1961

Delen S

Bobbejaanland

In 1959 had Bobbejaan zijn gedachten gezet op een groot stuk grond in Lichtaart-Kasterlee. Na het nodige overleg gaat hij over tot de aankoop van het Abroek, dertig hectaren moerassige grond. Hij bouwt er een theater met een capaciteit van meer dan duizend toeschouwers en legt er een strand van 2,2 kilometer aan. Het is muziekuitgever Klüger die de naam Bobbejaanland verzint. De eenendertigste december 1961 wordt Bobbejaanland officieel geopend.

Samen met zijn vrouw Josée gaat hij het park runnen. Hij zal daar ook regelmatig met haar optreden, duetten zingend. Getuige van deze samenzang is de elpee Wij horen bij elkaar. Op dat album staat onder meer een cover van There's a hole in my bucket van Harry Belafonte. Tal van bekende artiesten passeren in zijn theater de revue: Will Ferdy , Louis Neefs , Leo Martin, Jan Theys, Will Tura , Rex Gildo, Michael Holm en Liliane Saint-Pierre .

Attracties koopt Bobbejaan in Amerika aan, waar hij regelmatig met zijn vrouw Josée naartoe trekt om daar ook de nodige ideeën op te doen. In Duitsland blikt Schoepen in 1960 en 1961 nog twee films in: O sole mio en Davon träumen alle Mädchen. In Vlaanderen verschijnt het jaar nadien de prent De Ordonnans, waarin Bobbejaan te zien is naast Yvonne Lex, Nand Buyl, Denise De Weerdt en Tony Bell.

You don't know

Uit Tienerklanken

Kleinkunsteiland

In 1959 was de tijd rijp voor een solocarrière. Hij sleutelde dag na dag aan zijn repertoire dat op een bepaald moment nog bestond uit een evergreen als Granada, een jodelliedje, Ik zou wel eens willen weten van Jules de Corte en schoorvoetend zijn eigen nummers. In het eerste deel zong Miel kleinkunst, in het tweede meer de liedjes bedoeld om te entertainen. Voor het doorsneepubliek klonk kleinkunst toen nog als poëzie op muziek gezet. Dat genre had iets eerder een duw in de rug gekregen dankzij het evenement "Kleinkunsteiland", opgericht door Bob Wezenbeek, omdat hij kleinkunst van dat eiland tot bij het grote publiek wilde brengen. In de universiteitsaula van Leuven had de achtste december 1961 de eerste editie plaats waaraan niet alleen Miel Cools en Louis Verbeeck deelnamen, maar ook Kor Van der Goten, Will Ferdy en Jef Burm. Dit muzikaal gebeuren zal tot in 1966 standhouden. Stilaan werd kleinkunst voor vol aangezien en aanvaard. Die opkomst viel samen met de aanloop naar "Leuven Vlaams", de strijd voor de taalkundige splitsing van de Katholieke Universiteit Leuven die in 1968 zijn hoogtepunt kende. Er was natuurlijk ook de aandacht van de pers voor het betere lied, in het Nederlands gezongen.

Radio Luxemburg

Vanaf haar negende is Rita al stiekem fan van Jo Leemans, die zij vaak op televisie ziet optreden samen met het orkest van Francis Bay . Rita luistert in die tijd in haar eentje graag en vaak naar Radio Luxemburg. Daar hoort zij dat die zender in 1961 een zangwedstrijd op het getouw zet in samenwerking met het automerk Volkswagen, de grote sponsor. Rita vernam dat via de radio en heeft zich toen stiekem ingeschreven. Ze was net zeventien. Rita schrijft zich dus in, maar zonder de steun van haar moeder, die zangeres maar een ordinair beroep vindt. Dat was in die tijd iets voor in het circus, voor mensen die van geen hout pijlen wisten te maken. Papa Deneve biedt minder tegenstand. "Ik ging als zestienjarige voor die wedstrijd naar Aalst om daar deel te nemen aan de preselecties. In die tijd werd de Duitse zangeres Conny Froboess graag gehoord in ons land samen met Peter Kraus en Connie Francis. Ik zong van Conny toen 'Ein Mädchen mit 16'." Even aanvullen dat Conny in 1959 dat liedje zong in de film "Ja, ein Mädchen mit sechzehn". Conny Froboess scoorde in die tijd in ons land met liedjes als Kleine Lucienne en Zwei kleine Italiener. Uit dat repertoire kiest Rita dus het nummer Ein Mädchen mit sechzehn en stoot daarmee door tot in de finale, waar zij als tweede eindigt. "Voor mij was heel dat gedoe als zestienjarige een heel spannende onderneming. Niet dat daar de dag nadien een vervolg aan werd gebreid, want het was toch even wachten vooraleer ik de juiste mensen ontmoette en ook de stap durfde te wagen richting zangcarrière", aldus Rita.

L'Olivier

Uit Teenagermelodie

Romeo

Uit Teenager Melodie

Applaus voor Will Tura

Uit Tienerklanken

Stef wordt geboren

Stef werd op 12 juli 1961 in het Nederlandse Veenendaal geboren. Zijn vader Albertus Willem Bos was in het dagelijkse leven juwelier. Het gezin Bos telt 3 kinderen: Stef heeft een broer die 10 jaar ouder is en een zus die 3 jaar ouder is.

Lisa Del Bo wordt geboren

Lisa werd als Reinhilde Goossens de negende juni 1961 in Mopertingen, in de buurt van Bilzen geboren. Mopertingen ligt in het zuiden van Haspengouw in de provincie Limburg. Het Is eigenlijk maar een voorschoot groot, dus beweren dat iedereen Reinhilde in haar dorp kent, staat als een paal boven water.

Jacques wil meer

Dan kabbelt het een tijdje rustig voort met singletjes als Geef mij een kusje en Voor jou en mij waarmee hij in de maand juni van 1961 tot op de zesde plaats in de Vlaamse Top Tien doorstoot. Minder resultaat scoort hij met De eenzame zwerver, Teenagerliefde en Verliefd.

Het steekt Jacques tegen dat hij geen inbreng heeft in de liedjes die hij moet opnemen. Hij is eerder een crooner die niet tot zijn recht komt in die typische Vlaamse liedjes. Omdat Jacques vlot kan noten lezen, krijgt hij tijdens de festivals en televisie-opnamen waaraan hij meewerkt vaak de meer moeilijke nummers voorgeschoteld en daardoor ook de minder toegankelijke, de minder commerciële en blijven de echte hits voor hem uit. Hij is niet assertief genoeg om die keuzes van de hand te wijzen en laat betijen.

Jawoord

De achttiende mei 1961 treedt Bobbejaan in het huwelijk met de voormalige operazangeres en fotomodel Josephina Jongen, die hij vijf jaar eerder had leren kennen. Zij en Bobbejaan zullen samen vijf kinderen krijgen: Robert, Myriam, Jacky, Peggy en Tom. Tom zal later het management van zijn vader in handen nemen.