1960

Delen S

Frank wordt geboren

Het leven begon voor Frank Galan de negentiende december 1960 in Lede, waar hij als Frank Leo Juul Van Molle als helft van een tweeling ter wereld kwam. Die andere helft kreeg de naam Peter mee. Zijn broer Herman zou zich later ontpoppen als dé quizmaster bij uitstek die de VRT als ankerpunt koos, maar dat verhaal is intussen bij iedereen welbekend. Franks ouders waren hardwerkende zelfstandigen. Onder een baas werken was niet zo hun ding. Zijn ouders handelden onder meer in oosterse tapijten. Zij reisden daarvoor veel naar Turkije, Irak en Iran om ter plaatse zelf te kunnen beslissen welke stukken ze het mooist vonden en om hun klanten zo goed mogelijk te bedienen. Franks vader was erg onderlegd in zijn vak, zocht veel op over die materie, hij las zelfs Arabisch. "Mijn vader heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Hij is op zijn negentiende opgepakt, heeft in Oostenrijk in een krijgsgevangenkamp gezeten. Hij heeft daar nadien nooit veel over losgelaten, maar ik weet heel zeker dat hij het daar enorm moeilijk mee heeft gehad, heeft moeten doorzetten, doorbijten. Dat heeft hem getekend", aldus Frank. "Thuis heerste er ook een streng regime. Wij hebben met z'n allen op internaat gezeten, in mijn geval negen jaar. Dat houdt ook in dat we gewoon zijn onze eigen boontjes te doppen, we zijn alle drie zeer zelfstandige mensen geworden en gebleven."

The Seabirds

Sylvain leert de Oostendse groep The Seabirds kennen. Een van hun leden had net de groep verlaten en Sylvain waagt zijn kans om zijn plaats in te nemen. Hij vervangt Michel Lanoye die een tijdje later zal terugkeren als bassist bij de groep. Voortaan is de bezetting: Benny De Wilde, Freddy Clarisse en Sylvain Vanholme, aangevuld met Rudy Brissinck, want ze wilden sowieso een drummer bij de groep. Het repertoire van The Everly Brothers blijft behouden en wordt uitgebreid met de hits van Cliff Richard en The Shadows. "We traden tijdens de zomer op in de kelders van dancing 'Venus' in de Langestraat te Oostende. We speelden toen praktisch non-stop. Als ik goed kan tellen, speelden we per avond zo'n honderd nummers. Nadien zijn we verhuisd naar de 'Esquinade' op de dijk te Westende", weet Sylvain nog aan te vullen. Benny zal zich vooral blijven herinneren dat Sylvain een behoorlijk begenadigd gitarist was die zelden of nooit een valse noot speelde, en dat op zich was in die tijd een hele prestatie. "Sylvain had altijd nieuwe ideeën, was altijd op zoek naar een nieuwe invalshoek, zocht naar opvallende gitaarriffs. Hij was daar ernstig mee bezig." Ze gaan ook optreden tijdens belangrijke wedstrijden, onder meer "Ontdek de ster", waar ze de finale bereiken, en ze worden derde in de finale van "Grand Prix de la Variété". Vervolgens mogen zij in 1960 een eerste single opnemen op het Helia Records-label (opgericht in Sint-Niklaas door Albert De Backer) met op de A-kant Protest Rock en op de keerzijde Wil je van mij zijn. Die Protest Rock, geschreven door de groep samen met Jean Vanhoren en Gerd Frank, was een reactie op de nieuwe wet die de toegang tot dancings en aanverwanten verbood aan jongeren onder de achttien. De plaat doet het niet onaardig op de Vlaamse radio. De eerste december 1960 staat de single op de zestiende plaats in de Top Dertig genoteerd. Van de Protest Rock wordt ook een Franse versie ingeblikt, Nous protestons. Iets later wordt Robert Bylois van het Benelux-Theater hun manager. Zo belanden ze op het podium samen met Richard Anthony, The Jokers, The Cousins, Will Tura, Marva enzovoort. In 1961 volgen de singles In your heart en Martina. Het jaar nadien is er op het label Marshall Records Don Quichotte met op de B-kant The Young Hearts.

Gard Sivik

Begin jaren 60 gaat Ferre in een steegje in de buurt van de Paardenmarkt wonen en vestigt zich daar als kunstschilder. Hij leert er het pleintje de Stadswaag kennen. In de jaren zestig ontdekten kunstenaars deze buurt en werd de Stadswaag zodoende een hip uitgaanscentrum met jazzcafés en experimenteel theater. De Ferre gaat daar hier en daar op gezette tijden als gitarist en blueszanger optreden. Hij komt op zekere dag in de "Gard Sivik" terecht. Hier krioelt het van de studenten van de academie, maar ook van de nabijgelegen Sint-Ignatius Handelshogeschool. Voor hem een gedroomd publiek. Omdat de Ferre niet uitsluitend van zijn kunstwerken kan leven, begint hij in de "Gard Sivik" als barman. Hier leert hij onder meer Wannes Van de Velde kennen.

De Schlagertrommel

De 3° aflevering van 'De Schlagerttrommel'. Francis Bay dirigeert het orkest. Jo Leemans, Jo Roland en Margot Eskens zingen. Rudi Samson presenteert.

Bart Kaëll wordt geboren

Barts levensavontuur begint de tweede augustus 1960 in Oudenaarde. Toen heette hij nog gewoon Bart Gijselinck. Hij woonde samen met zijn ouders in Ename, een deelgemeente van Oudenaarde aan de Schelde in de Vlaamse Ardennen. Bart heeft een zus die drie jaar ouder is dan hij en een broer die vier jaar voorop ligt.

Kleinkunst

Op de Nederlandse radio hoorde Miel bij het begin van de jaren zestig politiek getinte liedjes, gezongen door onder meer Jules de Corte. Dat sprak hem wel aan. Iets later komt hij journalist Jaak Dreesen van "De Bond", het blad van de Grote en Jonge Gezinnen tegen. Miel trad regelmatig op voor de Bond en Jaak attendeerde Miel regelmatig op een genre dat in die periode opgang maakte, de kleinkunst. Voordien had Miel tijdens zijn collegetijd al Jacques Brel leren kennen en Georges Brassens. Vooral die laatste sprak hem qua stijl erg aan. Miel ontdekte plots dat je in teksten erg persoonlijke dingen kwijt kon. Jaak Dreesen schrijft voor hem de tekst voor Geef me de tijd dat in 1962 op een ep verschijnt die Miel samen met Henk van Montfoort opneemt voor het Fama-label. Miel zet ook Badliedje op die plaat, waarvan de tekst geschreven is door Gaston Durnez. Datzelfde jaar is er een tweede ep samen met Henk van Montfoort met daarop De kleine krokus en 'n Hijtje en 'n Zijtje, beide op tekst van Louis Verbeeck. Miel was er zich meteen van bewust dat dit een genre is dat niet voor de massa geschreven wordt. Dit zijn liedjes met meer inhoud dan de doorsneeschlager.

Sproetje

Uit Wat doen we met de liefde?

Ik ben verliefd op heel de wereld

Samen met Lia Lee zingt Louis Neefs Ik ben verliefd op heel de wereld. Uit het programma "Wat doen we met de sterren?"

Onder de sterren

Een romantische Louis Neefs zingt de ballade Onder de sterren. Uit het programma "Wat doen we met de sterren?"

Heel veel liefs en tot ziens

Jacques Raymond zingt Heel veel liefs en tot ziens in het programma Wat doen we met de liefde?.