1999

Delen S

De vierde maat

Begin juli trekken ze naar Studio The Groove in Schelle voor de eerste opnamen van de nieuwe cd. De nummers blijken heel fragiel te klinken: Donker en het door Hugo Matthysen van een knappe tekst voorziene Dweil. "De sfeer in de studio", vertelt Kris, "was om te snijden. De werkdruk lag erg hoog. Er was het voortdurend bezig zijn met de nieuwe show, de optredens tussendoor, de nieuwe songs. Jean wilde het onderste uit de creatieve kan. Hij had maar schrik dat er te weinig respons van onze kant kwam. Hij vreesde zelfs dat het verhaal van De Nieuwe Snaar na dit zo goed als uitverteld was." De tiende en elfde september hebben de eerste try-outs plaats, voor een beperkt publiek weliswaar, dat achteraf voldoende respons geeft. Vlak voor de start van een nieuw millennium, het gezegende jaar 2000, heeft de première in Strombeek-Bever plaats. "De Vierde Maat" mogen we, sinds de komst van Walter Poppeliers, letterlijk nemen, goed voor extra zangwerk en vuurwerk op de gitaar, contrabas en marimbula. In een vorig leven was Walter muzikant bij de Holzbein Brothers, trok op tournee met Catherine Delasalle en de Jiddische zangeres Zahava Seewald, speelde met de groep Psamim en met Wannes Van de Velde. Poppeliers is geen vreemde voor De Nieuwe Snaar, want op hun vraag speelde hij voordien al mee op de albums "Hackádja!" en "Famineurzeven". Met "De Vierde Maat" wordt er tot begin november in Vlaanderen opgetreden. Nadien is het de beurt aan Nederland. Vlak voor de kerstdagen spelen ze vier keer in de Turnhoutse Warande.

Een vriend uit het oosten

Uit Hitkracht

Hopeloos en verloren

Dana Winner verliest een beetje de hoop. Ze zingt Hopeloos en verloren in het televisieprogramma Hitkracht.

Out of Africa

In 1999 zet Helmut weer het record neer van bestverkochte album in ons land met zijn cd Out of Africa, in voorbestelling alleen goed voor meer dan honderdduizend exemplaren en meteen drie keer platina. De titel spreekt boekdelen: Afrikaanse klassiekers zoals Malaika, Shosholoza, Sarie Marais, Tula Tula en Pata Pata. Er is ook een cover van de bekende hit The lion sleeps tonight van The Tokens.

Ook nu weer zijn Peter Koelewijn, The Golden Symphonic Orchestra en André Walschaerts te gast. Van eigen makelij zijn de liedjes Out of Africa, Minapendawe, dat Helmut samen met Will Tura schrijft, en African sunrise van de hand van Peter Koelewijn. Gezweet wordt er tijdens de opnamen van Out of Africa in Zuid-Afrika zelf.

Een zeldzaam gevoel

Lisa zingt Een eenzaam gevoel tijdens een opname van Onder de kerstboom vanuit het Casino van Knokke-Heist.

Rue des bouchers

Uit De Laatste Show

Like this

In 1999 gaat Jo Bogaert ook nog eens aan de slag als schrijver-producer van zijn geesteskind Technotronic. Hij trekt naar de studio voor het nummer Like this, gebaseerd op Let's clean up the ghetto, voordien een hit in de originele versie van Philadelphia International All Stars. Jo had na al die successen met Technotronic gerust op zijn financiële lauweren kunnen rusten, maar... "Om de zovele maanden bekroop me de lust en de goesting om nog eens een maxisingle de wereld in te sturen. Ik had iets klaarliggen, gebaseerd dus op die Philly-klassieker van Gamble en Huff. Het was in die tijd schering en inslag dat je een danceplaat baseerde op een eerder gescoorde hit. Een soort leentjebuur spelen. En ik wou dat ook eens proberen. ARS vond het een leuk idee om dat op maxisingle uit te brengen. Een week later komen twee dj's een demo laten horen en wat blijkt, zij hebben diezelfde sample gebruikt. Ik heb dan met hen, Patrick Bruyndonx en Danny Van Wauwe, onze koppen en ons talent bij elkaar gestoken. Zij stelden voor aan rapper Monday Midnite (alias Monday Osaigbovo Agbonze) te vragen of hij geen zin had aan dit product mee te werken, en zodoende. Zo kwamen we via een omweg opnieuw bij Technotronic terecht en ging de bal weer even aan het rollen." Met succes blijkbaar, want Like this van Technotronic featuring Monday Midnite wordt snel op single uitgebracht op het ARS-label en bereikt de vierde december 1999 de negende plaats in de Ultratop 50. Er volgt nadien nog een tweede single met Monday Midnite, The G-Train, de elfde maart 2000 goed voor een negenendertigste plaats in die Top 50.

Terug naar de kust

Uit De Muziekdoos

Laatste lied

Uit De Zevende Dag

Like this

Uit Hitkracht

Verloving Prins Filip en prinses Mathilde

Wanneer in november 1999 prins Filip en Mathilde d'Udekem d'Acoz hun verlovingsfeest organiseren, speelt Raymond samen met De Straffe Mannen als openingsdans op hun feest een cover van Eric Claptons Wonderful tonight.

Pata pata

Uit het programma 'Het Swingpaleis' met Felice

South of the border

In 1999 is er het album "South of the Border". "Door het succes van de vorige Engelstalige cd's kwamen we op de idee om countrygetinte songs in te blikken. Tom Jones en Engelbert Humpderdinck waren voor hun hits Green, green grass of home en Release me in de jaren zestig ook al te rade gegaan bij het countryrepertoire en we wilden dat op dit album ook eens uitproberen." Doorbloeiers zoals Can't smile without you en Don't let the stars get in your eyes sieren de inhoud, maar je merkt dat het arsenaal oerdegelijke klassiekers al te vaak en te veel werd aangesproken. De rek is uit de formule. Toch verschijnen de titelsong en Darlin' why op single.

Door veel van mij te houden

Duet met Sandra Kim in Het Swingpaleis

Onderweg

In 1999 pakt Willem uit met "Onderweg". Uiteindelijk zal het album een tijd later met goud worden bekroond. Naast de titelsong liedjes als Vive le roi, Willems testament, De snelweg, Morgen in de Moeren en Tokkeldingske. Ingeblikt wordt er gewoontegetrouw in studio The Groove in Schelle met ook nu weer Peter Bulkens aan de knoppen. Op de website "Het Belgisch Pop en Rock Archief" lezen we: "'Onderweg', de titel van de cd, is het thema en de boodschap van het verhaal dat deze levensgenieter op weg naar de zestig jaar ons hier voorschotelt: gaande van het onderweg-zijn tussen leven en dood (in De laatste dag - 'Ne mens ga nie dood op dien laatsten dag, met sombere klokken en rouwbeklag, misschien overleed ie al zonder geween, nauwelijks merkbaar zoveel jaren geleen'), van de zigeuner in ieder van ons ('onderweg ben je nomade, soepel plooiend speels van geest, je geeft u over aan de genade, je wordt vrij en onbevreesd, want je botste met tegenstrevers, elkendeen zegt zijne zeg, leer geduldig incasseren van tegenliggers onderweg') of van de honkvaste die zich verwondert over de anderen die onderweg zijn (De snelweg). Maar ook in de kwistig rondgestrooide instrumentale nummers is deze cd voortdurend onderweg. De groep van Vermandere toont zich immers meester in het mengen. Van Griekse bouzouki tot Spaanse gitaren, van Slavische weemoed tot oosterse soberheid... in de warme muziekinstrumenten klinken invloeden door vanuit alle wereldhoeken... 'Op mijn zestigste ga ik het niet meer in het buitenland maken, of geen nieuwe dingen meer uitvinden, maar ik kan wel mijn eigen ding verder gaan uitfilteren, puurder maken', hoorde ik hem pas zeggen op tv. 'D'r is nog ruimte, d'r zitten nog overtollige hoekjes en kantjes aan, de schaaf is nog niet overal gepasseerd... maar hij nadert.'" In een voetnoot schrijft Willem in het bijbehorende cd-boekje: "De mensen vragen dikwijls: 'Hoe lang doe je dat nu al en wat zijn uw plannen?'. Onderweg stel je geen vragen over hoe lang nog en waarom. Onderweg ben je zigeuner, je reist verder en je ziet niet om."