Stef Bos

Delen S
Geboren in Veenendaal
op 12 juli 1961
Steven Bos
Bekijk DiscografiesLees Biografie
Muziek is niet meer dan ersatz voor de stilte
Een dichter die dichter bij je kan zijn.

Ruimte

We kijken er alvast naar uit, in de maand januari 2020 verschijnt het nieuwe album van Stef Bos,"Tijd". Die nieuwe verzameling vormt ook de basis voor zijn nieuwe voorstelling "Tijd om te gaan leven", een voorstelling met het credo van de jaren 70 als vertrekpunt: verbeelding aan de macht! Stef vertelt ons dat het een voorstelling is over levenslust en fantasie, een avond waarin het kind in ons wordt wakker gekust. Een deel van de songs van de in 2019 verschenen cd "De Ridder van Toledo" passeert daarbij ook de revue. Een feestelijke kleurrijke optocht van optimisme. Tot die tijd toert Stef Bos nog succesvol met zijn theatershow "Ruimte": "Een reis om te zoeken naar de grens voorbij dat wat ik ken en kan en daarvoor moet ik bij tijd en wijle even alleen op een podium mijn weg gaan." "Ruimte" ging de 21ste februari 2019 in de "Kaleidoscoop" te Mortsel als try-out van start. Gelijktijdig verscheen het gelijknamige boek met daarin afwisselend gedachten, gedichten en liedteksten.

Ridder van Toledo

Vrijdag de 15de februari 2019 stuurt Stef ons vanuit Kaapstad zijn nieuwste album "Ridder van Toledo". Het lijkt alsof hij muzikaal een nieuwe weg is ingeslagen. Het album klinkt anders dan de rest. Elf songs op rij die het ganse gezin kan smaken. "Drie jaar geleden al ontstond langzaam het idee om songs te schrijven die zowel voor ouders als kinderen toegankelijk zijn. Teksten met verschillende lagen voor verschillende leeftijden met muziek die qua stijl alle kanten op beweegt. Het is een echt bandproject dat gezamenlijk vorm werd gegeven en geschreven. Een van de leukste projecten van de afgelopen jaren omdat het vanuit het niets ontstond, zonder dat we wisten waar het toe zou leiden." Omdat Vlaanderen hem na aan het hart blijft liggen, nam Stef dit album hondstrouw op in zijn "Studio Niemandsland" te Wachtebeke in een productie van hemzelf en Steven Cornillie, tevens uitgebracht op zijn eigen label.

Kern

Vrijdag de 5de januari 2018 brengt Stef Bos zijn zestiende album uit. "Kern" klinkt groots. Bos zingt over de liefde, het leven, de dood en de werkelijkheid. Het opzet was van elk liedje in de studio verschillende versies op te nemen. "Vreemd genoeg keerden we vaak terug naar de meest rudimentaire vorm van het nummer, zodat het uiteindelijk een behoorlijk klassieke cd is geworden. Maar we kunnen - en misschien doen we dat ook in de nabije toekomst - "Kern" vier of vijf keer uitbrengen, en het zal telkens als een andere plaat klinken", aldus Stef. "Kern" is de laatste plaat opgenomen volgens een vast stramien. Het mag op de volgende albums alle kanten uit gaan. Stef gaat ook een laatste keer met de band op tournee. Daarna gaat hij met hen meer projectmatig aan de slag. Stef wil daarmee zijn grenzen verder aftasten, wetend dat zijn publiek hem dat van harte gunt. De 19de januari 2018 stelt Stef Bos "Kern" voor in de AB in Brussel.

Wereldwijd

Van januari tot juni 2017 gaat Stef samen met zijn band weer toeren met de voorstelling Wereldwijd, ontstaan in een kleine werkkamer in Kaapstad aan de piano. Het is de broedplaats van een voorstelling die geboren is in Zuid-Afrika en vervolgens vanaf februari 2017 noordwaarts zal vliegen naar de Lage Landen. Vanaf zijn derde cd Vuur ontstond veel van zijn repertoire reizend door Europa en Afrika.
 Dat repertoire en de reisdagboeken die hij onderweg volschreef vormen de basis voor een voorstelling die heen en weer beweegt tussen de binnen en de buitenwereld.
 Het vreemde als een spiegel om jezelf te leren kennen. “Met alle informatiebronnen die tot onze beschikking staan hebben we de neiging de wereld kleiner te maken. Ik ook. Zo klein dat ik niet meer praat met degenen die naast me staat maar eerder op het scherm van mijn telefoon zit te kijken.
Wat dat betreft, was het een bewuste zet om deze voorstelling te maken, ook om mezelf weer wakker te schudden uit mijn kleine wereld want grenzen zijn er om bij tijd en wijle gepasseerd te worden", aldus Stef Bos. Zo zijn ze op 24 januari live mee te maken in Kaapstad, op 1 februari in het Nederlandse Veenendaal en op 16 februari in het Belgische Mol.

Ik zie u graag

Uit 'De Zevende Dag'

Kan het niet alleen

Uit 'De Zevende Dag'

Ik zie u graag

Uit 'Van Gils & gasten'

Een sprong in de tijd-tournee

Vanaf 15 januari 2016 gaat hij met "Een sprong in de tijd" op tournee: een hele poos door Nederland, om vanaf april tot en met 1 juni het publiek in Vlaanderen na aan zijn hart te drukken. Als hij voor enkele maanden in het noorden op tournee gaat, verblijft hij voor een poosje zonder zijn gezin en komen ze hem onderweg vergezellen. Het is meestal een periode van druk heen-en- weergereis. Tijdens de tournee "Een sprong in de tijd" blikt Bos terug en vooruit met een verzameling songs die zijn geschreven en/of uitgebracht tussen 1991 en 2016. Hij reist met het publiek in een teletijdmachine heen en weer van toen naar nu en verder.

Mijn onmacht woont in woorden

Samen met het album Sprong in het duister verschijnt ook het boek "Mijn onmacht woont in woorden". Het boek telt 384 pagina's verpakt in een harde kaft met zwart linnen rug, gevuld met heel veel van Stefs liedteksten en gedichten van de afgelopen 25, door Bos zelf aan elkaar geschreven. Een boek waarin taal de rode draad is, of dat nu Nederlands, Vlaams of Afrikaans is. Hij is iemand die de verschillen viert. Hij kijkt terug naar wanneer en hoe zijn liefde voor taal ontstond, en neemt ons mee op de weg waarlangs duidelijk werd dat het beschrijven van wat hij dacht en voelde een noodzaak werd. Weg van de spotlights en terug naar de kern. Duidelijk is dat hij tijdens zijn studie kleinkunst aan de toneelschool diverse disciplines onderzocht, maar het schrijven de kern bleef. Op zijn reis ontdekte hij ook wat hij zeker niet wou. We lezen wie zijn inspiratiebronnen waren, en hoe hij het Franse chanson ontdekte, waarbij vooral de verbinding tussen tekst en persoonlijkheid hem, meer nog dan de muziek, intrigeerde. Dat de geschiedenis ook steeds een grote rol bleef spelen. En hoe hij met vallen en opstaan een lange weg aflegde voor hij wist wat hij echt wilde, en hoe teksten onderweg konden veranderen, en een tweede leven kregen.

Een sprong in de tijd

Op 8 januari 2016 lanceert hij het album "Een sprong in de tijd". Met dit album wil Bos zijn 25-jarige loopbaan vieren: met de blik vooruit en de voeten plat op de aarde van het nu. Zijn eerste hit Papa bleek het vertrekpunt te zijn voor een avontuurlijke weg waarbij Stef voortdurend een punt voorbij de horizon zocht. Van al die reizen in en buiten zijn hoofd deed hij in vele theatervoorstellingen verslag middels zo'n vierhonderd liedjes die klinken als een reisverhaal van een kleine mens in een grote wereld. Hij noemt "Een sprong in de tijd", een verzameling muzikale foto's in een wonderlijk avontuur met zijn band. Het valt op dat de liedjes door de bank teamwork zijn geworden. Hoe gevarieerd ook, ze klinken uiteindelijk als een geheel. Sinds 1984 vertoeft hij deels in Vlaanderen en schrijft zijn liefde voor dat land neer in Ik zie u graag. Op zijn album "Een sprong in de tijd" laten de liedjes horen hoe breed Stef zich in die voorbije 25 jaar heeft ontwikkeld. Hij zoekt veelal de luwte van het theater om tot wasdom te komen en manifesteert zich minder daarbuiten. Hij werkt, zegt hijzelf, aan een repertoire als is het een fotoboek van een reis door de tijd.

Nekka 2015

Uit 'Nekka 2015'. Stef Bos zingt 'Is dit nu later' en samen met Buurman het liedje 'Tot de zon weer voor u schijnt'.

Kaalvoet

Op 23 januari 2015 is er het album "Kaalvoet", opgenomen in Johannesburg en Kaapstad. 14 liedjes geschreven door Stef zelf, behalve Onder in my whiskeyglas. Op dit album mag Stef zich nog maar eens heerlijk in het Afrikaans uitleven. Hij geeft ruiterlijk toe dat hij schrijft in het Afrikaans zoals een Vlaamse Nederlander gebekt is. Het album duikt hier mondjesmaat in de winkels op. De liedjes klinken qua begeleiding ook anders dan we van Stef gewoon zijn.

De toekomst

Uit 'De Zevende Dag'

Geloven

Uit 'De Zevende Dag'

Mooie waanzinnige wereld

Op 26 september 2014 presenteert Stef met de nodige trots wat hij noemt "zijn absoluut muzikaal hoogtepunt" tot nu toe. Hij heeft voor de cd "Mooie waanzinnige wereld" bewust gekozen om samen met de hele band te schrijven, vooral wat de melodie betreft. Bos zelf geeft de nodige impuls door een tekst en een verhaal dat hij wil vertellen. Dan elkaar de ruimte geven om alle muzikale ideeën te spuien en op die manier gebeuren er in de studio ongelooflijke dingen als je dat allemaal samenvoegt. Niet voor niets is "Mooie waanzinnige wereld" voor Stef zijn allereerste echte bandplaat. Met zijn "Mooie waanzinnige wereld" gaat Bos op tournee. De eerste single uit het album is Beter mens, een lied dat eigenlijk geschreven is als een liefdeslied, over hoe iemand je op een andere manier naar de werkelijkheid kan laten kijken en bewust maken van de schoonheid van bepaalde dingen om je heen.

Nekka 2013

Uit 'Nekka 2013'. Stef zingt 'Wodka' en samen met Mira 'Het plan'.

Omgekeerde tijd

Uit 'De Zevende Dag'

Wat het ook is

Uit 'De Laatste Show'

Minder meer

Op 8 oktober 2011 is er het nieuwe studioalbum "Minder meer". Bos zingt nog eens in zijn moerstaal. Het album groeide vanaf 2009 op de diverse podia van Nederland en België. Op die podia werd vaak nieuw werk gespeeld. De meeste liedjes worden in één take opgenomen, zonder er nadien veel aan toe te voegen. Dat komt de zogeheten livesfeer alleen maar ten goede. Stef wil op deze manier een eerlijke en transparante kleur aan de cd toevoegen. Het liedje Minder meer wordt de eerste single.

Solo

In 2011 laat Stef zijn begeleidingsband aan de kant en gaat een tijdje solo optreden. Muziek van de voorbije 20 jaar, herleid tot de essentie. Eén man, één stem en één piano. Stef slorpt je volledig op in zijn wereld. Deze keer heeft hij genoeg aan zijn piano, de kruk waarop hij zit én zijn liedjes. Tussen die liedjes door wordt er weinig gepraat, zijn de bindteksten haast zoek. Stef maakt deze keer wel ruimte om een verhaal te vertellen waar hij af en toe in de huid kruipt van een stand-upcomedian. Bijvoorbeeld over de olympische prestatie van zijn vrouw bij de geboorte van zijn zoontje of over de hernia die zijn eigen moeder overhield aan het feit dat Bos zelf ter wereld kwam met een grote vierkante kop.

Een ander licht

Stef Bos vertelt bij De Madammen over de voorstelling 'Een ander licht'.

Het eerste liedje

Stef Bos vertelt bij De Madammen over zijn eerste liedje

Demo's deel 5

Op 15 april 2011 wordt de cd-reeks "Demo's" aangevuld met het vijfde deel. Nieuw materiaal in de prille vorm verzameld op de drempel van vroeger en later. Onuitgebrachte stukken die Bos tegenkwam en die hij wilde laten horen. Stukken die soms ontstaan zijn door tv-projecten zoals dat met Ali B: "Dingen gedaan" of interpretaties in samenwerking met de AVRO en het Metropole Orkest: De Steen van Bram Vermeulen en Lente me van Toon Hermans. Verder ontstond er ook nieuw werk in de aanloop naar de solo's die Stef Bos speelde in Zuid-Afrika begin 2011: Maan kyk na die wêreld en Moenie huil nie en waren er nog onuitgebrachte stukken van de laatste twee voorstellingen die het licht wilden zien: Film zonder verhaal, Kracht van de onmacht en Força da mudança.

Demo's deel 4

Op 7 oktober 2010 is er in de reeks Demo's, deel 4. Deze cd bevat de eerste opnamen van de songs die in het voorjaar van 2009 geschreven zijn voor het project "In een ander licht". De composities werden grotendeels met de band geschreven in het voorjaar van 2009 bij Stef thuis. Er is aan gewerkt met het idee dat het met een groot orkest geregistreerd zou worden. Veel van de muzikale ideeën van deze eerste opnames zijn dan ook herkenbaar in de versies die later met het Metropole Orkest zijn vastgelegd. Anderzijds staan deze oerversies volledig op zichzelf, soms zelfs in een totaal andere stijl en melodie. Daarbij zien enkele stukken die niet werkten met het orkest nu gelukkig het licht. Het gebeurt niet veel dat je met vijf mensen tegelijkertijd muziek componeert zonder dat de boel blokkeert.

Kloofstraat

Op 18 maart 2010 is er het album "Kloofstraat". Voor Stef is deze cd een soort van eindpunt, of zoals hijzelf zegt, een handtekening. Het maken van een plaat in het Afrikaans was een droom die hij al lang koesterde. Geboren in Nederland, een tijdlang in Vlaanderen gewoond en uiteindelijk in Zuid-Afrika aanbeland, in Kaapstad om precies te zijn. Het album "Kloofstraat" werd in het najaar van 2009 in Nederland en Zuid-Afrika opgenomen. Het artwork is van de hand van zijn vrouw Varenka Paschke. Ze maakte een aantal toepasselijke en ongekunstelde pentekeningen die de muziek perfect aanvullen. Een pluspunt is dat bij elk nummer, 12 in het totaal, een stukje geschreven staat over het hoe en waarom het is geschreven in de gedachten van Stef. We merken dat Stef intussen meer een chansonnier is geworden dan een zanger. Het gaat bij hem meer om datgene wat hij te vertellen heeft, waarbij het musiceren en het zingen meer een vorm is geworden die hij daarvoor nodig heeft.

Prijs Zuid-Afrika

Op 6 februari 2010 krijgt Stef Bos in Pretoria, Zuid-Afrika, een prijs voor zijn bijdrage aan de Afrikaanse taal en muziek. Hij is daarmee de eerste buitenlandse singer-songwriter die deze eer te beurt valt. Die prijs en het album "Kloofstraat" sluiten mooi aan op de "Cape Connection-tour", waarin Stef Bos onder meer de Nederlandse podia zal delen met onder anderen Fernando Lameirinhas, Louis Mhlanga en Régis Gizavo.

In een ander licht

Op vraag van de NCRV schrijft Stef in 2009 12 liedjes over twaalf Bijbelse figuren. Hij gaat akkoord met deze opdracht, op voorwaarde dat hij los van het geloof, kerk en dogma's kan schrijven, waardoor ze in een ander licht komen te staan en het mensen van deze tijd worden. De cd kadert binnen het crossmediale project "In een ander licht", naar aanleiding van het 85-jarig bestaan van de NCRV in samenwerking met het Metropole Orkest o.l.v. Jules Buckley. Aan dit album werd eveneens meegewerkt door Fernando Lameirinhas, Frank Boeijen en JackoBond, die te horen zijn in liedjes als Lied van Prediker, Lied van Noach en Lied van Maria Magdalena. De cd verschijnt in een hardcover en de illustraties zijn van de hand van zijn echtgenote Varenka Paschke.

Varenka Paschke

Op 10 oktober 2008 verschijnt bij "Lannoo" het boek "Stillewe", gemaakt in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse beeldend kunstenares Varenka Paschke. Het boek werd geboren gedurende een reis die zij samen maakten door Latijns-Amerika. Een reis die eindigde in Mexico tijdens de "Dia de Muertos", een feest waarin de doden de eerste avond bij de levenden thuis op bezoek komen. De tweede avond gaan de levenden bij de doden op bezoek en vieren feest op de kerkhoven. Tijdens het feest neemt de dood alle gedaantes van het leven aan. Het macabere wordt menselijk, de hardheid zacht, de kilte wordt warm en de zwaarte wordt licht. Die samenwerking tussen Stef en Varenka werd méér. In "Het Laatste Nieuws" lezen we op 28 april 2009: "Zanger Stef Bos is tijdens een intieme plechtigheid in Zuid-Afrika in het huwelijksbootje gestapt met de 14 jaar jongere Zuid-Afrikaanse kunstenares Varenka Paschke, die ook de illustraties van zijn boek "Stillewe" maakte. Paschke is de kleindochter van de in 2006 overleden ex-premier en -president van Zuid-Afrika, Pieter Willem Botha. Het nieuws van zijn huwelijk lekte uit omdat Stef zich schriftelijk excuseerde bij de toeschouwers die een ticket hadden gekocht voor zijn voorstellingen in Eindhoven en Hengelo. Beide voorstellingen werden verplaatst voor de huwelijksplechtigheid. Met Varenka heeft Stef inmiddels twee kinderen: zoon Kolja en dochter Lorelai.

Demo's

Niet verlegen om een aparte aanpak van zijn songmateriaal pakt Stef Bos in 2008 uit met een aantal demo-cd's. Het eerste deel uit de demoserie verschijnt in de maand januari met de eerste versies van de nieuwe liedjes die tijdens de voorbije en nog lopende tournee ten gehore werden gebracht. De cd wordt verpakt in een kartonnen hoesje. "Elk lied heeft zijn eerste versie. Die versies ontstaan in mijn geval doorgaans thuis, waar na een dag werken en denken en zingen en schrijven het eerste idee wordt opgenomen op multitrack zonder al te veel technisch gedoe. De ziel van het liedje wordt gezocht met her en der een verdwaalde noot die misschien in de studio zou sneuvelen, maar ook met een onbevangenheid die je in een opnamestudio doorgaans niet vindt." In maart wordt "Demo's deel twee" aangeboden. "Een tweede verzameling van nieuwe liedjes in hun oerversie, meestal opgenomen op de dag dat de muziek ontstond en de tekst verder werd uitgewerkt. De versies werden thuis geschreven en vastgelegd tussen juli en november 2007 en zijn later in de repetitie en tourfase dikwijls van vorm veranderd. Zo gaan liedjes hun weg van de oorsprong naar een bestemming." In december 2008 is het de beurt aan "Demo's deel 3". "Ook nu werd de eerste versie thuis opgenomen en gemixt. Het wordt langzaamaan een fijne traditie voor mij, aangezien ik op deze manier ook materiaal dat misschien nooit een officiële cd zal halen, toch het licht kan laten zien. Of een lied als Sneeuw, dat exclusief geschreven is voor de vzw Sint-Annendael, die de psychiatrie via de muziek uit de stilte wil halen. De opbrengst van dit lied op deze cd gaat dan ook naar hen", aldus Stef Bos.

Fernando Lameirinhas

In 2007 is er ook het album "Anaïna" van de in Nederland wonende zanger Fernando Lameirinhas. Op deze cd staat het prachtige Hier. Op een zondagochtend ontmoet Stef tijdens een radioprogramma in Hilversum de in Portugal geboren Fernando. Het klikte meteen tussen hen en er werd besloten een liedje te schrijven. Dat gebeurde op een middag bij Stef thuis. Fernando met een gitaar en Stef met een klein Indiaas orgeltje op schoot. Het liedje werd opgebouwd rond die ene zin "Ik woon niet waar ik geboren ben".

Storm

Vanaf 27 januari 2007 trekt Stef Bos op tournee met de show "Storm", waarvoor hij de aftrap geeft in de "Ancienne Belgique" in Brussel. Dat jaar is er ook de dvd "Rooi aarde, swart bloed". Deze in Zuid-Afrika verschenen dvd bevat liveopnames van het concert in de Universiteit van Pretoria met als speciale gasten Amanda Strydom, Faith Kekana, Stella Khumalo en Wess-Lee. Als bonusmateriaal is er een intiem gesprek waarin Stef Bos het onder meer heeft over zijn liefde voor de Afrikaanse taal en een aantal muziekvideo's: Het Avondland (met Koos Kombuis), Die taal van my hart (met Amanda Strydom), Pelgrimsrus (met UP Symfonieorkest), Zondag in Soweto (met Sibongile Khumalo) en Jy vir my.

Ja

Op 20 augustus 2006 verschijnt bij uitgeverij "Niemandsland" het boek "Ja". "Op het moment van schrijven ben ik niet bezig met het feit of zoiets voor een boek is bestemd, het moet er gewoon uit. Pas later, als ik door al die schetsen ga, bepaal ik waar ik verder aan zal werken. Begin dit jaar, toen de plannen van het boek concreter werden, wist ik ook dat ik het graag met één schilder vorm zou willen geven: Eric de Bruijn. Ik had Eric leren kennen via kameraad Frank Boeijen en was zeer gecharmeerd van zijn werk. Het werd een zeer aangename samenwerking."

Alles wat was

Op 11 oktober 2005 is er bij uitgeverij "Lannoo" het boek "Alles wat was", een verzameling liedteksten zoals het hoort van het allereerste begin tot en met de liedjes van de cd "Ruimtevaarder". Op méér dan 400 bladzijden staan alle liedteksten die Stef voor zichzelf en voor anderen schreef in die periode plús het persoonlijke commentaar van Stef Bos in cursiefjes erbij, inclusief foto's, brieven, rekeningen enzovoort van verschillende mensen met wie hij heeft samengewerkt. Zo leren we dat hij onder meer Alle mooie vrouwen zijn zo lelijk schreef en dat het uiteindelijk bij Margriet Hermans terechtkwam. "Op een avond spraken we af bij Wouter Van Belle, in die tijd nog studiotechnicus. Tegen dat het licht werd hadden we bij hem thuis een demo opgenomen, Alle mooie vrouwen zijn zo lelijk, ik kreeg die zin en dat deuntje maar niet uit m'n hoofd. Toen Roland Verlooven, toenmalig producer van Margriet Hermans, bij toeval die demo hoorde, werd het bewerkt voor een vrouwelijke benadering en zong zij in 1990 Alle mooi mannen zijn zo lelijk." Als extra achter in het boek vindt u de cd "Onvoltooid verleden" met solo-opnames van 11 liedjes die voor het grootste gedeelte niet eerder werden opgenomen.

Ruimtevaarder

Op 16 september 2005 wordt de cd "Ruimtevaarder" aan de pers voorgesteld. De liedjes ontstonden tijdens de voorgaande 2 tournees: de solotour "Dichtbij" (2004) en de bandtour "Licht" (2004-2005). De eerste try-out van de theatertour werd gespeeld op de dag dat Theo van Gogh werd vermoord. Het zette Stef aan tot het schrijven van Het midden, een soort gesproken proloog. Een rustige, koele vertolking, waarbij de diepte en warmte van Stefs troubadourstem volledig ten dienste staan van de betekenis van de tekst: "Ik volg geen richting, ik volg geen weg, ik volg geen licht, ik volg geen ster, ik volg geen leider, ik volg geen vlag, volg alleen nog steeds mijn hart."

Gebroken zinnen

In oktober 2004 verschijnt bij Lannoo de bundel "Gebroken zinnen", een bloemlezing bestaande uit gedichten, gedachten en die gecombineerd worden met illustraties in diverse (verf)technieken van de Zuid-Afrikaanse kunstenares Marriana Booyens. Het motto geeft eigenlijk het thema aan, opgedragen aan degenen die bestaan en degenen die bestonden.

Papa

Uit 'Vox Pop'

Wodka

Uit 'Vox Pop'

Jy vir my

2003 is een zeer productief jaar, want op 25 oktober wordt het album "Jy vir my" gereleaset, met daarop livefragmenten van de tournee van een jaar eerder toen Stef met zijn band gedurende 4 maanden door Zuid-Afrika trok en optredens gaf in de theaters van de universiteiten van Pretoria en Stellenbosch. Daarnaast trad hij ook op in Bloemfontein, Kimberley, Potchefstroom en Upington. Die optredens werden op een tweesporenbandopnemer vastgelegd waarvan voor dit album daaruit een selectie werd gemaakt, waaronder een aantal liedjes die Stef enkele maanden voordien in Zuid-Afrika had geschreven. Liedjes uit dit album die Stef na aan het hart liggen zijn: Waar slaap my liefde, een gedicht van Ingrid Jonker, waarop Stef tijdens zijn verblijf in Witsand op zijn gitaar de muziek schreef, Wagtyd,opnieuw een gedicht van Ingrid Jonker, Pelgrimsrus, geschreven op de dag dat een van zijn vrienden overleed en Hillbrow, Stefs lievelingsliedje van Johannes Kerkorrel.

Donker en licht

Op 19 mei 2003 is er het album "Donker en licht". Sommige liedjes uit deze cd kwamen al tot leven tijdens zijn "Nu"-tournee in de periode van 2000 tot en met 2001 én in de daaropvolgende tournee "Niemandsland", waarmee Stef vanaf 2002 van start ging. Liedjes als Kazazi en Liria ontstonden in Albanië, waar hij tweemaal naartoe trok. Stef reisde naar ginder samen met opticien Paul Luyf, die zich daar bezighoudt met de stichting "Oogproject Albanië". De opbrengst van deze liedjes ging ook naar die stichting. Het album "Donker en licht" werd geboren in een haast depressieve periode voor Stef. Opvallend en oprecht op dit album is het liedje Niemandsland:

Niemandsland

Stef wil ook meer op eigen benen staan en besluit in 2001 zijn samenwerking met Hans Kusters te beëindigen en start met een eigen platenlabel, Niemandsland. Hij bouwt ook zijn eigen studio om daar zijn eigen demo's op te nemen. Vrienden die graag musiceren zijn hier altijd welkom. Commerciële doeleinden primeren in dezen niet voor Stef, al zal onder anderen Tine Reymer hier een van haar cd's inblikken.

Van Mpumalanga tot die Kaap

Stef Bos pakt op het album "Van Mpumalanga tot die Kaap" weer lekker exotisch uit. Deze cd is het muzikale resultaat van de vele reizen die Stef door dit Afrikaanse continent heeft gemaakt. Het is ook het eerste Bosalbum dat in 2001 zowel in België, Nederland als in Zuid-Afrika tegelijk werd uitgebracht. Van de hand van Frank Boeijen is er het liedje Ingabilé. Een aantal tracks zijn liveregistraties die tijdens de zomer werden opgenomen, onder andere Zondag in Soweto, dat in het openluchttheater "Kleine Libertas" in Stellenbosch werd opgenomen, net als de nummers Witsand en De rivier.

Het Afrikaans is een taal die betovert, het kan de werkelijkheid meer waarde geven. Het is een jonge taal die nog niet verzuurd is door taalunies en taalrechters.

Stef Bos

We maken allemaal een reis door het leven en nemen foto's onderweg. Als zanger zijn jouw foto's jouw liedjes. Een mens hoort zich te ontwikkelen in zijn eigen tempo.

Stef Bos

Louis Neefs 20 jaar later

In november 2000 verschijnt de cd "Louis Neefs 20 jaar later". Hierop zet Stef een niet onaardige versie neer van Neefs' Martine. Stef Bos duikt op 19 december ook op tijdens het herdenkingsconcert dat ter ere van Louis Neefs in het "Sportpaleis" op het getouw wordt gezet. In het totaal komen er die dinsdagavond 12.000 Neefsgetrouwen opdagen.

Het beste van Stef Bos

In november 2000, met het oog op cadeautjestijd, wordt Bos verzameld op de dubbelaar "Het beste van Stef Bos". Het album is opgedeeld in tweeën: cd 1 "Noord" met daarop bekende liedjes als Papa, Breek de stilte en De radio, en cd 2 "Zuid" met daarop Afrikaanse nummers als Awuwa, Didi Mala en Johannesburg. De platenfirma had er wellicht meer van verwacht, maar de zestiende december houdt het album halt op de vijftigste plaats van de Ultratop 200 Albums. Stef zegt over deze cd: "Dit is een verzameling die een idee geeft van de weg die ik aflegde sinds ik eind jaren tachtig besloot dat ik vooral liedjes wilde maken, want ik voelde dat ik niet voor acteur of cabaretier in de wieg gelegd was. Elk liedje op deze plaat is een keten van associaties die ergens begint, een banaal nietszeggend voorval kan al voldoende zijn. Zoals een vader die op een zondagmiddag zwijgend zijn eigen handen bekijkt en opeens zie je jezelf terug. Elk lied heeft zo zijn oorsprong, maar moet die oorsprong ontstijgen om zichzelf te worden, zoals een mens. Pas dan kan een lied misschien iets teweegbrengen. Ik heb geleerd met vallen en opstaan en ik leer nog steeds. Aanvankelijk was alles direct wat ik schreef, daarna ging ik meer op onderzoek. Zo leerde ik dat je ook soms gewoon kunt beschrijven wat je ziet. Wie schrijft moet een vreemdeling willen zijn, een observator van zichzelf, de anderen en de wereld. Wie schrijft moet afstand kunnen nemen op zijn tijd van zijn tijd."

Zien

Ook al is Stef vaak op reis en schrijft hij onderweg het merendeel van zijn liedjes, toch hebben de songs op het album "Zien", dat in 1999 in de winkel ligt, met het thuisfront te maken. Afrikaanse klanken blijven hier achterwege. Bos kiest meer voor de sfeer van het chanson en dat is duidelijk te horen ook. In Reizen door de nacht is in de achtergrond Johan Verminnen te horen. Stef schrijft zijn liedjes almaar meer en vaker samen met anderen, met onder meer Bert Embrechts, Francis Wildemeersch, Gert Meert en Antony Boast. Met de meesten is hij vaak onderweg en dan leent de tijd zich regelmatig om samen liedjes te schrijven. Een absoluut hoogtepunt op dit album is de Bosklassieker Rue de Mouftard: Op dit album laat Stef horen dat Jacques Brel hem na aan het hart ligt. Stef schrijft een Nederlandse tekst bij een van de bekendste liedjes van Brel, Jef. Voor het album in de rekken lag, was er de gelijknamige theatertour, goed voor 90 optredens. Tijdens die concerten doken vele nieuwe liedjes op, die uiteindelijk op dit album werden verzameld, 15 in het totaal. Tijdens de vele repetities en de tour zelf kregen ze stilaan de vorm zoals ze op het album te horen zijn. Het nummer Ik heb gedronken werd gezamenlijk door de ganse band van dienst geschreven. Het wordt een manier van samenwerken die op de volgende albums almaar meer voorrang krijgt, teamwork. Die manier van werken, dat samenspelen heeft Stef sindsdien als zanger-liedjesschrijver een tweede leven gegeven.

Stad en land

In april 1998 brengt Stef zijn liedjesteksten gebundeld uit onder de titel "Meer dan papa". Live optreden is naast het schrijven van liedjes zijn grootste genot. Daar kan hij zijn oeuvre het best etaleren. Het hoeft ons dan ook niet te verbazen dat hij een rist hoogtepunten van die optredens in 1998 verzamelt op de dubbelaar "Stad en land", een overzicht van hoogtepunten van de voorbije 6 jaar. In het totaal 17 liedjes die proberen een indruk te geven van de verschillende tournees en het karakter van elke tour. Er staan voor de aardigheid ook enkele nooit eerder opgenomen nummers op zoals Fake, Door de wind en Sophiatown.

De onderstroom

Op 18 oktober 1997 ligt het dubbelalbum "De onderstroom" in de winkels. Stef geeft toe dat wanneer hij hier in de Lage Landen geen verplichtingen had, hij op zoek ging naar een andere horizon. Niet alleen het uitzicht verandert dan, maar ook het inzicht. Het logische gevolg is dat deze nieuwe verzameling liedjes die sporen daarvan dragen. Samen met bassist Bert Embrechts ontstond de idee om een reis te maken van Kaapstad naar Johannesburg en onderweg liedjes te schrijven en die op te nemen met lokale muzikanten zoals Faith Kekana, Lucas Maree, Stella Khumalo, Louis Mhlanga, Wings Segana, Ray Phiri en anderen. Zijn vriendschap met Johannes Kerkorrel was in dezen erg belangrijk. Johannes zou een hechte vriendschap met Stef aanknopen en hem de liefde voor het Afrikaans bijbrengen. We maakten muziek vanuit onze buik, ik heb zoveel van ze geleerd. Dit resulteerde in de cd "De onderstroom". Op deze cd hebben we talen vermengd. Juist doordat we elkaars moedertalen niet spraken, merkten we dat het bij muziek niet zozeer gaat om wat je zegt, maar hoe je het zegt. Het album 'De onderstroom' werd uiteindelijk opgedeeld in twee: "De onderstroom 1" en "De onderstroom 2", in het totaal goed voor 24 nieuwe liedjes. De dag zal komen en De tovenaar verschijnen op single. "De onderstroom" is ook de titel van zijn nieuwe theatershow waarmee hij op stap gaat.

In het licht van de schaduw

Jacques Brel is iemand waar Stef enorm naar opkijkt. Hij treedt samen met Johan Verminnen , begeleid door pianist Michel Bisceglia, op 13 en 14 januari 1997 in de "Ancienne Belgique" en op 11 maart 1997 in het "Cultureel Centrum De Werf" te Aalst op tijdens de alom geprezen voorstelling "In het licht van de schaduw", een hommage aan Jacques Brel naar aanleiding van diens overlijden 20 jaar geleden.

Schaduw in de nacht

In oktober 1995 is er het album "Schaduw in de nacht". De keuze van Stefs muzikale evolutie sinds zijn eerste plaat was intussen duidelijk hoorbaar en leidde regelmatig tot een stevig gesprek met zijn platenbaas Hans Kusters, die voorzag dat het publiek van het eerste uur zou afhaken, dat ze van Stef zouden vervreemden. Hans kreeg gelijk, maar Stef kon niet anders dan nieuwe grenzen aftasten om het op die manier voor zichzelf interessant te houden. Nog steeds is Stef Hans dankbaar dat hij zijn eigen weg mocht gaan. Het merendeel van de liedjes schrijft Stef zelf. Het was geen gemakkelijke klus, want het schrijven van de teksten nam meer tijd in beslag dan voordien. Er was namelijk kritiek op zijn teksten opgedoken en Stef las die in een positieve zin, hij trok zich die aan en dat vertaalde zich in beter afgewerkte poëzie. Zijn albums worden van dan af beter in Nederland gesmaakt dan in Vlaanderen, waar uiteindelijk alles voor hem begonnen was. In die tijd werd het Engels ook almaar dominanter in de hitlijsten en was er voor het Nederlandstalige werk van Bos almaar minder plaats en aandacht. Door zijn ontdekking van Zuid-Afrika ging er voor Stef intussen een nieuwe wereld open. Zijn leefwereld werd ruimer. Hij ging Zuid-Afrika almaar meer als zijn derde thuisland beschouwen. In het liedje Zondag in Soweto zingt hij daar bijvoorbeeld over. Hij had dit liedje geschreven tijdens zijn verblijf in Zuid-Afrika toen hij aan het project met Thandi Klaasen werkte. Voor deze song was Stef op zoek naar een traditioneel zwart kerkkoor en kwam op een zondag in een kleine kerk van zinkplaten in Soweto terecht. Daar zong het Zion kerkkoor, met wie hij in de "Valley Studio" in Johannesburg Zondag in Soweto opneemt. Het album "Schaduw in de nacht" is voor Stef samen met zijn eersteling "Is dit nu later" de belangrijkste cd in zijn ontwikkeling tot op dat moment. De nummers Vrouwen aan de macht en Schaduw in de nacht worden de maanden nadien als singles uitgebracht. "Schaduw in de nacht" is ook de titel van de theatertournee waarmee Stef en zijn band van 1995 tot en met 1996 on the road gaan.

Bij Stef kan ik thuiskomen, we zijn geestverwanten!

Frank Boeijen

Frank Boeijen

In 1995 is er de single Twee mannen zo stil, een duet dat Stef opneemt samen met zijn vriend Frank Boeijen. Stef lag in 1984 ziek in bed, luisterde naar de radio en hoorde Frank het nummer Zwart Wit zingen. Hij was er meteen door geraakt, niet alleen door het ritme, maar ook door zijn manier van zingen en vooral door de tekst, want ze hebben beiden een broertje dood aan racisme, populisme en materialisme. Door de jaren heen leerden ze mekaar beter kennen en waarderen. Ze groeiden beiden uit tot chansonniers van de Lage Landen. Van Boeijen leerde Stef door de jaren heen hoe je je zakelijk moet opstellen, niet alleen artiest zijn, maar ook zakenman. Twee mannen zo stil kwam tot stand na een optreden in Brugge waarna ze naar een restaurant trekken, waar Stef achter de piano plaatsneemt. De woorden van het nummer waren in Franks hoofd blijven hangen na de begrafenis van een vriend. Stef had zomaar ineens de noten erbij. In het gastenboek van het restaurant schreven ze de tekst verder uit en zetten er een punt achter toen de rijkswacht kwam vragen of het niet wat stiller kon. Geluidsoverlast, kan je nagaan.

Vuur

In 1994 is er het nieuwe album "Vuur". Intussen was Stef op zoek gegaan naar zijn herkomst, had hij zich ook wat ondergedompeld in andere culturen. Hij had een jaar eerder op een avond in Antwerpen op het terras van café "De Faam" de Zuid-Afrikaanse zanger Johannes Kerkorrel ontmoet. Iemand die, zo bleek uit hun gesprek, de confrontatie zocht met zijn eigen cultuur ten tijde van de apartheid. In Zuid-Afrika leerde Stef hun traditionele muziek kennen, vermengd met religieuze elementen. Een neerslag van dit alles horen we terug in 14 liedjes, waarvan De Hemel en Pepermunt speciaal geschreven werden voor het NCRV-programma "Baas boven Bos". Het album zal drie singles opleveren: Hilton Barcelona, Pepermunt en Awuwa, wat zoveel betekent als Zij wil dansen.

De man van La Mancha

Omdat hij zoveel talent in zich heeft en graag links en rechts dat talent toetst aan diverse activiteiten, vertaalt en bewerkt hij in opdracht van het "Ballet van Vlaanderen" de musical "De man van La Mancha". Stef schrijft alle Nederlandstalige teksten van de musical. Hij ging maar wat graag op dat voorstel in omdat zijn idool Ramses Shaffy de hoofdrol zou vertolken. Op 11 oktober 1993 heeft de première plaats. Ramses zet een magistrale versie neer. Datzelfde jaar wordt Shaffy in Amsterdam door de zangers en acteurs in Amsterdam gevierd. Voor deze gelegenheid schrijft Stef De Kracht van de Onmacht.

Johannes Kerkorrel

Na hun gesprek in het Antwerpse café 'De Faam' hadden Stef Bos en Johannes Kerkorrel besloten een poging te ondernemen om het Nederlands en het Afrikaans samen te brengen in een lied, nadat dat jaren onmogelijk was, gezien de culturele boycot die er bestond. Stef schrijft dit nummer samen met Johannes (echte naam Ralph John Rabie) en Didi Kriel tijdens een vijfdaags verblijf in Johannesburg. Op 17 juli 1993 prijkt Awuwa op de negende plaats in de Vlaamse Top Tien. Tijdens onze babbel geeft Stef toe dat hij Zuid-Afrika heeft leren kennen dankzij Johannes, die voor hem in dat continent een fenomenale gids is geweest en die hem in dat gebied de diverse culturen en complexiteit heeft leren kennen. In Afrika leert Stef Bos de in Sophiatown geboren zangeres Thandi Klaasen kennen. Op het HKM-label zal van haar in 1996 het album "Together as one" verschijnen, waaraan Stef samen met Johannes Kerkorrel zijn medewerking verleent. We horen Stef op dit album samen met Thandi onder meer in het aanstekelijke Two of a kind. Nog even dit vermelden: van 1990 tot 2001 las Johannes wekelijks zijn column voor in het Radio 1-programma "Het einde van de wereld". Op 12 november 2002 overlijdt Johannes op 42-jarige leeftijd in Johannesburg.

Zeker weten

Een nummer dat opvalt, is De Figuranten. Met Jan Van Rompaey had Stef afgesproken voor het programma "Zeker Weten" op de VRT-televisie een jaarlang de actualiteit te volgen en waar nodig er een lied over te schrijven. De oorlog in Joegoslavië en de Amerikaanse aanval in Irak zijn het vertrekpunt voor dit lied. De aanwezigheid van generaal Schwarzkopf met zijn beelddemonstraties van geleide raketaanvallen en de vluchtelingenstroom op de Balkan deden Stef in zijn pen kruipen.

Tussen de liefde en de leegte

In 1992 brengt Stef Bos zijn tweede album "Tussen de liefde en de leegte" uit. Voor de productie tekent niemand minder dan Boudewijn de Groot, die het zelfs leuk vindt op de plaat hier en daar voor het achtergrondkoortje te zorgen. "Tussen de liefde en de leegte" levert hem opnieuw 2 radiohits op, Jij bent voor mij en De radio, geschreven in opdracht van de VRT en ook graag geschreven omdat Stef van het mysterie van alleen maar een stem houdt: het voedt namelijk de verbeelding. Opvallend is dat beide nummers niet in de Vlaamse Top Tien opduiken. In 1993 ontvangt Stef voor zijn intussen met een platina exemplaar bekroonde album "Tussen de liefde en de leegte" de prestigieuze "Pall Mall Exportprijs", een jaarlijkse Nederlandse prijs voor in het oog springend jong talent in de sector kunst en cultuur. De prijs bestond sinds 1978 en werd mogelijk gemaakt door SNS REAAL Fonds. Wegens de tabakswet werd de naam van de prijs gewijzigd. De oude naam was de Pall Mall Exportprijs, dit werd eerst de British American Tobacco Prijs. De latere naam, de Eerste Prijs, werd vanaf 2006 gebruikt tot 2010, het laatste jaar dat de prijs werd uitgereikt. De prijs had tot doel de ontwikkeling van jonge artiesten te bevorderen. De winnaar kreeg 15.000 euro en een replica van een beeld van Yvonne Kracht.

Breek de stilte

Op 4 mei 1991 scoort Stef zijn enige nummereenhit in de Vlaamse Top Tien. Hij had iets voordien Breek de stilte samen met Bob Savenberg van Clouseau opgenomen. Bob schreef dit liedje samen met Stef op verzoek van Bobs zus Mieke, om met deze plaat haar autistische kind en de duizenden andere kinderen in Vlaanderen en Nederland te helpen. De opbrengst van deze plaat ging integraal naar de "Vlaamse Vereniging Autisme" en de "Nederlandse Vereniging Autisme". Breek de stilte wordt tijdens de zomer van 1991 door Radio 2 tot "Zomerhit '91" gekroond. Papa ontvangt diezelfde avond de prijs van beste Nederlandstalige plaat. Van VTM mag Stef Bos dat jaar een "Gouden Oog" in ontvangst nemen als populairste zanger. In Vlaanderen laat hij het publiek met zijn talent kennismaken tijdens zijn eerste theatershows.

Bekroningen

Voor zijn eerste album "Is dit nu later" krijgt Stef in mei 1991 een Edison in de categorie "Nederlands populair". Datzelfde jaar wordt hem in februari door de stichting Conamus de Zilveren Harp toegewezen tijdens het "Harpen Gala". De Zilveren Harp is een aanmoedigingsprijs voor beginnende artiesten. Door het succes van Papa wordt het album "Is dit nu later" met dubbel platina bekroond.

Papa

Stef Bos: Papa is het sterkste voorbeeld van het persoonlijke. Kijk, ik leef maar één keer en ik kan niet anders dan schrijven wat in m'n kop zit. Ik ben geen liedjessmid die een leuk thema vindt en daar een plezant liedje over kan schrijven. Bij mij wordt een liedje geboren. Dat schreef ik op 'n zondagmiddag toen ik met mijn vader in een en dezelfde kamer zat en ik in de gaten kreeg hoe hij naar zijn handen zat te kijken. Hij haalde wat vuil onder zijn nagels vandaan. De manier waarop hij dat deed en zo zat te staren naar zijn handen, dat doe ik ook precies zo. Op dat moment werd ik er op de een of andere manier door aangegrepen en zo ontstond een soort liefdeslied voor een vader, want zo'n lied moet dan wel over méér gaan dan alleen maar "mijn vader". Zowel mijn vader als ik hadden moeite om emoties te bespreken en dit nummer gebruikte ik om hem duidelijk te maken dat ik van hem houd, dit vooral ook vanwege de kanker waartegen mijn vader toen vocht. Toen mijn vader overleed, speelde ik het lied met gewoon andere akkoorden. Soms durf ik weleens een zin in de tekst te veranderen: "we komen elkaar na de dood nooit meer tegen" wordt dan "we komen elkaar na de dood misschien niet meer tegen". Ik ben helemaal niet gelovig, maar het is op mijn leeftijd oninteressant om te zeggen wat de waarheid is." De vader van Stef overleed op 11 juni 2014 op 91-jarige leeftijd in het verzorgingshuis in Veenendaal, waar hij de laatste jaren verbleef.

Is dit nu later

Door zijn samenwerking met Ingeborg had Stef dus inmiddels Hans Kusters leren kennen, onder meer eigenaar van het HKM-label, die hem snel een contract aanbiedt bij zijn uitgeverij en platenfirma. In november van 1990 ligt de eerste langspeler van Stef in de winkel. Producer van "Is dit nu later" is Roland Verlooven. 13 liedjes staan er op het album, waarvan Stef We doen het zelf samen met Roland Keyaert schreef. Het meest opvallende nummer is Papa en is inmiddels een regelrechte Bosklassieker geworden.

Samson & Gert

Gert Verhulst en Hans Bourlon van Studio 100 vragen Stef in 1990 of hij niet de titelsong wil schrijven van "Samson en Gert". Een jawoord is vlug gegeven en in een en dezelfde moeite wordt Stef de rol aangeboden van Joop Mengelmoes, de Hollandse buurman van Samson en Gert. Hij mag het personage naar zijn hand zetten. Stef houdt deze deelname vol tot in 1992 om zich van dan af volledig met zijn carrière bezig te houden. Hij schreef wel een aantal liedjes voor Samson en Gert, waaronder Het Samsonlied, Er zit meer in een liedje en Samen delen.

De Ochtendploeg

In 1989 gaat Stef een tijdje samenwerken met Radio 2 als lid van "De Ochtendploeg", een licht satirisch programma tussen 6 en 8 uur. In die ploeg zaten ook nog Bart Van den Bossche en producer Erik Strieleman. Elke zondagavond werd in café "De Witte Arend" in Antwerpen de actualiteit besproken en de basis voor het programma gelegd. Op de achtergrond klonk steevast klassieke muziek. Voor Stef een belangrijke periode in de aanloop naar zijn carrière.

Eurosong

De VRT had meteen door dat Ingeborg wel wat in haar mars heeft en nodigt haar in 1989 uit om deel te nemen aan "Eurosong", met in de finale onder meer Jimmy Frey , Expo, Dany Caen, Bart Van den Bossche , Angie Dylan en Boogie Boy. Clouseau eindigt tweede met het liedje dat iets later een gigantische hit zou worden, Anne, en Ingeborg wordt eerste met het door Stef Bos geschreven Door de wind. Op 6 mei trekt Ingeborg in het gezelschap van Stef, die de tweede stem mag zingen, naar Lausanne in Zwitserland om daar tijdens de vierendertigste editie van het Eurovisiesongfestival de Belgische driekleur te verdedigen. Zij eindigt daar negentiende. Winnaar wordt de groep Riva voor Joegoslavië met Rock Me. Bij ons wordt Door de wind in een productie van Roland Verlooven op single uitgebracht. In 1990 lanceert Ingeborg haar eerste album met daarop niet alleen haar eerste hits, maar ook liedjes als Eeuwen geleden, Toiletje, Alles gaat voorbij en haar volgende single Zomer, waaraan zij een blij lentegevoel overhield, ook al speelt het liedje in op het naderende einde van de zomer. Ook deze keer tekst en muziek van Stef Bos in een productie van Roland Verlooven gekoppeld aan het nummer Ik wil geluk, eveneens van de hand van Stef.

Oud Huis Stekelbees

Vanaf 1988 tot en met 1990 gaat Stef acteren bij de toneelgroep "Oud Huis Stekelbees" in Gent. Daarmee staat Stef voor het eerst echt in de schijnwerpers. "Ik vond het niet zo makkelijk in het begin. Er zit een publiek voor je dat naar je kijkt. Ik begon me pas een beetje op mijn gemak te voelen, toen ik een tijd later begon te zingen en op te treden en te doen alsof ik thuis was, dat de mensen gewoon langskwamen om te kijken. Ik kom uit een gezin waar het niet vanzelfsprekend was dat je op een podium ging staan. Ik ben heel lang onzeker geweest of ik wel iets te vertellen had. Ik ben naar Antwerpen gegaan om de toneelschool te doen. Na verloop van tijd zag ik in dat het optreden an sich relatief is. Het is maar een heel klein onderdeel van het wereldgebeuren. Dat is een aangenaam uitgangspunt. Er zijn al zoveel dingen voor jou gebeurd en er zullen er nog zoveel na jou komen. Toen dat in mijn hoofd zat, ben ik me pas echt met muziek gaan bezighouden."

Ingeborg

Stef gaat ook voor anderen schrijven, onder meer voor zijn vriendinnetje Ingeborg, die hij tijdens zijn kleinkunstopleiding in Antwerpen had leren kennen. Ingeborg zingt tijdens de "Baccarabeker" in 1988, waar zij deel uitmaakt van de West-Vlaamse ploeg samen met Phil Graveyard en Clouseau , Te Weinig Kracht, dat Stef speciaal voor haar had geschreven. Dat liedje verschijnt iets later samen met het nummer Niemand op haar eerste single uitgebracht op het HKM-label, het platenlabel van muziekuitgever Hans Kusters, die ook de heren Clouseau en iets later Stef Bos onderdak verleent. Tijdens dat festival zingt Ingeborg ook Verlangen, eveneens geschreven door Stef en dat haar tweede single wordt, waarbij zij de vocale steun van Clouseau , lees Koen Wauters, krijgt.

Studio Herman Teirlinck

In 1984, wanneer Stef zijn lerarenopleiding heeft afgerond, verhuist Stef met Chiel Van Berkel vanuit Utrecht naar Antwerpen om daar aan het "Hoger Instituut voor Dramatische Kunst" (Studio Herman Teirlinck) te gaan studeren. Stef krijgt hier les van onder meer Jean Blaute, Denise De Weerdt, Raymond van het Groenewoud en Johan Verminnen . Die leert hem de chansons van Brel, Brassens en Ferré kennen. Van Raymond onthoudt hij: "Ge moet zingen, wie dat ge zijt" en "Ge moet uw eigen stem vinden." Dat viel Stef wel erg op, want hij was vooral op een romantische manier bezig met liedjes schrijven, bezig met te zijn wie hij dacht te moeten zijn om anderen, vooral meisjes, te imponeren. Die zoektocht en dat imponeren begon allemaal met dat ene liedje Is dit nu later. Bos studeert in 1988 af aan de afdeling kleinkunst. Met Chiel was Stef intussen een nieuw duo begonnen, Idioten Blozen Niet, dat in 1988 tweede wordt tijdens het "Amsterdams Kleinkunst Festival".

Poëzie en cabaret in Utrecht

Stef is achttien wanneer hij in 1979 naar Utrecht gaat om daar voor leraar verder te studeren. Hier blijft hij graag 's nachts op om dan te schrijven, te tikken eigenlijk, op een oude Adler-tikmachine. Hier waant hij zich voor het eerst een echte dichter. Hij gedroeg zich ook een beetje pretentieus. Hij stuurde naar verscheidene uitgevers een verzameling versjes. "Te kreupel om te lopen", zegt Stef daar jaren later over. Daarnaast geraakt hij geboeid door het fenomeen cabaret. Op school leert hij Chiel van Berkel kennen en richt samen met hem het duo Kaliber op. Toen viel het hem al op dat hij het was die altijd moest zingen. Zij nemen in de "TH Aula" te Delft in 1982 deel aan het cabaretfestival "Cameretten", waar zij in de finale tweede eindigen en de prijs van het publiek in de wacht slepen.

De jeugdjaren

Op zijn zestiende wilde Stef naar de vakschool om goudsmid te worden en de zaak van zijn vader overnemen. Maar er was toen een heftig schandaal aan de gang in die school over het gebruik van heroïne. Vader Bos vond dat hij daar beter mee wachtte. Stefs oudere broer ging akkoord met die overname, op voorwaarde dat Stef hem dan één derde van de waarde zou uitbetalen. Daarop haakte Stef af en trok naar de havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) in Ede. Hier kwam hij terecht in een streng christelijke school waartegen hij zich ging verzetten. Stef trok zich toen al regelmatig terug op zijn kamer om daar iets te schrijven. Hij had intussen de verzen van Erich Kästner ontdekt, die spraken hem wel aan. Hij begon ook de werken van Kurt Tucholsky en Erich Mühsam te lezen. Vader Bos herinnert zich Stef als een jongen die graag zijn eigen gang ging. Een jongen die veel zat te lezen en naar muziek luisterde. Moeder Nel was een vrouw boordevol fantasie, dat moet Stef van haar geërfd hebben. Zij beschouwde vaak de winkel als een soort forum om de klanten het naar hun zin te maken. Toen hij begon op te treden, was zij er graag bij. In de winkel van Stefs vader komt op zekere dag de schrijver Hans Andreus langs en laat daar een kinderboek achter, "Mijnheer Pompelmoes". Dat boek zou de aanzet betekenen tot het schrijverschap van Stef.

Stef wordt geboren

Stef werd op 12 juli 1961 in het Nederlandse Veenendaal geboren. Zijn vader Albertus Willem Bos was in het dagelijkse leven juwelier. Het gezin Bos telt 3 kinderen: Stef heeft een broer die 10 jaar ouder is en een zus die 3 jaar ouder is.