1968

Delen S

Cara mia

Joe Harris zingt Cara mia in het programma Tienerklanken.

De camionette van Het Skifflefestival van Hove

Kris De Bruyne behaalde de 2° plaats tijdens het Skifflefestival in Hove. Omdat de winnaars meer interesse hadden in de prijs van Wim, nl. een camionette, hebben ze geruild. Kris kreeg de hoofdprijs: een plaatopname van 'Klein klein kleutertje'.

Blijf toch bij mij

In 1968 neemt Rita een vertaling op van Stand by your man van Tammy Wynette, Blijf toch bij mij op tekst van Nelly Byl en van Aleda. In het najaar van 1968 had Tammy daarmee in Amerika op het Epic-label een vette hit gescoord, haar grootste in de poplijsten.

Klein Klein Kleutertje

Uit 'Echo'. Kris (De Bruyne) en Luc. Beelden bij de aanleg van de ring rond Brussel.

Huwelijk

Uit Binnen en Buiten

Mijlen ver van ons hart

Uit Tienerklanken

Eerste wedstrijd

Mieke is nog maar elf jaar wanneer zij in Arendonk deelneemt aan een voordracht- en zangwedstrijd. "Mijn vriendin Monique had ons ingeschreven. Zij zong De doddelaar van Eddy Smets en ik Mama van Heintje." Haar ouders wilden niet mee omdat ze niet in verlegenheid gebracht wilden worden, mocht hun dochter daar een slechte prestatie neerzetten, maar Mieke keert met de beker naar huis terug. "Een week later was er een paar dorpen verder een soort Ontdek de Ster-wedstrijd en ik ging met mijn vader mee. Daar heb ik me zo'n jaar of twee mee beziggehouden en dat was voor mijn een goede leerschool."

De eerste instrumenten

Guido is een jaar of 15 wanneer hij zich zijn eerste instrument aanschaft, een Hohner-mondharmonica. Zijn repertoire beperkt zich tot het spelen van Op de purp'ren heide en When the saints go marchin' in. Twee jaar later maakt hij zich het gitaarspel eigen. Hij koopt de elpee "Let's Work Together" van blueszanger Wilbert Harrison en door mee te spelen met die plaat leert Guido als autodidact aardig op de snaren tokkelen. "Toen ik 16 was en twee gitaargrepen onder de knie had, begon ik mijn eerste liedjes te schrijven. Een goede gitaarspeler ben ik nooit geworden, maar het schrijven van liedjes heeft me sindsdien niet meer losgelaten. Ik had iets ontdekt waar ik talent voor had en het werd onmiddellijk een passie, een verslaving."

Het Sint-Lukas

Kris slaagt met glans in het Sint-Norbertus en mag dus op kot en naar Sint-Lukas. Daar zit hij dan als jonge knaap, vogelvrij, en bepaalt zijn eigen leven en toekomst. Aan het Sint–Lukas volgt hij de afdeling plastische kunsten en grafiek, niveau A2. Hij zal niveau A1 wel aanvatten, maar niet afronden, want hij heeft dan al zijn eerste gouden plaat op zak.

Angelina

Uit Magesien

Liliane Saint-Pierre Internationaal

Eenmalig programma rond Liliane Saint-Pierre

Triomf in de Knokke-cup

In Vlaanderen is het wachten tot in 1968 wanneer ze aan de Knokke-Cup deelneemt. Van de twaalfde tot de achttiende juli is ze daar samen met zes teams van zes Europese landen te gast: Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Frankrijk en Italië. Coach van de Belgische ploeg is Anton Peters. In het team krijgt Ann het gezelschap van Nicole Josy , Lily Castel, Hugo Dellas en Jacques Raymond . In de finale neemt het Belgische team het op tegen het Duitse. Met veel overtuiging zingt Ann Le garçon que j'aimais en The Saga of Bill Bailey. België gaat met de overwinning én de beker lopen. Tijdens de finale van Caméra d'argent in Luik wordt Ann eindwinnares en sleept tevens de Sabamprijs in de wacht. Hugo Dellas wordt tweede.

Heistse Humorfestival

In 1968 wint Willem Vermandere dus de talentenjacht van het Heistse Humorfestival. Met zijn pittige teksten wist hij het publiek en de jury snel aan zijn kant te krijgen. En van dan af gaat het vlug, zonder dat hij er echt op voorbereid was. Willem trekt naar Radio 2 in Kortrijk voor de preselecties van die wedstrijd, wordt geselecteerd en wint de finale met de liedjes Bruloft van Kanna en Menschen van te lande. Hij klinkt dan nog zo'n beetje als Wannes Van de Velde. Het was dan ook moeilijk hem in het juiste vakje te stoppen. Was hij nu een kleinkunstenaar of een volkszanger? Fons Van Dam van platenfirma Decca zoekt hem meteen na de wedstrijd op en ze tekenen een contract.