2021

Delen S

Het boek 'Mooie dagen'

De 14de mei 2021 verschijnt naar aanleiding van zijn 70ste verjaardag de autobiografie van Johan Verminnen, opgetekend door Karel Michiels. Samen met hem is Johan in zijn oude en jonge teksten gedoken. Al dat materiaal en dagen van lange gesprekken hebben zij samengebracht in het boek "Mooie dagen"."Het is een overzicht van mijn leven, dit keer niet op noten gezet, maar in woorden en zinnen gevat. Ergens tussen een glimlach en een traan, in het gezelschap van spelers en drinkers, een solozeiler die altijd zijn eigen koers heeft gevaren", aldus Johan. "Mooie dagen" verschijnt bij uitgeverij Houtekiet.

20 jaar Eregalerij

Zondag de 25ste april 2021 werd in het Casino Kursaal van Oostende een extra feestelijke editie van "20 jaar Eregalerij" op het getouw gezet. De eigenlijke feestelijke versie moest door de coronacrisis willens nillens verschoven worden naar donderdag 17 maart 2022. Maar bij Radio 2 konden Christel Van Dijck en Jelle Cleymans niet wachten om nu alvast te vieren. Weliswaar zonder publiek, maar niet getreurd, want via de Radio 2-app kon iedereen thuis gratis genieten van een terugblik op twee decennia boordevol muziek van bij ons, met onvergetelijke fragmenten, onder meer een nieuwe versie van Eenzaam zonder jou door Camille Dhont en een medley van de hoogtepunten uit 20 jaar door het Radio 2-koor onder leiding van componist Hans Primusz. Tijdens deze speciale online editie werden er deze keer geen carrièreprijzen uitgedeeld. Drie iconische nummers kregen echter wel een ereplaats toebedeeld: Eerste sneeuw van Jan De Wilde, Oh la la la van TC Matic en Als een leeuw in een kooi van Willy Sommers. Dat nummer deed het in 1989 onverwacht goed. Een gouden plaat voor een Vlaams nummer was in die tijd zeker geen evidentie. Bovendien had het niet veel gescheeld of die single was nooit uitgebracht. Aanvankelijk vonden Willy en zijn team het niet goed passen bij hem. Tot producer Roland Verlooven het tempo veranderde en het plots wel bleek te kloppen. "Ik heb me in die periode regelmatig in de wangen moeten knijpen bij het succes van het nummer", blikte Willy terug. Voor de gelegenheid brachten The Starlings hun versie van Sommers’ hit. "Het is erg fijn je eigen nummers door jonge artiesten te horen brengen," verzekert Willy, die anno 2021 maar liefst vijftig jaar op het podium staat.

Als je bij me bent

Vrijdag de 23ste april 2021 brengt Christoff na 3 jaar nog eens een nieuwe single uit, Als je bij me bent, door hem geschreven samen met Bart Foubert. Deze single wordt een ankerpunt in de carrière van Christoff. Voor hem is de tijd van de typische schlager voorbij. Naar het voorbeeld van zijn Duitse idool Helene Fischer kiest hij voortaan voor popschlagers. Het mag allemaal wat ruiger. Vanaf nu toe laat hij zich ook begeleiden door een jonge 5-koppige band die er stevig tegenaan zal gaan. De gelakte schoentjes en het klassieke kostuum hebben intussen plaatsgemaakt voor een zwart jeanspak met daaronder een strakwitte T-shirt. Na de zomer lanceert hij zijn nieuwe album "Christoff 3.0". De fans van het eerste uur hoeven echter niet af te haken, want zelfs voor de polonaise is op die cd een plaats gereserveerd.

Johan Verminnen 70

De 19de maart 2021 verschijnt bij Universal de cd-box "Johan Verminnen 70". De 22ste mei viert Johan zijn zeventigste verjaardag, een mooie gelegenheid om zeventig van zijn bekendste liedjes in één box te verzamelen. Van Mooie dagen tot en met De hemel vol sterren. Deze box is een behoorlijk compleet overzicht van de muzikale hoogtepunten van deze Vlaamse bard, die kan terugblikken op een indrukwekkende carrière.

Liefde voor muziek

In "Liefde voor Muziek" van VTM was het maandag de 15de maart 2021 de beurt aan de liedjes van Jelle Cleymans en Jonas Van Geel. Er mocht gekozen worden uit hun recente album, maar om de keuze mogelijkheden te verbreden, mocht er ook geselecteerd worden uit het solorepertoire van Jelle en de groep Spring, waarvan hij jaren geleden deel uitmaakte. Voor Jelle en Jonas was het nieuwsgierig afwachten wie wat zou zingen, want door corona hadden ze haast geen kans gehad om de liedjes uit hun debuutalbum zelf te vertolken. Emma Bale bracht op een imponerende manier Boy Bye, een eigenzinnige bewerking van het nummer Heimwee. Ronny Mosuse koos voor een intieme versie van Alleen. Geike Arnaert zong in de haar zo eigen stijl Omarm. Haast een voor de hand liggende keuze voor Willy Sommers was het nummer Op de trein naar Blankenberge (oorspronkelijk Op de trein naar Oostende) waarin hij terugblikte op zijn jaren als VTM-presentator van “Tien om te Zien”. Tourist LeMc wilde wel eens weten hoe de song Vrije val van de groep Spring klonk als je die ernstiger aanpakte. En het werkte ook nog. Bert Ostyn (Absynth Minded) ging voor Cleymans' Toyata Camry die hij muzikaal tunede tot een Old Black BMW. Cleymans en Van Geel rondden de avond af met een pakkende versie van Feest, origineel uit 1993 van de Nederlandse groep The Scene.

Duet met dochter Annemie

Maandag de 1ste maart 2021 zingt Willy voor de eerste maal in zijn carrière live in duet met zijn dochter Annemie tijdens "Liefde voor muziek", deze keer volledig gewijd aan de liedjes van Emma Bale. Willy koos uit haar repertoire voor Nog zoveel mooier, de Nederlandstalige versie van All I want. Na hun vertolking waren er de haast onvermijdelijke tranen. “Dat was de ontlading, hé. Het was ook omdat Emma aan het wenen was”, aldus Willy. Bale heeft namelijk tijdens haar jeugd ook van alles meegemaakt met haar vader na de scheiding van haar ouders. “Haar verhaal is voor een deel ook ons verhaal.” Sowieso betekent dit duet een mijlpaal in het leven van Willy.

Magie in Liefde voor muziek

’s Morgens opstaan en te horen krijgen dat je in Vlaanderen op 1 staat, zonder er iets voor te hoeven doen”, dat was de reactie van Philippe toen hij op dinsdagochtend de 16de februari wakker werd met dit blijde nieuws. De dag voordien stond Willy centraal met zijn liedjes in het VTM-programma "Liefde voor muziek". De ene cover klonk al beter dan de andere. Het meest in het oorspringend bleek na de uitzending Magie van Philippe Robrecht, die dankzij Willy de dag nadien op 1 eindigde in de playlist van iTunes België. "We mogen allebei enorm fier zijn", zegt Willy Sommers daarover in Het Nieuwsblad. "Philippe ziet zijn lied weer opgepikt worden door een nieuw publiek. En voor mij is het de mooiste binnenkomer die ik me in dit avontuur kon wensen. Laat de zon de in je hart dook destijds vliegensvlug de lijsten in, maar niet zo snel als Magie. Het overtreft mijn stoutste verwachtingen.

Magie in Liefde voor muziek

Maandag de 15de februari 2021 stond Willy centraal met zijn liedjes in het VTM-programma "Liefde voor muziek". De ene cover klonk al beter dan de andere. Het meest in het oorspringend bleek na de uitzending Magie van Philippe Robrecht die dankzij Willy de dag nadien op 1 eindigde in de playlist van iTunes België. "We mogen allebei enorm fier zijn", zegt Willy Sommers daarover in Het Nieuwsblad. "Philippe ziet zijn lied weer opgepikt worden door een nieuw publiek. En voor mij is het de mooiste binnenkomer die ik me in dit avontuur kon wensen. Laat de zon de in je hart dook destijds vliegensvlug de lijsten in, maar niet zo snel als Magie. Het overtreft mijn stoutste verwachtingen.” Voorts zong Bert Ostyn van Absynthe Minded de meer dan gesmaakte rockversie van Zeven anjers, zeven rozen, vertaalde Geike Arnaert Het water is veel te diep naar het Engels, en stak Ronny Mosuse de slow Jenny in een verrassende, jazzy jas.

'Amsterdam' op 1 in de Belpop 100

Amsterdam van Kris De Bruyne werd de 13de februari 2021 door de luisteraars van Radio 1 verkozen tot het beste Belgische nummer in de "Belpop 100". Het was de afsluiter na een week vol werk van eigen bodem, naar aanleiding van “De Week van de Belgische Muziek”. Op twee eindigde Kommil Foo met Ruimtevaarder en op 3 Het Zesde Metaal met Ploegsteert. Welgeteld één dag voor het overlijden van Kris had Kommil Foo nog De tijd dringt opgenomen, een muzikale hommage aan Kris, bestemd voor het project "Belpop Helden".

Klaasje Meijer verlaat K3

Dinsdag de 9de februari 2021 laat Klaasje Meijer tijdens een persconferentie weten dat ze vanaf het najaar geen deel meer zal uitmaken van K3. Ze staat met graagte binnen de groep haar plaats af aan iemand anders zodat zij een nieuwe weg kan inslaan. De 25-jarige zangeres wil namelijk haar carrière en haar leven op een andere manier invullen. Ze is echter niet van plan te stoppen met zingen. Via de sociale media zal ze haar fans daarover in de toekomst tijdig inlichten

Kris overleed na een langdurige ziekte

Woensdag de 3de februari 2021 overleed Kris De Bruyne, omringd door zijn echtgenote en kinderen, na een langdurige ziekte. Hij leed sinds enkele jaren aan de ziekte van Alzheimer. In de pers werd de dagen na zijn overlijden nog eens verwezen naar het belang van hem binnen de Vlaamse muziek. Hij mag voor velen nog altijd het erepodium delen met onder anderen Jan De Wilde en Raymond van het Groenewoud. Hij laat een indrukwekkend oeuvre achter, al zal hij altijd onlosmakelijk verbonden blijven met zijn klassieker Amsterdam. Kris leed sinds enkele jaren aan de ziekte van Alzheimer.

That's amore voor Sophia Loren

Ook al is Rocco letterlijk al een tijdje uitgezongen, zijn liedjes van toen blijven nog altijd volop naklinken. De 15de januari 2021 lanceerde Netflix de historische documentaire "What would Sophia Loren do?". Regisseur Ross Kaufmann vroeg niet alleen aan Sophia Loren zelf, inmiddels 86, of ze wou meewerken, maar hij klopte ook aan bij Rocco of hij diens versie van That's amore mocht gebruiken. Granata natuurlijk in de wolken. Dat zowel Sophia als hij Italiaanse roots hebben, zal wel een grote rol gespeeld hebben in zijn beslissing.