1960

Delen S

Frank wordt geboren

Het leven begon voor Frank Galan de negentiende december 1960 in Lede, waar hij als Frank Leo Juul Van Molle als helft van een tweeling ter wereld kwam. Die andere helft kreeg de naam Peter mee. Zijn broer Herman zou zich later ontpoppen als dé quizmaster bij uitstek die de VRT als ankerpunt koos, maar dat verhaal is intussen bij iedereen welbekend. Franks ouders waren hardwerkende zelfstandigen. Onder een baas werken was niet zo hun ding. Zijn ouders handelden onder meer in oosterse tapijten. Zij reisden daarvoor veel naar Turkije, Irak en Iran om ter plaatse zelf te kunnen beslissen welke stukken ze het mooist vonden en om hun klanten zo goed mogelijk te bedienen. Franks vader was erg onderlegd in zijn vak, zocht veel op over die materie, hij las zelfs Arabisch. "Mijn vader heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Hij is op zijn negentiende opgepakt, heeft in Oostenrijk in een krijgsgevangenkamp gezeten. Hij heeft daar nadien nooit veel over losgelaten, maar ik weet heel zeker dat hij het daar enorm moeilijk mee heeft gehad, heeft moeten doorzetten, doorbijten. Dat heeft hem getekend", aldus Frank. "Thuis heerste er ook een streng regime. Wij hebben met z'n allen op internaat gezeten, in mijn geval negen jaar. Dat houdt ook in dat we gewoon zijn onze eigen boontjes te doppen, we zijn alle drie zeer zelfstandige mensen geworden en gebleven."

Gard Sivik

Begin jaren 60 gaat Ferre in een steegje in de buurt van de Paardenmarkt wonen en vestigt zich daar als kunstschilder. Hij leert er het pleintje de Stadswaag kennen. In de jaren zestig ontdekten kunstenaars deze buurt en werd de Stadswaag zodoende een hip uitgaanscentrum met jazzcafés en experimenteel theater. De Ferre gaat daar hier en daar op gezette tijden als gitarist en blueszanger optreden. Hij komt op zekere dag in de "Gard Sivik" terecht. Hier krioelt het van de studenten van de academie, maar ook van de nabijgelegen Sint-Ignatius Handelshogeschool. Voor hem een gedroomd publiek. Omdat de Ferre niet uitsluitend van zijn kunstwerken kan leven, begint hij in de "Gard Sivik" als barman. Hier leert hij onder meer Wannes Van de Velde kennen.

De Schlagertrommel

De 3° aflevering van 'De Schlagerttrommel'. Francis Bay dirigeert het orkest. Jo Leemans, Jo Roland en Margot Eskens zingen. Rudi Samson presenteert.

Bart Kaëll wordt geboren

Barts levensavontuur begint de tweede augustus 1960 in Oudenaarde. Toen heette hij nog gewoon Bart Gijselinck. Hij woonde samen met zijn ouders in Ename, een deelgemeente van Oudenaarde aan de Schelde in de Vlaamse Ardennen. Bart heeft een zus die drie jaar ouder is dan hij en een broer die vier jaar voorop ligt.

Kleinkunst

Op de Nederlandse radio hoorde Miel bij het begin van de jaren zestig politiek getinte liedjes, gezongen door onder meer Jules de Corte. Dat sprak hem wel aan. Iets later komt hij journalist Jaak Dreesen van "De Bond", het blad van de Grote en Jonge Gezinnen tegen. Miel trad regelmatig op voor de Bond en Jaak attendeerde Miel regelmatig op een genre dat in die periode opgang maakte, de kleinkunst. Voordien had Miel tijdens zijn collegetijd al Jacques Brel leren kennen en Georges Brassens. Vooral die laatste sprak hem qua stijl erg aan. Miel ontdekte plots dat je in teksten erg persoonlijke dingen kwijt kon. Jaak Dreesen schrijft voor hem de tekst voor Geef me de tijd dat in 1962 op een ep verschijnt die Miel samen met Henk van Montfoort opneemt voor het Fama-label. Miel zet ook Badliedje op die plaat, waarvan de tekst geschreven is door Gaston Durnez. Datzelfde jaar is er een tweede ep samen met Henk van Montfoort met daarop De kleine krokus en 'n Hijtje en 'n Zijtje, beide op tekst van Louis Verbeeck. Miel was er zich meteen van bewust dat dit een genre is dat niet voor de massa geschreven wordt. Dit zijn liedjes met meer inhoud dan de doorsneeschlager.

Sproetje

Uit Wat doen we met de liefde?

Ik ben verliefd op heel de wereld

Samen met Lia Lee zingt Louis Neefs Ik ben verliefd op heel de wereld. Uit het programma "Wat doen we met de sterren?"

Onder de sterren

Een romantische Louis Neefs zingt de ballade Onder de sterren. Uit het programma "Wat doen we met de sterren?"

Heel veel liefs en tot ziens

Jacques Raymond zingt Heel veel liefs en tot ziens in het programma Wat doen we met de liefde?.

In het dialect

Onder impuls van Pols vader, die tussendoor eens een liedje zong van de Antwerpse zanger Frans Lamoen (een bekend volkszanger en voortrekker van liedjes in het Antwerpse dialect), schrijft Gust op zekere dag een tekst in het Antwerpse dialect. "Gust schreef op de melodie van Aba daba honeymoon, in 1914 al op plaat gezet door Collins & Harlan, in 1960 Sinjorentram. Niet met de bedoeling daar meteen mee te scoren of het op plaat te zetten, maar we zongen dat uiteindelijk ergens eens een keertje en het publiek reageerde meteen enthousiast. Ik moet zeggen, ik was daar niet zo blij mee, ik vond dat qua kwaliteit enkele trappen naar beneden. Maar onze ambities lagen toen nog niet zo hoog. We traden vaak op in achterafzaaltjes en daar in het dialect staan kwelen, deerde ons niet zo. Maar we liepen er niet zo hoog mee op. Stilaan begon ik me ook eens aan een tekst in het Antwerps te wagen en kreeg ik de smaak te pakken. Ik heb er me dan maar stilaan bij neergelegd", aldus Alex.