1988

Delen S

Zonder jou & Love

Uit Nico's fuif

My way

Uit Nico's fuif

Jan Decleir

Over "The way to your heart" weet Paul nog veel details te vertellen. "Jan woonde toen in de Heuvelstraat in Boechout op de bovenste verdieping van een herenhuis. Drie huizen verder woonde Jan Decleir en die stapte regelmatig bij ons binnen wanneer we boven op zolder aan het oefenen waren. Decleir wilde ons niet storen en deed altijd alsof hij er niet was, hij stelde zich wat verlegen op in de uiterste hoek van de kamer. Hij heeft eigenlijk de wording van 'The way to your heart' tot stand zien komen. Wanneer het nummer later een succes is geworden, pakte Decleir er op café graag mee uit dat hij erbij was toen Jan en ik dat nummer aan het schrijven en aan het instuderen waren." Jan en Paul weten beiden nog goed dat aan de basis van het nummer hun liefde voor de Motown Sound lag. Dat geluid was in de jaren zestig baanbrekend geweest voor de zwarte muziek en artiesten als Diana Ross, The Four Tops, Marvin Gaye, Stevie Wonder enzovoort. "Ik zat", vertelt Jan enthousiast, "in de auto tussen Boechout en Hove. Ik heb dat dan samen met Paul aan de piano verder uitgewerkt. Hij kwam zo'n drie keer in de week naar me thuis om daar aan nummers te schrijven. Ik had heel snel het begin, maar de rest, zeker het refrein, dat was zwoegen, en dan de derde strofe. De inspiratie wou maar niet komen. Met de steun van een ritmebox hebben we een demo opgenomen. En ik moet eerlijk zeggen, die klonk niet onaardig. Dat zat al vrij goed." De band die hen in die periode begeleidde, zag het nummer eerst niet zitten, ze geloofden er niet in. De vrouw van Jan zag het ook al niet zitten, ze vond het nummer maar ouderwetse brol. "We hebben de plaat dan toch opgenomen", weten Jan en Paul nog, "en een videoclip ingeblikt. Het zijn de Walen die het als eersten hebben opgepikt. We gaven een promotieoptreden in Luik voor de RTBF. En van dan af ging het snel. De weken nadien dook het nummer in zowat alle programma's op, ook in Vlaanderen. We hadden snel een gouden plaat te pakken." Uitgebracht op het Parlophone-label staat The way to your heart de eenendertigste december 1988 op de derde plaats in de Ultratop. Detail: de single werd zonder B-kant uitgebracht. De plaat kostte in de handel dan ook de helft van de normale prijs. Je betaalde toen vijfenveertig oude Belgische franken in plaats van negentig.

Maria Maria ik hou van jou

Uit het programma 'Nico's fuif'

Raymond V.H. Groenewoud & Will Tura - Bleke Lena

Uit het programma 'Nico's fuif'

Laat me nu toch niet alleen

Verminnen brengt een van zijn klassiekers, Laat me nu toch niet alleen, tijdens Nico's fuif.

Pruimentijd

Uit Argus

Hackádja!

De maanden september en oktober van 1988 worden vrijgehouden om zich te concentreren op de voorbereidingen van hun nieuwe theatershow. Op 21 december 1988 is het zover. Dan lanceren zij in Brussel een voltreffer, hun derde theatershow "Hackádja!". Kris herinnert zich nog dat ze voor deze titel kozen omdat dit klanknabootsende woord goed klinkt, goed bekt en omdat nu eenmaal niet alles meteen een betekenis hoeft te hebben. Grafisch oogde het ook goed op affiches en in programmaboekjes. Eigenlijk pikten ze het idee van de band van Spike Jones, die een hilarische versie van De vlucht van de hommel opnam waarin een van de muzikanten op een bepaald moment in een niesbui uitbarst die fonetisch lijkt op iets als hackádja., waarna het volledige orkest de slappe lach krijgt. Vanaf 5 december gaan ze vier dagen in de week de nieuwe show in de Ancienne Belgique uitwerken en instuderen. Op 21 december heeft de première plaats. De AB is tot de laatste zetel uitverkocht. Om de show vooraf in de media te kunnen promoten, hebben ze vooraf in Studio Impuls twee nummers opgenomen: De Ego Boogie en De schat van de farao. In de pers wordt de show laaiend enthousiast onthaald. Hun klasse wordt alom geprezen, alsook hun combinatie van eigenheid en brede toegankelijkheid. Ook het originele decor en de functionaliteit daarvan kunnen op schriftelijke waardering rekenen. De jongens halen opgelucht adem en bereiden zich voor op een lange tournee. Eén probleem doet zich voor: het decor is te groot om in de bus te passen en dus besluiten ze een aanhangwagen te kopen. Voortaan trager rijden, is de nieuwe opdracht. Die show zal jarenlang meegaan. Ze voeren hem op 14 mei 1994 in Genua voor de laatste keer op, in het totaal goed voor precies 409 voorstellingen.

Hackadja!

Uit Kunstzaken

Ik blijf hem gere zien

Bewerking van Hij kan niet zonder jou van Will Tura uit het programma Hard Cross

Ego boogie & Zwembad

UIt Hard Cross

I'm into folk

Uit Klim Op

Nog meer inspiratie voor Pump up the jam

Maar daarmee is de aanloop tot Pump up the jam nog niet uit de doeken gedaan. Qua inspiratie horen we in dezen te verwijzen naar het nummer The acid life van de Amerikaanse muziekproducent Farley Jackmaster Funk (Farley Keith Williams). Dat werd in 1988 uitgebracht op diens album "No vocals necessary", op het House Records-label, in het totaal goed voor acht songs. Dit genre mag je gerust omschrijven als acid house, deep house.

Zomerrock

Eénmalig programma vanuit de Sint-Pietersabdij in Gent