1972

Delen S

Gouden plaat voor 'Eviva Espana'

Reportage in 'Binnen en Buiten' over de uitreiking van een gouden plaat voor 'Eviva Espana'

Piere de beeste

Uit Als vogels in een boom

Alfredo en Marcello

Uit Als vogels in een boom

Piere de beeste

Uit Nekka 72

Zijn eerste single

De toenmalige baas van EMI, meneer Swaelens , verhuist op zekere dag naar platenfirma BASF en neemt Danny Fabry mee op voorwaarde dat hij uitsluitend in het Nederlands zal zingen. Romain De Smet wordt zijn producer die op datzelfde label ook de producties verzorgt van Cindy en James Lloyd. Danny mag opnemen in een behoorlijk grote studio begeleid door onder meer gitarist Freddy Sunder en de strijkers van het orkest van Francis Bay.

Zijn eerste single Kom aan de telefoon Angelina is in 1972 meteen een top tien hit in de Vlaamse hitlijsten. Geen origineel nummer, want het was het jaar voordien een hit in Italië voor Fojetta onder de titel Voglio cambiare aria. Van zijn eerste hit neemt Danny ook een Franstalige versie op Décroche ton téléphone Angelina. Danny beslist op dat moment om fulltime zanger te worden en dat ziet pa, ondanks zijn fierheid, niet graag gebeuren.

Langspeler Eviva España

Op het Basart-label is er anno 1972 de langspeler "Eviva España", waarop songs als Ik wil je zo, Souvenir en Amore.

U.S.A. en Rusland

Toots Thielemans vertelt in het programma Binnen en Buiten over zijn verblijf en werk in de U.S.A. en zijn tournee in Rusland.

Nekka 72

Miel Cools zingt 'In elk kaartspel zit een joker' tijdens Nekka 1972.

Ik geef jou een roos

Eddy Wally charmeert met Ik geef jou een roos, tijdens het programma Ziet u er wat in?.

Nekka

De vierentwintigste april 1972 heet Radio 2 hen opnieuw welkom. Deze keer is het de beurt aan Omroep Antwerpen om De Snaar in het kasteel van Schoten joviaal te ontvangen in de persoon van producer Jos Baudewijn. Door het vele optreden wordt de groep ook door de pers opgemerkt, al kan die hun aanpak niet altijd waarderen. De groep komt tot inkeer en gaat meer en meer aan haar act schaven. Maar ze laten de moed niet zakken. Om wat inspiratie op te doen, trekken ze in de maand oktober van dat jaar naar Nekka, maar uitsluitend als toeschouwers,. Ze genieten daar vooral gretig met hun ogen, want ze willen graag wat opsteken van de optredens van onder meer Wannes Van de Velde, 't Kliekske en De Kadullen. Zij zullen hier pas zelf voor de eerste keer in 2002 hun opwachting maken. Ze worden vanaf 1972 steeds vaker gevraagd om op te treden tijdens festivals en dat blijkt achteraf een goede leerschool te zijn geweest. Practice makes perfect! Op het einde van dat jaar telt hun agenda zevenenzeventig optredens: van Affligem tot Lommel, van Roeselare tot Essen.

High society

Zjef Vanuytsel op Nekka 72

Vader Abraham Show

Geen wonder dus dat Pierre Kartner, na het stopzetten van zijn samenwerking met Wilma, op zoek is naar een nieuwe jonge zangeres en die vindt hij in de persoon van Mieke Gijs. Pierre heeft ervaring genoeg om niet meteen met haar de studio in te duiken, maar haar eerst klaar te stomen voor een eventuele carrière. Hij neemt haar mee op sleeptouw tijdens zijn "Vader Abraham Show". "Mijn ouders keken heel erg op naar Pierre en vertrouwden hem ook. In die tijd stond thuis vaak Radio Veronica aan en daar passeerde zijn repertoire haast dagelijks. Niet vergeten, ik moest mee naar Nederland om aan m'n carrière te schaven. Mijn ouders vroegen even bedenktijd, want ze hadden nog drie andere kinderen om voor te zorgen, maar Pierre wist hen, doortastend als hij is, na een tijdje toch te overtuigen." Miekes vader ruimt voldoende tijd in om samen met haar naar de diverse optredens te rijden, want Mieke is nog te jong om zelf achter het stuur te kruipen. Daar kroop veel tijd in en dus werd na een tijdje besloten dat Mieke, als het haar beter uitkwam, bij Pierre thuis en zijn gezin bleef overnachten. Tot aan haar huwelijk werd dit voor Mieke jarenlang haar tweede thuis.

Will Ferdy

Will Ferdy zingt 'Ik ben van ver terug gekomen' met het BRT-orkest o.l.v. Francis Bay in het Amerikaans Theater.

Ik ben van ver teruggekomen

Ik ben van ver teruggekomen, zingt Ferdy in het programma Ziet u er wat in. Hij brengt het samen met het BRT-orkest o.l.v. Francis Bay in het Amerikaans Theater.