1987

Delen S

Ik mis je zo

Uit Mike's Music

La mamadora

In 1987 gaat Bart de exotische tour op met La Mamadora. Hij is te gast in het programma Carrousel.

Puerto Rico

Over de geboorte van dat "Puerto Rico" weet Dani het volgende te vertellen. "Dirk Schoufs wou iets schrijven met als invalshoek Puerto Rico (gelegen in het oostelijk deel van de Caribische Zee en deel uitmakend van de Grote Antillen). Hij nam zijn contrabas bij de hand en zong meteen 'aa e aa e aa, Puerto Rico'. Ik was op dat moment een boek aan het lezen over een torero, ik meen geschreven door Aldous Huxley. Ik ben zelf nooit in Puerto Rico geweest, maar ik voelde aan dat het een tekst moest worden over een passionele liefde, een haast onmogelijke relatie." De twaalfde maart 1988 duikt Puerto Rico de Ultratop 50 binnen. De zestiende april noteren we hen daar op de vijftiende plaats, meteen ook de hoogste notering. In de Radio 2 Top 30 staat Puerto Rico op plek tien. De productie is in handen van Dani en Dirk samen met Marc François. Op de B-kant horen we Each day. Speciaal bedoeld voor de media verschijnt er ook een promo-cd met daarop de nummers Puerto Rico, Each day en een maxiversie van Just a friend of mine. Voor de opname van de bijbehorende videoclip trekken ze naar de haven van Piraeus in Athene. De tweeëntwintigste juli 1988 valt Vaya Con Dios met Puerto Rico tweemaal in de prijzen tijdens de uitreiking van "Radio 2 Zomerhit" in Blankenberge: bekroond als zomerhit en als beste Belgische productie.

Laat ze gaan

Uit De pak de poen show

Nieuwe bloed

De plaats van Willy Willy in de groep is intussen definitief ingepalmd door Jean-Michel Gielen. Als manager wordt de Brit Gary Richmond aangetrokken, voordien in de weer voor onder anderen Red Hot Chili Peppers, Grace Jones en Nick Cave. Door zijn rijke ervaring is hij the right man on the right place en brengt hij Vaya Con Dios daar waar ze thuishoren: op een internationaal podium. Hij zorgt ervoor dat ze ook in Scandinavië en Nederland kunnen optreden. De groep wordt ook een tijdje aangevuld met gitarist Carmelo Prestigiacomo, maar hij zal niet lang blijven omdat het gedrag van Dirk, dat vooral door drank en drugs wordt bepaald, hem stoort. Wel zal hij meeschrijven aan en meespelen tijdens de opname van de opvolger van Just a friend of mine, Puerto Rico.

Diamond Awards

In de maand november van 1987 schittert Vaya Con Dios tijdens "Diamond Awards" in Antwerpen. Ze delen daar het podium met onder anderen T'Pau, The Communards en Joan Jett. In 1988 volgt Oostenrijk. De internationale trein is definitief vertrokken.

Just a friend of mine

Uit Diamond Awards Festival

A-rum-a-dum-dum

Uit 'Diamond Awards Festival'

Terugblik

Overzicht zangcarrière Johan Verminnen

Just a friend of mine

Uit Bingo

Just a friend of mine

Uit Pak de poen

Hemelhuis

Koen Crucke zingt Hemelhuis, met Marc Matthys op de piano.

De muzikale jeugdjaren

Omdat zingen hem wel ligt, volgde Sam al vanaf zijn veertiende zangles met nadien dictie en logopedie. Op zijn zeventiende volgt Sam een jaar lang notenleer aan het conservatorium van Mechelen. Na zijn achttiende gaat Sam in Mechelen de richting mannequin-fotomodel volgen via deeltijds onderwijs. Dat is gemakkelijk meegenomen, want hij moet maar twee halve dagen naar de les en voor de rest kan hij zich met zijn carrière bezighouden.

Succes in Frankrijk en Duitsland

Als logisch gevolg na die overwinning tijdens de "Baccarabeker" brengt Ariola de negenentwintigste augustus 1987 Just a friend of mine op single uit, gekoppeld aan You let me down, een song geschreven door Harry Warren en Al Dubin. Het nummer klimt naar de zeventiende plaats in de Ultratop 50 en staat op achttien in de Radio 2 Top 30. BMG besluit vrij snel de single ook in Frankrijk uit te brengen en zet alle zeilen bij. Linda Van Waesberge trekt haar stoute schoenen aan en spoort richting Parijs. "Ik weet nog dat het een zonnige ochtend was en ik voelde dat het ging slagen. Ik stapte dat kantoor binnen en zei: 'J'ai un tube, je suis sûre et certaine. Tu dois le faire', en ze hebben het uitgebracht ook." Just a friend of mine wordt inderdaad een vette hit in Frankrijk. Toenmalig manager Wilfried Brits mag hun iets later dan ook melden dat ze op de tweede plaats in de Franse hitlijsten staan. Logisch gevolg: optredens voor Vaya Con Dios in Frankrijk, onder meer in "La Cigale" in het voorprogramma van de op dat moment zeer populaire groep The Gipsy Kings. Dat optreden is erg belangrijk. De druk is groot. Dirk Schoufs gaat zich afreageren in de cafés in de buurt van het hotel en is op een bepaald moment zelfs spoorloos. Hier voelt hun toenmalige manager aan dat hijzelf te emotioneel met de problemen binnen de groep omgaat. De behoefte aan een nieuwe leiding dringt zich stilaan op. Dan volgen in Frankrijk optredens in tv-programma's als "L'école des fans", "Sacrée Soirée" en "Champs-Elysées". In Duitsland treden zij op in de show "Geld oder Liebe". Over die periode wil Dani dit kwijt: "We werden wat overrompeld door dat succes. De platenfirma verwende ons met dure hotels en dure etentjes. Dat maakte ons soms verlegen. We waren dat niet gewoon. Dit was waar ik al die tijd van gedroomd had, maar er was ook de angst dat dit snel zou passeren. Gelukkig boden mijn ouders aan als ik niet thuis was zich over mijn zoon Simon te ontfermen, en dat was op zich een hele geruststelling."__