1933

Delen S

Op de schoolbanken

Op school leerde Esther Nederlands spreken, thuis bleef Frans de omgangstaal. Esther ging naar de lagere school in de Van Aerdtstraat. Nadien studeerde ze tot haar veertiende voort in de Rigastraat. Op je veertiende hield in die tijd de leerplicht op, maar haar ouders vonden dat Esther, in tegenstelling tot haar zus Nina, moest voortstuderen.

Esther begon als naaister, niet omdat het haar persoonlijke keuze was, maar omdat het moest van haar ouders. Zelf was ze liever secretaresse geworden. Stilaan geraakte ze toch geboeid door het naai- en knipwerk. Ze kon aan de slag bij Madame Raymonde in de buurt van de Belgiëlei. Die mevrouw ging een paar keer per jaar naar Parijs om daar collecties aan te kopen. Esther leerde hier wat chique kleding betekent.

Ook al klonk er ten huize van Lambrechts nooit muziek, toch zong Esther vaak. Haar vader werd helemaal niet geboeid door muziek, haar moeder wel. Ze ging vaak met haar mama naar de Ancienne Belgique in Antwerpen. Omdat ze haar eigen geld verdiende, mocht Esther uitgaan. Zo leerde ze Franse liedjes kennen, onder meer het repertoire van Charles Trenet, Rina Ketty en Tino Rossi.