1968

Delen S

Seven horses in the sky

Uit Tienerklanken met een reportage naar aanleiding van 15 jaar televisie.

Cara mia

Joe Harris zingt Cara mia in het programma Tienerklanken.

De camionette van Het Skifflefestival van Hove

Kris De Bruyne behaalde de 2° plaats tijdens het Skifflefestival in Hove. Omdat de winnaars meer interesse hadden in de prijs van Wim, nl. een camionette, hebben ze geruild. Kris kreeg de hoofdprijs: een plaatopname van 'Klein klein kleutertje'.

Blijf toch bij mij

In 1968 neemt Rita een vertaling op van Stand by your man van Tammy Wynette, Blijf toch bij mij op tekst van Nelly Byl en van Aleda. In het najaar van 1968 had Tammy daarmee in Amerika op het Epic-label een vette hit gescoord, haar grootste in de poplijsten.

Klein Klein Kleutertje

Uit 'Echo'. Kris (De Bruyne) en Luc. Beelden bij de aanleg van de ring rond Brussel.

Huwelijk

Uit Binnen en Buiten

Seven horses in the sky

Voor elk nummer dat The Pebbles schreven en opnamen, gingen zij binnen de groep op zoek naar de meest geschikte stem en voor dit nummer bleek dat Luc Smets te zijn. Seven horses in the sky wordt op het einde van 1968 opgenomen met als producer Rikki Stein. Die was hun door hun productieteam aangewezen en hij was trouwens de man die, ere wie ere toekomt, op de idee kwam het nummer in te zetten met die nadrukkelijke pianopartij. Ze nemen voor de allereerste keer in hun carrière op een achtsporenbandopnemer op. De arrangementen waren geschreven door de bekende Jean-Claude Petit. "Ik vroeg me meteen af", aldus Fred, "wat een man die vaak een klassieke aanpak had, met onze nummers ging doen, maar die heeft dat perfect en keurig opgelost. Jean-Claude heeft mooie arrangementen geschreven. Soms overdreef hij wat, maar die gooiden we er achteraf tijdens de mix wel uit. Daar had hij geen inspraak in. We pasten dat bijvoorbeeld toe in de iets overladen aanwezigheid van strijkers in Seven horses in the sky. Daar liet hij ook de blazers duidelijk weerklinken, wat wij in het begin vreemd vonden klinken, maar we hebben ons toen wat ingebonden wat het weglaten betreft en hebben hem zijn gang laten gaan. Het waren uiteindelijk stuk voor stuk vakmensen van wie we veel geleerd hebben." Voor de duidelijkheid, The Pebbles speelden eerst hun nummers in, waaraan nadien de arrangementen werden toegevoegd. Of Petit baseerde zich op hun studio-opname of op de demo die ze vooraf naar hem stuurden. Een kleine noot in de marge: toen The Pebbles in de studio bezig waren met het opnemen, blikte de Amerikaanse zanger Sammy Davis Jr. in de studio daarnaast een ganse elpee in met groot orkest.

Mijlen ver van ons hart

Uit Tienerklanken

Eerste wedstrijd

Mieke is nog maar elf jaar wanneer zij in Arendonk deelneemt aan een voordracht- en zangwedstrijd. "Mijn vriendin Monique had ons ingeschreven. Zij zong De doddelaar van Eddy Smets en ik Mama van Heintje." Haar ouders wilden niet mee omdat ze niet in verlegenheid gebracht wilden worden, mocht hun dochter daar een slechte prestatie neerzetten, maar Mieke keert met de beker naar huis terug. "Een week later was er een paar dorpen verder een soort Ontdek de Ster-wedstrijd en ik ging met mijn vader mee. Daar heb ik me zo'n jaar of twee mee beziggehouden en dat was voor mijn een goede leerschool."

De eerste instrumenten

Guido is een jaar of 15 wanneer hij zich zijn eerste instrument aanschaft, een Hohner-mondharmonica. Zijn repertoire beperkt zich tot het spelen van Op de purp'ren heide en When the saints go marchin' in. Twee jaar later maakt hij zich het gitaarspel eigen. Hij koopt de elpee "Let's Work Together" van blueszanger Wilbert Harrison en door mee te spelen met die plaat leert Guido als autodidact aardig op de snaren tokkelen. "Toen ik 16 was en twee gitaargrepen onder de knie had, begon ik mijn eerste liedjes te schrijven. Een goede gitaarspeler ben ik nooit geworden, maar het schrijven van liedjes heeft me sindsdien niet meer losgelaten. Ik had iets ontdekt waar ik talent voor had en het werd onmiddellijk een passie, een verslaving."

Het Sint-Lukas

Kris slaagt met glans in het Sint-Norbertus en mag dus op kot en naar Sint-Lukas. Daar zit hij dan als jonge knaap, vogelvrij, en bepaalt zijn eigen leven en toekomst. Aan het Sint–Lukas volgt hij de afdeling plastische kunsten en grafiek, niveau A2. Hij zal niveau A1 wel aanvatten, maar niet afronden, want hij heeft dan al zijn eerste gouden plaat op zak.

Kastival 68

Uit Tienerklanken

Jazz Bilzen

1968 staat niet alleen als een rebels jaar in de geschiedenisboeken genoteerd, maar ook in de annalen van The Pebbles, een jaar voor hen om nooit te vergeten. Zo is er op vrijdag de drieëntwintigste augustus een optreden op het podium aan de Borreberg tijdens "Jazz Bilzen". Zij delen daar de affiche met onder meer T. Rex, Zen, The Move en The Pretty Things en brengen als een soort primeur het nummer Seven horses in the sky. "We hadden dat liedje nog maar een week of drie geleden geschreven, de tekst stond nog niet echt op poten. Je moet dat nummer plaatsen tegen de achtergrond van psychedelische muziek die toen een hype was. De song gaat simpelweg over een onweer, meer hoef je daar niet achter te zoeken. Vergelijk het een beetje met de mythische sfeer die er rond een nummer als 'Lucy in the sky with diamonds' of iets van die strekking hangt", aldus Luc Smet. Fred bevestigt dit. "Wij zongen toen nog de oude tekst, nog niet de aangepaste versie. Dat was nog voordat we het definitief hadden ingeblikt. De pers vond ons nadien een stelletje op hol geslagen paarden met een crazy optreden, inclusief vuurwerk." Volgens een lachende Bob Baelemans gaat het liedje over wat je ziet als je wat geblowd hebt, want wie ziet er anders zeven paarden in de lucht. Seven horses in the sky is een song die Bob Baelemans, Fred Bekky, Hugo Hubert en Luc Smets in hun vaste repetitielokaal hadden geschreven. Fred had met Bob al eerder een andere song uitgewerkt en flarden daarvan werden in Seven horses in the sky verwerkt. "Bob en ik hadden er in eerste instantie een tekst bij verzonnen, maar die hebben we nadien wijselijk veranderd omdat we een betere Engelse tekst wilden. We zijn toen gaan aankloppen bij journalist Hubert Hermans, alias Hugo Hubert, die beter Engels sprak dan wij en ons wel vaker had geholpen met het aanpassen van onze lyrics. De wat crazy tekst van Seven horses in the sky mag je op zijn actief schrijven. En Luc had ook enkele toffe ideeën en zong de lead, dus mocht hij meetekenen. Maar de prille basis is van de hand van Bob en mijzelf, want ik heb trouwens thuis nog een demobandje liggen met daarop de oerversie", dixit Fred.

Seven horses in the sky

Uit Tienerklanken een programma over Jazz Bilzen 68