2017

Delen S

Spring

Uit Throwback Thursday

20 jaar Ketnet

De 27ste december 2017 wijdde Lieven Van Gils een ganse uitzending van "Van Gils & gasten" aan 20 jaar Ketnet met onder meer als gasten Samson en Gert, ex-wrapster Ilse Van Hoecke en de toenmalige lievelingsband van Steven Van Herreweghe, Spring, met daarin Damian Corlazzoli, Cara Van der Auwera en Jelle Cleymans. De 29ste en 30ste november en de 4de en 5de december vierde Ketnet zijn 20-jarig bestaan tijdens Throwback Thursday in het Sportpaleis van Antwerpen waar onder andere Spring eenmalig optrad.

Lisa-Marie

Geen muzikale mijlpaal, maar wel eentje om in te kaderen. De 19de december 2017 beviel Lindsay van haar eerste kindje, dochter Lisa-Marie. De trotse vader is haar partner Kris Bloemen en de trotse peter broer Christoff. Over haar moeilijk zwanger worden zingt Lindsay in het nummer "Een verlangen te groot" dat ze de 5de januari 2018 op single uitbracht. "Ik wil met dit lied mijn steun betuigen aan vrouwen en koppels die verlangen naar een kindje, maar moeilijk zwanger geraken", aldus de kersverse moeder.

Lifetime Achievement Award

Ook al worden de MIA'S pas de 30ste januari 2018 uitgereikt, toch geraakte op dinsdag de 19de december 2017 via de pers al bekend dat Raymond van het Groenewoud de winnaar wordt van de Lifetime Achievement Award en dat voor zijn veertigjarige carrière. Volgens de organisatoren heeft Raymond van het Nederlands (het Vlaams) "een rocktaal" gemaakt en is elk optreden van hem er een om in te kaderen. Liedjes als Meisjes, Vlaanderen Boven, Liefde voor Muziek en Twee Meisjes beschouwt de jury als cultureel erfgoed. Voor Raymond is deze award een enorme eer: "Het is dankzij radio-en andere mediamensen, het vertrouwen van organisatoren en publiek, dat ik heb kunnen overleven met liedjes schrijven. Ik ben een gelukzak, dat besef ik maar al te goed. Dus zeg ik bij dezen nu al: dank u wel!"

Vlaanderen Boven Band

Maandag de 11de december 2017 laat Gene Thomas aan de pers weten dat hij vanaf de zomer van 2018 door ons land trekt met de "Vlaanderen Boven Band”. Gene is de frontman-bezieler, die samen met zijn muzikanten grasduint in de roemrijke geschiedenis van de Nederpop. “Maar ook de Engelstalige- en anderstalige muziek die in Vlaanderen gemaakt is, komt aan bod: Soulsister, The Dinky Toys, Kate Ryan enz. We spelen alleen maar liedjes die mensen kennen en kunnen meezingen. Van Ik wil je, Ik hou van u schakelen we vlotjes over naar The Way To Your Heart en Désenchantéé, om te eindigen met ons slotlied Vlaanderen Boven van Raymond. Je zou denken dat de klemtoon op voornamelijk Nederlandstalige popmuziek ligt, maar dat klopt slechts deels, want met onze verrassende gastartiesten kleuren we soms ook wel eens buiten de lijntjes. Bij de Vlaanderen Boven Band is dat toegestaan”, aldus Thomas. Per show neemt hij twee gastartiesten mee, onder anderen: Mama's Jasje, Loredana, Raf Van Brussel, Free Souffriau, Wim Soutaer, Barbara Dex en Mathias Vergels.

Wachten op Margot

Uit Sorry voor alles

Sorry voor alles

Zondag de 10de december 2017 ging de tweede reeks van "Sorry voor alles" met Adriaan Van den Hoof van start. Centrale gast was de net afgestudeerde 22-jarige Margot Vandersmissen, die een enorme fan is van Wim Soutaer, vooral van zijn grote hit Allemaal, dat ze helemaal van buiten kent. Geen wonder dat Wim als verrassing in het programma opdook. Die verrassing bleek des te groter toen hij zijn allergrootste fan Margot verraste met een zelfgeschreven single die speciaal aan haar werd opgedragen. Het nummer bleek achteraf zelfs zo sterk dat er werd beslist om er een echte single van te maken waarvoor Margot, die zelf ook een aardig stukje kan zingen, de backing vocals voor haar rekening mocht nemen. Wachten Op Margot kreeg ook een leuke videoclip mee, samengesteld op basis van verschillende fragmenten van de opnames met haar. Het liedje was meteen verkrijgbaar als digitale download of via streaming.

Herneming "Azzek nog zou trouwen"

Vanaf december 2017 tot en met januari 2018 wordt een heropvoering gepland van de revue "Azzek nog zou trouwen" met daarin zestig liedjes van De Strangers verwerkt.

Liedjes die ik voor je koos

De recente single Fiets, een cover van Girl on a bicycle van Ralph McTell, die Erik samen met Roel Van Bambost en Hans De Booy opnam, is intussen verkrijgbaar op een nieuwe verzamelaar van Erik Van Neygen "Liedjes die ik voor je koos" die vanaf de 24ste november 2017 in de winkel ligt. Erik maakt op dit album een selectie uit zijn inmiddels omvangrijk oeuvre: Telkens weer, Praten in je slaap, Liesje en het duet met Sanne Vanavond schrijf ik jou een brief.

Eerste liefde

De 17de november 2017 ligt Dana's nieuwste album "Eerste Liefde" in de etalage. "Het album is een persoonlijke muzikale reis en ontdekkingstocht waarop ik de mensen graag wil meenemen," aldus Dana. De titelsong is gelijk ook haar nieuwste single, een vertaling van Who'll stop the rain van Creedence Clearwater Revival. “Dat nummer vat voor mij het verhaal van de plaat mooi samen,” zegt Dana. “Mijn eerste liefde was muziek en die liefde is door de jaren heen alleen maar gegroeid. Ik ben de jongste van vijf kinderen en dus werd ik dankzij mijn ouders, mijn zus en drie oudere broers geïnspireerd door zeer uiteenlopende muziekstijlen, uit verschillende periodes." Voor dit album ging Dana speciaal samenwerken met Frank Vander Linden van De Mens. Hij vertaalde onder meer Nothing Else Matters uit 1991 van Metallica als Jouw Liefde Is Alles en San Francisco uit 1967 van Scott McKenzie werd, op aangeven van Dana, Nergens-huizen. Dat "Eerste Liefde" zo snel na haar met platina bekroonde cd "Puur" komt, heeft te maken met het gevoel dat Dana snel kreeg: dat ze op dat elan moest doorgaan. "Zoveel kansen om je carrière van nieuwe zuurstof te voorzien, krijg je als artiest niet elke dag. Na die doorstart, dankzij het VTM-programma "Liefde voor Muziek", had ik het gevoel dat de mensen me herontdekt hebben en daar wil ik nu volop van genieten!"

Love cruise

Vrijdag de 17de november 2017 ligt het nieuwe album Love Cruise van K3 in de winkel. In voorverkoop gingen er in de Benelux inmiddels al méér dan honderdduizend exemplaren van over de toonbank. Klaasje, Marthe en Hanne zijn trots op hun plaat, vooral omdat ze deze keer méér inspraak kregen: "Op onze eerste cd was alle muziek vooraf al opgenomen, tot de achtergrondzang toe. Nu was er meer een wisselwerking. We kregen een ruwe demo en mochten feedback geven waarmee achteraf rekening werd gehouden. In die jongste nummers zit zoveel meer van onszelf. In het nummer Verlegen Vlindertje bespeelt Klaasje zelf de dwarsfluit." "Love Cruise" is tevens de titel van de nieuwe K3-film die de 13ste december 2017 in de bioscoop te zien is. K3 gaat mee op een cruise waar ze een optreden moeten geven.Maar tijdens deze boottocht loopt er heel wat mis. En als uit de magische ketting van Klaasje dan ook nog een parelelf met toverkrachten verschijnt, is het hek helemaal van de dam.Brengen onze 3 meisjes deze reis tot een goed einde? Dat zie je in de allereerste film van Klaasje, Hanne en Marthe "K3 Love Cruise!"

Vanaf de 17de maart 2018 gaat hun nieuwe tournee van start. Inmiddels gingen er al 31.000 tickets de deur uit.

Videoclip Gratitude

Dinsdag de 5de september 2017 was Ingeborg te gast bij Van Gils en Gasten en zong daar het mantra Gratitude. Ze hoefde niet lang te wachten of het aanwezige publiek zong spontaan mee. Het fragment kwam snel viraal op de sociale media terecht. Dat deed Ingeborg de 14de november besluiten de officiële videoclip uit te brengen.

Live in de AB

Tura weet van geen ophouden en gelukkig maar, want zaterdag de 23ste september 2017 gaf hij een van zijn beste live-concerten ooit en wel in de AB in Brussel. Aan "Het Nieuwblad" vertelde hij daarover: "Ik was in topvorm. Dat zal je horen op het live-album dat van dit concert is gemaakt. Mijn uitvoering van Alleen Gaan, ter ere van mijn broer Staf, behoort to het beste wat ik ooit heb gezongen. En luister ook zeker naar It takes a lot, dat Aretha Franklin nooit op plaat heeft uitgebracht en ik nu in duet met Natalia zing." Tura zong in het totaal 32 songs en kreeg daarvoor in ruil zeven staande ovaties. Het album "Live in de AB" ligt vanaf vrijdag de 10de november in de winkel. In het voorjaar van 2018 plant Tura nog een zestal concerten en als hij het als 77-jarige nog aankan, zal hij er eventueel nog drie aan toevoegen.

Zijn mooiste liefdesliedjes

Vanaf de 10de november 2017 trekt Kris nog eens met veel zin de komende maanden naar het theater, deze keer met het project "Zijn mooiste liefdesliedjes". Kris De Bruyne, Gijs Hollebosch en Yves Meersschaert zochten uit de 280 songs van Kris naar zijn vergeten liefdesliedjes. Die liedjes waarnaar de fans na afloop van concerten bleven vragen. Deze haast verloren schat van songs was verrassender en rijker dan het trio verwachtte en inschatte. Naast vergeten parels brengen ze ook enkele hits. Gijs, Yves & Kris toveren een magische sound te voorschijn die je nog nooit hebt gehoord. Zo spelen ze onder meer op dobro & slie, accordeon, mondharmonica, piano, akoestische en elektrische gitaar en op een echte Hammond. Ze wisselen met elkaar muzikale poëzie, oor voor detail en kracht uit, met als prachtig resultaat "Zijn mooiste liefdesliedjes": liefde en blues, amore e dolore.

Viktoria

Donderdag de 9de november 2017, babyborrel ten huize van De Kreuners. Toasten met z'n allen op de geboorte van Viktoria, de nieuwe single van Walter, Ben, Jan, Erik en Axl. Het kind is een Nederlandstalige versie van de ouwe hit Victoria van The Kinks. En De Kreuners hebben ook opnieuw zin om te gaan optreden, onder andere de 19de juni 2018 in "AB-BXL" en de 20ste juni 2018 in het "Casino" te Sint-Niklaas. En nadien richting zomerfestivals. "We merkten stilaan dat de grote goesting er weer was", aldus Walter. "Dat viel vooral op toen we een paar maanden gelegen opnieuw in ons repetitiekot afspraken. Dat was er muzikaal meteen boenk op, en vooral, het was weer heel plezant." Je kan hun plannen en optredens blijven volgen op onder meer www.dekreuners.be