1980

Delen S

Liedjes die ik graag had gezongen

Eenmalig muziekprogramma

Het ongeval

Zijn beide ouders komen op vrijdag de vijfentwintig december 1980 tijdens een auto-ongeval op weg van hun buitenverblijf in Vorselaar naar hun huis in Mechelen om het leven. In de krant stond vermeld dat hun toen vijftienjarige zoon in het Lierse Sint-Elisabethziekenhuis voor zijn leven vocht.

Na het ongeval ligt Günther vier dagen in coma met daarop aansluitend een verblijf van vier maanden in het ziekenhuis én met het besef dat zijn beide ouders om het leven zijn gekomen. Hij herinnert zich nog dat hij op school goed werd bijgestaan, hij mag toch overgaan zodat hij van de steun van zijn klasgenoten kan genieten. Aan het ongeval houdt Günther een dubbele schedelbreuk over en zijn milt werd verwijderd.

Een rechter beslist dat de beide kinderen in het ouderlijk huis mogen blijven wonen onder het toeziend oog van de vader van Louis Neefs , den bompa uit Gierle, die ook hun voogd wordt, en de huiselijke klussen en het koken worden aan een familiaal helpster overgelaten. De zus van Louis, Connie Neefs, houdt de kinderen nauwlettend in het oog. Zij komen echt niets tekort.

Het noodlot slaat toe

Op het hoogtepunt van zijn carrière komt Louis op kerstnacht 1980 in Lier samen met zijn vrouw om het leven tijdens een verkeersongeval, hij is nog maar 43. Een ding staat na al die jaren vast: zijn muziek klinkt nog altijd even aanstekelijk, zijn liedjes zijn stuk voor stuk, net zoals hij, onvergetelijk geworden. We kunnen ons voorstellen dat hij goedkeurend en glimlachend heeft toegekeken hoe jong talent als Yevgueni zijn liedje Laat ons een bloem coverde tijdens het Eén-programma Zo is er maar Eén.

De Aristokatten

Op het hoogtepunt van zijn carrière komt Louis op kerstnacht 1980 in Lier samen met zijn vrouw om het leven tijdens een verkeersongeval. Hij is nog maar drieënveertig. Haast door iedereen over het hoofd gezien, is het feit dat daags voordien de Nederlandstalige versie van de Walt Disneyfilm "De Aristokatten" in première ging. De stem van Louis Neefs is daarin te horen in de rol van Thomas O'Malley. "The Aristocats" verscheen in 1970 voor het eerst op de markt en werd eind 1980 in het Nederlands nagesynchroniseerd. In dat ongeval werd ook zijn zoon Gunther Neefs zwaar gewond. Gunther zal in 2008 zijn stem lenen aan Thomas O'Malley wanneer Disney de zestiende april een Nederlandstalige digitaal gerestaureerde versie op dvd uitbrengt.

Hopeloos

Uit Hitring

25 jaar op de planken

De veertiende december 1980 viert hij in het Cultureel Centrum van Hasselt zijn 25-jarige carrière en gaat zijn aandacht toespitsen op nieuw talent, onder meer als ploegleider van de Limburgse en de Antwerpse ploeg van de Baccarabeker. Omdat hij weet dat zijn fans tot de tweede en derde leeftijd behoren, besluit hij een beetje ondoordacht in de maand juni van 1981 taverne ’t Seyenhof te kopen die Joe zal uitbaten tot aan het faillissement in 1992.

Een jaar later horen we hem een vertaling zingen van de hit Butterfly van Daniël Gérard. Joe schuift zijn carrière wat aan de kant om zich voor het volle pond voor zijn zaak in te zetten. Maar dat is te veel hooi op één vork. Hij heeft intussen ook een aantal problemen met zijn platenfirma op te lossen (daardoor verscheen er tussen 1989 en 1992 geen enkele plaat meer van hem). In een interview geeft hij ietwat wat gepikkeerd toe: "Geen frank heb ik nog en ik moet helemaal opnieuw beginnen. Ook in de liefde heb ik geen geluk gehad."

Joe wordt in 1984 verliefd op zangeres Chrissy, alias Christel Degraef. Zij scoorde in 1980 een hitje met het nummer Andy. Joe neemt haar een jaar later op in zijn Limburgse Baccaraploeg samen met John Terra en het duo Beau Regard. Chrissy had in 1979 voor Joe de backings ingezongen toen hij het nummer Ouwe Rinus Van De Veen voor Hoes inblikte. Joe scheidt in 1984 van zijn eerste vrouw en gaat op het einde van dat jaar met Chrissy samenwonen. Tien jaar delen zij samen lief en leed en nemen samen platen op, onder andere Blue Hawaii Bay uit 1985 en Liefde is 't mooiste dat bestaat uit 1987.

Nee oh nee

Die eerste single Nummer 1 moet toen om en nabij de zestigduizend Belgische frank hebben gekost. Ze nemen tegelijkertijd ook Nee Oh Nee op. Tijdens De Radio 2 "Zomerhit 80" krijgen ze de prijs voor het beste groepsdebuut. Hun line-up is dan: zanger Walter Grootaers, gitaristen Erik Wauters en Luc Imants, drummer Patrick Van Herck en bassist Herman Maes. Erik heeft de plaats van Ronny ingenomen met wie het niet zo goed meer klikte. Het was vooral het gitaargeluid van Erik (deed bijwijlen denken aan U2-gitarist The Edge) dat Walter snel deed beslissen hem in de groep op te nemen. De tweede single, het Kinks-achtige Nee Oh Nee van de hand van Walter Grootaers en Erik Wauters, is eveneens een productie van Jean- Marie Aerts en verschijnt ook in eigen beheer. Een klein detail: Nick Tesco, de zanger van The Members, zingt mee als backing op Nee Oh Nee. De single geldt nog steeds als een echte klassieker. Een tournee met Rick Tubbax & The Taxi’s volgt. Dat klinken als bijvoorbeeld The Kinks lieten De Kreuners snel vallen. Wanneer ze tijdens een repetitie merkten dat een nummer nogal sterk leek op een buitenlands voorbeeld, belandde het snel in de vuilnisbak. De Kreuners wilden van in het begin zo identiek mogelijk klinken.

Johnny rij niet zo snel

Uit Hitring

Als muren konden praten

Uit Wat een leven

Ik ben alleen vannacht

Eddy Wally zingt 'Ik ben alleen vannacht' in het programma 'Hitring' in zijn zaal 'Las Vegas Paris' in Ertvelde.

C'est si bon

Jacques brengt samen met de BRT Big Band o.l.v. Francis Bay C'est si bon.

Glaube mir

Jacques zingt Glaube mir samen met de BRT Big Band o.l.v. Francis Bay.

Spanish eyes

Raymond brengt Spanish eyes samen met de BRT Big Band o.l.v. Francis Bay.

Those lazy hazy crazy days of summer

Jacques kijkt samen met de BRT Big Band o.l.v. Francis Bay uit naar de zomer in Those lazy hazy crazy days of summer.

Der Sommerwind

Jacques Raymond brengt samen met de BRT Big Band o.l.v. Francis Bay het nummer Der Sommerwind.