1963

Delen S

Joachim

Miels Cools zingt het kerstliedje 'Joachim'.

Sylvester's Team

Les Six Babs gaan op tournee, maar Sylvain blijft thuis bij zijn gezinnetje. Hij kende in die tijd gitarist Jean-Marc Destrebecq nog goed van zijn periode bij Les Enfants Terribles, en samen met drummer Freddy Nieuland en bassist José Heymbeek richten ze een nieuwe band op. Van Sylvain, die eigenlijk Sylveer heet, naar Sylvester is een logische stap. Sylvester's Team is geboren. "Ik had nog goede contacten in Oostende en we besloten daar tijdens het zomerseizoen met Sylvester's Team te gaan spelen", dixit Sylvain. José vertelt in de Belpop-aflevering gewijd aan Wallace Collection: "Sylvain was de echte leider van de groep, boordevol nieuwe ideeën. Hij bracht ook altijd een nieuw voorstel naar voren, een nieuwe song, en dan zetten we ons als groep samen om het nummer verder uit te werken." Sylvain wil koste wat het kost degelijk en professioneel klinken. "Ik wou absoluut geen balorkest zijn. Ik kon ook niet tegen het feit dat we van het blad speelden, dat de andere leden niet tijdig op de repetitie waren", aldus Sylvain. Het ging zelfs zover dat hij, gespreid over enkele pagina's, een gedragscode had uitgeschreven waaraan de overige leden zich dienden te houden. Voor hem was Sylvester's Team een serieus iets. Voor de leden stond er zelfs een financiële boete op als die regels niet werden nageleefd.

Charlestonnen

Na dus een rist plaatjes in het Algemeen Nederlands wordt unaniem besloten voortaan alleen nog in het dialect te zingen. Sinjorentram wordt dat jaar op het Decca-label ook op hun allereerste ep (een plaatje met vier songs) uitgebracht met daarnaast T.V. Truut, Da's vast de leste keer en De sukkelèr. De eerste juni 1960 staan ze op de negentiende plaats met het door Al Van Dam geschreven T.V. Truut. Die eerste producties van The Strangers zijn in de hitlijsten nochtans geen echte toppers. Een meevaller wordt wel in 1963 hun ep "Charlestonnen", waarin zij bekende standards verwerken zoals Margie, For me and my gal en Yes Sir, that's my baby. Zij worden daarbij in de studio begeleid door het orkest van Jean Vanhoren.

Brusselse groepen

Stilaan moet Sylvain beslissen of hij gaat voortstuderen of van muziekspelen zijn beroep maken. "Ik speelde zo goed als elk weekend", aldus Sylvain, "maar ik had me ook ingeschreven aan de Universiteit van Brussel, faculteit Economische Wetenschappen. Mijn vriendinnetje was net zwanger en ik kon niet anders dan mijn verantwoordelijkheid nemen. Dus brood op de plank en vaarwel universiteit. Ik wou ook bij mijn gezin blijven en zei almaar vaker optredens met The Seabirds af. Ik zag de toekomst toen niet zo rooskleurig in. Ik, als doorleefde Oostendenaar, in het voor mij wat vreemde Brussel wonend. Ik voelde dat er zich snel een nieuw avontuur zou aankondigen." In Brussel kruipt het muzikantenbloed waar het niet gaan kan. Sylvain sluit zich aan bij diverse groepen zoals Les Enfants Terribles, Les Babs et les Babettes en Les Six Babs. In 1963 keert hij nog eenmaal terug naar Oostende om een laatste keer op te treden samen met The Seabirds. Nadien wordt de groep ontbonden.

Uit het klooster

Vier jaar lang was hij dus een pater in wording, maar wel eentje die graag boeken van Henry Miller las en "Zuster Virgilia" van Gerard Walschap, liever dan de Bijbel, en graag liedjes schreef. Dat bracht hem op andere ideeën dan de vereiste religieuze. Hij had stilaan de weg naar zichzelf gevonden. De gitaar, de beitel, het potlood: dat waren de dingen die hem in de kern van zijn ziel raakten. Zijn studies konden voor hem de pot op. Hij beslist in 1963 zijn pij aan de wilgen te hangen. Er gaat nadien een heel nieuwe wereld voor hem open. Achteraf beschouwd vormt die periode voor hem een enorme bron van rijkdom, een fase die hij zelfs niet uit zijn leven wil wissen. Hij ligt wel wat in de clinch met de katholieken, want voor hem is de Bijbel een bundeling van sagen, fabeltjes en mythen waar veel mensen troost in vinden. Willem stapt dus uit het klooster en gaat, als een soort verlengstuk van die plots afgebroken roeping, godsdienstwetenschappen aan het Grootseminarie in Gent studeren.

Bij Rocco Granata thuis

Reportage in Tienerklanken. Rocco vertelt over zijn verhuis van Limburg naar Antwerpen, over zijn ouders, over zijn composities en zijn Amerikaans avontuur.

Wenn die Sonne scheint

Buona notte bambino

Pretendo

Pretendo, zingt White tijdens het televisieprogramma Tienerklanken.

Interview Tienerklanken

Johhny White doet een babbeltje in het televisieprogramma Tienerklanken.

Waar en wanneer

In 1963 wordt Bob met goud bekroond voor zijn hitsingle Waar en wanneer een bewerking van het lied Ja das alles auf Ehr door Benny Welton en Jenny Dils uit de bekende operette "Der Zigeunerbaron" van Johann Strauss Jr. Het wordt Bobs bekendste en meest geliefde hit met als beloning in de maand juli een eerste plaats in de Vlaamse Top Tien. Hij bereikt er ook, en dat is een opvallende prestatie, de derde plaats mee in de Top Dertig, zoals vermeld in Het Belgisch Hitboek. Op single wordt het gekoppeld aan het al even succesvolle Mijn gitaar zal altijd zingen, geschreven door van Aleda op muziek van Bruno Cherubini.

Datzelfde jaar zal hij nog eens scoren en wel met Alleen Door Jou met op de B-kant Droom van mij en het jaar nadien op het Polydorlabel met Bella Maria, geschreven door Johnny Hoes op een Duitse melodie van Hans Bradtke. Op de ommekant staat het romantische Bij jou. Voor Bob wordt het zijn laatste grote hit, een tweede plaats in de maand april van 1964 in de Vlaamse hitlijsten.

Ik dans op een koord

In 1963 verschijnt er op het Fama-label de ep "Ik dans op een koord", vier liedjes op tekst van Filip Van Bogaert. Filip zal de jaren Miel teksten blijven aanreiken. Een jaar later is er op het Eufoda-label de langspeler "10 suyverlycke minneliedekens", tien liedjes die hij brengt samen met Frida Goethals: Schoon lief, Och Elsje, Te Haarlem in den Houte, Daar was laatst een meisje loos...