1922

Delen S

Toots wordt geboren

Toots kwam de negenentwintigste april 1922 ter wereld in de Brusselse volkswijk de Marollen als Jean-Baptiste Victor Frédéric Isidor Thielemans, waar zijn vader Bernard, een socialist, en moeder Armance aan de Hoogstraat het café " 't Trapken af" uitbaatten.

Jean Walter wordt geboren

Jean Walter werd geboren als Jean Wauman, op de elfde februari 1922 te Sint-Niklaas. Jean kwam uit een begoede familie. Het muzikale moet hij van zijn Zuid-Franse moeder hebben geërfd, maar die stierf amper elf dagen na Jean’s geboorte. Als kleuter trekt Jean naar de Sint-Carolus Basisschool. Nadien wisselt hij nogal van school. Hij gaat eerst naar het Sint-Jozefsinstituut, vervolgens naar Het Scheppersinstituut in Mechelen en tot slot naar het Atheneum in Sint-Niklaas waar hij maar een paar maanden blijft, want in 1940 breekt de oorlog uit en vlucht Jean met zijn familie naar Frankrijk.

Papa Wauman mocht je in die tijd wel een soort textielbaron noemen die niets liever wou dan dat zijn zoon zou voortstuderen. Om pa te plezieren, trekt Jean twee jaar naar het Technisch Textielinstituut in Sint-Niklaas zodat hij na zijn studies bedrijfsleider kan worden in de zaak van zijn vader, maar Jean wil iets anders. Hij wil zanger worden. Papa Wauman produceerde als nevenactiviteit in zijn bedrijf opvouwbare en geponste kaarten voor draaiorgels. Dat lag Jean meer na aan zijn hart. Op school toont Jean tijdens de muziekles wél veel belangstelling en sluit zich in 1933 aan bij het kapelkoor onder leiding van E.H. Verdurmen van het Sint-Jozefsinstituut. Thuis wordt er meer naar klassiek geluisterd en naar de Nederlandse liedjes van The Ramblers en Kees Pruis.