1987

Delen S

Ik mis je zo

Uit Mike's Music

Puerto Rico

Over de geboorte van dat "Puerto Rico" weet Dani het volgende te vertellen. "Dirk Schoufs wou iets schrijven met als invalshoek Puerto Rico (gelegen in het oostelijk deel van de Caribische Zee en deel uitmakend van de Grote Antillen). Hij nam zijn contrabas bij de hand en zong meteen 'aa e aa e aa, Puerto Rico'. Ik was op dat moment een boek aan het lezen over een torero, ik meen geschreven door Aldous Huxley. Ik ben zelf nooit in Puerto Rico geweest, maar ik voelde aan dat het een tekst moest worden over een passionele liefde, een haast onmogelijke relatie." De twaalfde maart 1988 duikt Puerto Rico de Ultratop 50 binnen. De zestiende april noteren we hen daar op de vijftiende plaats, meteen ook de hoogste notering. In de Radio 2 Top 30 staat Puerto Rico op plek tien. De productie is in handen van Dani en Dirk samen met Marc François. Op de B-kant horen we Each day. Speciaal bedoeld voor de media verschijnt er ook een promo-cd met daarop de nummers Puerto Rico, Each day en een maxiversie van Just a friend of mine. Voor de opname van de bijbehorende videoclip trekken ze naar de haven van Piraeus in Athene. De tweeëntwintigste juli 1988 valt Vaya Con Dios met Puerto Rico tweemaal in de prijzen tijdens de uitreiking van "Radio 2 Zomerhit" in Blankenberge: bekroond als zomerhit en als beste Belgische productie.

Laat ze gaan

Uit De pak de poen show

Riot 88

In 1987 schrijft Jo Bogaert tekst en muziek voor de theaterproductie van Rene Van Gijsegem "Riot 88" wat resulteert in het gelijknamige album "Riot 88", waarvoor Jo tijdens de opnamen een beroep doet op onder meer Peter Bronder (gitaar), Geert Van Impe (percussie) en Jan Wellekens (cello). Op deze plaat staan songs als Mortal coldness, Vision en Erotica blue. "Eerlijkheid verplicht me te zeggen dat die producties een financiële aderlating waren. Van mijn eerste album werden er amper vijfhonderd exemplaren verkocht", aldus Jo.

Nieuwe bloed

De plaats van Willy Willy in de groep is intussen definitief ingepalmd door Jean-Michel Gielen. Als manager wordt de Brit Gary Richmond aangetrokken, voordien in de weer voor onder anderen Red Hot Chili Peppers, Grace Jones en Nick Cave. Door zijn rijke ervaring is hij the right man on the right place en brengt hij Vaya Con Dios daar waar ze thuishoren: op een internationaal podium. Hij zorgt ervoor dat ze ook in Scandinavië en Nederland kunnen optreden. De groep wordt ook een tijdje aangevuld met gitarist Carmelo Prestigiacomo, maar hij zal niet lang blijven omdat het gedrag van Dirk, dat vooral door drank en drugs wordt bepaald, hem stoort. Wel zal hij meeschrijven aan en meespelen tijdens de opname van de opvolger van Just a friend of mine, Puerto Rico.

Diamond Awards

In de maand november van 1987 schittert Vaya Con Dios tijdens "Diamond Awards" in Antwerpen. Ze delen daar het podium met onder anderen T'Pau, The Communards en Joan Jett. In 1988 volgt Oostenrijk. De internationale trein is definitief vertrokken.

Just a friend of mine

Uit Diamond Awards Festival

A-rum-a-dum-dum

Uit 'Diamond Awards Festival'

Terugblik

Overzicht zangcarrière Johan Verminnen

Just a friend of mine

Uit Bingo

Just a friend of mine

Uit Pak de poen

Hemelhuis

Koen Crucke zingt Hemelhuis, met Marc Matthys op de piano in 'Coda'.

Nux Nemo

In sommige Antwerpse discotheken, zoals de "AB Club", waren ze het stilaan beu commerciële disco te draaien. Ze gingen daar op zoek naar iets anders, onder meer door het draaien van plaatjes van synthbands en het liefst van al de obscure B-kantjes. De dj's hadden immers ontdekt dat wanneer je die 45 toerenplaatjes met een lagere snelheid afspeelde, je een heel aparte beat kreeg. Jo Bogaert wordt op dat moment door een zekere dj T.C. getipt om dat ook eens te proberen: een nummer stilaan opbouwen naar een climax en zeker niet hoger gaan dan 105 beats per minute. In die stijl brengt Jo in 1987 op zijn label onder de naam Nux Nemo de single Hiroshima uit, die het vrij aardig doet, gekoppeld aan de nummers Shangai Market en The Mysterie. Je mag deze plaat zeker bestempelen als de eerste echte newbeathit in ons land.

De muzikale jeugdjaren

Omdat zingen hem wel ligt, volgde Sam al vanaf zijn veertiende zangles met nadien dictie en logopedie. Op zijn zeventiende volgt Sam een jaar lang notenleer aan het conservatorium van Mechelen. Na zijn achttiende gaat Sam in Mechelen de richting mannequin-fotomodel volgen via deeltijds onderwijs. Dat is gemakkelijk meegenomen, want hij moet maar twee halve dagen naar de les en voor de rest kan hij zich met zijn carrière bezighouden.