Salim Seghers

De eerste hit

Op zekere dag komt hij Leon Lambrechts tegen. Leon was met het label Passe-Partout begonnen, maar neemt iets later het label Monopole over dat Luc Verbist in 1969 was gestart en beperkt zich uitsluitend tot het releasen van Vlaams materiaal. Jos krijgt een contract van drie jaar aangeboden. In een Brusselse achtsporenstudio mag Jos het door hem zelf geschreven Tranen voor jou opnemen dat hij iets eerder al had opgenomen met een summiere begeleiding door Joke Martens. De eerste invalshoek voor dit liedje was een zieke buurman die na een bezoek aan de dokter in tranen uitbarst omdat hij het niet meer ziet zitten en toch de moed niet wil verliezen. Dat raakt Jos diep en hij kan dat kwijt in dit nummer.

Zijn producer Leon vindt de melodie van Tranen voor jou oké, maar wil dat Jos met zijn steun de tekst bewerkt én dat er een nieuwe begeleiding wordt ingeblikt. Er komt een groot orkest aan te pas, tweeënvijftig muzikanten sterk, met een pak strijkers en zo verschijnt dat nummer uiteindelijk als Verlaat me nooit op plaat. Ze blikken ook Mariane in - Jos had dat speciaal voor zijn jeugdliefde Rita geschreven- en dat vindt Jos het meest geschikt als A-kant.

Maar Jos heeft ongelijk. Iedereen, ook bij de radio, gaat echter voor Verlaat me nooit. Nu was Joke, zoals Jos tot dan toe als artiest werd genoemd, niet meteen een naam om als meisjesidool aan de bak te komen. Op aanraden van Leon Lambrechts wordt dat Salim Seghers. Jos was niet gelukkig met die naamkeuze, laat staan pa en ma. Maar eenmaal het nummer een grote hit was, legden ze er zich bij neer.