kanker.

Ik mis je zo

Uit Begrafenis Boudewijn

Hoop doet leven

Uit Begrafenis Boudewijn

Mooi 't leven is mooi

Uit Kapers op de kust

De Noorderwind

Uit Radio 2 aan zee

Niemand, niemand

Uit Tartufo

Helena

Uit Gezocht: Scarlett!

Helena

Uit Margriet

Helena

Uit Margriet

Eenzaam zonder jou

Uit Zeg eens Euh

Alles

Uit Baraka

Met rock 'n roll in mijn hart

Uit Baraka

Mooi 't leven is mooi & Eenzaam zonder jou

Uit Apotheose 60/40

Turalura

Ode aan Will Tura door Raymond Van Het Groenewoud, Elisa Waut, Won Ton Ton, The Pop Gun, The Scabs, Soulsister, Noordkaap, Dirk Blanchart, The Paranoiacs, Bart Peeters, Hugo Matthysen en Dani Klein.

Reportage Turalura

Uit Het Journaal

In de armen van een ander

Uit 11 artiesten voor 11.11.11.

In de armen van een ander

Uit Sterrendag

Zijn 50ste verjaardag

In 1990 zorgt gans Vlaanderen er voor dat zijn vijftigste verjaardag niet onopgemerkt zou voorbijgaan. Tijdens een groots opgezet Radio 2-feest in Blankenberge wordt hij geurig in de bloemen gezet en brengen heel wat Vlaamse rockers hulde aan hem op de cd Turalura, wat enkele van zijn hitparadecollega’s nog eens overdoen op het album 16 voor Tura.

Will pakt ook uit met het méér dan geslaagd te noemen project Tura in Symfonie live opgenomen in Vorst Nationaal. Opmerkelijk blijft ook de vocale aanwezigheid van Tura tijdens de uitvaart van koning Boudewijn in 1993 waar hij Hoop doet leven en Ik mis je zo vertolkt.

En de hits blijven maar komen: Met rock ‘n roll in mijn hart (1991), de West-Vlaamse rap Moa ven toh! (1992), Hemelsblauw (1994), La Melodia (1995) en het aan zijn broer Staf opgedragen Alleen gaan (1998). In 1994 staat Will met Hemelsblauw maar liefst twaalf weken aan de top.

Help me

Uit Op het terras

Help me

Uit Baraka

Bella Africa

Uit De Pak de poen show

De Noorderwind

Uit De Zevende Dag

De Noorderwind

Uit De Pak de poen show

Geef me liefde

Uit De pak de poen show

Mooi 't leven is mooi

Uit Kom op tegen kanker show

Mooi, 't leven is mooi

Tura zingt Mooi, 't leven is mooi tijdens het programma Moet Kunnen.

Jaren 80

In de loop van de jaren tachtig scoort Will Tura tweeëndertig hits. Ook nu weer een greep uit dat hitaanbod: Het leven is als toneel (1981), De Rode Duivels gaan naar Spanje (1982), Vergeet Barbara (1984), Geef me liefde (1989) en Mooi het leven is mooi (1989). Volgens kenners blijft echter Ik mis je zo (1984) uit die periode nog altijd een van zijn mooiste nummers.

Will vindt zijn songs veel interessanter vanaf het moment dat Steve Willaert er als arrangeur wordt bijgehaald. Steve gaf Wills composities een méér Amerikaans getinte muzikale touch. Zijn nummers klinken van dan af meer up-to-date. Een blijvende waarde, ook tijdens die jaren tachtig, is zijn vaste producer Jean Klüger.

Wanneer Will vijfentwintig jaar op de planken staat, trakteert hij de fans op de elpee 25 jaar Tura en gunt zichzelf een opname in het mekka van de countrymuziek Nashville, een uitstapje dat hij in 1984 nog eens herhaalt, om daar samen met The Jordanaires en de voormalige muzikanten van Elvis Presley, Scotty Moore en D.J. Fontana, het album Tura zingt Elvis Presley in te blikken.

My way

Uit Nico's fuif

Mijn zomerlief

Een romantische Tura, in Mijn zomerlief. Hij is te gast in het programma Vlaanderen, erger je niet.

Hij kan niet zonder jou

Uit Mike

Ik mis je zo

Uit Mike's Music

Laat ze gaan

Uit De pak de poen show

Omdat ik Vlaming ben

Will Tura is trots op zijn roots, in Omdat ik Vlaming ben. Hij is te gast in het programma Mike.

Will Tura special

Uit Mike

Gelukkig samen

Will Tura en Bonnie St.-Claire zingen Gelukkig samen bij Mike.

Een eenzaam hart

Uit Sjo Bis Time

Gelukkig samen

Uit De steek-er-wat-op-show

Tokyo by night

Uit Sjo Bis Time

In the ghetto

Uit Mike

Eenzaam zonder jou, Ik mis je zo & Vergeet Barbara

Uit Zingezong

Voorbij

Uit Hotel Americain

Ik mis je zo

Uit Met Mike in zee

Vergeet Barbara

Uit Hotel Americain

Arme Joe

Tura zingt zijn klassieker Arme Joe tijdens Met Mike in zee.

Ga nooit alleen naar Venetië

Tura brengt een ode aan de prachtige Italiaanse stad Venetië. Hij is te gast bij Met Mike in zee.

De deur staat altijd voor je open

Uit Marva si, Marva la

De Rode Duivels gaan naar Spanje

Uit De Sportshow

Twee verliefde ogen

Uit Hitring

Katia

Uit Hitring

Het kan niet zijn

Uit Hit Hit Hoera

Angelina

Uit Hit Hit Hoera

Het leven is als toneel

Uit Hitring

Eenzaam zonder jou

Een Tura klassieker, Eenzaam zonder jou. Hij zingt het nummer tijdens Hit Hit Hoera.

El bandido

Een zuiderse Will Tura in El bandido. Dit fragment komt uit het programma Hit hit hoera.

Draai 797204

Uit Hit Hit Hoera

Duizend en een maal

Uit Hit Hit Hoera

Liedjes die ik graag had gezongen

Eenmalig muziekprogramma

Hopeloos

Uit Hitring

Als muren konden praten

Uit Wat een leven

Vaarwel

Uit Tele Party

Duwtje in de rug

Gelukkig bleven ook de fans in Tura geloven, want in de loop van de jaren tachtig ging het almaar bergaf met de Vlaamse zangers, ze geraakten in een diep dal verzeild. Het bleef wachten tot het einde van de jaren tachtig en tot de komst van VTM en een programma als Tien om te zien om uit dat slop te geraken. Will bleef echter overeind door zijn vele liveoptredens.

Will probeert ook de muzikale trends van die tijd juist in te schatten. Hij gaat op zoek naar een eigentijdse sound die al meteen in 1980 te horen is op een van de grootste hits uit zijn carrière Hopeloos waarmee hij haast onverwacht tot op de tiende plaats van de Nederlandse top veertig geraakt. Een ereplaats is voorzien voor de synthesizer. Een hit scoren bij onze noorderburen was hem voordien alleen maar gelukt met Eenzaam zonder jou en Draai dan 797204.

Het jaar daarop presteert Will iets dat nog geen enkele Vlaming hem tot dan toe had voorgedaan. Hij treedt acht avonden na elkaar op in een compleet uitverkochte Passage 44, een Franstalig bastion in hartje Brussel. Hij laat zich op het podium bijstaan door het Toppop Ballet van Penney de Jager en tijdens twee liedjes wordt hij zelfs begeleid door een klassiek strijkkwartet.

Will in Nederland

Will probeert in de jaren tachtig de muzikale trends van die tijd juist in te schatten. Hij gaat op zoek naar een eigentijdse sound, die al meteen in 1980 te horen is op een van de grootste hits uit zijn carrière Hopeloos, waarmee hij haast onverwacht tot op de tiende plaats van de Nederlandse Top Veertig geraakt. Een ereplaats is voorzien voor de synthesizer. Een toptienhit scoren bij onze noorderburen was hem voordien alleen maar gelukt met Draai dan 797204, met als hoogste notering een tiende plaats in de maand mei 1964.

Concert in Bornem

In mijn caravan

Will Tura brengt een ode aan zijn caravan tijdens het programma Wat een leven.

To be or not to be disco

Will waagt zich aan een dansje in To be or not to be disco. Reden van het feest: 25 jaar televisie!

20 jaar Will Tura

Concert vanuit Vorst Nationaal

Jaren 70

De eenendertigste maart 1974 gaat voor Will alweer een droom in vervulling. Hij treedt als eerste Vlaamse zanger op in Vorst Nationaal. Het jaar nadien, de eenentwintigste november, wordt zijn dochter Sandy geboren (16 oktober 1974 was haar broer David al geboren). Omdat Will Tura altijd oog en oor heeft gehad voor nieuw talent organiseert hij samen met BRT 2 West-Vlaanderen in 1975 de zangwedstrijd Tura’s talententocht. Voor zijn sociale inzet als zanger ontvangt Will vier jaar later de Dag Hammerskjöldprijs.

Will mocht ook vaker in Londen opnemen en werd daar overweldigd door de enorme vooruitgang die er op dat terrein werd geboekt. Hij sluit de jaren zeventig af met onvervalste Turahits zoals: Huisje in Montmartre, In mijn caravan en het intussen haast onsterfelijk geworden Zij gelooft in mij.

Huwelijk

Reportage uit Echo

Alle wegen leiden naar Rome

Uit Tele Top 10

Alle wegen leiden naar Rome

Uit Tele Top 10

Portret Will Tura

Eenmalig programma

Geluk in de liefde

Niet alleen muzikaal gaat het Will in de jaren zeventig voor de wind. De vierde juli 1971 ontvangt de inmiddels naar Brabant uitgeweken zanger de titel van ereburger van zijn geboortestad Veurne. Privé zit het hem ook mee, want tijdens een privéfeestje van zijn producer Jean Klüger in 1971 leert hij Jenny Swinnen kennen. Datzelfde jaar scoort hij weer een nummer één, deze keer met Zonneschijn. De tweeëntwintigste mei staat hij met dat nummer ook op één in de BRT Top Dertig. Het jaar daarop haalt hij opnieuw stevig uit met Aan mijn darling. In diezelfde Top Dertig staan Will en zijn darling de achttiende september op twee

Privé zit het hem ook mee, want tijdens een privéfeestje van zijn producer Jean Klüger in 1971 leert hij Jenny Swinnen kennen. Twee jaar later, de eenentwintigste maart 1973, trouwt hij met Jenny. Als geste naar zijn fans toe neemt hij het nummer Verboden dromen op en die belonen hem op hun beurt met een tweede plaats in de top dertig. De jaren zeventig kabbelen rustig voort met vocale uitschieters zoals: Als je vanavond niet kan slapen, Doña Carmela en Goodbye Elvis, een single die hij opneemt naar aanleiding van het overlijden van een van zijn grootste idolen Elvis Presley.

Zonneschijn

Uit Tele Top 10

Linda

Een romantische Will zingt Linda tijdens het programma Tienerklanken.

Hij komt terug

Uit Tele Top 10

Viva el amor

Een zuiderse Will Tura met Viva el amor in het programma Autorama.

San Miguel

Uit Binnen en Buiten

In de koolmijn

Uit Tienerklanken

Will & Nelly

Op het einde van de jaren zestig voelt Will dat hij leeg is, zijn batterij is plat. Een vakantie op Palma de Mallorca helpt hem er weer bovenop. Gelukkig voelt hij zich na twee weken als herboren en kan de rode draad weer oppikken en nieuwe liedjes schrijven samen met Nelly Byl. Will had namelijk sinds zijn eerste hit samen met zijn producer het schrijverstalent van Nelly ontdekt. Zij was het die in 1963 het countryliedje Lonesome 7-7203 vertaalde als Draai dan 797204. Het zou het begin worden van een lange en vruchtbare samenwerking. Nelly werkte in die periode ook voor Marva , Jimmy Frey , Ann Christy en Rita Deneve.

Het vreemde wat haar samenwerking met Will betreft, is dat ze elkaars deur nooit hebben platgelopen. Zij werkten heel vaak met cassetjes. Het liefst schreef Nelly romantische teksten. Ze had dan ook liever gehad dat Will wat meer over zichzelf had verteld, dat zou voor haar gemakkelijker zijn geweest, dat zou haar iets meer inspiratie hebben gegeven.

Angelina

Uit Magesien

Nog 20 minuten geduld

Uit Tienerklanken

Will is zeer introvert. Hij leeft heel vaak in zijn eigen wereldje, maar daar heb ik me intussen al lang aan aangepast!

Zijn vrouw Jenny over Will

Hits à volonté tijdens de jaren 60

Will had snel door dat hij na dat succes met Eenzaam zonder jou snel een opvolger moest klaarhebben. Op plaat had hij een hit met een slow, maar op het podium rockte hij net zo stevig als Johnny Hallyday en Cliff Richard. Toen Jacques Klüger in 1962 overleed, moest Will voortwerken met diens zoon Jean, een jongeman die amper twee en een half jaar ouder was dan Will. De vaderfiguur viel weg, maar er kwamen nieuwe, frisse ideeën in de plaats.

De opvolger van Eenzaam zonder jou, Ik wacht op jou, houdt halt op een tweede plaats in de hitlijsten, maar Je liegt staat in 1963 binnen de kortste keren op nummer één. Will vindt de tijd ook rijp om met een eigen orkest te starten, het Tura Sextet, later de Tura Band. Het zou paginarovend zijn, mochten we dieper ingaan op de jarenzestighits van Will. Daarom een kort overzicht van zijn allergrootste: Draai dan 797204 (1964), Als de zomer weer voorbij zal zijn (1964), Heimwee naar huis (1966), Arrivederci Maria (1966), El Bandido (1966), Mijn winterroosje (1967), Viva el amor (1968), Angelina (1968), Het kan niet zijn, (1969), Hetgeen je niet krijgen kan (1969) en Liefdeverdriet (1969). De laatste vijf bereikten elk de eerste plaats.

Eenzaam zonder jou

Het kon niet lang uitblijven of Will zou zijn eerste plaatje opnemen Bye bye love, een cover van een nummer 1-hit van The Everly Brothers. Het was in die begindagen echt zoeken naar de juiste Turaformule. Dat ging stap voor stap dankzij singles als Amapola, Oh paardenstaart en Blauwe Kimono om uiteindelijk te resulteren in dé Turahit bij uitstek Eenzaam zonder jou, een liedje dat hij geschreven had tijdens een zomervakantie op een caféterras in Zuid-Frankrijk met als werktitel I feel so lonely en met een toenmalig vriendinnetje in zijn achterhoofd. Hij had welgeteld zes bierviltjes nodig om de eerste flarden van het nummer onder een zomerse zon neer te krabbelen.

Na vijf jaar lang de ene single na de andere te hebben gereleaset, had Will in 1962 eindelijk zijn eerste nummer één te pakken. Geduld oefenen en blijven volhouden, loonde. Plots werden Wills dromen ook werkelijkheid. Hij ging zich door dat succes almaar meer als een professional gedragen, hij begon de ernst van zijn vak in te zien.

Applaus voor Will Tura

Uit Tienerklanken

Sproetje

Uit Wat doen we met de liefde?

Will gaat solo

In 1953 komt Will als zanger-gitarist in Freddy’s Dansorkest terecht. Tijdens een crochetwedstrijd van Radio Kortrijk wordt Will, die intussen les volgt aan de conservatoria van Gent en Oostende, ontdekt door Jo Deensen. Will gaat almaar méér zijn eigen weg en passeert nog even de orkesten van André Coucke en Marcel Sterckx vooraleer hij in 1957 muziekuitgever Jacques Klüger ontmoet. Hij had intussen ook piano leren spelen én gitaar.

Wanneer hij maar enigszins de tijd heeft, schrijft hij liedjes. Het wordt snel duidelijk dat dat zijn dada zal worden, songs schrijven. Hij had aan het conservatorium de voorbije drie jaar aardig wat bijgeleerd: hij kan vlot noten lezen en improviseert graag. Wanneer hij nu op zijn oeuvre terugblikt, stelt hij vast dat ruim tachtig procent van zijn repertoire uit eigen songs bestaat.

Accordeon

In 1951 staat Will op de affiche van Cinema Eldorado in Veurne in de revue van Walter Richard. Het is Walter die de artiestennaam Will Tura bedenkt en ontdekt dat Will aardig kan jodelen en dat was in die tijd een attractie apart. Iets later leert Will, Harry Cogge kennen, een West-Vlaams accordeonleraar en leider van het orkest De Nachtvlinders. Die geeft Will accordeonles en zodoende krijgt hij een plaats in het orkest.

Na een tijdje kan hij zo goed accordeon spelen dat hij links en rechts prijzen wegkaapt. Hij was toen een jaar of vijftien. Het waren de jaren dat in Vlaanderen sterren als Jean Walter , La Esterella , Bob Benny en Bobbejaan Schoepen het voor het zingen hadden. Will weet nog zeer goed dat toen Bobbejaan in Veurne optrad, hij de jonge Tura in de gaten kreeg, hem op het podium uitnodigde, hem een cowboyhoed opzette en hem liet meejodelen.

Zijn jeugd

Will koesterde één grote droom: zanger worden. Zijn vader vond dat geen ernstige stiel, maar moeder geloofde wel in het talent van haar zoon. Op school was Will geen held, maar hij werd wel gewaardeerd wanneer hij op zijn accordeon het koor begeleidde. Voor die accordeon hadden zijn ouders een tijdje haast het brood uit hun mond moeten sparen, maar ze wisten toen al dat Arthur door muziek bezeten was. Op jonge leeftijd stapt hij naar de muziekschool. Dat slorpt hem helemaal op, dat bezig zijn met noten én liedjes schrijven. Mama Blanckaert had zo graag dat Will in het orkest van Francis Bay zou terechtkomen.

Will Tura wordt geboren

Will Tura werd de tweede augustus 1940 in Veurne geboren als vierde van vijf kinderen. Niemand kon toen vermoeden dat hij het grootste fenomeen van de Vlaamse muziekwereld zou worden. Als Will naar zijn vader had geluisterd, was hij toneel- of filmacteur geworden. Zijn papa, die overdag schrijnwerker was, speelde in het amateurtoneel en werd de Humphrey Bogart van Veurne genoemd. Zijn droom was niet dat Will een gevierd zanger zou worden, maar wel dat hij ooit zou te zien zijn op het witte doek.