1943

Delen S

Joe Harris wordt geboren

Joe Harris werd als Georges Lisabeth de vijfentwintigste december 1943 in Brugge geboren. Papa was een kleine zelfstandige die een kruidenierswinkel uitbaatte. Daarnaast was hij ook nog de eigenaar van een café. Daar stond een Amerikaanse jukebox met daarop de meest recente hits. Joske, zoals iedereen Joe toen noemde, deed niets liever dan daar naar muziek luisteren, al moeten we aanstippen dat hij thuis ook klassieke muziek te horen kreeg.

Sylvain Van Holme

Rode draad in het verhaal van Wallace Collection is Sylvain Vanholme, al staat hij ingeschreven in zijn geboortestad Veurne onder de naam Sylveer Vanholme, daar geboren de elfde augustus 1943. Zijn Brusselse vrienden zullen hem later Sylvain noemen. Sylvains vader overlijdt op jonge leeftijd tijdens de Tweede Wereldoorlog als politiek gevangene en wordt zodoende door zijn moeder grootgebracht. Zij verhuizen samen met zijn zus in 1952 naar Mariakerke. Sylvain mist tijdens een groot deel van zijn jeugdjaren de nodige dosis zelfvertrouwen, de enige manier om je in de showbusiness staande te houden. Rond zijn dertiende was Sylvain begeesterd door de rock-'n-roll: Elvis Presley, Buddy Holly, Bill Haley, Cliff Richard en zijn Shadows. Radio Luxemburg wordt Sylvains voedingsbodem. Hij heeft intussen een Spaanse gitaar op de kop kunnen tikken van een buurman die in het Casino-orkest van Middelkerke speelde en vormt een duo samen met zijn vriend Jean Van Marcke, die goed klarinet kan spelen. Louis Armstrong is daarbij hun grote voorbeeld, maar Sylvain ziet meer in de muziek van The Shadows en kan hen na een tijd noot voor noot naspelen. Samen met Michel Recoules uit Raversijde richt Sylvain The Blue Boys op. De sound van The Everly Brothers wordt iets om na te streven. Hits als Bird dog en Cathy's clown staan voortaan op het menu. Sylvain stapt over van de akoestische op de elektrische gitaar. Een lokale Oostendse vedette Bob Rocking (Robert Roekens) ziet wel wat in de groep en gaat vanaf 1958 intens met hen samenwerken. Sylvain zal nadien toegeven dat hij van Robert veel heeft opgestoken. Hij krijgt ook van huis uit meer de vrijheid om muziek te spelen. "Ik mocht me van mijn moeder met muziek bezighouden", aldus Sylvain, "op voorwaarde dat ik goed studeerde. De reden dat ik bijna altijd de eerste van de klas was. Toen ik in de maand juni van 1960 afstudeerde aan het Atheneum van Oostende, heb ik van haar geld gekregen. Ik was door het dolle heen toen ik me met de nodige trots een Fender Jazzmaster kon aanschaffen."

Wereldoorlog II

In de maand juni van 1943 wordt La Esterella door de Duitsers gedwongen in Duitsland te gaan optreden. Indien ze weigerde, mocht ze een kruis maken over haar zangcarrière. Ze gaat akkoord als haar man mee mag. Daar treedt ze op in het Europahaus. Een maand later mag ze schitteren in het Bremers Konzerthaus in Maagdenburg en iets later in de Eden-Arcadia in Leipzig. In de maand oktober van dat jaar keren Charly en Esther naar Vlaanderen terug.

Mama, ik wil ne man hè, een Duitse man dat wil ik niet, want Schweinefleisch dat lust ik niet.

Bobbejaan Schoepen - 1943 - Ancienne Belgique

Rebels

Vanaf 1943 gaat Bobbejaan gitaar studeren bij Frans De Groodt en zang bij Louis De Laet. Datzelfde jaar maakt hij zijn debuut in de Ancienne Belgique. Hij zingt daar met veel lef slechts over de Duitsers.Meteen nadien wordt Modest opgepakt. Hij wordt naar de gevangenis afgevoerd en na wat heen en weer gepraat dan toch vrijgelaten.

Hij wordt door de Duitsers opgeëist om in Duitsland te gaan werken. Modest gaat daar zingen voor de Vlaamse arbeiders die daar in werkkampen waren ondergebracht. Hij wordt daarvoor in 1944 drie maanden in de gevangenis van Mechelen opgesloten, bestempeld als 'ne zwarte', omdat hij zogezegd met de vijand had meegeheuld, maar de Engelse bevrijders laten hem gaan.

Marva wordt geboren

Marva Mollet werd de drieëntwintigste maart 1943 in De Haan geboren. Na haar volgden nog twee broers. Papa Mollet was in 1950 een winkel begonnen, gespecialiseerd in binnenhuisverlichting, een zaak die Marva tegenwoordig nog altijd runt.

Thuis klonk altijd muziek. Mama zong, vader speelde viool en grootvader dirigeerde de plaatselijke fanfare. Marva schreef zich, na haar lagere school in Blankenberge, in als leerling aan het lyceum in Brugge waar ze de afdeling Latijn volgde. Op haar dertiende, ze zong toen al dolgraag, werd zij lid van het befaamd Brugs Madrigalenkoor. Zij was bijna achttien toen zij het Madrigalenkoor verliet.

Marc Dex wordt geboren

Het geluk voor de familie Deckx uit Retie klopt aan de deur wanneer de derde maart 1943 Marcel wordt geboren. Zijn vader werkte in de melkerij in Retie en moeder moest ervoor zorgen dat haar zes kinderen keurig in de pas liepen. Marc ging in Retie naar de lagere school en behaalde nadien aan de technische school zijn A3-diploma elektriciteit. Hij beleefde heel wat plezier bij de plaatselijke Chirobeweging en later ook bij de K.A.J.

Muziek was er ten huize van Deckx in overvloed, want er werd gretig naar de radio geluisterd. Het talent om voor een livepubliek te willen optreden, heeft Marc van zijn vader geërfd. Zich verkleden deed pa ook graag. Marc Dex was in de jaren vijftig weg van Harry Belafonte en The Everly Brothers. Hij imiteerde hen samen met zijn broer Jules. Op de fiets trokken Marc, Jules en Frans Slegers naar zangwedstrijden in de buurt. Hun eerste optreden gaven ze in een café in Arendonk. Het biljart daar deed dienst als podium.

Voor het eerst op gitaar

Jammer voor Jean, maar zijn entourage lust het geluid van zijn mondharmonica niet. Wanneer hij in 1943 in bed moet blijven, geveld door een longontsteking, daagt zijn vriend Gilbert Delange hem uit om zo snel mogelijk het nummer Hold Tight van Fats Waller op gitaar te leren spelen: het melodietje herkenbaar op één snaar spelen, volstaat. Binnen het kwartier lukt hem dat en die gitaar is als cadeau van dan af van hem. Zijn schoolvoorbeeld wordt de Belgische zigeunergitarist Django Reinhardt et Le Quintette du Hot Club de France (met violist Stéphane Grappelli).