1962

Delen S

Eenzaam zonder jou

Het kon niet lang uitblijven of Will zou zijn eerste plaatje opnemen Bye bye love, een cover van een nummer 1-hit van The Everly Brothers. Het was in die begindagen echt zoeken naar de juiste Turaformule. Dat ging stap voor stap dankzij singles als Amapola, Oh paardenstaart en Blauwe Kimono om uiteindelijk te resulteren in dé Turahit bij uitstek Eenzaam zonder jou, een liedje dat hij geschreven had tijdens een zomervakantie op een caféterras in Zuid-Frankrijk met als werktitel I feel so lonely en met een toenmalig vriendinnetje in zijn achterhoofd. Hij had welgeteld zes bierviltjes nodig om de eerste flarden van het nummer onder een zomerse zon neer te krabbelen.

Na vijf jaar lang de ene single na de andere te hebben gereleaset, had Will in 1962 eindelijk zijn eerste nummer één te pakken. Geduld oefenen en blijven volhouden, loonde. Plots werden Wills dromen ook werkelijkheid. Hij ging zich door dat succes almaar meer als een professional gedragen, hij begon de ernst van zijn vak in te zien.

Canzonissima 1962

Vanaf de maand oktober 1962 neemt hij deel aan Canzonissima waarin de VRT op zoek gaat naar de geschikte deelnemer voor het Eurovisiesongfestival. Kandidaten zijn: Chris Ellis, Bob Benny , Enny Denita, Freddy Sunder, Jacques Raymond , Jo Leemans , Lieve Olga, Lize Marke, Ria Pia, Staf Wesenbeek, Will Ferdy en Jean Walter.

De uiteindelijke winnaar wordt Jacques Raymond die met Waarom, de 23ste maart 1963 op het podium van het BBC Television Centre in Londen staat en daar tiende eindigt met vier punten. In het totaal nemen zestien landen deel. Denemarken wint met Dansevise uitgevoerd door Grethe en Jörgen Ingmann.

Roel heeft een passie voor film

Intussen heeft Roel zijn middelbare studies afgerond en trekt hij naar de Universiteit van Gent om daar de richting Germaanse talen te volgen, maar na zijn eerste kandidatuur haakt hij af. "Dat lag me niet zo, dat had ik snel door. En dan ben ik in 1962 naar het HRITCS in Brussel gegaan en heb daar tot in 1966 de afdeling radio en televisie gevolgd. Ik deelde daar de zogeheten schoolbanken met onder anderen de later bekend geworden filmregisseur Paul Collet en acteur Jo Decaluwe." Film heeft Roel altijd al geboeid. Dat was al zo toen hij tijdens zijn tienerjaren vaak naar "Cinema Odeon" langs de Antwerpsesteenweg trok. Daar kon je voor vijf oude Belgische franken bingewatchen, alle films die daar in een week geprogrammeerd stonden op je gemak na elkaar bekijken. Volgens pa en ma Van Bambost voor zoonlief een zoethoudertje. Roel is de koning te rijk wanneer iets later aan de Dampoort "Cinema Normandy" de eerste bioscoop wordt die van start gaat met films in cinemascope te projecteren.

Kritiek

Vrij snel merkten die pers en ook een aantal van zijn collega's op dat Cools meer een zanger was, een vertolker van de teksten van anderen, want Miel schreef die teksten nooit zelf. Zijn belcanto-uithalen hier en daar werden niet zo gewaardeerd. Un chanteur à voix was niet zo gewenst in dat kleinkunstmilieu, een beetje not done. Miel kreeg vooral kritiek van journalisten als Johan Anthierens en Piet Piryns. Miel had het daar moeilijk mee, vooral omdat hij voor Piet, die de bezieler en oprichter was van de cabaretgroep "Rommelpot", vaak gratis had opgetreden. Het voelde aan als een verbaal mes in de rug.

Tegenslag

De ster van La Esterella mocht dan schitteren, de gezondheid van Charly begon te tanen. Een dokter stelde keelkanker vast. Charly verblijft een tijdje in het Sint-Rafaëlziekenhuis in Leuven. Esther zet haar optredens op een lager pitje om zo veel mogelijk bij het ziekbed van haar man te kunnen blijven. Ook Esther moet in die periode een zware operatie ondergaan. Maar ze herstelt vrij snel. Pinkstermaandag de elfde juni 1962 overlijdt Charly in de Eeuwfeestkliniek in het gezelschap van zijn grootste liefde. De wereld van La Esterella stort in elkaar.

Ze ziet het niet meer zitten om te zingen en gaat als secretaresse bij een verzekeringsmaatschappij voor de scheepvaart aan de slag. Na een tijdje sluit ze vriendschap met Victor Van Buel, die in 1968 zijn vrouw had verloren. De achttiende augustus 1970 treedt ze met hem in het huwelijk. Met de vedette La Esterella wil Victor niets te maken hebben.

De zesde november 1974 sterft haar vader op honderdjarige leeftijd. Haar moeder had ze op oudejaar 1966 al verloren. Verdriet blijft haar niet gespaard. Haar tweede man overlijdt de achttiende november 1980 aan een longtumor. Victor had nog kunnen meemaken dat de platenfirma van La Esterella de voorbije jaren op vraag van haar talrijke fans een aantal elpees had uitgebracht met daarop reeds eerder opgenomen materiaal. Zin in nieuwe liedjes opnemen of optreden had ze niet meer. Daar vond ze het nu te laat voor.

Rita Dee

UIt Tienerklanken. Rita Deneve zingt tijdens de tweede schiftingsproef voor "Teenager Melodie" als Rita Dee de liedjes If the boy in your arms is the boy in your heart" en Walking back to happiness"