1971

Delen S

Blanche en zijn peird

Uit Nekka

Nekka 71

Tijdens Nekka 71 zingt Miel Cools' het liedje 'Groot Nederlandse ballade'.

Ieder mens

Uit Tienerklanken

Zijn eerste album

Omdat Willy zo vaak optreedt, wordt er snel beslist een orkest op te richten en dat wordt de professionele band De Sommerstip, samengesteld aan de hand van muzikanten uit degelijke andere orkesten, zeven man sterk. Het was dus vrij duur om Sommers voor een avondje te boeken, wat niet belette dat zijn agenda nokvol zat. Tot vijfentwintig keer per maand optreden was vaste prik.

Van dan af werd het een moeilijke opdracht om dat immense succes van Zeven anjers, zeven rozen te evenaren. Voor liedjesleverancier en producer Roland Verlooven geen gemakkelijke klus. Er wordt ook vrij snel beslist een langspeelplaat in te blikken: Met Sympathie. Willy's repertoire wordt plots met twaalf liedjes uitgebreid, erg handig tijdens zijn liveoptredens, die voor de rest met Engelstalig repertoire worden aangevuld, onder meer liedjes van The Beatles en The Bee Gees.

Als single wordt getipt op Sympathie is geen liefde, opnieuw geschreven door Armath, schuilnaam voor Roland Verlooven. De twaalfde december 1971 staat Willy met die single op één in de Vlaamse Top Tien. Hij geraakt ook helemaal boven in die Vlaamse hitlijst met de daaropvolgende twee singles Weet je nog die slow en Een kleine foto. De twintigste november 1972 krijgt Willy van zijn platenfirma een gouden plaat voor de verkoop van vijfhonderdduizend singles in nog geen twee jaar tijd.

Monika

Dex brengt zijn nummer Monika tijdens het televisieprogramma Tele Top Tien.

Eerst zien en dan geloven

Eerst zien en dan geloven, zingt Joe Harris in de Tele Top Tien.

Laat mij alleen

Frey brengt Laat mij alleen tijdens de Tele Top Tien.

Tele Top Tien

In 1971 is er op het Palette-label de single Het vuur van de liefde, origineel een song van Drafi Deutscher en Günter Loose Das Feuer der Liebe, waarmee Rita de elfde december van dat jaar op de zesde plaats in de Vlaamse Top Tien staat. In 1971 is de VRT gestart met "Tele Top Tien", waarin nogal wat Vlaamse artiesten aan de bak komen. Dat programma is voor vele zangers en zangeressen op dat moment een geschenk uit de hemel: Johnny White, Joe Harris, Marc Dex, Truus, Samantha en natuurlijk Rita Deneve. Met het succes van De allereerste keer en dankzij die extra tv-optredens is het niet te verwonderen dat de optredens binnenstromen.

Glory Hallelujah

Reportage i.v.m. Glory Hallelujah in Binnen en Buiten.

Danny Love

Na zijn legerdienst komt Robert via de heer Swaelens, voormalig directeur bij platenfirma EMI en een goede kennis van pa Esseldeurs, bij EMI terecht en mag daar in de afdeling publiciteit gaan werken. Hij houdt dat twee jaar vol. Hij neemt voor EMI samen met producer Jeff De Boeck enkele singles op, maar zonder succes, liedjes als Liefde en trouw geschreven door Robert zelf samen met Yan Nick (Jan Theys) en Marc Servio die ook voor Ann Christy , John Terra en De Strangers schreef.

Nadien waren er de singles Donkerrode haren en Een zalig leven, maar die deden niets in de Vlaamse Top Tien. Beter lukte het met het nummer Ik voel me zo gelukkig met op de B-kant Donkerrode haren waarmee hij de achtentwintigste november 1971 tot op zeven geraakte in de Vlaamse hitlijsten. Intussen had Robert zijn eigen begeleidingsorkest opgericht, The Spotlights, en een artiestennaam gekozen, Danny Love, maar dat vond de directie van EMI maar niks. Daar werd geopteerd voor Danny Fabry. Die naam leende Danny van Daniël Fabry, een Franse jongen die zijn ouders tijdens hun vakantie in Frankrijk hadden leren kennen en die plots op achttienjarige leeftijd ten gevolge van een ongeval was overleden.

Hogere studies

Na zijn ongelooflijk avontuur in Londen trekt Guido zoals beloofd naar de universiteit van Gent, maar hij houdt dat daar maar een maand vol, keert naar huis terug en vindt een job in een tuinbouwbedrijf in Beerse, een tiental kilometer van Turnhout vandaan. Na een goed jaar ontdekt hij dat dit niet zijn biotoop is, hij voelt zich geen arbeider, dat milieu ligt hem niet. Hij gaat met volle moed opvoedkunde niveau A1 studeren aan de "Schola Para Medicorum" in de Nerviërsstraat in Antwerpen. Hier leert Guido ook het uitgaansleven kennen, onder andere "De Muze" trekt hem aan en het café "De Groene Michel" op de Grote Markt, "Het Pannenhuis" en "De Kroeg" op het Conscienceplein. Ook de alternatieve cafés in de havenbuurt spreken hem duidelijk aan én niet te vergeten de rosse buurt in het Schipperskwartier, voor hem het sodom en gomorra.

Kleinkunstwedstrijd Hoeilaart

Het is de verdienste van Radio 2 en in het bijzonder van producer Guido Cassiman van Omroep Brabant dat De Snaar in 1971 voor de omroep een optreden mogen geven, waarna hij hun adviseert tijdens het laatste weekend van september deel te nemen aan de kleinkunstwedstrijd van Hoeilaart. Ze worden geselecteerd voor de finale, waar ze aantreden met De vriezeman, Dubbele Jan en Den uil en de kat. Met glans winnen ze die wedstrijd en zijn door het dolle heen met die onverwachte einduitslag. Ze winnen niet alleen 7.000 frank, maar ook een optreden tijdens een troubadoursavond georganiseerd door Radio 2 Omroep Brabant. Dat optreden heeft op 20 november 1971 in Lot plaats. Ze mogen daar een halfuur lang optreden als het voorprogramma van Jules de Corte en ¨¨Will Ferdy¨¨. De jongens beslissen, na grondig overleg, scheep te gaan met Theaterbureau Merlijn uit Brugge, in 1968 opgericht door Nico A. Mertens. Zo komen ze terecht in een aantrekkelijke stal met daarin onder anderen Lamp en Lazarus, Elly Nieman en Rikkert Zuiderveld, Dimitri van Toren, Jan De Wilde en Hugo Raspoet. Nico regelt meteen een optreden in het buitenland.

Skifflefestival van Hove

Ook in 1971 wordt de trend voortgezet zich in de kijker te spelen om op die manier een platencontract te versieren. Optredens in onder meer Ekeren, Elewijt, Hofstade, Lier en Duffel. Er wordt ook opgetreden tijdens de Grote Meifeesten in Mechelen. Als kers op de nazomerse taart is er op 12 september hun optreden tijdens het Skifflefestival van Hove, een wedstrijd voor jonge groepen en solisten. Hun optreden duurt een kwartier met op het programma onder andere De vriezeman. Na enkele ongeduldige uren komt De Snaar aan de weet dat ze in de finale zitten, waar ze uitpakken met het liedje Twee vrienden. Zij gaan uiteindelijk met de vierde prijs lopen. Voor hun liedje De vriezeman krijgen ze de prijs van de minister van Cultuur als beste Nederlandstalige lied van het ganse festival. Een opsteker kan je dit gerust wel noemen.

Palermo Popfestival

Dinsdag de zevende september 1971 staan The Pebbles in Italië op het podium van het "Palermo Popfestival" samen met onder meer Bobby Solo, Black Sabbath en The Dutch Swing College Band.