1979

Delen S

Zijn eerste nummer 1

Op zekere dag ontmoet Bobby een vroegere vriend van hem, Luc Derdin, die na een lang gesprek Bobby weet te overtuigen over te stappen naar een andere platenfirma, Monopole van Jean Lambrechts. Die neemt, ook al zit Bobby op dat moment nog onder contract bij Johnny Hoes, met hem het nummer Te Jong van Noël Lambré op. Johnny kan zijn eigen oren niet geloven wanneer hij weken later hoort dat zijn singletje de 29ste december 1979 op één staat in de Vlaamse Top Tien.

De vrije zenders duiken links en rechts op, ontdekken een pak golden oldies en programmeren maar wat graag Engelstalige plaatjes. Inpikkend op die vraag besluiten ze met Bobby ook eens een nummer in het Engels uit te brengen en dat wordt in 1979 I fought the law waarmee de Amerikaanse zanger Bobby Fuller in 1966 al een hit had gescoord. Het is nog niet meteen je dat qua resultaat, maar met de opvolger Pretend, een cover van de Carl Mannhit, is het wél bingo. De tweeëntwintigste maart 1980 staat Bobby op zesentwintig in de BRT Top Dertig.

Gesterkt door de overtuiging dat dit de weg is die Bobby moet blijven bewandelen, afwisselend Nederlands- en Engelstalige liedjes uitbrengen, beslissen ze het nummer Toe kom in mijn armen te releasen. De derde mei 1980 verneemt Bobby van zijn platenfirma dat hij opnieuw op één staat in de Vlaamse Top Tien. Ook de volgende single Alleen is maar alleen wordt een dikke hit. Ook in de Top Dertig zijn die twee nummers terug te vinden.

Concert in Bornem

Naar Amerika

Na het overlijden van zijn beide broers is Kris er rotsvast van overtuigd dat het chronologisch nu de beurt aan hem is. Hij kan de spanning niet aan en vlucht in 1979 naar de US, Connecticut, New England! Kris heeft een kleine twee jaar in de USA doorgebracht, er gewoond, gewerkt, rondgetrokken, twaalf staten verkend. Gelukkig stond de dollar toen historisch laag, de benzine kostte haast niets en tot overmaat van plezier kwam mijn toenmalig lief Barbara me vervoegen. Om wat dollars bij te verdienen zette ik in The Fairfield County Gazette, Connecticut, een advertentie: “Young European couple is looking for domestic employment, speaking four languages”. Dat maakte daar serieus veel indruk._" Kris en Barbara worden aangenomen als housekeepers bij William Hammerstein in Bethel, Connecticut. William was de kleinzoon van het wereldvermaarde musicalcomponistenduo Rodgers & Hammerstein. En nog later, toen hij naar Wilton verhuisde waar hij de song Winter in Wilton schrijft, gaat hij werken als chauffeur voor "The Sandpiper Bookservice" in Ridgefield, Connecticut. Hij distribueert studieboeken en romans naar alle schoolbookfairs in New England, Connecticut, Maine, Vermont…

Paprika

Op zijn 3° elpee brengt Kris De Bruyne een eresaluut aan zijn beide broers. Hij noemt dat album "Paprika", naar een van Joosts schilderijen. De song De Wrede God is een pure afscheidshommage aan broers Koen en Joost De Bruyne, de schilderkunstenaar, grafisch ontwerper en auteur. Topsongs van dit album zijn eveneens Prachtig Nieuw Lief, Lydia d’ Ile d’ Yeu en Castelli di Cannero. 


Greep op de hitlijsten

Samen met Mike Verdrengh richt Joe Harris in die tijd het artiestenbureau King op en geniet volop van zijn hoogtijdagen als een van Vlaanderens meest populaire artiesten. In het kielzog van zijn megahit brengt hij bij Hoes nummers uit als: Viva El Matador en in 1976 Maria Magdalena, beide in de Vlaamse Top Tien goed voor alweer een eerste plaats. Ook de daaropvolgende single Rio Blanco geraakt in de maand april van 1977 op 1.

Omdat Joe, en dat vooral dankzij Johnny Hoes, een neus heeft voor goede covers neemt hij in 1979 Perdona Me op en datzelfde jaar het opgewekte Ik wil een knoopje aan je bloesje zijn. Wanneer de Duitse zanger Roland Kaiser in Vlaanderen een nummer 1 scoort met Santa Maria aarzelt Joe niet om die song van een Nederlandse tekst te voorzien, geschreven door Johnny Hoes. Toch moet hij beamen dat hij zijn greep op de Vlaamse Top Tien wat heeft moeten lossen.

Iets minder

Toeval of niet wat de titelkeuzes betreft, maar ook de singletjes die dan verschijnen liegen er niet om: Lekker, Want altijd komt de zomer weer en ook de titelsong van haar album Liefde doet soms pijn. Een jaar later wordt een vertaling van een Duits nummer van Ralph Siegel de titelsong van haar album Dromenland, dat eveneens op single verschijnt. Kartner reikt liedjes aan zoals Santo Domingo en Je kan in 't leven alles willen. In de Nederlandse Top Veertig is Mieke met Dromenland terug te vinden op de drieëndertigste plaats. Zij heeft ooit beter gescoord. Kartner heeft intussen als Vader Abraham zijn handen vol. Hij heeft er twee kanjers van hits op zitten. In 1976 staat hij in de hitlijsten met 't Kleine café aan de haven, dat hij aanvankelijk voor Imca Marina had geschreven, maar die vindt dat hij het zelf moet opnemen. Het liedje wordt internationaal een grote hit in de versies van James Last, Peter Alexander en Joe Dassin. Een jaar later scoort hij opnieuw gigantisch, deze keer met 't Smurfenlied, waarvan wereldwijd achttien miljoen exemplaren worden verkocht. Pierre gaat zich als Vader Abraham almaar arroganter gedragen, vinden zijn vrienden van vroeger. "Ik vond niet", reageert Mieke snel, "dat hij veranderde. Hij werd almaar meer door zijn vak opgeslorpt. Het ontbrak hem bijwijlen aan tijd. Hij moest vaak naar het buitenland. Hij stond op een bepaald moment op één in Mexico, zat vaak in Duitsland. Hij had ook minder tijd voor mij, maar ik ben van nature erg trouw en bleef, ondanks die hectische periode voor Kartner, aan hem gehecht."

Brussels by night

Uit K in Europa

Getrouwd

Het lijkt alsof Cupido aan haar deur is komen aankloppen en wat blijkt, de zeventiende oktober 1979 trouwt Mieke in het gemeentehuis van Arendonk met toenmalig VRT-regisseur Hugo Dewaersegger. Zij leerde hem kennen tijdens de tv-opnamen van het programma "De tijd van toen" met Jan Theys. "Hugo was regisseur van dat programma. Ik zong toen het liedje Een boeketje rode rozen. De luisteraars bepaalden dan via een wedstrijd of je de volgende uitzending opnieuw mocht langskomen. Ik stak met veel stemmen boven de rest uit. De keer daarop zag ik Hugo opnieuw en sloeg de vonk over. Vóór hem had ik wel vriendjes gehad, maar verder dan dat kwam het nooit, want Pierre ging zich ermee bemoeien en stelde me voor de keuze met hem verder te werken of voor dat vriendje te kiezen. Hij stond wel achter mijn Hugo-keuze, maar ja, ik was toen al bijna 23 en hij zag meteen in dat ik niet meer tegen te houden was."

Stille brieven

In 1979 brengt Erik met veel bijval de single Stille Brieven uit. Hij was op dat moment op zoek naar een liedje dat tegelijkertijd ook de titelsong van zijn elpee zou worden. Na veel wikken en wegen wordt dat Stille brieven.

Erik is altijd op zoek geweest naar mooie melodieën, iets dat hem snel de bijnaam De Benny Neyman van Vlaanderen opleverde. Toen hij Stille Brieven schreef, werkte Erik nog op het secretariaat van zijn school en had volgens eigen zeggen nogal wat tijd om weg te dromen. De dertiende oktober 1979 geraakt Stille Brieven tot op de zevende plaats in de Top Tien en wordt door de VRT zo goed als grijsgedraaid.

Johan Verminnen - eenmalig programma

Eenmalig programma. Johan Verminnen zingt "Oostende in the rain", "Bar Tropical", "Spelers en drinkers", Een avond thuis", Wanneer komt de messias terug", "Maandagblues", "Un flamand rose", "La Déprimé" en "Kom Jeanine".

Maria Magdalena

Joe Harris zingt Maria Magdalena samen met met De Versterkte BRT Big Band o.l.v. Francis Bay.

Rijst met curry

Samen met De Versterkte BRT Big Band o.l.v. Francis Bay brengt Joe Harris Rijst met curry.

Ik zoek (naar het woord)

Harris brengt Ik zoek (naar het woord) onder leiding van De Versterkte BRT Big Band van Francis Bay.

Het orgel speelde

Joe Harris zingt Het orgel speelde, samen met De Versterkte BRT Big Band o.l.v. Francis Bay.