Will Ferdy

Wereldoorlog II

Na een poosje blijft alleen Ferry over, maar weet het gezelschap in stand te houden door op zoek te gaan naar nieuw talent. Zij brengen naar Nederlands voorbeeld avondvullende revues. In het ledenblad Katholiek Jonge Wacht van de dertiende januari 1946 lezen wij dat Will Ferry met een nieuwe voorstelling uitpakt Morgen gaat het beter begeleid door het orkest Optimist.

In 1947 neemt Will voor een tijdje afscheid omdat hij onder de wapens moet. Hij had eerder al een paar keer opgetreden in het militair hospitaal van Gent waar een aanwezige kolonel beloofde ervoor te zorgen dat Will tijdens zijn legerdienst bij de Welfare terechtkomt, de culturele ontspanningstroepen van het Belgische leger, waar hij de smaak van het zingen pas echt te pakken krijgt en besluit van zingen zijn beroep te maken. Binnen de Welfare treedt hij vaak op in Duitsland voor de daar verblijvende Belgische militairen en hun families. Hij wordt tijdens zijn optredens begeleid door orkesten bestaande uit muzikanten die op dat moment ook hun dienstplicht volbrengen, onder andere Walter Vandersmissen.

In 1948 zwaait Will af en keert naar het theater terug met Schlagerparade 1948. Will gaat ook gedurende drie maanden aan de slag als presentator-zanger in de Antwerpse Ancienne Belgique. Hij mag daar bekende artiesten aankondigen zoals: Rina Ketty, Line Renaud, André Claveau, Lucienne Boyer én niet te vergeten onze eigen La Esterella die daar zo'n beetje kind aan huis is. Will treedt dus onder de naam Will Ferry op, maar om verwarring met de Nederlandse auteur Ferry te vermijden, noemt hij zich voortaan Will Ferdy.