1972

Delen S

Piere de beeste

Uit Als vogels in een boom

Alfredo en Marcello

Uit Als vogels in een boom

Piere de beeste

Uit Nekka 72

Zijn eerste single

De toenmalige baas van EMI, meneer Swaelens , verhuist op zekere dag naar platenfirma BASF en neemt Danny Fabry mee op voorwaarde dat hij uitsluitend in het Nederlands zal zingen. Romain De Smet wordt zijn producer die op datzelfde label ook de producties verzorgt van Cindy en James Lloyd. Danny mag opnemen in een behoorlijk grote studio begeleid door onder meer gitarist Freddy Sunder en de strijkers van het orkest van Francis Bay.

Zijn eerste single Kom aan de telefoon Angelina is in 1972 meteen een top tien hit in de Vlaamse hitlijsten. Geen origineel nummer, want het was het jaar voordien een hit in Italië voor Fojetta onder de titel Voglio cambiare aria. Van zijn eerste hit neemt Danny ook een Franstalige versie op Décroche ton téléphone Angelina. Danny beslist op dat moment om fulltime zanger te worden en dat ziet pa, ondanks zijn fierheid, niet graag gebeuren.

U.S.A. en Rusland

Toots Thielemans vertelt in het programma Binnen en Buiten over zijn verblijf en werk in de U.S.A. en zijn tournee in Rusland.

Nekka 72

Miel Cools zingt 'In elk kaartspel zit een joker' tijdens Nekka 1972.

Ik geef jou een roos

Eddy Wally charmeert met Ik geef jou een roos, tijdens het programma Ziet u er wat in?.

Nekka

De vierentwintigste april 1972 heet Radio 2 hen opnieuw welkom. Deze keer is het de beurt aan Omroep Antwerpen om De Snaar in het kasteel van Schoten joviaal te ontvangen in de persoon van producer Jos Baudewijn. Door het vele optreden wordt de groep ook door de pers opgemerkt, al kan die hun aanpak niet altijd waarderen. De groep komt tot inkeer en gaat meer en meer aan haar act schaven. Maar ze laten de moed niet zakken. Om wat inspiratie op te doen, trekken ze in de maand oktober van dat jaar naar Nekka, maar uitsluitend als toeschouwers,. Ze genieten daar vooral gretig met hun ogen, want ze willen graag wat opsteken van de optredens van onder meer Wannes Van de Velde, 't Kliekske en De Kadullen. Zij zullen hier pas zelf voor de eerste keer in 2002 hun opwachting maken. Ze worden vanaf 1972 steeds vaker gevraagd om op te treden tijdens festivals en dat blijkt achteraf een goede leerschool te zijn geweest. Practice makes perfect! Op het einde van dat jaar telt hun agenda zevenenzeventig optredens: van Affligem tot Lommel, van Roeselare tot Essen.

High society

Zjef Vanuytsel op Nekka 72

Vader Abraham Show

Geen wonder dus dat Pierre Kartner, na het stopzetten van zijn samenwerking met Wilma, op zoek is naar een nieuwe jonge zangeres en die vindt hij in de persoon van Mieke Gijs. Pierre heeft ervaring genoeg om niet meteen met haar de studio in te duiken, maar haar eerst klaar te stomen voor een eventuele carrière. Hij neemt haar mee op sleeptouw tijdens zijn "Vader Abraham Show". "Mijn ouders keken heel erg op naar Pierre en vertrouwden hem ook. In die tijd stond thuis vaak Radio Veronica aan en daar passeerde zijn repertoire haast dagelijks. Niet vergeten, ik moest mee naar Nederland om aan m'n carrière te schaven. Mijn ouders vroegen even bedenktijd, want ze hadden nog drie andere kinderen om voor te zorgen, maar Pierre wist hen, doortastend als hij is, na een tijdje toch te overtuigen." Miekes vader ruimt voldoende tijd in om samen met haar naar de diverse optredens te rijden, want Mieke is nog te jong om zelf achter het stuur te kruipen. Daar kroop veel tijd in en dus werd na een tijdje besloten dat Mieke, als het haar beter uitkwam, bij Pierre thuis en zijn gezin bleef overnachten. Tot aan haar huwelijk werd dit voor Mieke jarenlang haar tweede thuis.

Will Ferdy

Will Ferdy zingt 'Ik ben van ver terug gekomen' met het BRT-orkest o.l.v. Francis Bay in het Amerikaans Theater.

Ik ben van ver teruggekomen

Ik ben van ver teruggekomen, zingt Ferdy in het programma Ziet u er wat in. Hij brengt het samen met het BRT-orkest o.l.v. Francis Bay in het Amerikaans Theater.

De schoolgaande jeugd

Nu kijkt Sergio daar met gemengde gevoelens op terug. Zijn schoolpad verliep erg hobbelig. Na een tijdje geraakte hijzelf het noorden kwijt. Hij begon aan de kleuterklas in het Vlaams-Brabantse Linden, een deelgemeente van Lubbeek, om tot en met het vierde studiejaar aan de lagere school aldaar te blijven. Nadien verhuist hij samen met zijn boezemvriend naar het Kleine RMS in de Vaartstraat in Leuven. "Zijn vader gaf daar les, hij was daar leraar biologie en het leek me wel een uitdaging om op die leeftijd, ik was toen tien, elke dag richting Leuven te reizen." Nadien stapt Sergio over naar het Klein Atheneum in de Naamsestraat in Leuven, waar hij de eerste twee jaar de afdeling Latijn volgt. Maar dit is niet zijn ding. Hij verhuist vervolgens naar de sportschool aan de Vildersstraat in Hasselt, waar hij als intern wordt ingeschreven. Na anderhalf jaar moet hij wegens slecht gedrag de school vroegtijdig verlaten en keert hij terug naar Leuven. "De keuze werd natuurlijk altijd maar beperkter, gezien mijn cv als ik het zo mag zeggen. Ik heb me dan ingeschreven aan het Lyceum in de Parkstraat in Leuven. Ik heb daar dan het eerste jaar handel gevolgd. Daar slaagde ik ook niet. Niet omdat ik in die tijd zo'n domme jongen was, maar mijn gedrag stak overal een stokje voor." Hier volgt hij de afdeling handel. "Ik volgde toen al voor de derde keer mijn derde middelbaar, kan je nagaan. Ik moest dus weer overzitten en ben dan van lieverlee naar de sociaal-technische afdeling overgestapt." Toen al kon Sergio, ook niet in de schoolbanken, rustig de les volgen en proberen te slagen. "Ik wou maar voortdurend entertainen. De jongens in de klas amuseren. Ik kon, en daar moet ik eerlijk in zijn, moeilijk om met gezag. Er is ergens een gen in mij dat voortdurend zegt dat ik niet in het rijtje mag gaan lopen, want wat die persoon vertelt klopt niet, strookt niet met de werkelijkheid, is niet rechtvaardig of what so ever. Ik had niet de vaardigheid om die omstandigheid in mij een plaats te geven. Maar het was altijd sterker dan mezelf, ik moest dat steeds uiten, die wrevel."

Ontmoeting met Pierre Kartner

Mieke gaat almaar vaker optreden. Elke zondagnamiddag gaat zij onder andere in een kinderprogramma in dancing "'t Lachriet" in Lichtaart optreden. Tijdens een van haar optredens wordt zij door een medewerker van Pierre Kartner opgemerkt. "Ik zong daar enkele liedjes en zo ontmoette ik daar op zekere dag iemand van het orkest van Pierre Kartner. Die nodigde me uit om 's anderendaags naar een optreden van Pierre te komen, waar het toenmalige kindsterretje Wilma optrad. Die liet het nogal eens graag afweten en ik moest maar langskomen. Dan kon ik in haar plaats mijn kans wagen. Ik zong de dag nadien in duet met Pierre Zou het erg zijn lieve opa. En de dag nadien stond hij met zijn entourage bij ons thuis op de stoep."