1927

Delen S

Jo Leemans wordt geboren

Jo werd de dertiende augustus 1927 als Josephine Verbustel in Mechelen geboren. Zij werd mevrouw Leemans toen ze huwde met Marc Leemans van het dramatisch gezelschap van het NIR. Haar vader was eerst rijkswachter in Eupen-Malmédy, maar ging nadien in Mechelen wonen. Hij gaat in Willebroek aan de slag bij de firma ASED, Ammoniac-Synthétiques et Dérivés. Papa spreekt een aardig mondje Duits en vlot Frans en krijgt de job van conciërge toegewezen.

Jetty Gitari wordt geboren

Jetty Gitari werd de dertiende augustus 1927 als Mariëtte Verhulst in Sint-Niklaas geboren. Jetty was 18 toen ze tijdens een huwelijksfeest in 1946 besloot zangeres te worden. Zij kreeg snel een contract aangeboden bij het orkest The Stars, die haar meteen als vaste zangeres in dienst namen. De optredens bleven niet uit. Samen met The Stars leerde zij al de bekende liedjes van toen en bouwde ze ook stilaan aan een eigen repertoire. De jongens van het orkest vonden dat het tijd werd dat zij zelf een instrument ging leren bespelen. Dat werd de gitaar en meteen ook haar artiestennaam Jetty Gitari.

Paul Godwin

In 1935 wordt Francis tijdens een optreden ontdekt door de Deense drummer Boyd Bachmann. Bachmann speelde op dat moment bij het befaamde orkest van Paul Godwin, met name Paul Godwin's Jazzsymphonians. Paul was een ervaren Joordse violist-dirigent van Poolse afkomst die in Duitsland met zijn orkest in de jaren twintig en dertig veel aanzien genoot. Toen Hitler aan het bewind kwam in de loop van de jaren dertig week Godwin eerst uit naar Luxemburg, om zich nadien in Nederland te vestigen. Daar richtte hij een nieuw orkest op met vooral Nederlandse muzikanten. Die band stond in de zomer van 1935 op de affiche van het "Casino-Kursaal Oostende". Ze moesten daar met hun muzikale mix het publiek elke zaterdag, zondag en woensdag, zowel namiddags als ’s avonds, entertainen. Het verhaal wil dat Boyd Bachmann, Francis voor het eerst aan de kust aan het werk heeft gezien. Boyd vertelt aan zijn baas en orkestleider Paul Godwin over zijn contact met Francis en dat hij erg onder de indruk is van diens kunnen. Paul is op zijn beurt snel overtuigd van Francis’ muzikale capaciteiten en nog datzelfde jaar treedt Francis toe tot het orkest om van dan af onder meer regelmatig in Nederland te gaan optreden, onder meer in Scheveningen, Heerle en Valkenburg.

Will Ferdy wordt geboren

Will werd de negende maart 1927 als Werner Ferdinande in Gent geboren. Hij had nog een zus die zeven jaar ouder was dan hij. Voor hem was nog een zusje geboren, maar die overleed op driejarige leeftijd. Geen wonder dat toen Werner werd geboren hij door zijn moeder van 's morgens tot 's avonds werd bepamperd en vertroeteld uit angst dat hem toch maar iets zou overkomen.