1984

Delen S

Anna Marie Helena

Uit Hotel Americain Oudejaar

Ardennen Doowop

Uit Hotel Americain - Oudjaar

Ik dans wel met mezelf

Uit 'Hotel Americain - Oudjaar 1984'

Ze staat voor niets

Uit het programma 'Hotel Americain - oudjaar'

Hou vanavond voor me vrij

Uit "Hotel Americain Oudjaar".

Waar moet ik heen zonder jou

Marc zingt Waar moet ik heen zonder jou in het programma Hotel Americain.

Joe Harris & Chrissy

Joe Harris brengt samen met Chrissy het duet You're my world. Ze zijn te gast in Hotel Americain.

Verliefde ogen

Eddy Wally zingt Verliefde ogen in Hotel Americain op Oudejaar.

Overlijden Pol Bollansee

1984 eindigt in mineur wanneer de groep verneemt dat de zesentwintigste december Pol Bollansee is overleden aan de gevolgen van een vijfde hartaanval. Al die jaren had Pol het beste van zichzelf gegeven. Bob vertelt: "Pol had een mooie lage stem, dat was meegenomen. Maar zijn sterkste kant was dat hij nog maar net op het podium stond of de mensen begonnen te lachen. Wij moesten ons daarvoor extra inspannen, bij hem gebeurde dat spontaan. Het publiek at uit zijn hand, hij was de hartelijkheid zelf." Na het overlijden van Pol besluiten John, Alex, Bob en Nest met hun gevieren voort te zingen. Pol is immers onvervangbaar, zijn plaats zal nadien niet worden ingenomen. Als eresaluut aan hem brengt de groep in 1985 op het Dureco-label het album "Voor Pol... en alleman" uit, met daarop het speciaal voor hem geschreven Pol: het liedje voor de vrienden. Daarnaast in hun bekende stijl onder andere Terroristen-rock, 'n Antwârpse griet, Ah... den boogie-woogie en Wa d'n griet, origineel te herkennen als Agadou dou dou. De zeventiende november klimmen De Strangers met dit nummer in singleformaat naar de eerste plaats van de Vlaamse Top Tien.

Als Willem zingt

Concert van Willem Vermandere in het Cultureel Centrum Gildhof in Tielt. Hij zingt "Als ik zing", "Krullebol", "Arme Jezus", "De Grote bekering", "Rijntje" en "Klakkeboem".

Het eerste concert

Op zondag 16 december 1984 vraagt het gemeentebestuur van Sint-Genesius-Rode aan Koen, Kris en Bob of zij niet eens een aperitiefconcert in hun gemeente wilden opluisteren. De vader van Bob Savenberg zetelde in de culturele raad van Sint-Genesius-Rode en papa Wauters was schepen van Sport en Cultuur, en meteen dachten die aan hun kinderen om hun een kans te gunnen. Bob had in de loop van de maand oktober 1984 een groepje opgericht. Dat groepje bestond toen uit Bob Savenberg, Tjenne Berghmans, Geert Hanssens, zus Veerle Wauters en uiteraard Koen en Kris. Hun repertoire bestond uit liedjes van Herman van Veen, Bob Dylan, Johan Verminnen en niet te vergeten de hit van dat moment Smooth operator van Sade die zus Veerle voor haar rekening nam.

Vierhoog in de wolken

Een live concertopname van Vierhoog in de wolken.

Wim

Johan Verminnen zingt Wim live tijdens een concert dat hij samen doet met Tars Lootens.

Habba

Eind 1984 vinden we Raymond aan het werk in de Nederlandse "Wisseloord Studio's" in het gezelschap van producer Hennie ‘Doe Maar’ Vrienten. Het resultaat van de samenwerking is het album "Habba!". Qua backing vocals krijgt hij zelfs de steun van de diva's Fay Lovsky en Mathilde Santing. Tien liedjes met onder meer een ode aan de Fietsbel en Ludo Coeck, verder het klankrijke Habba habba hoek hoek en het wat gewaagde Haile Selasie, maar dat het gewaagd was, had Raymond in het begin niet meteen door. Op de dag dat hij het schreef, had hij alleen maar een soort woordenspielerei voor ogen, meer niet. Bij de consequenties daarvan stond hij niet stil. Omdat hij een reggaeritme in gedachten had, kwam hij bij Selasie terecht. Haile was ooit keizer van Ethiopië en wat Raymond goed onthouden had, door de rastafaribeweging beschouwd als de reïncarnatie van Jezus. Bob Marley schreef ooit als eerbetoon aan hem Iron Lio Zion. Vaak geprogrammeerd op de radio, en intussen een van Raymonds vele hits, is Stapelgek op jou. Van Sabam ontving hij voor dit liedje de award "Hit-Trofee 1984".

Nummer 1

Uit 'Gejaagd door rockkultuur'

De naam 'Clouseau'

In de jaren 80 was Bob Savenberg deejay bij de vrije zender "Ro" in Sint-Genesius-Rode en omdat dat toen nog in de illegaliteit gebeurde, presenteerde hij onder de schuilnaam Clouseau, naar inspecteur Clouseau uit de Pink Panther-reeks. Bob kon inspecteur Clouseau haast perfect nabootsen en pakte daar graag mee uit tijdens zijn radioprogramma en in zijn stamcafé "De Vissers". Als groepsnaam werd er bijna voor de hand liggend gekozen voor Clouseau & Vrienden. Vrij snel werden ze door naburige jeugdclubs uitgenodigd om op te treden.