Sam Gooris

Delen S
Geboren in Bonheiden
op 10 april 1973
Sam Gooris
Bekijk DiscografiesLees Biografie
Altijd feest in de brouwerij!
De sympathiekste spring-in-'t-veld

De slimste mens ter wereld

In het najaar van 2017 wordt Sam door Vier uitgenodigd om als jurylid te zetelen tijdens het 15de seizoen van "De slimste mens ter wereld". Daarover lezen we in TV-Familie: "Vorig jaar kon je Sam Gooris opmerken tussen de deelnemers van De Slimste Mens, maar dit jaar wordt hij gepromoveerd tot jurylid en neemt hij plaats naast oude rotten in het vak als Jeroom en Philippe Geubels. Nerveus is hij echter niet. “Mannekes zeg, wáárom zou ik daar in godsnaam nerveus voor zijn? Ik ga gewoon mezelf zijn, zoals altijd. En voor de rest: we zien wel, hé.” Hij zei meteen ja toen Erik hem vroeg. ”Ik was vorig jaar kandidaat in De Slimste Mens, en het leek mij wel tof om eens in de jury te zitten. Tijdens mijn aflevering vorige keer waren Karen Damen en Marc-Marie Huijbregts de juryleden. En amai, ik heb toen zo hard met hen gelachen... Dus ja, ik heb direct ‘ik doe het’ tegen Erik gezegd.” Sam laat tevens weten dat hij vanaf vrijdag de 23ste maart 2018 te gast zal zijn tijdens het Schlagerfestival in "Ethias Arena" te Hasselt met op de affiche onder anderen Christoff, De Romeo's, Coco Jr. en Umberto Tozzi.

Pennenzakkenrock

Op 25 juni 2015 staat Sam op de affiche van "Pennenzakkenrock" aan het Zilvermeer op het Provinciaal Recreatiedomein te Mol. Hij deelt daar de affiche met onder anderen Laura Omloop, Emma Bale, Regi, Maarten Cox, Gene Thomas , D.J. Wout en de KetnetBand.

Dansen op de tafels

Op 28 april 2015 verrast Sam zijn fans met het dansante Dansen op de tafels. Eind maart staat hij op het podium van het "Schlagerfestival" in Hasselt samen met onder meer Tom Waes, Laura Lynn & The Lynn Sisters, De Romeo's, Willy Sommers , Luc Steeno en Sandra Kim.

Voor de tweede maal getrouwd

In november 2014 stappen Kelly Pfaff en Sam Gooris voor de tweede keer in het huwelijksbootje. De twee reisden af naar Las Vegas om de droom van Sam waar te maken. Sam heeft er altijd van gedroomd om te trouwen in een typische Elviskapel in Las Vegas.

Feesten met de Sam

Op 9 februari 2013 staat Sam zelf op 1 in de Vlaamse Top Tien met de meezinger Feesten met de Sam, daarbij geruggensteund door The Sunsets en Frans Bauer. Op het einde van dat jaar duikt Sam verrassend op in de hitlijsten met Dans met mij.

Bengeltjes

Sam wordt in 2012 door Studio 100 gevraagd om een rol te vertolken in de K3 -film "Bengeltjes". Hij speelt daarin de rol van Carlo, een vurige fan van Karen van K3 .

Schlagerfestival 2012

Sam deelt in 2012 samen met Frans Bauer het podium van het "Schlagerfestival" in de "Ethias Arena" in Hasselt en dat met onder meer De Romeo's, Samantha, Christoff , Willy Sommers , Dana Winner en Bart Kaëll . In 2011 stond Sam daar ook al sfeer te scheppen aan de zijde van Jan Smit, Laura Lynn , The Sunsets, Eddy Wally en Willeke Alberti.

Ambiance in de Lage Landen

Op 25 juni 2011 geraakt Sam Gooris tot op de vijfde plaats in de Vlaamse Top Tien met Besame mucho, een cover van de groep Easy Connection. Op 10 juni 2011 trakteert Sam zijn fans op een gloednieuw album "Ambiance in De Lage Landen", met daarop 12 ambiancemakers. 6 Vlaamse en 6 Nederlandse klassiekers die Sam op de hem zo eigen manier heeft bewerkt: Besame mucho, Zomersproetjes, Saragossa, Per spoor, Drink rode wijn, Marijke enz...

Zo is er maar Eén

In 2008 duikt Sam Gooris op bij de VRT in het Eén programma "Zo is er maar één" waarin hij zijn versie neerzet van de Toasthit Ik schreeuw het van de daken. Hij maakt vanaf 20 oktober tot en met 23 december 2008 ook deel uit van de jury van de muziekwedstrijd van Nickelodeon "Superster-The Family Battle" en dat aan de zijde van Sandrine en Achmed Akkabi.

Plop in de stad

Sam en zijn familie spelen in 2006 een bescheiden rol als fietsers in de bioscoopfilm "Plop in de stad" (de 6° langspeelfilm van Kabouter Plop) in een productie van Studio 100.

Een sms'je doet geen zeer

In 2006 scoort Sam wel nog een keer in de Vlaamse Top Tien en dat met het liedje Een sms'je doet geen zeer, een Nederlandse tekst van Bart Van den Bossche op de reggaehit Sweat( A la la la la song) van Inner Circle die daar in 1992 een vette hit mee op het droge hadden.

De Pfaffs en ander televisiewerk

Van 2002 is Sam aan de zijde van de familie Pfaff te zien in de realitysoap "De Pfaffs" op VTM, voor het merendeel opgenomen in de villa van de Pfaffs in Brasschaat. Deze reeks gaat op 6 september bij VTM van start en zal ook in Nederland te zien zijn via AVRO, RTL4 en RTL7. Daar blijft het qua televisiewerk niet bij. Samen met Kelly presenteert hij voor JIMtv het programma "Sam & Kelly" waarin zij bekende vrienden op de koffie krijgen. In april 2003 is Sam te zien bij VTM als vliegende reporter in het programma "De keuze van de kijker". Dit programma valt echter bij de kijker niet in de smaak en wordt snel afgevoerd. Vanaf oktober 2005 duikt hij bij diezelfde zender een jaar lang op als presentator van het populaire jeugdprogramma "Schuif af", nadat Ingeborg het voordien 16 jaar lang heeft gepresenteerd. Omdat het medium televisie hem wel ligt, zien we Sam tijdens 2006 in een editie van "Sterren op de dansvloer" in de armen van zijn danspartner Ellen Ekkart. Zij eindigen als voorlaatsten. 1 januari 2012 betekent het einde van de Vlaamse realitysoap "De Pfaffs". De reeks was in het totaal goed voor 272 afleveringen.

Comment ça va

In 1999 verrast Sam ons met zijn versie van Comment ça va dat in 1983 al een hit was geweest voor de Nederlandse groep The Shorts. Een vierde plaats in de Vlaamse Top Tien bewijst dat Sam zijn voeling met de smaak van het Vlaamse publiek nog niet heeft verloren. Dat bewijst hij ook in de zomer van 2000 nog maar eens met een bewerking van het volksliedje Ik heb de zon zien zakken in de zee. Feesten als de beesten doet het ook niet onaardig en een voltreffer tijdens zijn liveoptredens wordt de daaropvolgende single Wij zijn de mannen, opnieuw een traditional deze keer bewerkt door Wim Claes samen met Gene Thomas . Hiermee heeft Sam voor een poos zijn bekendste hits neergezet. Nadien gaat de hitkaars wat lager branden.

Kelly Pfaff

Sam Gooris leert tijdens een aflevering van "Sterrenslag" in Oostende de dochter van Jean-Marie Pfaff kennen, Kelly, met wie hij zich één maand en tien dagen later al verlooft. Op 15 december 1999 trouwen zij in Zwitserland. Op 10 mei 2000 wordt hun dochter Shania geboren en op 24 maart 2001 hun zoon Kenji.

Op m'n sloefkes

Begin 1998 maakt Sam zich een beetje onsterfelijk door het nummer Basket sloefkes dat we intussen wel een Goorisklassieker mogen noemen. Qua tekst heeft Sam mogen meetekenen. "Op m'n sloefkes" is de titel van zijn volgende album met daarop ook de volgende singles Oehlala-hé Manuela, Vlieg er maar in en Ambiance, ambiance. Er staan ook covers op van bekende hits waaronder Doo Wah Diddy van Manfred Mann en D.I.S.C.O. van Ottawan.

Basket sloefkes

Uit het programma 'De muziekdoos'.

Een nieuwe manager

Sam gaat van dan af verder onder de vleugels van Valère Pieraerts van het bekende theaterbureau King waar intussen ook Clouseau en Isabelle A een veilig onderkomen hebben gevonden. Hij gaat samenwerken met de schrijvers Mon ' S Jegers en Berre Bergen (van De Kreuners) en komt zomers op de proppen met het dansante Sammaranja(Tico Bolero) dat ondanks de verwachtingen niet echt aanslaat.

De beste van Sam Gooris

Op 25 mei 1996 is het weer redelijk bingo wanneer Sam schittert met een vertaling van de hit Mademoiselle Ninette van The Soulful Dynamics. Na een aantal interne discussies gaan sam Gooris en Jack Rivers in 1996 uit elkaar. In de maand april wordt in de slipstream van die scheiding nog snel het album "De beste van Sam Gooris" op cd in de markt gezet.

Josefien

Uit het programma 'De muziekdoos'.

Laat het gras maar groeien

Uit het programma 'De Muziekdoos'

Laat het gras maar groeien

Uit het gelegenheidsprogramma 'De Gordel' in Overijse.

Laat het gras maar groeien

Na Wully Bully pakt Sam uit met een bewerking van de hit Baby Come Back. Wel geen nummer 1 in de Vlaamse Top Tien, ook niet de opvolger Waar is mijn meisje. Wél raak is het de tweeëntwintigste juli 1995 wanneer Sam Vlaanderen inpalmt met zijn versie van Gimme hope Jo'anna van Eddy Grant. In een vertaling van Yvan Brunetti wordt dat Laat het gras maar groeien. Het is tevens de titel van een album dat in 1995 in de markt wordt gezet met daarop tevens de volgende singles Verlaat me nooit van Salim Seghers en Josefien dat wij oorspronkelijk kennen als My Girl Josephine van Fats Domino.

Kom terug

In 1994 is er het album "Kom Terug" met daarop de titelsong Kom terug bij mij en twee versies van de hit Wooly Bully: een eerste maal in een discoversie en een tweede maal in de ei zo na originele sixtiesversie, al staat die onvertaald op het actief van Sam The Sham & The Pharaohs die daar in 1965 wereldwijd een hit mee scoorden. Op 23 april 1994 staat Sam met Wully Bully op 1 in de Vlaamse Top Tien. Inpikkend op het WK Voetbal maakt Sam er dat jaar een tweede versie van opgedragen aan Josip Weber, topscorer op dat moment in de Belgische competitie.

Voor kinderen

Eind 1992 brengt Sam, speciaal voor zijn jongste fans die talrijk naar zijn optredens kwamen het album "Voor Kinderen" op de markt met liedjes zoals Mama is jarig, Dat is vakantie en Met opa op stap. Op dat album staan op verzoek van de jonge fans ook een aantal van zijn hits in karaokeversie.

Marijke

In 1992 wordt zijn eerste album 'Marijke' uitgebracht met daarop twaalf liedjes waaronder zijn eerder uitgebrachte singles en ook zijn volgende hit Kom m'n liefste meisje. Het volksliedje Zeg Kwezelke wordt de volgende gok, maar een hoogvlieger kan je dit nummer bezwaarlijk noemen. Gooris is nog op zoek naar zijn juiste richting. Op het einde van 1992 staat hij hoog genoteerd in de Vlaamse Top Tien met Jij bent nu zeventien geworden, een vertaling van Seventeen Tomorrow door Ke Riema en in 1961 al een hit voor Will Tura .

Marijke

Een eerste nummer één heeft Sam op 1 februari 1992 met het liedje Marijke beet, een originele song geschreven door Dennis Peirs en Patrick Renier en voorzien van een stevige, maar brave dancebeat. Toen Sam de demo te horen kreeg, moest hij meteen aan My Day Will Come van The Dinky Toys denken, maar dat was eerder toeval dan opzet. Geen plagiaat dus. Vlaanderen lust dit als zoete koek. In het totaal gaan er 25.000 exemplaren over de toonbank. Sam krijgt een gouden plaat en schenkt die meteen aan zijn ouders omdat zij erg veel voor zijn carrière hebben betekend.

De eerste singletjes

In een poging te scoren, neemt Sam in 1990 singletjes op zoals Samen uit, samen thuis en Als ik zing, maar pas echt opvallen doet hij in 1991. Jack Rivers weet dat je met degelijke covers altijd opvalt. Hij laat Sam Gloria inblikken, in de jaren zestig een monsterhit voor de band Them. Qua noteringen in de Vlaamse Top Tien is het wachten tot de single Ze is zo lief voor mij.

Blueberry Hill

In 1989 duikt Sam Gooris even in een kleine bijrol op in de film "Blueberry Hill" van Robbe De Hert. Sam speelt daarin de rol van Jean-Pierre Van Miert, een buitenbeentje op school, een rol hem op het lijf geschreven.

Jack Rivers

Vanaf 1989 gaat Sam in zee met Jack Rivers. Die had hij eerder dat jaar ontmoet in de coulissen van "Tien om te Zien" bij VTM tijdens een opname in Denderleeuw. Sam had een wedstrijd gewonnen waarbij hij een dag lang backstage dat televisiegebeuren mocht volgen. Op een bepaald moment hebben zij een stand-in nodig om een van de dansers te vervangen en Sam danst zich blijkbaar in de kijker, vooral in de kijkers van Jack Rivers. Twee dagen later doet Sam een stemtest in de studio's van Jack, hij zingt daar Too Many Broken Hearts van Jason Donovan, en iets later ligt het al eerder genoemde Laat mij nu zingen in de winkel. Dat singletje wordt geen hit, maar levert Sam wel wat optredens op. Hij mag dat een eerste keer gaan zingen in taverne "Brazil" in Linden, toen uitgebaat door niemand minder dan zijn latere vriend Sergio.

Belgisch kampioen playbacken

Wanneer het playbacken een rage wordt, springt Sam mee op de trein en kruipt in de huid van Urbanus, Toon Hermans, Michael Jackson en Freddy Mercury. Vooral Shakin' Stevens draagt zijn voorliefde weg. Hij zal later tijdens zijn optredens veel van Shakin's danspasjes overnemen. De hits Mary Mary en Oh Julie van Shakin' Stevens krijgen tijdens die vele playbackshows vaak de voorkeur. In 1989 wint hij met deze imitaties zelfs een Belgisch kampioenschap. Het synchroon lippen met de liedjes van de artiesten in kwestie, wat niet altijd even gemakkelijk is, boeit Sam het meest.

De eerste managers

In 1989 ontmoet Sam studio-eigenaar en producer Jack Rivers die met hem een eerste plaatje gaat opnemen Laat mij nu zingen. Gedurende het eerste halfjaar wordt Johnny White de manager van Sam, maar dat is niet wat Sam ervan verwachtte. Hij moet vaak gaan optreden in "De Witte Hoeve", een eigen zaak van Johnny, en die samenwerking ziet hij na een tijdje niet meer zitten en hij gaat voort met Jack Rivers als zijn manager en mentor.

De muzikale jeugdjaren

Omdat zingen hem wel ligt, volgde Sam al vanaf zijn veertiende zangles met nadien dictie en logopedie. Op zijn zeventiende volgt Sam een jaar lang notenleer aan het conservatorium van Mechelen. Na zijn achttiende gaat Sam in Mechelen de richting mannequin-fotomodel volgen via deeltijds onderwijs. Dat is gemakkelijk meegenomen, want hij moet maar twee halve dagen naar de les en voor de rest kan hij zich met zijn carrière bezighouden.

Sam wordt geboren

Sam wordt op 10 april 1973 als Sam Gooris in Bonheiden geboren in een gezin van 3 jongens waarvan hij de jongste is. Alleen Sam blijkt muzikaal te zijn. Sam keek vroeger graag film, hij ging regelmatig naar de bioscoop en een van de eerste films die hij daar in 1978 ziet en een enorme indruk op hem maakt, is "Grease" met in de hoofdrollen John Travolta en Olivia Newton-John. Acteurs die zingen en dansen tegelijk, dat vindt Sam wel wat. HIj zal nooit vergeten dat hij tijdens een vakantie in de Ardennen, waar een avond werd georganiseerd waar de kampbewoners hun kunnen konden etaleren, onder luid applaus uit die film Greased Lightning zong.