2019

Delen S

30 jaar

De 9de november 2019 is het een hoogtijdag voor Dana Winner. Dan treedt ze op in de "Lotto Arena" in Antwerpen als kroon op haar 30-jarige carrière. Het wordt een interactieve show waarbij Dana samen met haar publiek haar carrière in de bloemetjes zet. Een uitgelezen kans om de parels uit haar repertoire van de afgelopen dertig jaar live te herbeleven. Een concert dat in combinatie met de ambiance van de "Lotto Arena" alleen maar kan uitmonden in een geweldige avond. Tijdens dit concert zal ook haar cover van One Moment In Time van Whitney Houston, die ze bracht tijdens haar Liefde Voor Muziek-avontuur, niet ontbreken. Deze cover ging ook viraal op Youtube en leverde méér dan 16 miljoen views op. Vrijdag de 17de mei zet Dana haar feestjaar alvast in met de nieuwe single Waar Jij Ook Bent. "Voor dat nummer heb ik nauw samengewerkt en samen geschreven met de Nederlandse producer en componist, Gordon Groothedde. Naast zijn recente werk voor o.a. Miss Montreal en Marco Borsato leverde hij ook de laatste hitsingle van o.a. Krezip af. Met Gordon werken was bijzonder fijn en inspirerend. Ook al heb ik het hem misschien niet altijd heel gemakkelijk gemaakt. Maar ik ben zo ontzettend trots op deze gezamenlijke creatie en productie!", aldus Dana Winner.

Lotto Arena

Zaterdag 9de november 2019 wordt voor David een hoogtijdag. A dream will come true. Hij mag optreden in het voorprogramma van het jubileumconcert "30 jaar Dana Winner- Live in Concert" in de Lotto Arena in Antwerpen. "Ik heb verschillende kaarsjes gebrand in de hoop dat ik de openingsact voor Dana zou mogen verzorgen. Het is dan opnieuw een zoveelste droom die voor mij uitkomt." In februari had David het jaar al goed ingezet met zijn nieuwe succcesvolle single Beiregoe en van de 21 tot en met de 22ste september trok hij met zijn fans voor een weekend naar "De Efteling".

30 jaar

De 22ste oktober 2019 wordt Helmut vijftig en staat hij dertig jaar op de planken. Dat moet gevierd worden! Helmut pakt in het najaar uit met zijn jubileumtournee "30 jaar Helmut Lotti in concert" die de 20ste december van start gaat in de Capitole in Gent. Zoals steeds wordt hij begeleid door de Golden Symphonic Orchestra. Met hen brengt hij zijn grootste hits van de voorbije decennia plus nummers uit zijn succesvolle album "Soul Classics in Symphony" waarvan er inmiddels meer dan 30.000 exemplaren verkocht werden. Van dat album ligt nu ook een dvd-versie in de winkel met daarop de tv-special die de 16de december 2018 door Eén werd uitgezonden. Tijdens deze show bracht Helmut en zijn orkest een keure aan soultoppers, onder meer My Girl van The Temptations, Hallelujah I love her so van Ray Charles en het verrassend zoetgevooisde Purple Rain van Prince.

La Cage Aux Folles

Op 16 oktober 2019 gaat in zaal "Elckerlyc" in hartje Antwerpen de Broadway-klassieker "La Cage Aux Folles" in première. Het van oorsprong Franse toneelstuk werd door de jaren heen jaren al ontelbare keren vertaald en verfilmd, maar tot een Vlaamse musicalversie kwam het nog niet. Daar komt nu verandering in. Regisseur Stany Crets wist een indrukwekkende cast te verzamelen. De rol van de legendarische Zaza wordt gespeeld door Koen Crucke. Johny Voners speelt Georges. Maar ook Greet Rouffaer, Daisy Thys, Manou Kersting, Matthew Michel en Helle Vanderheyden staan op de scène. Er speelt een live-orkest en een ensemble van elf geweldige dansers. "Ik heb in mijn leven al zeker vierhonderd opera- en theaterrollen ¬gespeeld, maar Zaza is toch iets speciaals. Dat personage heeft zoveel facetten, biedt zoveel mogelijkheden qua emoties. Hij verandert constant van karakter, een droom voor elke acteur! Ik wil ook nog even beklemtonen dat het geen travestieshow is. Het verhaal speelt zich af in die wereld, maar gaat veel dieper", aldus een dolenthousiaste Koen Crucke.

Natural Woman, a tribute to Carole King

Zaterdag de 20ste september 2019 gaat de nieuwe theatervoorstelling van Sabien "Natural Woman, a tribute to Carole King" in het CC van Heusden-Zolder in première. “Carole King is een van de strafste vrouwelijke songwriters ooit. Haar meest succesvolle album “Tapestry” stond lang voor ik geboren werd maar liefst zes jaar onafgebroken in de Amerikaanse hitlijsten en wordt beschouwd als een van de allerbeste elpees in de popmuziek van de jaren zeventig. Carole King schreef niet alleen hits voor zichzelf maar ook voor Aretha Franklin, The Everly Brothers, The Beatles, Celine Dion enz. Dan weet je het wel."

Gud Nuse

Studio Brussel vroeg in 2019 als aanloop naar de dertigste verjaardag van Pump Up The Jam haar luisteraars om een nieuwe versie van het nummer te maken. De vakjury en luisteraars kozen uit tweehonderd inzendingen de versie van Gud Nuse als absolute winnaar. Onder die naam experimenteert muzikant Tim De Pooter al enkele jaren met bijzondere covers van wereldbekende hits in de ongewone setting van de grote Sint-Cordulakerk van Schoten, de gemeente waar hij opgroeide. Met zijn vriendin Sien nam Tim meteen ook een videoclip op bij het nummer, eveneens met de laatgotische en onlangs mooi gerestaureerde Sint-Cordulakerk als decor. Zijn versie werd vrijdag de 13de september 2019 officieel uitgebracht door Universal.

Een zanger moet trachten de pijn te verzachten

Naar aanleiding van 30 jaar Guido Belcanto brengt platenfirma Starman Records op vrijdag 13 september 2019 het album "Een zanger moet trachten de pijn te verzachten". Geen gewone best of-cd, maar een driedelig album samengesteld aan de hand van Guido's omvangrijk oeuvre. De eerste cd werd tijdens de laatste tournees live opgenomen met zijn trouwe band "Het Broederschap" en bevat veertien van zijn bekendste nummers die tijdens een optreden vaak een volledig ander arrangement meekrijgen dan op de oorspronkelijke albumversies. Op de tweede en derde cd horen wij vijfendertig vergeten parels, demo’s en rariteiten waaronder vele onuitgebrachte songs die zelfs de meest doorgewinterde fans met verstomming zullen slaan. In het bijbehorende boekje loodst Guido de luisteraar zelf doorheen zijn fascinerend en verrassend songarchief dat terug gaat tot de vroege jaren ’70. En natuurlijk wordt aan deze heuglijke gebeurtenis een tournee gekoppeld, want zei Guido daarover niet ooit: "Het allermooiste wat je op een podium kan zien, is een veteraan die het nog kan, een oudere artiest die nog fier overeind staat en geen karikatuur van zichzelf is geworden. Zo iemand wil ik zijn."

Tim op vinyl

Bijna 35 jaar na datum krijgt de song Tim een nieuw leven in de vorm van een persing van vijfhonderd vinylen singles: tweehonderd exemplaren op gekleurd vinyl en driehonderd op het klassieke zwarte vinyl. Zaterdag de 14de september (Wim stierf die dag, 29 jaar geleden) liggen die exemplaren in de winkel. Jean Blaute was in 1975 de producer en arrangeur van dienst. "Tim was gewoon veel te lang om op de radio te spelen, zeker in die tijd. Daarom is ook nooit overwogen om het als single uit te brengen." Het nummer duurt inderdaad bijna 6 minuten, nogal lang voor een klassieke hit. Tim is intussen een vaste waarde in overzichten van de beste Belgische of Nederlandstalige nummers ooit. In de "Vlaamse 100" en "1000 Klassiekers" van Radio 2 staat Tim steevast genoteerd, net als in "De lage landenlijst" en "100 op 1" van Radio 1.

Sommers of 69

In 1969 mocht Willy zich aan Engelstalige pop wagen met de groep The Yeats, vijftig jaar geleden. Iets later wordt hij ontdekt door Roland Verlooven die beslist voortaan in het Nederlands te gaan zingen. De geboorte van Willy als artiest wordt de 23 augustus 2019 gevierd met het album "Sommers of 69". Voor deze gelegenheid vertaalt Willy een rist hits uit dat gezegende jaar in het Nederlands: Sugar Sugar van The Archies, Those were the days van Mary Hopkins en Sorry Suzanne van The Hollies. De 4de mei verscheen als voorloper al de single Eeuwige dromers, een vertaling van Daydream believer van The Monkees, met plaats 9 als hoogste notering in de Vlaamse Top 50. "Er breken nog spannende tijden aan", adus Willy. "En ik maar denken dat ik het op mijn zesenzestigste al wel allemaal gezien zou hebben. Ik ben in de fleur van mijn leven.” En laat dat nu de titel zijn van één van Willy’s nieuwe nummers, naast songs als Oh wat een tijd, Ik voel me goed vandaag en Zigzag flaneren we op straat, een duet met Helmut Lotti.

Tijdmachine

Zondagavond de 18de augustus 2019 mocht Clouseau de aftrap geven op Eén van "Zomerhit" van Radio 2. Zij deden met in primeur hun nieuwste single Tijdmachine voor te stellen, daarbij ingeleid door Bart Peeters. Voor Kris Wouters een leuke bedoening: “Altijd superspannend om een nieuwe single op de wereld los te laten! Ons enthousiasme is groot. We zijn zelf ontzettend tevreden met "Tijdmachine", het is een speciale song die voor mij persoonlijk na ontelbaar veel beluisteringen tijdens het productieproces nog geen spatje van zijn magie verloren heeft en even fris blijft klinken als toen mijn goede vriend Stefaan Fernande en ikzelf hem net geschreven hadden. De sfeer in de track, de stem van Koen, de strijkers." Ook Koen voelde zich in dezen in zijn nopjes:"Mocht ik het echt kunnen, ik zou wel wat zaken uit het verleden anders aanpakken door met een tijdmachine terug te keren en ze beter te doen: een afscheid, een ruzie, een moment van onoplettendheid, een gemiste kans ... Spijt komt altijd te laat maar in een song mag je dromen zoveel je wil." Nog even dit: Niels Destadsbader ging voor het derde jaar op rij aan de haal met de Radio 2 Zomerhit-trofee, deze keer voor zijn nummer Mee naar boven, en de 8ste november ligt het nieuwe album van Clouseau in de aanbieding.

Tribute to Toots Thielemans

Neen, Toots is nog lang niet vergeten. De 50ste editie van "Jazz Middelheim" wordt op zondag de 18de augustus 2019 afgesloten met een eerbetoon aan Toots Thielemans. En wie kan dit beter in goede banen leiden dan de Amerikaanse pianist Kenny Werner, een goede vriend van Toots, en de Franse mondharmonicaspeler Grégoire Maret. Toen Grégoire nog een jonge knaap was, zei Toots tegen hem: "Je kan leren van mij, maar je moet je eigen sound vinden." En dat heeft hij. Grégoire speelt zijn muziek op zijn manier. Voor Toots is Grégoire sowieso de enige die deze tribute mag brengen. Hij en Kenny staan er echter niet alleen voor. Zij worden tijdens dit eerbetoon bijgestaan door Toots vrienden, gitarist Philip Catherine en drummer Dré Pallemaerts.

Record op YouTube

De 6de augustus 2019 meldt K3 dat ze er prat op mogen gaan dat 10.000 luchtballonnen intussen op YouTube het meest bekeken Nederlandstalige nummer van een Belgische artiest is. Die hitsingle werd in 2015 in de nieuwe K3-bezetting uitgebracht en werd intussen op YouTube méér dan 30 miljoen keer bekeken, een absoluut record. Hanne, Marthe en Klaasje vieren trouwens al een paar dagen feest. Afgelopen weekeinde kregen zij een gouden ticket voor honderdduizend bezoekers voor de "20 jaar K3"-tournee. Het is tevens precies twee decennia geleden dat K3 doorbrak met Heyah Mama, wat gevierd wordt met een uitgebreid verjaardagsconcert. Na shows in België is vanaf eind augustus ook Nederland aan de beurt.

Tomorrowland

Vrijdag 19 juli 2019 zijn De Romeo's een van de meest verrassende acts op "Tomorrowland" in een afgeladen volle "Moose Bar". “Mocht je ons vijf jaar geleden gezegd hebben dat we anno 2019 hier zouden staan, hadden we eens goed gelachen. Zelfs nu waren er nog altijd mensen die dachten dat het een grap was. Maar het sprookje is wel degelijk uitgekomen", aldus een dolenthousiaste Chris Van Tongelen. Na afloop werden zij bedolven onder de complimenten, zowel van het publiek als in de media. In de nasleep van hun onvergetelijke optreden namen De Romeo's een echte dance-single op, een cover van Het is een nacht dat in 1995 de doorbraakhit betekende voor Guus Meeuwis & Vagant. Deze nieuwe dance-versie is een samenwerking met de Belgische dj-producer en Qmusic-dj Dimitri Wouters, uitgebracht op het Vlaamse Sterren-label en zowel digitaal als via streaming beschikbaar.

Brussel danst

11 juli 2019 geeft Will zijn enigste concert dat jaar en dat in het kader van "Vlaanderen Feest". In de "Ancienne Belgique" treedt hij tijdens "Brussel Danst" op samen met de Brussels Philharmonic. Will wel er dan ook een onvergetelijk feest van maken. "Het is een feestdag die me erg na aan het hart ligt, omdat ik bijzonder fier ben mezelf een Vlaamse zanger pur sang te noemen."