2021

Delen S

Julia Boschman

De kogel is door de kerk. De nieuwe K3 is een feit. De Nederlandse Julia Boschman volgt Klaasje Meijer op bij de populaire meidengroep K3. Zij zal samen met Marthe De Pillecyn en Hanne Verbruggen het format van Studio 100 voortzetten. De nieuwe K3-zangeres werd op zaterdag de 27ste november 2021 verkozen tijdens een liveshow op VTM waarin zowel de tv-kijkers als een vakjury konden stemmen. Uit de laatste twee overgebleven kandidaten kozen Marthe en Hanne uiteindelijk Julia. “Ik kan niets zeggen. Dromen komen uit.” Dat was het enige wat zij kon uitbrengen toen Marthe en Hanne haar aanduidden als winnares van de wedstrijd. De eerste single van het nieuwe trio wordt Waterval.

Zilveren Lofttrompet

Op woensdag 10 november 2021 mag Marc Dex de Zilveren Lofttrompet in ontvangst nemen tijdens de tv-opnames voor de eindejaarsshow van Ment TV. Dit is een initiatief van Vlapo en die prijs werd door dochter Barbara Dex aan haar vader uitgereikt als bekroning van zijn rijke muzikale loopbaan.

Schlagerfestival 2021

Op 22 oktober 2021 ging in de “Trixxo Arena” in Hasselt de 15de editie van het Schlagerfestival van start (goed voor 5x een uitverkochte zaal). Deze keer op de affiche onder anderen Willy Sommers, Laura Lynn, Jan Smit, Christoff en als vreemde eend in de bijt Raymond van het Groenewoud. "Mochten ze het mij 15 jaar geleden hebben gevraagd, dan had ik wellicht geweigerd, maar nu vind ik het wel gepast. Blijkbaar heb ik in mijn repertoire die hits zitten die het schlagerpubliek luidkeels wil meezingen", aldus Raymond. En zodoende haalde hij ze met graagte voor deze gelegenheid nog eens boven: Meisjes, Cha cha cha, Je veux de l'amour, Liefde voor muziek en Vlaanderen boven. Op een bepaald moment kon er op de tonen van zijn muziek zelfs een polonaise af.

Alle dagen feest in mijn hart

Terugblikkend kan Belcanto alleen maar stellen dat 2019 een topjaar voor hem was, met daaropvolgend het corona-virus dat in 2020 heel wat van zijn plannen dwarsboomde. Maar Guido bleef niet bij de pakken zitten. "Ik schreef 20 nieuwe songs op 2 maanden tijd. Het was alsof ik opnieuw geboren werd als songschrijver, alsof ik aan een nieuw begin stond, net zoals 35 jaar geleden, alsof de goden mij stuurden, alsof de Heilige Geest mijn gids was. Het was alle dagen feest in de kronkels van mijn geest.” Dat is meteen ook de titel van zijn nieuwste album dat de 15 de oktober 2021 op het Starman-label wordt uitgebracht. Ook deze keer zingt Guido over gebroken harten, de onvolmaaktheid van het leven, maar met veel mededogen en troostende humor. Op deze nieuwe plaat onder meer De wonde die nooit heelt, Antoine, Plastic Jesus en Requiem pour un chanteur. Met "Alle dagen feest in mijn hart" trekt Guido, samen met zijn begeleiders Het Broederschap, naar het theater.

De kat zat op de krant

Vrijdag de 1ste oktober 2021 ligt Barts nieuwe album in de rekken "De kat zat op de krant". Het album werd een familiegebeuren, want door de coronamaatregelen was het gezin Peeters de waardemeter of de songs al dan niet door de beugel konden. Zo schreef Bart voor zijn grootvader Gustaaf Van Boeckel Voor de zon weer opkomt en is de invloed van Beyoncé te horen in Genstertje. Om de juiste vibe te pakken te krijgen, trok hij voor de mastering naar de Abbey Road studio's in Londen waar Christian Wright de finishing touch mocht aanbrengen. Met onder andere 25 optredens in de "Lotto Arena" is Bart meer dan klaar om er in het najaar weer een ferme lap op te geven.

Spiegel

24 september 2021 wordt op het Pïas-label het nieuwe album "Spiegel" uitgebracht. In het totaal 15 songs waarvan 7 gloednieuwe. De 28ste mei lag de nieuwe single Lief al in de aanbieding. Peter laat eveneens horen dat hij nog altijd graag met covers uitpakt. Zo is er een rockende versie van Domino van Clouseau, een innemende versie van Et si tu n'existais pas van Joe Dassin en Breekbaar, een vertaling van Fragile van Sting. Dit album gaat de herstart van de concerttournee "30 Jaar Mama's Jasje" vooraf. Die tournee omvat zeven concerten en start de 28ste september in de “Roma" in Antwerpen.

Something I need to know

Vrijdag de 17de september 2021 verrast Soulsister de fans nog eens met een nieuwe single. Intussen is het tien haar geleden dat er nog verse songs van hen op de markt kwamen. Jan en Paul trokken de voorbije maanden naar Studio Haifax in Ternat om daar in het totaal drie nieuwe nummers op te nemen. 'Something I need to know' wordt als eerste gelost. Het nummer werd al in 2019 geschreven door Jan samen met de Amerikaanse songwriter David Werner die toen een tijdje bij Leyers thuis logeerde. David leverde voordien de Soulsister-hits Changes en Broken. Er komt geen nieuw album, dat is zeker, maar wel een tournee die de 29ste oktober 2021 van start gaat.

K2 zoekt K3

Zaterdag de 11de september 2011 start VTM met "K2 zoekt K3". Na het vertrek van Klaasje Meijer gaan Marthe en Hanne op zoek naar een nieuwe collega. Zij worden daarbij geholpen door de "hoor-jury", bestaande uit Natalia en Samantha Steenwijk, die de kandidaten op hun zangkwaliteiten beoordelen, en de "zie-jury". Het is namelijk de taak van Gordon en Ingeborg de visuele impact van de deelnemers te quoteren. De "publieks-jury" bestaat uit honderd willekeurige Nederlanders en Vlamingen. De kandidaten kunnen via de Golden Seats een plaatsje bemachtigen in de studioshows. Het geheel wordt aan mekaar gepraat door Kürt Rogiers en Tooske Ragas.

Tweesprong-tournee

In de slipstream van hun nieuwe album "Tweesprong" zou Clouseau in 2020 een gelijknamige tournee op het getouw zetten, maar daar stak Covid-19 een stokje voor. Het bleef voor de fans uitkijken naar die optredens waar Koen en Kris vooraf beloofden niet alleen hun bekende hits, maar ook een rist nieuwe nummers te brengen. De 10de en de 12de september 2021 is het zover. Dan wordt die tournee eindelijk op gang getrokken in de “Ancienne Belgique”, om na zes concerten de 14de november af te ronden in het "Trixxo Theater" in Hasselt.

Italian songbook

De zomerse single Tarantella die eind juni 2021 verscheen, betekende de voorbode van het nieuwe album "Italian Songbook" dat de 3de september van dit jaar in de aanbieding ligt. Lotti klinkt weer als vanouds en meer dan vertrouwd. Voor dit album ging hij grasduinen in het aanbod Italiaanse klassiekers waarmee hij op zijn Goes Classic-albums al graag flirtte. Wat dacht u van Una lacrima sul viso waarmee Bobby Solo in 1964 een Europese zomerhit scoorde en van Al di la dat zelfs in Amerika een hit werd in de versie van Connie Francis. Helmut kent ook het repertoire van Mario Lanza erg goed, want van deze legendarische tenor leende hij La Spagnola, om maar te zwijgen van de Napolitaanse evergreen Torna a Surriento. De verwachtingen zijn in elk geval hoog gespannen. En de fans die mogen alvast watertanden, want de 28ste december trekt Helmut zijn nieuwe concerttournee op gang in het Kursaal van Oostende.

Op 1 in de Radio 2 Zomer 500

Maandag 31 augustus 2021 konden we het meemaken op Radio 2, de finale van de "Radio 2 Zomer 500" met op drie Bryan Adams Summer of 69, op twee Niels Destadsbader & Regi met de Radio 2 Zomerhit 2021 De wereld draait voor jou, en op 1, net zoals vorig jaar, Willy Sommers met Laat de zon in je hart.

Goud voor Tura 80

Op de dag van zijn 81ste verjaardag verneemt Will van zijn platenfirma Universal dat zijn album "Tura 80" met goud wordt bekroond. Dat album verscheen de 31ste juli 2020 en stond 6 weken na mekaar op 1. De 1ste augustus 2021 werd in het Stadspark van Wills geboortestad Veurne zijn standbeeld van de hand van Georges Schelstraete onthuld.

De weg naar 't geluk

Vrijdag de 23ste juli 2021 brengt Jo Vally zijn nieuwe album uit "De weg naar 't geluk" met daarop 14 songs waaronder de reeds eerder verschenen singles Zomer in mijn straat en De liefde woont in mij. Als aanloop naar dit nieuwe album werd de 22ste april Ik breek alleen m'n eigen hart gereleaset, een cover van Only a fool breaks his own heart van Arthur Prysock. De 31ste juli staat Jo met zijn album op 1 in de Ultratop Albums top 200.

Radio 2 viert Johan Verminnen

Zondag 11 juli 2021 zet Radio 2 de 70ste verjaardag van Johan Verminnen nog eens extra in de kijker. Tussen 15.00 u. en 17.00 u. viert Christel Van Dyck samen met Johan diens verjaardag in de "Spiegelzaal" van het Brussels Parlement.

Het Vlaanderen Feestlied

Op zondag 11 juli 2021 vieren we de Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap. Ook dit jaar kunnen we deze dag niet zomaar geruisloos laten voorbijgaan. Willy Sommers zingt het Vlaanderen Feestlied Sterker dan ooit. "Het lied gaat niet alleen over Vlaanderen, maar ook over de situatie waarin we ons nu bevinden. We zijn sterker dan ooit. We hebben heel wat meegemaakt de laatste tijd tijdens de coronaperiode. Het lied gaat over het gevoel dat we stilaan krijgen van die vrijheid. Ik heb nu ook mijn twee prikken gekregen en voel mij bijna de koning te rijk. Het geeft toch een veilig gevoel. Dus Vlaanderen feest: we staan sterker dan ooit, we geven niet op en blijven doorgaan", aldus een enthousiaste Sommers. Sterker dan ooit werd geschreven door Yves Gaillard en Geert Vanloffelt. De show, in een presentatie van Siska Schoeters, zal op zaterdagavond 10 juli integraal te zien zijn op Eén, op zondagavond 11 juli komt er in de vooravond een ingekorte versie op televisie.

Lach

De 25ste juni 2021 lanceert Frank, na bijna noodgedwongen door Covid-19 anderhalf jaar op non-actief te hebben gestaan, de opbeurende single Lach, geschreven door hem samen met Andy Free en Raymond Felix. Hij tekende enkele weken geleden een 2-jarig platencontract bij de Nederlandse platenfirma Smaragd Music. Vergeten we niet dat zo'n 25 jaar geleden de Nederlanders als eersten Galan aan hun hart drukten. Frank staat inmiddels ook al meer dan dertig jaar op de planken. Gelijktijdig met Lach verscheen tevens de Spaanstalige versie Te quiero mas, want zijn publiek associeert Galan nog altijd met zuiderse nummers.