2001

Delen S

Mooi is het leven

Uit Hitkracht 2002

Ik geef me over

Uit 'Hitkracht' uit 2001

K3 special 2001

K3 special uitgezonden op 31 december 2001

Sweet home Alabama

Uit De Laatste Show

Je hebt een vriend

Omdat er niet altijd gehuppeld hoeft te worden, brengt K3 de single Je hebt een vriend uit. De producers vinden de tijd rijp voor een song over vriendschap. Voor de muziek wordt er gekozen voor een traag ritme. We noteren de achtste december 2001 nog maar eens een eerste plaats in de Vlaamse Top Tien en, twee weken later, een elfde plaats in de VRT Top Dertig.

Niemandsland

Stef wil ook meer op eigen benen staan en besluit in 2001 zijn samenwerking met Hans Kusters te beëindigen en start met een eigen platenlabel, Niemandsland. Hij bouwt ook zijn eigen studio om daar zijn eigen demo's op te nemen. Vrienden die graag musiceren zijn hier altijd welkom. Commerciële doeleinden primeren in dezen niet voor Stef, al zal onder anderen Tine Reymer hier een van haar cd's inblikken.

Never never never

Duet met Dana Winner in Het Swingpaleis

November

Uit Popslag

Van Mpumalanga tot die Kaap

Stef Bos pakt op het album "Van Mpumalanga tot die Kaap" weer lekker exotisch uit. Deze cd is het muzikale resultaat van de vele reizen die Stef door dit Afrikaanse continent heeft gemaakt. Het is ook het eerste Bosalbum dat in 2001 zowel in België, Nederland als in Zuid-Afrika tegelijk werd uitgebracht. Van de hand van Frank Boeijen is er het liedje Ingabilé. Een aantal tracks zijn liveregistraties die tijdens de zomer werden opgenomen, onder andere Zondag in Soweto, dat in het openluchttheater "Kleine Libertas" in Stellenbosch werd opgenomen, net als de nummers Witsand en De rivier.

November

Uit De Laatste Show

En dans

In november 2001 kunnen we weer genieten van gloednieuwe songs op het album "En dans". Kris hield tijdens de voorbereidende gesprekken vol dat "En dans" anders mocht klinken. Kris gaat productioneel samenwerken met Hans Francken. Uren hebben ze samen gepraat tot ze een nieuwe formule beethebben en Clouseau anders klinkt, frisser ook. Koen heeft de indruk dat hij weer "met ballen" op het podium mag en kan gaan staan. Hij is content dat hij opnieuw songs met tekstuele inhoud kan brengen, want zo klinkt "En dans" toch wel. Als aanloop naar dat album verschijnt eerst Ik geef me over op single, een vertaling door Koen van Come take me over van Robbie Williams. Op 2 februari 2002 staat Clouseau in de hitlijsten met de titelsong En dans. Als extraatje vind je op het album vier nummers in een akoestische versie: Ik geef me over, En dans, Toen tussen jou en mij en Liefde is weerloos. Een klein detail misschien, maar leuk om te weten, is dat de hoes van "En dans" werd geschilderd door Marcel Vanthilt. Het album zelf blijft elf weken onafgebroken aan de top, goed voor dubbel platina. En dans wordt tijdens de zomer van 2002 door Radio 2 bekroond tijdens Zomerhit als het beste lied. Voor het tweede jaar op rij staat Clouseau de zesde en de zevende december 2001 in het "Sportpaleis" in Antwerpen, twee keer volledig uitverkocht.

Ik geef me over

Uit Het Swingpaleis uit 2001

Tâche de beauté

Met de oude drukkerij Jac. Lamoen als decor wordt tijdens de maand november van 2001 het album "Tâche de beauté" opgenomen. Er komen koperblazers aan te pas en de stem van Tine Embrechts en Nele Bauwens als ruggensteun. Guido gaat zelf achter de knoppen en de mengtafel zitten. EMI heeft hij als platenfirma intussen vriendelijk en beleefd de groeten gestuurd. Hij brengt zijn nieuwe album op het Culture Records-label uit. "Dat was een nieuwe, kleinschalige platenfirma die erg in mij was geïnteresseerd. Voor deze mensen heb ik met plezier dit album opgenomen." Op deze plaat een aantal liedjes die hoogtepunten in zijn repertoire zijn: Ik ben niet vrouwonvriendelijk, O Heer en het op de radio vaak gedraaide O wat een mooie dag: "Ik ging weer naar huis, zette de teevee aan. Ik zag het W.T.C. in vlammen opgaan: huilende mensen, mensen in shock, paniek in Washington en New York. Ik deed de teevee uit en mijn pyjama aan. Ik kroop in bed, ik wou slapen gaan. Vlak voor ik mijn ogen sloot, dacht ik: hoera, ik ging vandaag niet dood." Waarom die song door de radio zo gretig werd opgepikt? "Ik denk omdat het een erg sterk liedje is en inspeelde op de actualiteit, het instorten van de WTC-Towers. Ook de opname is voor mij geslaagd, klinkt helder, kon eigenlijk niet beter", aldus Belcanto. Al even opvallend het liedje O Heer. "In dit nummer ben ik erin geslaagd om het proces van travestie in begrijpelijke woorden te vatten. Het klinkt als volgt: "O Heer, misschien hoor jij niet mijn gebeden door de regen die valt, op het dak van mijn kasteel. Misschien ben je doof, Heer, en dat is de reden dat ik weer naar de fles greep. Ik dronk weer te veel, want ik moet voor mezelve een vrouw fantaseren, want jij, jij O Heer, jij stuurt er mij geen. En daarom hul ik mijzelf in vrouwenkleren, want als jij mij niet helpt, Heer, dan maak ik er één."

Het Afrikaans is een taal die betovert, het kan de werkelijkheid meer waarde geven. Het is een jonge taal die nog niet verzuurd is door taalunies en taalrechters.

Stef Bos

Yasmine

Haar titelloze zesde album gaat niet zo vlot van de hand, maar klinkt dan ook heel anders dan de rest. Voor de songs tekenen heren als Frank Vander linden, Miguel Wiels en Stefaan Fernande.

Op het album staat onder meer het liedje Huis, een cover van Lamp, Lazarus en Kris, opgedragen aan haar toenmalige partner Marianne, met wie ze twee jaar later, de dertigste augustus, in Edegem in het huwelijk treedt.