1926

Delen S

Emiel Wagemans ziet het levenslicht

Bob Benny zong zijn eerste liedjes in een café op de Grote Markt te Sint-Niklaas, zijn geboortestad. Een heel muzikale stad, want hier werden ook zijn collega’s Jean Walter en Jetty Gitari geboren. 28 mei 1926 werd Bob in deze stad als Emiel Wagemans geboren. Vlak na de bevrijding, hij was toen nog metaalarbeider, zong hij graag mee met het orkest dat in zijn stamcafé optrad en het publiek moedigde hem aan ermee door te gaan.

Bobbejaan wordt geboren

Bobbejaan werd de zestiende mei 1926 als Modest Schoepen in Boom geboren. Zijn vader was smid en kampte al vrij vroeg met gezondheidsproblemen. Modest is twaalf wanneer hij de stiel van pa leert en zelf aan de blaasbalg gaat staan. Modest zong graag, ook tijdens het werk.

Moeder Schoepen was een goedlachse vrouw, altijd in voor een vleugje humor. Zij steunt haar zoon wanneer die muziek wil gaan studeren, vooral zangles. Hij heeft een warme baritonstem en gaat in de leer bij operazanger Achiel Van Beveren. Hij tokkelt ook graag op de gitaar. De knepen van dat vak leert hij bij Frans De Groodt.

Samen met zijn zus Lis vormt hij vanaf 1939 een duo en trekt met haar van café tot café. Zij zingen niet alleen, maar voeren ook sketches op. Lis kon erg mooi zingen, was een klassiek geschoolde zangeres.