1958

Delen S

Revue in de Folies Bergère

Op 23 december 1958 stortte mergelberg Roosburg in Zichen-Zussen-Bolder in. Daarbij vielen in de champignonkwekerij 18 doden. Ten voordele van de families van die slachtoffers werd in de Brusselse "Folies Bergère" een Limburgse revue georganiseerd. In het totaal zullen Miel en zijn vrouw in de maanden januari en februari 1959 daar negentig keer optreden. Hier leerde Miel de Nederlandse producer Jaap Streefkerk kennen die in ons land aan het hoofd stond van platenfirma Philips. Hij had rond die periode ook kennisgemaakt met de Limburgse componist Armand Preud'homme.

Jo Vally wordt geboren

Jo Vally werd de twaalfde oktober 1958 in Wolvertem als Valère Maurice Caroline Lauwers geboren in een gezin van vijf kinderen: Ingrid, Freddy, Jo, Lydia en Herman. Moeder had de handen vol met de kinderen en het café terwijl pa als lasser bij een Brusselse firma de kost verdiende. De kinderen werden van jongs af naar de kostschool gestuurd. Maar Jo heeft van een fijne jeugd mogen genieten.

Patricia

1958 is ook het jaar dat Francis met zijn orkest een aantal keren opdook in de toenmalige hitlijsten. Zo vinden we hem op 1 oktober op de tweede plaats terug met zijn versie van Patricia, dat dat jaar in de Amerikaanse charts een grote hit was voor de band van Perez Prado. Op 1 december staat Francis op vier in de hitparade genoteerd met nog een cover van Perez Prado, ook wel de koning van de mambo genoemd, met de single Paris.

Legerdienst in Lombardsijde

Na zijn studies gaat Ferre naar het leger om er zijn dienstplicht te volbrengen. Hij komt terecht in Lombardsijde (Nieuwpoort) bij het luchtafweergeschut. Veel geoefend als militair heeft hij daar niet, want hij mocht onder meer de muren van de officiersmess decoreren met zijn kunsten. Nadien kwam hij bij enkele grafische firma's terecht, maar dat liep niet van een leien dakje, want in de schaduw en voetsporen van bazen lopen, was niet Ferres sterkste kant. De verstandhouding tussen Ferre en zijn vader wordt daardoor almaar slechter. Die conflicten leiden ertoe dat Ferre het ouderlijk huis in stilte verlaat en alleen gaat wonen.

Muzikale jeugd

Kris is 8 wanneer hij op de muziekacademie in Mortsel, net als zijn oudere broer Koen, notenleer en piano gaat volgen. Hij geraakt verknocht aan de piano en aan de muziek van componisten als Franz Liszt en Jean Sibelius. Thuis stond in de voorkamer naast een buffetpiano ook een Dual-platenspeler. Daarop draaide Kris zijn eerste gekochte elpees, vooral klassieke platen met muziek van Bach en Sibelius en bluesmuziek van o.a. John Lee Hooker en Jackson C. Frank. Naast de piano geraakt hij door te luisteren naar de muziek van Woody Guthrie en Robert Johnson in de ban van de gitaar. Om dus een gitaar te kunnen kopen gaat hij tijdens de zomervakantie van 1964 2 maanden werken aan de Antwerpse dokken. Hij is dan nog maar 14. In september 1964 schaft hij zich zijn eerste gitaar aan, kostprijs : 6.000 oude Belgische frank. Niet zo voor de hand liggend voor een jongen die vanaf het derde studiejaar aan het strenge Xaveriuscollege te Borgerhout bij de jezuïeten studeert, met een spartaanse educatie die hem voor de rest van zijn leven zal tekenen. Kris zegt nog steeds dat ze toen ’de onschuld uit zijn persoon hebben gerukt en schuld in de plaats hebben gezet’. Dat, en zijn katholiek-strenge opvoeding, maakte van hem stilaan een rebel die hij in sommige van zijn songs is gebleven.

Allereerste stereo-opname in Europa

In 1958 produceerde Francis Bay zomaar liefst 22 elpees, waaronder de allereerste stereo-opname in Europa (RCA had iets voordien de allereerste stereo-elpee in Amerika gelanceerd). Uit die lange reeks onthouden we er een paar. "Swingin' High" met daarop Lady be good, One o'clock jump (bekend in de versie van een van Francis' grote voorbeelden Count Basie), Jive at five en April in Paris. Vooral zijn latinogetinte elpees zoals "Pradomania" en "Viva" scoren uitstekend, vooral in het buitenland. Vergeten we ook niet zijn hommage aan een van zijn grote voorbeelden Stan Kenton op het album "Kentonality" dat hij in 1958 opnam met daarop bekende nummers zoals The peanut vendor, Lover en How high the moon. Intussen zijn die vinylen platen stuk voor stuk collector's items geworden.

Suikerklontje

Uit Show Band Show

Jan Leyers

Jan Leyers werd de zestiende mei 1958 te Wilrijk geboren. Hij behaalde in 1977 zijn kandidaatsdiploma in de filosofie aan de Universiteit van Antwerpen. In 1980 studeerde hij af als licentiaat filosofie aan de Rijksuniversiteit van Gent. In 1978 richtte hij samen met Hugo Matthysen, Bart Peeters en Marc Kruithof de groep Beri-Beri op. In 1984 ontmoet hij Paul Michiels en twee jaar later wordt Soulsister een feit. Daarnaast bouwde Jan door de jaren heen aan zijn solocarrière en scoorde hij met songs als Only your love will do, Don't make me miss you en The long road. Hij ging ook platen produceren voor onder anderen Clouseau en The Radios. Hij schreef daarnaast filmmuziek voor onder meer "Blueberry Hill" en de musical "Apocalypso". We leerden Jan ook kennen als een gewaardeerd tv-presentator van programma's als "Nachtwacht", "De weg naar Mekka", "De weg naar het Avondland" en "Zomergasten", dat hij voor de VPRO presenteerde. Zijn meest recente tv-reeks is "Allah in Europa", dat de 15de maart 2018 bij uitgeverij Das Mag in boekvorm verscheen.

1958

Het orkest van Francis Bay stond in 1958, het Expojaar, volop in de belangstelling. De BRT had het orkest toen naar voren geschoven om een beetje als hun paradepaardje te fungeren tijdens talrijke radio–en tv-uitzendingen die toen op het getouw werden gezet. Dat was ook de periode dat Freddy Sunder als gitarist-zanger bij het orkest was terechtgekomen en nog net had kunnen meemaken hoe de bigband van Francis Bay in Venetië de "Gouden Gondel" in de wacht had gesleept tijdens een wedstrijd voor Europese bigbands.

Expo 58

Samen met Bay en zijn orkest is Jo er bij wanneer ze door het N.I.R. tijdens de Expo in 1958 groots in de etalage worden gezet. Ze treden tot drie keer per week op tijdens die wereldtentoonstelling in Brussel. Ook zijn ze van de partij tijdens het verlovingsfeest van koning Boudewijn en koningin Fabiola.

Wat Francis, Jo nooit heeft vergeven, is dat ze zijn orkest op zekere dag in de steek laat. Jo wil andere horizonten verkennen. Ze is het beu om overal in het land op bals te gaan zingen. Zij krijgt de vraag van Henk van Montfoort om een musical op televisie te gaan spelen die speciaal voor hen geschreven is en daar heeft ze veel zin in en in het verder uitbouwen van haar solocarrière. We noteren het jaar 1964. Jo en Francis werken nadien nog wel samen, maar zijn affectie stond sinds dat afscheid op een laag pitje.

Café zonder bier

Een jaar later staat Bob tot zijn eigen verrassing op de affiche van The Royal Variety Show, een jaarlijks evenement op het getouw gezet ter ere van de Queen van Engeland. Daar verneemt hij in de coulissen dat in Australië Slim Dusty een grote hit scoort met A pub with no beer. Bij zijn thuiskomst laat hij dat aan Klüger horen, die er een hit in ziet zitten.

Als Café zonder bier zet Bobbejaan het op plaat en het wordt in Vlaanderen een grote hit. Hij neemt ook een Duitse versie op, Ich steh' an der Bar und ich habe kein Geld. Die versie wordt niet alleen in Duitsland een ongelofelijke hit, waar het nummer dertig weken in de hitlijsten genoteerd blijft, maar eveneens een regelrechte nummer één in Oostenrijk.

Weet je nog liefste die eerste dag

Weet je nog liefste die eerste dag, vraag La Esterella zich af in het programma De TV maakt muziek.

Piccolissima serenata

Jean Walter zingt Piccolissima serenata tijdens het televisieprogramma De TV maakt muziek.

Calypso Italiano

Een zuiderse Will Ferdy zingt Calypso Italiano in het programma De TV maakt muziek.

Wie is daar

Wie is daar, vraag Will Ferdy zich af in De TV maakt muziek.

Eerste singles

De negende januari 1958 worden The Strangers door platenfirma Decca uitgenodigd om samen met producer Jean Vanhoren een eerste plaat op te nemen. Alex neemt weer het woord: "We hadden Jean leren kennen via zangeres Lina Cora, die we regelmatig tijdens onze optredens in het Antwerpse tegenkwamen. Op haar voorspraak kwamen enkele heren van platenfirma Decca naar een van onze optredens kijken en wezen ons Jean Vanhoren als arrangeur toe." Zij spreken meteen af een Nederlandstalige versie in te blikken van Alone, een hit in die tijd voor onder anderen Petula Clark, The Shepherd Sisters en The Kaye Sisters, dat zij als Alleen op single uitbrengen met op de B-kant, op tekst van Will Ferdy , Tipitipitipso, in Duitsland een grote hit voor Caterina Valente. In de toenmalige hitlijsten staan ze de eerste mei 1958 op de twintigste plaats. Wanneer Domenico Modugno tijdens het San Remofestival in 1959 hoge toppen scheert met Ciao ciao bambina, nemen zij er gelijk een Nederlandstalige versie van op. Nog altijd in het ABN zingend! Ook Rocco's Marina krijgt dat jaar een vaderlandse versie alsook de Duitse schlagerhit Kriminal Tango, bij onze oosterburen een hit voor het Hazy Osterwald Sextet. Zelfs Connie Francis' Valentino is een coverpoging waard. The Strangers zingen dit samen met Lina Cora. Ze wagen zich ook aan Itsy bitsy teenie weenie van Brian Hyland.