2019

Delen S

30 jaar

De 9de november 2019 is het een hoogtijdag voor Dana Winner. Dan treedt ze op in de "Lotto Arena" in Antwerpen als kroon op haar 30-jarige carrière. Het wordt een interactieve show waarbij Dana samen met haar publiek haar carrière in de bloemetjes zet. Een uitgelezen kans om de parels uit haar repertoire van de afgelopen dertig jaar live te herbeleven. Een concert dat in combinatie met de ambiance van de "Lotto Arena" alleen maar kan uitmonden in een geweldige avond. Tijdens dit concert zal ook haar cover van One Moment In Time van Whitney Houston, die ze bracht tijdens haar Liefde Voor Muziek-avontuur, niet ontbreken. Deze cover ging ook viraal op Youtube en leverde méér dan 16 miljoen views op. Vrijdag de 17de mei zet Dana haar feestjaar alvast in met de nieuwe single Waar Jij Ook Bent. "Voor dat nummer heb ik nauw samengewerkt en samen geschreven met de Nederlandse producer en componist, Gordon Groothedde. Naast zijn recente werk voor o.a. Miss Montreal en Marco Borsato leverde hij ook de laatste hitsingle van o.a. Krezip af. Met Gordon werken was bijzonder fijn en inspirerend. Ook al heb ik het hem misschien niet altijd heel gemakkelijk gemaakt. Maar ik ben zo ontzettend trots op deze gezamenlijke creatie en productie!", aldus Dana Winner.

Lotto Arena

Zaterdag 9de november 2019 wordt voor David een hoogtijdag. A dream will come true. Hij mag optreden in het voorprogramma van het jubileumconcert "30 jaar Dana Winner- Live in Concert" in de Lotto Arena in Antwerpen. "Ik heb verschillende kaarsjes gebrand in de hoop dat ik de openingsact voor Dana zou mogen verzorgen. Het is dan opnieuw een zoveelste droom die voor mij uitkomt." In februari had David het jaar al goed ingezet met zijn nieuwe succcesvolle single Beiregoe en van de 21 tot en met de 22ste september trok hij met zijn fans voor een weekend naar "De Efteling".

30 jaar

De 22ste oktober 2019 wordt Helmut vijftig en staat hij dertig jaar op de planken. Dat moet gevierd worden! Helmut pakt in het najaar uit met zijn jubileumtournee "30 jaar Helmut Lotti in concert" die de 20ste december van start gaat in de Capitole in Gent. Zoals steeds wordt hij begeleid door de Golden Symphonic Orchestra. Met hen brengt hij zijn grootste hits van de voorbije decennia plus nummers uit zijn succesvolle album "Soul Classics in Symphony" waarvan er inmiddels meer dan 30.000 exemplaren verkocht werden. Van dat album ligt nu ook een dvd-versie in de winkel met daarop de tv-special die de 16de december 2018 door Eén werd uitgezonden. Tijdens deze show bracht Helmut en zijn orkest een keure aan soultoppers, onder meer My Girl van The Temptations, Hallelujah I love her so van Ray Charles en het verrassend zoetgevooisde Purple Rain van Prince.

Tribute to Toots Thielemans

Neen, Toots is nog lang niet vergeten. De 50ste editie van "Jazz Middelheim" wordt op zondag de 18de augustus 2019 afgesloten met een eerbetoon aan Toots Thielemans. En wie kan dit beter in goede banen leiden dan de Amerikaanse pianist Kenny Werner, een goede vriend van Toots, en de Franse mondharmonicaspeler Grégoire Maret. Toen Grégoire nog een jonge knaap was, zei Toots tegen hem: "Je kan leren van mij, maar je moet je eigen sound vinden." En dat heeft hij. Grégoire speelt zijn muziek op zijn manier. Voor Toots is Grégoire sowieso de enige die deze tribute mag brengen. Hij en Kenny staan er echter niet alleen voor. Zij worden tijdens dit eerbetoon bijgestaan door Toots vrienden, gitarist Philip Catherine en drummer Dré Pallemaerts.

Brussel danst

11 juli 2019 geeft Will zijn enigste concert dat jaar en dat in het kader van "Vlaanderen Feest". In de "Ancienne Belgique" treedt hij tijdens "Brussel Danst" op samen met de Brussels Philharmonic. Will wel er dan ook een onvergetelijk feest van maken. "Het is een feestdag die me erg na aan het hart ligt, omdat ik bijzonder fier ben mezelf een Vlaamse zanger pur sang te noemen."

Dit was Yasmine

Dinsdag 25 juni 2019 brengt Eén de speciale documentaire "Dit was Yasmine" naar aanleiding van haar overlijden, 10 jaar geleden. Hierin blikken haar mama Anita, haar beste vrienden en collega’s terug op haar leven, haar carrière en haar einde. Samen schetsen ze het beeld van een complexe en contradictorische vrouw. Peter Cockx, maker van de documentaire vat hun getuigenissen als volgt samen: “Volgens haar intimi was Yasmine luidruchtig, maar onzeker. Perfectionistisch, maar ook lui. Vrolijk, maar ook heel donker. Een trucker, maar ook sexy. Graag oud, maar helaas veel te jong gestorven. Alles en niets. Een tussenknop bestond er niet.” Waar geen twijfel over bestaat is dat Yasmine wondermooie songs als Porselein en Diep in mij heeft nagelaten en dat we de speelse manier waarop zij programma’s als "De Rode Loper" en "Zo is er maar één" presenteerde nog zo voor de geest kunnen halen. Die dag staat ook Radio 2 stil bij haar dood om 10.00 u. in "De Madammen". Andrea Croonenberghs is daarin te gast. Samen met Anja Daems zal zij praten over hun collega en vriendin Hilde. Anja maakte ook een reportage aan het graf van Yasmine waar ze sprak met haar moeder Anita. In "De Madammen" zal Andrea ook nog live een nummer voor Yasmine brengen. Ze kiest voor 'Diep in mij'. Dat maakt ook deel uit van het eerbetoon "Yasmine, zo was er maar één" op 20 juni in "Theater Elckerlyc" in Antwerpen.

Zomer 2019

Ze hadden het nochtans zo beloofd en mooi uitgekiend: in 2019 zou Clouseau geen concerten geven. Hun eerdere halt in 2016 had hun zo goed gedaan dat ze dat gevoel nog eens opnieuw wilden beleven. Maar de fans zijn blijven aandringen. Bij Koen en Kris begon het daardoor weer wat te kriebelen, wat de heren deed besluiten toch een aantal optredens te plannen, daarbij rekening houdend met de opnamedata voor hun nieuwe album en de tv-opnames van Koen voor "Belgium's Got Talent" en "Beat VTM". Opvallend is dat drie van de zes concerten in Nederland plaatshebben waar ze blijkbaar Clouseau nog niet vergeten zijn. De 6de augustus geven ze de aftrap in Eindhoven met vervolgens optredens in onder andere Middelkerke en Zwevegem. Afgerond wordt er de 29ste augustus in Rotterdam.

Onwaarschijnlijk Mooi

De 11de juni ligt het nieuwe album "Onwaarschijnlijk Mooi" in de rekken. Bart Kaëll breide nog een verlengstuk aan zijn hoofdstuk "Liefde voor muziek" met bewerkingen van nummers van Stan Van Samang, Belle Perez en Coco Jr. Alleen het laatste nummer op de cd heeft niets met "Liefde voor muziek" te maken: het gaat om Avond, zijn duet met partner Luc Appermont. “Het nummer is nooit op cd verschenen. En bovendien is Luc mijn tweede ik, de man die al mijn nummers zijn zegen geeft voor ik ze uitbreng. Ook al betekent zijn zegen dat ik een nummer soms volledig moet herwerken. Luc en ik zetten onze voorstelling "Bart en Luc intiem" verder in september. Ik ga er een paar nummers van "Liefde voor muziek" in steken." Normaal heeft op 11 februari 2020 de laatste voorstelling plaats, maar met beide heren weet je maar nooit!

La Loba

Vrijdag de 31ste mei 2019 verschijnt op het V2 Records-label het nieuwe album van Eva "La Loba". Inspiratie voor de plaat haalde ze uit het boek "De Ontembare Vrouw" van Clarissa Pinkola Estés, uit gesprekken met cowboys en hipsters, uit steden in uitgestrekte woestijngebieden, uit badkamers vol kakkerlakken en uren luisteren naar de autoradio, uit meditatie, uit de kosmos. Het album werd opgenomen in het "Kasteel van Laclaireau" in Ethe in de provincie Luxemburg, in de 19de eeuw gebouwd door graaf Camille de Briey. De arrangementen voor de strijkers werden geschreven door Michel Bisceglia. De titelsong verscheen een week geleden op single. Daarnaast op de cd onder meer Radiogolf, Wild kind dat Eva samen met Diggy Dex schreef, Slaapwandelaars en Nick en de wereld.

De Morgen

Tijdens zijn lange carrière heeft Bart honderden interviews gegeven, maar nog nooit aan de krant "De Morgen". Sinds zijn succesvolle deelname aan "Liefde voor Muziek" wordt Bart anders en ernstiger gequoteerd. Zaterdag de 18de mei 2019 wijdt "dm.magazine" onder de hoofding "Ik had meer van het succes moeten genieten" acht pagina's aan Kaëll die openlijk toegeeft dat hij niet van de stempel schlagerzanger houdt en dat hij niet enkel hoempapa zingt. "Op school moest ik uit mijn schulp kruipen, alles was een overwinning: op een podium staan, mezelf durven tonen, emoties uiten. Ik volg nog altijd zangles. Door hard te werken heb ik het uiterste uit de kan gehaald. Maar ik blijf een gevoelig iemand, dat verlegen manneke van vroeger. Alles komt nog altijd te hard binnen bij mij. Eén gemene opmerking, daar lig ik dagen over te piekeren."

Ridder

Voortaan mogen we Jimmy met U aanspreken. Ivan Moerman, alias Jimmy Frey, werd begin mei 2019 door de Vlaamse vice-minister-president en minister van Cultuur Sven Gatz geridderd in de Leopoldsorde.