1970

Delen S

De ontdekking

Op zekere dag moet de zanger van The Yeats, Luk Vankessel, voor een jaar onder de wapens. Aan Willy wordt door hun manager Jean Cornelis gevraagd of hij zijn plaats niet wil innemen. Er wordt met The Sons Of Abraham overlegd en die gunnen Willy die stap hogerop wel. Maar na een jaar heeft Luk andere plannen en beslist Willy dan maar bij The Yeats te blijven. Bij The Yeats moest Willy zijn stijl wat aanpassen, want het ging er bij hen ruiger aan toe met voorop vooral het repertoire van The Rolling Stones en The Kinks.

Hij kon toen niet vermoeden dat iets later platenproducer Roland Verlooven, een man die tot dan zijn sporen vooral in de kleinkunst had verdiend, een grote rol in zijn leven zou gaan spelen. Roland is op zoek naar een nieuwe uitdaging en gaat op verzoek van de bazen van zijn platenfirma Vogue uitkijken naar een nieuwe Vlaamse zanger, maar dan in het schlagergenre. Wanneer The Yeats optreden in Halle in het voorprogramma van The Pebbles, komt Roland eens poolshoogte nemen. Roland liet na hun optreden meteen blijken dat hij alleen in Willy geïnteresseerd was en met hem uitsluitend Nederlandstalige liedjes wilde opnemen.

Het was ontzettend moeilijk voor Roland om Willy, die tot dan toe alleen in het Engels had gezongen, ervan te overtuigen in het Nederlands te gaan zingen. Willy moet koste wat het kost een demobandje inzingen om de mensen van de platenfirma te overtuigen van zijn kunnen en dat wordt een cover van een liedje van Jimmy Frey en een van Will Tura . De platenfirma gaat na het beluisteren van die twee liedjes meteen akkoord, want die heeft dadelijk door dat Willy ook een knappe jongen is, volgens hen veel aantrekkelijker dan zijn concurrent-collega's Paul Severs en Salim Seghers .

Viva el amor

Een zuiderse Will Tura met Viva el amor in het programma Autorama.

Geluk bij een ongeluk

De vierde december 1970 praat Will in het programma Inspraak op VRT-televisie ongedwongen en openhartig over zijn homoseksualiteit die hij al die jaren voordien angstvallig had verzwegen. De gevolgen van die outing zijn niet te overzien. Vele organisaties laten hem vallen. Het aantal optredens daalt zienderogen. Zijn platenverkoop heeft er niet echt onder te lijden, vooral omdat de nationale omroep hem blijft programmeren. Zijn toenmalige vriend kan de belangstelling in de media echter niet aan en verbreekt uit angst hun relatie. Ferdy belandt in een zware depressie. Die depressie blijft maanden aanslepen, maar Will blijft optreden en tussendoor de liedjes humor verkopen.

Dit blijkt achteraf de beste therapie om er bovenop te geraken. Naast het podium ziet hij het echter niet meer zitten. Een dokter raadt hem aan een behandeling met injecties te beginnen. Na een tijdje voelt hij zich supergelukkig ook al was er op dat moment geen nieuwe liefde in zijn leven.

In de slipstream daarvan brengt hij in 1972 op het Philips label het album Ik ben van ver teruggekomen uit, twaalf liedjes die hij samen met jazzmuzikant Eddie Defacq schrijft. Twee jaar later is er de elpee Ferdy '74 met daarop de single Kom dans met mij en een vertaling van La jalousie van Henri Salvador. Datzelfde jaar is er de verzamelaar Ferdy zingt Jacques Brel... en Ferdy een selectie van vertalingen van Brel en door hemzelf geschreven chansons. Van dit album worden er méér dan vijfentwintigduizend exemplaren omgezet, goed voor goud.

Will openhartig

Will Ferdy is moedig en openhartig wanneer hij openlijk uit de kast komt in het programma Tienerklanken.

Geen wonder dat ik ween

In navolging van het succes met Ik ben verliefd op jou, trekt Paul in 1970 naar de studio om op vraag van Sylvain Tack zijn eerste hit Geen wonder dat ik ween, een productie van Jean Klüger daterend van 1966, opnieuw op te nemen en ook in te zingen en kijk, deze keer wordt het wél een grote hit, een elfde plaats zelfs in de Top Dertig, zoals genoteerd in het Belgisch Hitboek en een eerste plaats de achtentwintigste november 1970 in de Vlaamse Top Tien. Als je de twee versies naast mekaar vergelijkt dan moet je opletten dat je niet denkt dat de eerste versie door iemand anders wordt gezongen, zo verschillen die twee van mekaar.

De Snaar

De eerste repetitie van de Werkgroep Sgraap plannen zij bij hen thuis, op zaterdag 3 oktober 1970. Jan De Broeck mag het woord voeren, want hij schrijft ook zelf liedjes, vandaar. Kris weet nog akelig precies hoe dat verliep: "Ik voelde me een soort vijfde wiel aan de wagen. Ik speelde geen gitaar en wie geen gitaar in die tijd speelde, werd niet als een echte muzikant beschouwd. Alle muzikanten in loondienst hadden het statuut van bediende, behalve de drummers, die werden als handarbeiders beschouwd en genoten een minder gunstig statuut. Het scheelde niet veel of ik was meteen uit de groep gestapt." Zij gaan dadelijk op zoek naar een geschikte groepsnaam. Eerst wilden zij zich De Muziekwinkel noemen, maar na wat heen-en-weergepraat komt De Meziek en Liekesgroep De Snaar uit de mouw. Zij moeten snel aan hun samenspel schaven, want De Broeck had hen ingeschreven voor een crochetwedstrijd, naar het voorbeeld van "Ontdek de Ster", op vrijdag 30 oktober in Houtem in de buurt van Vilvoorde. Die dag geeft De Snaar hun eerste publieke voorstelling. Ter plaatse hebben zij pech, want die wedstrijd is niet toegankelijk voor groepen. De twee Jannen en Simon schrijven zich dan maar in als solisten, telkens door de andere drie groepsleden begeleid. Simon eindigt laatste, Jan een paar plaatsen hoger en de beste score is voor Jan De Broeck, die zich op de negenentwintigste plaats mag nestelen in een lijst van veertig deelnemers. Zij voelen zich dus zeker geen hoogvliegers en beperken de rest van 1970 tot een wekelijkse repetitie met hier en daar een optreden in een of andere parochiezaal of jeugdclub.

Canzonissima

Joe Harris deed in 1970 mee aan het televisieprogramma Canzonissima, de preselecties voor het Eurovisiesongfestival.

Eerste vriendjes

Dani leert stilaan haar eerste echte liefjes kennen. Meestal muzikanten zoals Charly, bassist bij Kleptomania, en Alex Capelle, gitarist bij Burning Plague. Hij en Dani gaan samenwonen op een appartement in de rue du Midi. Zij is dan, zoals eerder aangehaald, zeventien en verlaat de school zonder diploma. Een luxebestaan geniet ze niet. Op hun flat is er geen badkamer, geen centrale verwarming. Kortom, een povere bedoening. Om aan geld te geraken spelen Alex en Dani muziek op straat. In de aan Vaya Con Dios gewijde aflevering van "Belpop" vertelt Dani: "Ik weet nog goed dat als we op straat speelden, ik op de grond zat met gesloten ogen. Ik durfde die niet te openen wanneer ik zong, want stel dat er niemand stond te luisteren. Gelukkig was dat zelden het geval. Dat zingen op straat was mijn eerste publieke optreden." Omdat er ook gegeten moet worden, wordt er links en rechts weleens gejat. Dani kan hier en daar voor een tijdje aan de slag. De ene keer als verkoopster in een schoenenwinkel in de Nieuwstraat in Brussel, de andere keer als verkoopster van jeans in de Inno.

De schoolgaande jeugd

Voor zijn lagere school trekt Gert naar Tielrode tot en met het vierde studiejaar. Van het vijfde studiejaar af gaat Gert elke dag naar de "Broeders van Liefde" in Temse, waar hij nadien aan de technische school zijn diploma A3-mechanica behaalt. "In Temse ging ik naar school vanaf het vijfde studiejaar. Temse was de thuishaven van "De Boelwerf", dé werkzekerheid voor de rest van je leven. (De Boelwerf was tussen 1928 en 1994 een grote Belgische scheepswerf, gelegen in Temse aan de Schelde.) Dus werd ik vanuit de schooldirectie in samenspraak met mijn ouders naar de technische school gestuurd. Ikzelf koos voor de richting draaier-paswerker omdat me dat het meest aansprak. Dat lag me wel. Nochtans heb ik na mijn opleiding nooit meer achter een draaibank gestaan."

Muziek op school

In het Sint-Amandscollege in Kortrijk volgt hij eerst de lagere school en aansluitend de afdeling Latijn-wetenschappen. Bart maakt tussendoor tijd vrij voor muziekles. In die periode leert hij op de academie niet alleen notenleer, maar ook gitaar spelen en begint hij zijn eerste liedjes te schrijven. Op school ontmoet hij vrienden die zonder muzikale opleiding op een amateuristische manier met de gitaar omspringen, met een plectrum tokkelen (wat op de academie verboden is) en die hun eigen songs schrijven en vooral dat laatste spreekt Bart erg aan. Dat is ook het moment dat hij met zijn schoolmaat Reinout Van de Putte het duo Sheppherd opricht. Liedjes in het Engels zingen was toen de boodschap. Gillende meiden maakten het merendeel van hun publiek uit en dat lustten zij wel.

San Miguel

Uit Binnen en Buiten

Will Ferdy in Het Klaverblad

Will verteld openhartig over zijn privéleven tijdens Het Klaverblad. (deel 2)