2009

Delen S

Les voiliers sauvages de nos vies

Uit Peter Live

Beroemd zijn verveelt snel. Na veertien dagen heb je alle buiken en billen gesigneerd die er te signeren vallen, hoor!

Helmut Lotti in Humo

Vogelvrij

Almaar op zoek naar nieuwe inspiratiebronnen en vooral een dynamische ploeg komt Willy op het einde van 2009 bij platenfirma ARS terecht, vooral bekend voor de strijd die ze levert om de Vlaamse muziek die plaats te geven die zij verdient. Willy voelt zich hier dadelijk thuis. Er staan een rist nieuwe liedjes op, geschreven door Patrick Renier, David Vervoort, Phil Sterman en Willy Sommers, en er wordt ook gecoverd. Les lacs du Connemara van Michel Sardou wordt Vogelvrij, waarmee Willy de twintigste maart 2012 op de eerste plaats staat in de Vlaamse Top Tien.

In diezelfde stijl is er iets later Een wonder van een vrouw, origineel op plaat gezet door Linda de Suza als Une fille de tous les pays. Sommers en zijn team zijn in de wolken, want hij heeft de formule gevonden: een goede melodie, een ietwat betere tekst dan de Vlaamse doorsnee én een stevige productie. Die formule rendeert en vertaalt zich ook in een drukke concertagenda.

De Eregalerij

Marc voelt zich de koning te rijk wanneer hij samen met zijn dochter Barbara en zijn broer Jules de derde december 2009 in het Casino van Oostende in de bloemen wordt gezet en samen met hen de award Een leven vol muziek ontvangt. Op zijn website laat hij weten dat dit een van de mooiste momenten in zijn carrière blijft. Hij ervaart het samen met zijn familie als een waardering voor heel wat jaren van hard werken met als resultaat liedjes waaraan veel mensen in Vlaanderen plezier hebben beleefd.

2BNEXT2U

Als eindejaarscadeau biedt het weekblad Dag Allemaal in de maand december van 2009 exclusief het Engelstalige album 2BNEXT2U aan de lezers aan. Het was niet de bedoeling dit nummer officieel in de markt te zetten, wat uiteindelijk toch gebeurt. Uit dit album wordt met veel bijval de single Heaven is calling getrokken.

Achteraf bekeken zou Gene dit niet meer doen, want de fans van zijn Nederlandstalige repertoire geraken de kluts kwijt en lossen de rol. Gelukkig ziet Gene dit tijdig in en beslist hij voortaan nog uitsluitend in zijn moedertaal te zingen en geen te snel besliste zijsprongen meer te maken.

O Clown

Marc brengt zijn grootste hit Oh Clown tijdens de De Eregalerij-show van Radio 2 en Sabam.

Comme on est venu

Uit De Laatste Show

Mamasé

Mamasé is het eerste album waarbij Josje Huisman, de vervangster van Kathleen, mag laten horen dat ze een aardig mondje kan zingen. Het album valt in die zin op dat het een dubbelalbum is met naast de nieuwe liedjes, de hits van vroeger, maar deze keer met de stem van Josje. Als aanloop werd er de tiende oktober al stevig gescoord met de singleversie van Mamasé. Na het opstappen van Kathleen had Gert Verhulst een beetje druk gezet achter de heren schrijvers-componisten. De nieuwe single moest een knaller worden, een schot pal in de hitroos. Dat schrijven onder dwang voelde gelijk aan als een strop om de nek, erg stresserend. Maar de redding vonden ze bij de zin mamasé, mamasa, mamakusa die Michael Jackson al had gebruikt in zijn hit Wanna be starting somethin'. In de Ultratop 50 blijft Mamasé van de zeventiende oktober tot de achtentwintigste november op één geparkeerd. Die single kon je al vanaf de achtentwintigste september downloaden in drie verschillende versies, gezongen door de drie finalisten van "K2 zoekt K3": Noa Neal, Madelon van der Poel en Josje Huisman.

Radio 1 Sessies

Dani Klein is ook gastvrouw op een van de "Radio 1 Sessies": op dinsdag de vierentwintigste november 2009 nodigt ze Geike Arnaert, Jasper Steverlinck, Stash, Vera Coomans en Bai Kamara jr. uit voor een concert in het "Amerikaans Theater". Dat optreden doet Dani veel plezier, niet zozeer voor het contact met publiek, maar omdat ze zo graag zingt. Toch vergt optreden behoorlijk veel van haar. In de media vertaalde ze dat als volgt: "Ik ben heel zenuwachtig als ik een po¬dium op moet voor een concert of bij een rechtstreekse uitzending voor radio of tv. Ik ben altijd bang dat ik fouten maak, mijn tekst vergeet of uit de toon zing. Dat veroorzaakt stress. Misschien moet ik relaxter zijn, wat vriendelijker en minder veeleisend voor mezelf. Maar ik sta daar ook alleen. Ik heb mijn muzikanten, maar toch heb ik het gevoel dat ik het draag. Als de bassist een foute riff speelt en de drummer mist een beat, dan is het niet van: 'Die hebben hun dagje niet.' Nee, dan zeggen de mensen: 'Het optreden trok op niks.'"