Sanne

Delen S
Geboren in Bornem
op 22 maart 1973
Sandra Denotté
Bekijk DiscografiesLees Biografie
"Plotseling besef ik dat mijn liedjes van iedereen zijn. Dat mensen er gelukkig van worden."
Liefde overwint alles

30 jaar Veel te mooi

De 12de maart 2020 zal het precies 30 jaar geleden zijn dat Erik & Sanne de klassieker Veel te mooi opnamen. Al beslisten zij samen zes jaar geleden om te stoppen met live-concerten, de muziek was nooit ver weg. Achter de schermen bouwden ze mee aan de carrière van dochter Maartje. In stilte schreven ze tekst en muziek voor haar twee albums maar het bleef kriebelen om weer samen op het podium te staan. 30 jaar "Veel te mooi" wordt in de bloemen gezet met de gelijknamige theatershow. Erik & Sanne zingen niet alleen hun klassiekers, maar brengen ook een aantal luisterliedjes waaronder Oostendse wind en Jas met duizend kleuren. Dochter Maartje zingt op haar beurt ook een paar van haar eigen liedjes, en verrijkt daarnaast de unieke samenzang van haar muzikale ouders. Dit wordt een uitzonderlijk en onvergetelijk weerzien. Zij worden begeleid door pianist Pieter Van Malderen, gitarist Filip Bruffaerts en het strijkkwartet Nome d’arte o.l.v. Wim Spaepen. De 15de november 2019 verscheen alvast de verzamelaar "30 jaar Veel te mooi" met daarop een overzicht van hun bekendste nummers.

25 jaar Veel Te Mooi

Op 14 maart 2015 is het precies 25 jaar geleden dat Erik en Sanne hun doorbraak-hit Veel te mooi opnamen. Voor Erik vooral mag dit niet zomaar ongemerkt voorbijgaan. 28 en 30 april staan hij en Sanne op het podium van het Sportpaleis in Antwerpen tijdens Houden van... Griffelrock met vijfentwintig liedjes die we met z'n allen kennen en voor een groot deel kunnen meezingen. Erik en Sanne nodigen ook een aantal collega's uit waaronder: John Terra , Heintje, Jo Vally , presentator Luc Appermont en natuurlijk hun dochter Maartje Van Neygen .

De nieuwe generatie

Vanaf nu zijn hun ogen gericht op de carrière van hun dochter. Op hun eigen ENS label, opgericht in 2004, brengt Maartje Van Neygen haar album Eerste dauw uit. Het eerdere in Austin opgenomen My Songbird wordt eveneens aan het album toegevoegd. Erik mag dan zelf niet meer optreden, schrijven doet hij nog steeds samen met zijn echtgenote. Zij leveren beiden het merendeel van de nummers. Erik zal voortaan ook het management van Maartje voeren.

De vurigste droom is dat zijn dochter het in de muziekwereld zal waarmaken en dat Sanne op haar beslissing terugkomt en opnieuw zal optreden, al is het in duet met hun dochter! Dat konden wij de 31ste februari 2014 al meemaken in Boortmeerbeek waar Maartje een van haar eerste concerten zong daarbij op het podium vergezeld door mama Sanne. We hoeven niet te vertellen dat het publiek dolgelukkig reageerde. Of dit naar méér smaakt, laten wij voorlopig in het midden, want Sanne is en blijft eigenzinnig in haar beslissing.

Hun laatste optreden

Zondag de dertigste september 2012 geven Sanne en Erik in De Roma in Borgerhout hun laatste optreden. De zaal zit nokvol. Zij laten zich omringen door een aantal bekenden waaronder Miek en Roel, soliste Carrie Rodriguez samen met gitarist Luke Jacobs. Ook dochter Maartje mag heel even laten horen dat zij voor een groot deel de stem van haar mama heeft geërfd.

De fantastische expeditie

Erik en Sanne gaan opnemen in de Cedar Creek Recording Studio in Austin, Texas met als producer Carrie Rodriguez. Weg zijn de schlagers, er wordt duidelijk gekozen voor countrygetinte songs zoals Jas met duizend kleuren van Dolly Parton, Jouw naam van Chip Taylor en De wind in het riet van Graham Parsons. Ook Sanne en Erik reiken liedjes aan samen met Willy Smets en Marc Van Caelenberg. Er wordt zelfs een nieuwe versie van Veel te mooi ingeblikt.

Het album De fantastische expeditie wordt de twaalfde juni 2012 aan de pers voorgesteld. Na een tijdje melden Erik en Sanne op hun website met de nodige trots aan hun fans dat het album méér dan tienduizend keer aan de man werd gebracht.

Veel te mooi

Erik en Sanne brengen hun hit Veel te mooi tijdens het Radio 2-programma En nu serieus.

Meer tegenslag

Wat niemand verwachtte, gebeurt toch. In de zomer van 2010 wordt Erik tijdens een optreden in Gits getroffen door een tweede hersenbloeding. Tien dagen na mekaar hadden zij daar opgetreden. Na die nieuwe bloeding was Erik toch naar Zuid-Frankrijk afgezakt, maar daar voelde hij dat het zo niet verder kon. Terug thuis stellen de dokters op een scan vast dat er zich een tweede bloeding heeft voorgedaan, op een andere plaats dan de eerste keer.

Erik moet elke vorm van spanning vermijden. In de maand september beslissen Erik en Sanne na rijp overleg definitief met optredens te stoppen, maar houden dat nog even stil omdat zij in de maand november de unieke kans krijgen aangeboden in Amerika te gaan opnemen en die kans wil Erik met beide handen aanpakken.

Vertrouwen

Erik en Sanne vertrouwen elkaar blindelings tijdens En nu serieus op Radio 2.

Twee witte paarden

Erik en Sanne zingen Twee witte paarden bij En nu serieus op Radio 2.

Het noodlot slaat toe

Na de terugkeer uit Frankrijk van een tiendaagse vakantie wordt Erik de elfde juli 2009 's ochtends getroffen door een hersenbloeding. Hij wordt in allerijl opgenomen in het ziekenhuis waarna hij dringend aan rust toe is. Intense revalidatie moet ervoor zorgen dat hij snel weer beter wordt. Op dat moment beslissen Erik en Sanne het na de zomer qua optredens rustiger aan te doen.

Ondanks al die tegenslagen ligt de vijftiende september hun nieuw album Vertrouwen in de winkel als extraatje bij het weekblad Story. Méér dan 10.000 lezers schaffen zich het album aan. Nadien komt het ook nog in de winkels. Erik en Sanne zijn weer hot en in het Stadhuis van Sint-Niklaas krijgen ze een gouden album uitgereikt.

Er wordt op dit album aardig gecoverd, onder andere Ich zeige dir mein Paradies van Andrea Jürgens, Ein Leben lang van Helmut Frey, Zwei weisse Pferde van Nic en de titelsong Vertrouwen is een vertaling van Vertrauen van de Kastelruther Spatzen. Erik en Sanne trekken voor heel even duidelijk de kaart van het lichtere genre.

's Nachts komt de herinnering

Erik en Sanne waren intussen scheep gegaan met Patrick Vandewattijne, een tijdlang manager geweest van Laura Lynn . Die zorgt ervoor dat zij nauw gaan samenwerken met producer Phil Sterman. Patrick houdt eraan als single uit te pakken met een cover van Nacht kommt die Erinnerung van de Duitse schlagerzanger Herman Frey. 's Nachts komt de herinnering wordt als voorbode van het album Vertrouwen in de markt gezet. Maar het ongeluk loert dan al om de hoek.

Parfum Tzigane

Om stevig door te kunnen stappen, noteren wij in 2008 het album Parfum Tzigane. Getroffen door de muziek van de film Gadjo Dilo dromen Erik en Sanne ervan om een plaat te maken in de gipsysfeer, vooral na het samen schrijven van het nummer Kleine Maartje waarbij Erik onmiddellijk een arrangement met echte zigeunermuzikanten in zijn hoofd hoort. Via het Roemeens huis in Brussel komen ze dan terecht bij Raluca Patuleanu, die hen het kruim van de in België verblijvende Hongaarse en Roemeense zigeunermuzikanten leert kennen. Voor Erik wordt dit zowat zijn levenswerk.

Zijn zigeunermuzikanten kunnen een fantastische sfeer neerzetten – als ze er zin in hebben – maar niet allen zijn ze klassiek opgeleid en dus moet er ontelbare uren gerepeteerd worden om de nummers feilloos op plaat en op het podium te kunnen neerzetten. Deze periode vergt erg veel van hem en die stress zal hem nadien nog nadelig parten spelen. Het valt op dat Sanne intussen de pen ter hand heeft genomen en samen met haar man naarstig nummers heeft geschreven voor deze toch wel aparte plaat.

Oh Maria wordt als lokkertje in de markt gezet. De respons op het album is méér dan behoorlijk al is het toch wel even wennen na al die speelse en lichtvoetige liedjes van voordien. Toch keren zij de rug niet naar hun vorig repertoire, integendeel. Erik lust van huis uit graag een portie degelijke schlagers en is in de wolken, want hij mag tijdens het Schlagerfestival op 3, 4 en 5 april 2009 in de Ethias Arena van Hasselt de affiche delen met zijn idool Will Tura met voorts op de affiche Laura Lynn , Willy Sommers , Christoff en De Romeo's.

Vroeger en nu

Verzamelen doen ze maar al te graag ten huize Van Neygen. In de maand juni van 2006 verschijnt er de cd Vroeger en nu volume 1, een eerste selectie waarin wordt teruggeblikt op de voorbije zestien jaar. Zestien liedjes staan op dat album om hun liefdevolle carrière te onderstrepen, beginnend met Koop van alles tot en met Drunken sailor, een cover van deze traditional, in de sixties al opgefrist door Ferre Grignard.

Omdat de reacties lovend zijn, koppelt Sanne daar in de maand november van 2006 het vervolg aan vast Vroeger en nu volume twee met ook nu weer zestien liedjes, deze keer beginnend met Weer naar huis om in schoonheid af te ronden met Away in a manger, een van de oudste kerstklassiekers. Dochter Maartje is op deze plaat samen met papa en mama te horen in Een kindeke lag.

Plotseling besef ik dat mijn liedjes van iedereen zijn. Dat mensen er gelukkig van worden. Dat sommige liedjes bij iemand, die ik niet persoonlijk ken, herinneringen oproepen.

Sanne, Vroeger en nu Volume 2

15 jaar op de planken

In 2004 verschijnt tijdens de maand november de verzamelaar Wijsjes, walsen en bolero's oftewel 15 jaar alle hits, de bekendste duetten van Erik en Sanne. Die plaat wordt zo goed onthaald dat Erik en Sanne besluiten opnieuw samen te gaan optreden. Naar aanleiding van hun vijftienjarige carrière als duo wordt er de tiende september 2005 op de Grote Markt in Sint-Niklaas uitbundig gevierd in het gezelschap van Miek & Roel, Roland, Liesbeth Liszt en Bart Herman .

Cowboy's Sweetheart

Ook al draagt Sanne net als Erik het Nederlands zeer hoog in haar vaandel toch komt er in 2003 een anderstalig album. Dat wordt Cowboy's Sweetheart. Erik had Virgin platenbaas Firmin Michiels het voorstel gedaan een album op te nemen met Sanne, eventueel in het Engels, Frans, … waarbij ze zouden samenwerken met iemand uit het rock- of folkgenre, bijvoorbeeld Roland Van Campenhout. Firmin was onmiddellijk enthousiast en belde Roland tijdens deze eerste bespreking meteen op.

Erik had in 2000 al aangekondigd dat zij genoeg duetten hadden gezongen en dat het stilaan tijd werd dat Sanne eens een andere kant van haar kunnen liet horen. Sanne had het al een hele tijd moeilijk met het feit dat hun duetten, vaak heel rustige country- of folk getinte ballades, bijna stuk voor stuk hits werden, en hierdoor door de media onlosmakelijk als schlagers werden beschouwd. Ze vond dit ook erg voor Erik terwijl hij toch in het verleden de zanger was van de betere liedjes en teksten.

De titelsong Cowboy's Sweetheart is van de hand van Bob Miller en Patsy Montana. Daarnaast zingt Sanne songs van onder meer Mac David, Emmylou Harris, Hank Cochran, Buffy Saint-Marie en Georges Delerue. Opvallend is ook dat er in 't Frans, Le tourbillon, en zelfs in het Turks wordt gezongen. Dat laatste omdat zij op school bevriend was met een Turks meisje die haar het liedje Elimde Sise aanleerde.

De platenfirma brengt de plaat naar de radio met een witte hoes, zonder foto, alleen de titel. Naar de zangeres hebben de radiojongens even het raden. Aanvankelijk uit iedereen lovende kritiek, maar wanneer bekend wordt dat het Sanne is die zingt, zijn de meningen plots verdeeld. Het album geraakt in de Ultra Top Vijftig niet hoger dan de veertigste plaats en is na twee weken al uit die hitlijst verdwenen. Sanne gaat verder met waarmee ze op dat moment samen met onder andere manlief bezig is, namelijk de hommageconcerten Ann Christy 20 jaar later, georganiseerd naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het overlijden van Ann Christy.

Onderweg

Voor hun nieuw album Onderweg kloppen Erik en Sanne in 1999 eens aan bij een stel andere muzikanten. Meer dan behoorlijk gedraaid bij Radio 2 is het folkgetinte duetje De Wilford van Marc Hauman waarvoor er graag in het dialect gezongen wordt. In 2000 is het tijd om Sanne te verzamelen. Dat gebeurt op het album Tien Sanne", het beste uit tien jaar Sanne. Als toetje is er voor de fans en voor wie het lust de hitmedley met daarin Martijn, Zeg het aan niemand, Domenico en Je voetstap.

Stilte

Enkel de populaire animatiefilm Anastasia van 20th Century Fox waarbij Sanne het jaar voordien reeds de opnames deed en met plezier haar stem leende aan het hoofdpersonage Anastasia, komt in deze periode in de cinemazalen en later op DVD.

Ons leek het bij de release vreemd, maar in 1998 besluit de marketingafdeling van BMG Sanne in de cd-reeks Face to Face te koppelen aan Johan Verminnen , twintig tracks in het totaal, tussen beide artiesten eerlijk verdeeld.

Sneeuwwitje

In 1998 klopt Studio 100 bij haar aan om te vragen of Sanne de hoofdrol niet wil vertolken in de musicalversie van Sneeuwwitje. Tekst en muziek worden geleverd door Hans Bourlon, Gert Verhulst, Dannie Verbiest en Johan vanden Eede. Medespelers worden onder andere Aimé Anthoni, Frank Aendenboom en Anne Mie Gils.

Een overtrokken verhaal in de pers is het feit dat Sanne op een bepaald moment in de musical een intieme kus moet delen met collega-acteur Chris Van Tongelen. Zij vindt de manier waarop dit moet gebeuren niet passend in een kindermusical en weigert dit. Kathleen Aerts, die wij kennen als lid van K3, zal een paar keer haar rol overnemen. In de pers wordt Sanne een tijdlang als een preutse tante afgeschilderd overdreven afgeschermd door haar echtgenoot. Voor haar was deze periode erg zwaar, zowel mentaal als fysiek. Sanne heeft een dubbele hernia en speelt met behulp van injecties nog enkele voorstellingen maar moet dan noodgedwongen stoppen. Het wordt even stil rond hen, heel stil.

Toen ik Erik in het begin leerde kennen werd ik afgeschilderd als een lolita, een hoertje, en plots word ik tot de meest preutse non van Vlaanderen gebombardeerd!

Sanne over de mediahetze rond Sneeuwwitje

Hun Ja-woord

Om hun relatie extra in te kleuren, geven Erik en Sanne op achtentwintig oktober 1996 hun ja-woord. Hun liefde werd het jaar voordien, de vijfentwintigste oktober, bekroond met de geboorte van hun dochter Maartje .

Er wordt ook een nieuw album geboren: In één woord. Van de hand van Claude Lemesle vertalen Erik en Marc Van Caelenberg Lange weg dat de eerste singlekeuze wordt, goed voor een tiende plaats in de Vlaamse Top Tien. Pal in de hitroos schiet Sanne met haar versie van The power of love, de zesentwintigste augustus 1996 goed voor de hoogste notering in de Vlaamse hitlijsten. Van Land van ons twee hangt er intussen thuis een gouden versie tegen de muur, net als trouwens van het duettenalbum Mee met de zon, het album De mooiste van Erik en Sanne, Vertrouwen en De Fantastische Expeditie en platinum voor Details en Veel liever. Op datzelfde album durft Sanne het ook aan haar eigen interpretatie neer te zetten van Ziggy dat wij eerder al kenden in de uitvoering van Céline Dion.

Als kroon op dit alles scoren Erik en Sanne in 1997 nog eens lekker met De laatste bolero, twee jaar voordien in Duitsland als Der letzte Bolero een stevige hit voor Die Flippers. Een schlager, dat wel, al slagen Erik en Sanne erin het net een niveau hoger te tillen. In één woord is ook de titel van de theatertournee waarmee Sanne in 1997 door Vlaanderen trekt.

Zand

Vrij snel verschijnt nadien haar derde solo album Zand. Marc Van Caelenberg en Erik reiken een rist nieuwe songs aan zoals Het zandkasteel, Welterusten, Moe, De kolderzolder en Vrede is. Er wordt uiteraard ook vertaald zoals Ik zag haar ik zag jou, oorspronkelijk Boulevard de la Madeleine en in die versie een succes voor The Moody Blues.

Leuk is Sannes versie van Ik zou wel 's willen weten van Jules De Corte en haar fel gesmaakte cover van de Franse hit Céline van Hugues Aufray. Eenmaal op single uitgebracht staat dit liedje de achtste oktober 1994 op twee in de Vlaamse Top Tien. In 1995 is het verzamelen geblazen wanneer hun bekendste successen gecompileerd worden op het album Veel te mooi, de mooiste Erik & Sanne.

Details

In 1993 brengt Sanne op het BMG label het album Details uit. Er wordt een aardig stukje gecoverd: liedjes van Rodney Crowell, Zrinko Tutic, Hugh Moffat en Charlie Black. Er staan ook nieuwe liedjes op zoals Leentje en Zet aan dat ding. Het kan niet anders of Sanne zingt enkele duetten samen met Erik zoals Verdronken Vlinder van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh, op single goed voor een vijfde plaats in de Vlaamse Top Tien.

Een dijk van een hitsingle uit dat album wordt Het huis dat tussen rozen stond, oorspronkelijk een Italiaans liedje van Adriano Celentano Il ragazzo della via Gluck. De zesde maart 1993 schittert Sanne met haar versie op de eerste plaats in de Vlaamse Top Tien. Je voetstap wordt de tweede single uit dit album waarmee Sanne in de zomer van dat jaar tot op drie belandt in de Vlaamse hitlijsten.

Veel liever

Erik en Sanne gaan in 1991 meteen aan de slag met de opnames van Sannes eerste soloalbum Veel liever waarvan Erik de producer is. Erik schrijft speciaal voor haar O liefste, samen met Willy Smets Plaats in mijn leven en met Marc Van Caelenberg het schattige Martijn. Er wordt ook vertaald, songs van Betsy Cook en Linda Thompson, van Jackson Browne, Rodney Crowell en Zrinko Tutic. Een gouden hit is weggelegd voor hun nummer één duet Aan mijn darling van Will Tura , gevolgd door Oostendse wind dat als single onthaald wordt op een vijfde plaats in de Vlaamse Top Tien tijdens de lente van 1991.

Maar hun label BMG dringt ook meteen aan op een album met hun tweetjes en dat wordt in 1991 Mee met de zon. Duetten en sololiedjes wisselen elkaar af. In 1991 wordt er nog eens lekker gescoord wanneer Erik en Sanne het duet Alles gaat voorbij opnemen, dat in 1970 in Duitsland als Alles geht vorbei een succes was geweest voor Jürgen Renfordt. De veertiende december staan Erik en Sanne op vier in de Vlaamse Top Tien. Het jaar daarop stijgen zij eveneens naar vier, deze keer met Wat je diep treft, opnieuw een nummer van Erik's idool Will Tura . Tura had in Vlaanderen in de jaren zeventig al gescoord met dit nummer.

Na het grote succes

Na het succes van Veel te mooi is er de door Erik gezongen single Het spijt me, een vertaling van het nummer Oprosti, in 1990 in Joegoslavië een hit voor Doris Dragovic. De dertiende oktober 1990 staat Erik met Het spijt me op één in de Vlaamse Top Tien, wat hij samen met Sanne twee maanden later nog eens overdoet met Aan mijn darling dat wij in Vlaanderen voordien al kenden in de originele versie van Will Tura .

In 1990 duikt Sanne op in de Oost-Vlaamse ploeg tijdens de Baccarabeker in Middelkerke. Zij vormt samen met The Sunriders en Bert De Corte een hecht team. De winnende ploeg wordt Brabant bestaande uit B.J. Scott, Eleonor Bernair en Samantha Gilles. Dat jaar krijgt Sanne van VTM een Gouden Oog als populairste zangeres van dat moment, nadat zij van Radio 2 tijdens Zomerhit de trofee kreeg voor het beste debuut van het voorbije jaar.

Veel te mooi

Erik nodigt Sanne thuis uit en samen beluisteren zij enkele nummers en bespreken een eventuele samenwerking die er ook heel vlug komt, want Erik had tijdens een vakantie in Joegoslavië Dome Moj van Meri Cetinic opgepikt, in 1989 de inzending voor het liedjesfestival in Split, zeg maar de Baccarabeker van de Balkan.

Samen met Willy Smets had Erik de tekst voor Veel te mooi klaargestoomd. Erik zingt Sanne het liedje eerst voor en meteen na hem mag zij inpikken. Er wordt vrij snel beslist dat zij gaan samenwerken en Veel te mooi als duet gaan inzingen in de studio. Op weg naar die bewuste studio voelt Sanne zich zeer onwennig, op van de zenuwen. Maar die angst blijkt ongegrond, want na een take of twee is Veel te mooi een feit.

De single wordt meteen door het publiek opgepikt. Acht weken lang voeren Erik en Sanne de Vlaamse Top Tien aan, negen weken na mekaar op één in de hitlijst van Tien om te Zien, één week op één in VTM's Super Top Vijftig, goed voor méér dan zeventigduizend verkochte exemplaren. Voor Erik en Sanne worden het drukke maanden van veel interviews weggeven en optreden.

Liefde overwint alles

Achter de schermen wordt het snel duidelijk dat Erik en Sanne twee handen op één buik zijn. Niet alleen muzikaal, maar ook mentaal kunnen zij het goed met elkaar vinden. Zij groeien snel naar elkaar toe en worden verliefd. Voor Erik geen gemakkelijk periode, want hij wil zijn huwelijk niet zomaar overboord gooien. Maar de liefde overwint alles en daarop vormen zij geen uitzondering.

Voor de roddelpers zijn zij hét ideale koppel, een hapklare brok. Wanneer zij in 1990 hun eerste hit scoren is Erik negenendertig en Sanne achttien. Het cliché een oude bok lust wel eens een groen blaadje duikt meermaals op in de media. Mama Denotté is de eerste die het in de gaten heeft en praat er met Sanne over. Maar de liefde tussen Erik en Sanne groeit zo snel en wordt zo sterk dat zij het niet willen verbergen, ook niet voor de pers.

Erik heeft het er moeilijk mee omdat hij gehuwd is en twee kinderen heeft. Wat hem en Sanne overkomt, schrijft hij nadien van zich af in liedjes als Nooit meer bang en Schim in dit huis. Marc Van Caelenberg voelt hen erg goed aan en verwoordt hun gevoelens perfect in de liedjes Ademloos en Huis aan het water die hij voor hen schrijft. Het zijn liedjes die Erik tot de mooiste uit zijn repertoire rekent.

Er was nog nooit op zo'n manier over het privéleven van Vlaamse artiesten geschreven. Wie met wie omging, daar werd voordien niets over gemeld, al was het nog zo bekend in het milieu.

Sanne over de pers en hun relatie, in Humo

Erik

Een keerpunt voor Sanne, zowel privé als carrièrematig, wordt haar optreden de vierde november 1989 wanneer zij tijdens het fanbal van Eric Flanders, die net een hit had gescoord met Zo moet mijn meisje zijn, in Antwerpen een aantal covers zingt, onder meer Blue bayou van Linda Ronstadt en Stand by your man van Tammy Wynette.

Erik Van Neygen mag die avond na haar optreden. Zij kende hem toen al als de zanger van de betere liedjes. Hij volgt haar performance vanuit de coulissen en is meteen gecharmeerd door haar stem. Sanne herinnert zich nog in detail dat hij in de kleedkamer voor de spiegel stond met een groene kam om zijn golvende haren in de juiste plooi te leggen en haar met zijn mooie ogen warm aankeek. Een afspraak maken doen zij die avond niet.

Een paar weken later ontmoeten zij elkaar opnieuw wanneer Sanne in het koortje van Helmut Lotti mag optreden tijdens een opname van Tien om te Zien. Erik vraagt aan Sanne of zij hem niet een cassette kan sturen met enkele liedjes die zij heeft ingezongen. Dat worden onder andere Een vriend van Margriet Hermans en een liedje van Micha Marah . Na het beluisteren, neemt Erik meteen contact op met Sanne, want hij droomt er al jaren van een duet op te nemen met een goede zangeres, maar de geschikte stem daarvoor heeft hij tot nu toe niet gevonden.

De Soundmixshow

Sanne besluit in 1989 deel te nemen aan de VTM Soundmixshow. Zij zingt The Winner Takes It All van Abba, maar geraakt niet tot in de halve finale.

De eerste stappen in de showbizz

Sanne is een prima leerling met altijd goede schoolresultaten. Ook als zij na de Sint-Vincentiusschool in Branst op haar twaalfde overstapt naar het Instituut Onze-Lieve-Vrouw Presentatie gelegen in Bornem. Sanne volgt de afdeling Latijn-Wiskunde.

Zij treedt vanaf haar veertiende hier en daar sporadisch op tijdens soundmixshows die in de jaren tachtig erg in waren. Met haar vriendin zingt zij I know him so well uit de musical Chess erg bekend in de hitversie van Barbara Dickson en Elaine Page. Op haar vijftiende leert zij tijdens een soundmixshow Helmut Lotti kennen die toen nog optrad als Elvisimitator met opvallende bakkebaarden. Een tijdje later zal hij haar vragen mee te zingen in zijn backinggroepje wanneer hij met zijn eerste hit Kom nu op de proppen komt.

Haar jeugd

Sanne ontplooit zich als een echte tomboy die graag stoeit met haar vriendjes, want vriendinnetjes kan zij op één hand tellen. Gespeeld wordt er langs de oevers van de Schelde. Gezongen wordt er ook, thuis door mama, die de ganse dag naar de radio luistert, verliefd is op Duitse schlagers in het algemeen en liedjes van de Zangeres zonder Naam in het bijzonder. Mama houdt ook veel van het repertoire van country zangeressen als Linda Ronstadt en Emmylou Harris.

Sandra op haar beurt zingt al van in de tweede kleuterklas. Zij trekt in die tijd elke dag naar de Sint-Vincentiusschool in Branst, een dorpje pal naast Bornem gelegen. Sandra, die we vanaf nu maar Sanne zullen noemen, herinnert zich nog tekst en melodie van het eerste liedje dat zij zong, Liedje van de postman. Daar bestaat zelfs nog een cassette-opname van. Ook zingt zij in de kerk tijdens de eerste communieviering. Zingen was toen al voor haar een soort tweede natuur, maar er bij haar op aandringen dat zij daaraan voort moest werken, deed niemand. De lagere school glijdt rustig aan haar voorbij.

Sanne wordt geboren

Sanne werd als Sandra Denotté en als enig kind de tweeëntwintigste maart 1973 in Bornem. Papa was in Bornem geboren, mama in Sint-Amands. Tot hun veertiende waren ze beiden naar school geweest. Nadien gingen zij werken in het bedrijf van papa's schoonbroer. Zijn zus was gehuwd met een zakenman, eigenaar van wat nu de grootste speciaalzaak voor rotanmeubelen in de Benelux is. Papa maakte daar meubelen op maat. Na de geboorte van Sandra bleef mama thuis werken in het atelier dat achter het huis was gelegen.

Na de geboorte van Sandra besloten haar ouders het bij die ene dochter te laten. Papa had altijd van een dochter gedroomd, dus die had hij nu en mama kwam uit een gezin van twaalf kinderen en wist wat haar alleenstaande moeder zich daar voor had moeten ontzeggen. Sandra kende een onbezonnen jeugd.