2015

Delen S

Zjef Vanuytsel is niet meer.

Na een langdurige strijd tegen kanker, is singer-songwriter en chansonnier Zjef Vanuytsel op woensdag 30 december overleden in het UZ Gasthuisberg te Leuven. Zjef was 70 jaar. Hij laat zijn vrouw en twee kinderen achter. Zijn overlijden lokte veel reacties uit. "Ik zal hem vooral herinneren als muzikant van zijn grandioze debuutalbum "De zotte morgen". Hij heeft dat nooit meer overtroffen, maar hij is zijn eigen weg gegaan. Hij is architect geworden, ik beeldhouwer", aldus Willem Vermandere. Jan De Wilde stond in het begin van zijn carrière dikwijls op dezelfde affiche als Vanuytsel. "We hadden eind de jaren zestig nog geen groot repertoire en organisatoren boekten meer dan een artiest om een avond te vullen. Zo stonden we dikwijls samen op het podium", aldus De Wilde. Zij raakten bevriend en gingen samen met vakantie. "Jef Vanuytsel maakte romantische muziek met mooie metaforen. Hij bezong onder meer het goede leven. Hij was zelf een "goede lever", die onmogelijk goed afscheid kon nemen. Ik ben opgelucht dat zijn lijden voorbij is", besluit De Wilde. "Een van de grote kleinkunstzangers uit mijn jeugd is gestorven", zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Vlaams minister-president Geert Bourgeois deelt op Twitter zijn "herinnering aan veel zotte morgens", terwijl vicepremier Kris Peeters afscheid neemt van een "kleinkunsticoon". Voor de Vlaamse minister van Cultuur Sven Gatz was Jef Vanuytsel een van de grote namen uit de Vlaamse kleinkunstwereld van de jaren zeventig. "In 1970 debuteerde hij met "De zotte morgen. In de canon van onze kleinkunst verdient die klassieker een absolute ereplaats", meent Gatz. Hij plaatst Zjef Vanuytsel op gelijke hoogte met zangers als Johan Verminnen of Raymond van het Groenewoud .

Docusoap 'Dit is K3'

Tussen eenentwintig en vijfentwintig december 2015 worden vijf afleveringen van "Dit is K3" uitgezonden", een docusoap waarin de camera Hanne, Marthe en Klaasje achter de schermen volgt, vanaf het moment dat ze na de finale van het podium stapten tot de repetities voor de nieuwe show en het eerste contact met de fans. We maken ook de verhuis mee van Marthe, Klaasje en Hanne naar de nieuwe K3-flat in "Welkom bij K3", dat in de tweede week van de kerstvakantie wordt uitgezonden. Het wordt een programma waarin herinneringen worden opgehaald: de meisjes ontdekken in de dozen al het materiaal van zeventien jaar K3. Ook Kristel, Karen en Josje blikken terug en vertellen over hun leukste herinneringen. In het voorjaar van 2016 gaat op VTMkzoom een animatieserie rond de nieuwe K3 van start.

350.000 tickets

Zaterdag de negentiende december 2015 lezen we in een persbericht van Studio 100: "Voor de jongste K3-show zijn intussen al meer dan 350.000 tickets aan de man gebracht. Daarmee is het de succesvolste Studio 100-productie ooit, want het vorige record stond op 335.000 tickets voor de musical 14-18." En er werden nog meer records gevestigd. Uit de krant "De Tijd" van dat weekend onthouden we: "Vliegende start K3-cd, opsteker voor Studio 100. 150.000 exemplaren zijn er bij de release van hun album op vrijdag de achttiende december al verkocht aan Belgische en Nederlandse winkels. Ongezien in een cd-markt die elk jaar met 15 procent krimpt. Het succes overtreft de stoutste verwachtingen. K3 laat zelfs Adèle met haar nieuwste album "25" achter zich."

Dani sings Billie

De achttiende december 2015 ligt een nieuw project van Dani in de winkel, het album "Dani sings Billie", uitgebracht op het Boogie-label, verdeeld door Sony, dat ze heeft opgenomen samen met Sal La Rocca, een bekende Belgische jazzmuzikant op contrabas, die voordien nog een tijdje bij Vaya Con Dios had gespeeld. Op dit album brengen ze via een rist covers als A fine romance, Comes love, Summertime en Weep no more hulde aan de legendarische zangeres Billie Holiday. In 2015 zou Billie honderd jaar geworden zijn. "Ik heb geen kennis van jazz", aldus Dani, "maar ik hou wel van Billie Holiday sinds ik zestien was." Onder meer de songs I'm gonna lock my heart en Having myself a time verschijnen op single. De zesentwintigste september klimt het album naar de vierde plaats in de Ultratop Album 200. Met dit project gaat Dani ook optreden, daarbij begeleid door Sal, pianist William Lecomte en trompettist Tim De Jonghe.

Kerst met Dana Winner

Traditiegetrouw gaat Dana eind 2015 ook on the road met een apart kerstrepertoire. Zo is zij van de zeventiende tot en met de zesentwintigste december te gast in Nederland en Vlaanderen met de show "Kerst met Dana Winner", samen met met het koor De Vaertsingers.

10.000 luchtballonen

Hanne, Klaasje en Marthe, of de nieuwe K3, stelden vandaag hun eerste album '10.000 luchtballonen' voor. Het trio kreeg een vijfvoudig platina plaat voor de verkoop van meer dan 100.000 exemplaren van het album.

'Faith, hope & love' live bij De Madammen

Helmut Lotti zong live 'Faith, hope & love' bij De Madammen

Marconi-sessie

Helmut Lotti presenteerde exclusief voor luisteraars van Radio 2 zijn jongste album 'Faith, Hope and Love' in de Marconi-studio van de VRT. Hij zong onder meer deze liedjes 'I've got confidence', 'Run on', 'I like the way you lie' en 'Georgia Lee'.

Chez Laurette

De eerste december 2015 lanceert Bart de single Chez Laurette die hij opdraagt aan zijn partner Luc Appermont. In het Eén programma "Het Huis" waarin Luc als centrale gast verrast werd door de plotse aanwezigheid van Bart, zong die speciaal voor Luc aan het kampvuur, zichzelf begeleidend op de piano, Chez Laurette van Michel Delpech. Op dat fragment kwamen erg veel reacties. Voor Bart is het liedje niet nieuw, want hij zong het al in 1982 tijdens zijn deelname aan de "Baccarabeker". Hij zette het eerder ook al op plaat in een vertaling van Johan Verminnen . Op de nieuwe singleversie houdt Bart het sober: hij, zijn stem en zijn piano. De opbrengst gaat naar de Music for Life-actie van Studio Brussel. "Het hoeft niet altijd De Marie Louise te zijn", voegt Bart er lachend aan toe!

Nieuwe website

Maandag 30 november 2015 lanceert Christoff zijn nieuwe website www.christoffkerst.be. Dit om helemaal in de sfeer te blijven van het nieuwe succesalbum van Christoff "Kerstmis met jou".

Jozef Simonsprijs

Op zondag 29 november 2015 geven De Strangers nog eens een uniek minioptreden in Zaal Forum in Schoten. Opvallende aanwezige is oud-VRT-baas Cas Goossens, die er namens Marnixring Voorkempen Pater Stracke mee de Jozef Simonsprijs uitreikte aan Alex, Nest, Bob en John voor hun bijdrage tot verspreiding van de Vlaamse en Antwerpse cultuur. De Jozef Simonsprijs is genoemd naar een frontsoldaat en boegbeeld van de Vlaamse beweging uit de Voorkempen (1888-1948). De in Oelegem geboren schrijver en dichter schreef veel politiek beladen teksten, met als bekendste voorbeeld "Eer Vlaanderen vergaat", waarin hij de geestelijke onderworpenheid van het Vlaamse volk hekelt in de periode voor de Eerste Wereldoorlog. Uit de speech van Dirk Verhaert onthouden we: "Zulke felle standpunten over Vlaanderen hebben De Strangers niet ingenomen. Ze wilden in de eerste plaats volks amusement brengen in de eigen taal, maar sneden daarbij wel vaak thema's aan die de mensen echt bezighielden. Daarin waren ze erg straf. Tussen hun liefst 446 liedjes zitten er enkele die je als echt Vlaams kan bestempelen. Denk maar aan de Egmont-disco, maar zeker ook aan de stevige repliek aan het adres van Jacques Brel, die Vlamingen wandluizen en collaborateurs had genoemd."

Exit Chris?

Op 20 november 2015 lezen we in Het Belang van Limburg dat Chris van plan zou zijn uit De Romeo's te stappen. Van Tongelen is vaak in Los Angeles, waar zijn stiefzoon Ian Thomas aan zijn doorbraak werkt, en de combinatie met zijn activiteiten bij De Romeo's is moeilijk haalbaar. Daarom zou hij overwegen een punt achter zijn tijd bij De Romeo's te zetten. Eerder stapte hij om deze reden al uit "Familie". Zover komt het echter niet en wordt het voor Chris op een bepaald moment gewoon wat extra heen en weer vliegen richting USA. Een halfjaar later lezen we in de loop van de maand mei 2016 in de pers: "Op twee maanden na verhuisde Brigitte Derks twee jaar geleden naar Los Angeles. Samen met haar dochter Lila-Jane zou ze haar zoon Ian Thomas vergezellen om diens internationale carrière uit te bouwen. Dat lukte bijzonder goed en Ian trok een deel van de wereld rond en werd hier en daar (voorzichtig) gelanceerd. Deze zomer is Ian vooral in Vlaanderen terug te vinden en tourt hij met zijn band langs verschillende festivals. Voor mama Brigitte is het internationale avontuur voorlopig voorbij: zij is terug naar Europa. Zeg nooit definitief, want het gezin van Chris Van Tongelen heeft een grote voorliefde voor Amerika. Maar dochter Lila-Jane had last van heimwee. Twee jaar weg van vrienden, schoolkameraadjes en familie, het begon door te wegen voor Lila-Jane. De afgelopen weken werd er afscheid genomen van een mooie periode in Los Angeles. Vanaf nu is Vlaanderen weer de uitvalsbasis van het gezin. Brigitte gaat binnenkort aan de slag voor de musical 'Chaplin' en wellicht zullen er nog wel wat werkaanbiedingen volgen."

Leven vol liefde

De negentiende november 2015 gaat de nieuwe theatertour van Dana van start "Leven vol liefde". Dana breit daarin haar liedjes aan elkaar met pikante en grappige bindteksten. Zij vertelt vooral over haar ervaringen met de liefde die in vele gedaantes in haar leven opdoken: kalverliefde, haar eerste kus, passionele liefde, geflirt, romantiek, de valkuilen van de liefde enz. Zij zingt de mooiste liefdesliedjes waarmee ze ons op tijd en stond zelfs weet te verrassen. Dana wisselt haar eigen klassiekers af met minder bekende songs uit haar liefdesrepertoire, met daarnaast ook oog en oor voor werk van anderen.

Ereburger van Meise

De achttiende november 2015 werd Jo door de gemeente Meise gehuldigd als ereburger van deze gemeente. "Een titel die hij verdient", zegt schepen Marcel Belgrado (CD&V). "Jo Vally heeft al heel veel betekend voor Meise, dus is het logisch dat hij in het rijtje van Eddy Merckx en Baron Jean-Baptiste Van Gysel komt te staan. Voortaan telt onze gemeente dus drie nog levende ereburgers.” Voor zijn geboortehuis in de Oppemstraat in Wolvertem, waar mama Leonie nog woont, komt een speciale tegel. Uiteraard iets waar de hele familie erg trots om is. Jo laat dit eerbetoon niet in stilte laten voorbijgaan: “Ik wil van de huldiging een feest maken voor alle fans, vrienden en iedereen uit mijn dorp die ik nog gekend heb. Ik organiseer na het officiële gedeelte voor iedereen een volksfeest in Zaal "Den Boomgaard" waar ik iedereen op een goede pint trakteer vanaf negen uur ' s avonds .”

Here comes the crazy man


In november 2015 verschijnt onder impuls van Kris De Bruyne het complete jazz-oeuvre van betreurde broer Koen, onder meer een nieuwe release van het album “Here comes the Crazy Man" van 1974. Kers op de muzikale taart zijn de nooit eerder vrijgegeven studio-opnamen van Koens Games en Four Grand Piano Improvisations. Kris bewaarde al die tijd in zijn muziekarchieven de analoge mastertapes van bovengenoemde studio-opnamen en coördineerde samen met het Belgische platenlabel SDBAN, Gent de productie van vinyl en dubbel-cd.