1969

Delen S

In de koolmijn

Uit Tienerklanken

Omtrent Sinterklaas

Uit 'Echo'

25 jaar Bob Benny

In het televisieprogramma Echo praat Bob Benny met Jan van Rompaey. Naar aanleiding van de viering 25 jaar Bob Benny in Oostende.

Weisse Perlen

Op dat moment werkt Johnny nauw samen met manager René Ingelberghs, die ook de belangen van zangeres Tonia regelt. Johnny aarzelt niet zijn eigen orkest The Wings op te richten. Na singles als Als ik nou 'ns rijk was en Heel m’n leven bedankt Johnny René voor bewezen diensten en gaat een trapje hogerop samenwerken met Robert Bylois, oprichter van het Benelux Theater en dé manager achter Salvatore Adamo en Robert Cogoi.

Op zekere dag krijgt White het nummer Weisse Perlen in handen, geschreven door Peter Laine, alias Marcel Peeters, en Ke Riema. Decca gaat niet meteen akkoord met die Duitstalige keuze. Maar Johnny dringt aan en trekt naar de studio samen met het orkest van Peter Laine.

Dankzij een tv-optreden van Johnny in het raam van het Radio- en Televisiesalon in Antwerpen waarbij hij begeleid wordt door het orkest van Francis Bay en daar onder andere het nummer Weisse Perlen zingt, is er meteen na die uitzending vraag naar dat nummer. Voor de B-kant wordt gekozen voor het liedje Man muss zum Tanzen gehen. Johnny is de koning te rijk wanneer hij de tweeëntwintigste november 1969 ziet dat zijn single, volgens de gegevens in Het Belgisch Hitboek, tot op de twaalfde plaats in de Top Dertig is geraakt.

Las Vegas

In 1969 brengt Samantha op het Basart-label de single Las Vegas uit, waarmee ze tot op de zesde plaats belandt in de Vlaamse Top Tien. Dat jaar brengt ze zonder veel bijval op 45 toeren Vakantiedromen uit, een vertaling door Mary Boduin van Il paradiso della vita door La Ragazza 77.

Album Wallace Collection

Na deze rist optredens reist Wallace Collection opnieuw richting Londen, opnieuw richting "Abbey Road", om daar een aantal nieuwe songs in te blikken voor hun volgende langspeler "Wallace Collection". De groep heeft beslist de commerciële muziek niet af te zweren, maar toch een iets andere invalshoek te kiezen. Hun songs zijn iets meer naar binnen gekeerd, aldus Raymond Vincent. Tijdens die sessie zijn er ook een paar nummers die ze opnemen die niet op die langspeler verschijnen, waarover straks meer.

LP "Rita Deneve"

In 1969 brengt Rita op het Palette-label de elpee "Rita Deneve" uit, waarop haar grootste hits zijn terug te horen samen met Dans de hele nacht en ook het nummer waarmee zij in de maand februari van 1970 op drie staat in de Vlaamse Top Tien, Aan 't Meer van Lugano, een vertaling van Que viva el amor van Palito Ortega. Op de B-kant klinkt Hoor de fanfare, geschreven door Leo Caerts samen met Nelly Byl. Met deze single wordt er in de Vlaamse Top Tien niet gescoord.

Catharina

Uit Tienerklanken

Langs de schreve

In 1969 is er op het Decca-label, in een productie van Al Van Dam, het album "Langs de schreve". Willem zingt over de gewone dingen van het leven en over zijn habitat. De Schreve is de benaming die in West-Vlaanderen vooral wordt gegeven aan de staatsgrens tussen België en Frankrijk, die dwars door de Westhoek loopt en die streek in tweeën deelt. Etymologisch gezien is schreve een West-Vlaams dialectwoord dat zoveel wil zeggen als een willekeurig getrokken grens. De langspeler opent met De barmhartige Samaritaan, dat hij samen met zijn vriend en heemkundige Roger Rossey schrijft. Voorts Drinkeliejke, De speelman, De student, De wonderbare genezing en De schaoper. Samen met Joris Declercq schrijft hij Amour, amour toujours. Deze plaat wordt in 1972 opnieuw uitgebracht, deze keer als dubbelaar, samen met zijn debuutalbum "Liedjes van de Westhoek".

Rêveries

Claude François zingt "Rêveries", een cover van "Daydream".

Frankrijk is positief

In Frankrijk krijgt Wallace Collection onverwacht positieve kritiek te horen van Gilbert Bécaud en Charles Aznavour. De Franse pers heeft er wel oren naar. Wallace Collection duikt zelfs op in het razend populaire programma "Salut les Copains" van presentator Daniel Filipacchi. Na hun thuiskomst wacht hun een optreden in de "Ancienne Belgique" in Brussel in het voorprogramma van Sacha Distel.

Helmut Lotti wordt geboren

Helmut werd de tweeëntwintigste oktober 1969 om vijf uur in de ochtend geboren in Sint-Amandsberg als de zoon van Luc Lotigiers en Rita Lagrou. Het was hun eerste zoon. Wanneer hij zes is, scheiden zijn ouders. Mama Rita ontdekt vrij snel dat zoon Helmut erg muzikaal is. Muzikaliteit zit in de familie. Zijn overgrootmoeder van vaderszijde was een mezzosopraan. Zijn grootvader van vaderszijde, Bart Lotigiers, was een sportjournalist die in de jaren vijftig en zestig chef sport was bij Het Volk, en vanwege zijn passie voor muziek (hij had zelf een goede tenorstem) zijn carrière beëindigde om aan de slag te gaan als bestuurder van de Opera van Gent, die hij leidde van 1974 tot 1978. Er wordt beweerd dat Helmuts vader, Luc, nog beter zou zingen dan zijn zoon zelf. Zijn moeder speelt niet onaardig accordeon en piano en moedigt haar zoon aan zijn talenten te benutten.

Zo vaak hij kan, luistert hij thuis naar de platen van zijn moeder: elpees van Engelbert Humperdinck en de orkesten Bert Kaempfert, The JR7 van Jaques Raymond en Helmut Zacharias. Hoog in het vaandel droeg zijn moeder hét jarenvijftigidool Elvis Presley. Die zou een enorme indruk op Helmut nalaten. Met deze smeltkroes als muzikale bakermat begint Helmut op zijn zesde graag te zingen, de liedjes van bijvoorbeeld Jimmy Frey . Van opa Bart mag hij in de Gentse opera figureren in de operette Friederike van Franz Lehár. Hoe klein zijn bijdrage ook is, Helmut krijgt er de smaak voor het theater en het zingen voor een livepubliek te pakken.

Troubadoursavond - BRT 2 Omroep Brabant

Zjef Vanuytsel zingt 4 liedjes tijdens een Troubadoursavond, georganiseerd door BRT2 Omroep Brabant in een zaal 'Patria'. Zjef zingt 'Wie zijn ze', 'Houten kop', Hop Marlene' en 'Liliane'. Hij zingt tijdens deze opname voor het eerst 'Hop Marlene'.

Dear beloved secretary

De derde oktober 1969 treedt Wallace Collection op in Brussel tijdens een show samen met The Pebbles en Jess & James. De negende oktober zijn ze te gast in het "Forum" in de rue Pont d'Avroy in Luik en treden daar op in het voorprogramma van Jacques Dutronc. Van de tweeëntwintigste oktober tot de tweede november mag Wallace Collection schitteren in de Parijse "Olympia" in het voorprogramma van Joe Dassin. In dezen is een nieuwe single méér dan welkom. Er wordt uitgepakt met het door Sylvain, Raymond en David geschreven Dear beloved secretary met op de B-kant Hello, Suzannah. In de Top Dertig bereikt die single de elfde plaats. De plaat krijgt goede kritiek. De stem van Sylvain ligt dit nummer als gegoten. Dear beloved secretary blijft de jaren nadien voor menige fan een van hun sterkere nummers.

Schuimprinses

Uit Echo. Tijdens de verkiezing van de Schuimwijnprinses in Hoeilaart gaf Wallace Collection een optreden.