1978

Delen S

Christine

Uit 'Het jaar 8'

Venetia

Bob Benny zingt over de prachtige stad Venetia in Het jaar 8.

Klassiekers

In 1978 schiet Jimmy nog maar eens raak in Vlaanderen. Hij staat de tweeëntwintigste oktober op 1 met Leven als God in Frankrijk. Vervolgens scoort Jimmy opnieuw een klassieker, deze keer in 1979 wanneer hij Saragosa op plaat vereeuwigd en oorspronkelijk geschreven door Ralph Siegel en Bernd Meinunger voor Rex Gildo.

Duizend soldaten

Uit Nekka

Ik plantte ne keer patatten

Uit "Dit leuke land"

De stilte van het land

Zjef Vanuytsel op Nekka 78

Ik ben niet klein te krijgen

Zjef Vanuytsel op Nekka 78

Humo's Rock Rally

Tijdens Humo’s eerste "Rock Rally" in 1978 maken Walter en zijn kompanen als De Kreuners behoorlijk wat indruk, waarmee de basis van hun typische sound was gelegd. In 1978 traden zij voor het eerst op tijdens een van de preselecties in "Zaal Lux" te Herenthout. Op het podium gitaristen Erik Wauters en Luc Imants, bassist Herman Maes en drummer Jef Van den Broeck. Zij moesten als laatste groep optreden. Zij zongen toen onder meer De Lamp, een Nederlandstalige versie van The Hard Way van The Kinks. Zij stonden erop rock te brengen in het Nederlands, ook al waren zij opgegroeid met muziek van The Rolling Stones, Lou Reed, The Stooges, The Small Faces en David Bowie. "Wat Raymond van het Groenewoud toen bracht, beschouwden wij als Nederlandstalige kleinkunst. Wij wilden gaan voor Nederlandstalige rock", aldus Walter Grootaers. "Op dat moment werd ons heel vaak de vraag gesteld waarom wij koste wat het kost in het Nederlands wilden zingen. Maar het was mijn ding. Ik wou bewijzen dat je net zo goed in het Nederlands als in het Engels kan rocken. Niet in het keurig Nederlands, ons lukte dat alleen in het Vlaams. We hebben een wat hoekige taal, maar als je wilt, swingt die als de pest. Trouwens, ik denk in het Vlaams, ik leef in het Vlaams, dus als ik me wil uitdrukken, graag in mijn moedertaal." Livemuziek maken werd snel hun uithangbord. De finale had plaats in de Brusselse "Beursschouwburg". Dat optreden werd geen makkie. Het was pas hun tweede en ze stonden stijf van de zenuwen. Het was de groep Once More die met de prijs en de eer ging lopen. Het publiek was vooral gecharmeerd door de energie die de groep uitstraalde. De Kreuners klonken behoorlijk punky met een knipoog naar The Ramones en The Buzzcocks.

Hasseltse revues

In dat Cultureel centrum van Hasselt schitterde Miel Cools vele jaren door zijn medewerking aan de Hasseltse revues. Met "Doa ziet wir kèrremes ènne loch" in september 1978 namen hij, Jos Ghysen en Louis Verbeeck de draad van de Hasseltse revueschrijver Jules Klock weer op. Goed voor 16.000 toeschouwers oftewel 20 opvoeringen. Twee jaar later was het opnieuw raak met "Rappl.eer dzj'oech nog?" Na de derde revue "n Stad bè 'n chapeau-buse" ter gelegenheid van 750 jaar Stad Hasselt in 1982, vonden tekstschrijver Ghysen, liedjestekstschrijver Verbeeck en componist Cools het welletjes.

David Vandyck wordt geboren

Papa Vandyck werd in Schaarbeek geboren, maar vond de liefde in Waregem, waar de twaalfde september 1978 David wordt geboren. Thuis wordt er Nederlands gepraat, maar wanneer David zijn grootouders en aanverwante familie in Schaarbeek bezoekt, krijgt Frans de voorkeur. Pa was fier op zijn job als magazijnier bij de firma Barco, waar ook moeder Vandyck aan de kost kwam. Bij de geboorte van David besluit zij thuis te blijven en de rest van haar leven aan de opvoeding van haar enige zoon te besteden. Het verhaal van zijn moeder moeten wij wél in de verleden tijd vertellen, want in 2003 overleed zij aan longkanker.

Naar Spanje

Frank beschikt over een enorme talenknobbel, zo blijkt na zijn middelbare studies, en behaalt het diploma vertaler-tolk Spaans-Engels. Hij heeft een duidelijke voorliefde voor het Spaans, te danken aan vrienden van zijn ouders die in Barcelona woonden. Hun kinderen liepen in Vlaanderen school en in zowel de kerst-, paas- als zomerperiode ging Frank met hen in Spanje steeds op vakantie. "Die typische Spaanse sfeer, het klimaat, de mensen, hun taal, hun cultuur, dat sprak me aan van in het begin. Zeker toen ik een jaar of zestien werd, was ik helemaal in die Spaanse ban. Zeker het feit dat ik een heel jaar op internaat haast opgesloten zat en dan tijdens de vakantieperiode plots die vrijheid, die nieuwe wereld die Spanje heette, heeft een belangrijke rol gespeeld." Wat muziek betreft weet Frank nog goed dat hij op zijn twaalfde het singletje Un canto a Galicia van Julio Iglesias samen met een kleine platenspeler met kerst cadeau kreeg, ofschoon dat in het Galicisch was gezongen. Het is de taal die in Galicië wordt gesproken, gelegen in het meest noordwestelijke deel van Spanje ten noorden van Portugal. "Ik moet eerlijk toegeven dat mijn moeder in stilte een beetje verliefd was op Julio, dus elke nieuwe plaat belandde thuis in de discotheek. Ik deed niets liever dan zijn teksten analyseren en ze dan uit het blote hoofd leren."