Sabien Tiels

Delen S
Geboren in Hasselt
op 30 oktober 1976
Sabine Tielens
Bekijk DiscografiesLees Biografie
"Zingen en componeren zijn mijn leven."
De Limburgse schone

Natural Woman, a tribute to Carole King

Zaterdag de 20ste september 2019 gaat de nieuwe theatervoorstelling van Sabien "Natural Woman, a tribute to Carole King" in het CC van Heusden-Zolder in première. “Carole King is een van de strafste vrouwelijke songwriters ooit. Haar meest succesvolle album “Tapestry” stond lang voor ik geboren werd maar liefst zes jaar onafgebroken in de Amerikaanse hitlijsten en wordt beschouwd als een van de allerbeste elpees in de popmuziek van de jaren zeventig. Carole King schreef niet alleen hits voor zichzelf maar ook voor Aretha Franklin, The Everly Brothers, The Beatles, Celine Dion enz. Dan weet je het wel."

Licht

De 26ste april 2019 stelde Sabien in avant-première in het GC "De Kluize" te Oosterzele haar nieuwste album "Licht" voor. Op haar inmiddels achtste cd songs als Maskerloos, Los van tijd, het samen met Stef Bos speciaal voor haar zoon geschreven De reis, een cover van Zeg me dat het niet zo is van Frank Boeijen en een stijlvolle remake van haar hit De trein.

Accordeonnisima

De 5de januari 2019 heeft in de "Gemeentelijke Feestzaal" aan de Zeelaan te De Panne de première plaats van het avondvullend programma "Accordeonnisima" waarin accordeonvirtuoos Ludo Mariën samen Sabien Tiels en Peter van Laet aan de hand van bekende songs van internationale artiesten die de accordeon in hun hart en hun muziek sloten, onder anderen The Beatles, Billy Joel en Emmylou Harris. Dichterbij huis noemen we Rocco Granata en zijn onafscheidelijke Marina. Ook Henny Vrienten, Arno, Stijn Meuris, Liesbeth List en Toon Hermans hebben de accordeon naar waarde weten te schatten. Sabien, Peter en Ludo worden voor deze gelegenheid begeleid door gitarist Bert Verschueren, violiste Virginie Jacquin en drummer Kris Debusscher.

Tussen winter en wonder

"Tussen winter en wonder" is de titel van de theatertournee waarmee Sabien eind 2018 samen met Amaryllis Temmerman door Vlaanderen trekt. Beiden zijn erg verknocht aan kerst en geloven steevast in de kracht van het positief denken en de invloed daarvan op onze samenleving. Ze dromen dan ook beiden van een wereld waarin de liefde regeert. Zij worden begeleid door pianist Dirk Schreurs en gitarist Marco Cirone in onder meer Kyrie Eleison van Willem Vermandere, Als de liefde niet bestond van Toon Hermans, Bakske vol met stro van Urbanus , Astrid Nijghs Alles wat ademt en Een beter land van Van Veen. Voeg daar nog een mooie selectie hertalingen van kerstklassiekers aan toe en we hebben de sfeer helemaal beet. De 8ste december 2018 heeft de première plaats in het Gemeenschapscentrum "Het Koetshuis" te Roosdaal.

Mannelijk schoon

Op vrijdag 25 november 2016 stelt Sabien Tiels in het CC De Muze van Heusden-Zolder haar nieuwste theatervoorstelling voor Mannelijk Schoon, waarmee ze vanaf volgend jaar on the road wil. Hiervoor kroop ze speciaal in de pen met heel wat, op zijn minst gezegd, apart te noemen mannelijke schoonheden: Stef Bos , Johan Verminnen , Guido Belcanto, Wigbert, Stoomboot, Rocco Granata , Bart Herman , J elle Cleymans , Berlaen en Marcel de Groot, jawel zoon van Boudewijn de Groot. Met hen schreef Sabien 11 fonkelnieuwe songs die in haar nieuwste theaterprogramma vlotjes door de rest van haar oeuvre dwarrelen. En aan mannelijk talent ontbreekt het zeker niet! Sabien verwelkomt in elke voorstelling een verrassingsgast uit haar mannelijke voorraad. Borrelend van creativiteit delen Sabien en haar mannen graag hun uit het leven gegrepen teksten en muzikale ideeën met het publiek. Vooraf stelde ze op dinsdag 22 november in Gent haar gelijknamige cd voor. Als single verschijnt haar duet met Stef Bos De reis. Reeds eerder bracht zij de 14 mei 2016 Is het dit nu? op single uit dat ze samen met Marcel de Groot opnam en waarmee zij op 12 mei op 10 stond in de Vlaamse Top 50. Het werd een regelrechte Radio2-hit. In "De Standaard" is het album drie sterren waard. "Tiels meet zich verschillende gedaantes aan: soms dialogeert ze met haar mannelijk schoon, dan weer kiest ze voor een harmoniestem. Dat alles zorgt wel voor een constant luisterplezier en het moet gezegd: deze verzameling is met grote overtuiging gemaakt, en veel geloof in de eigen taal."

20 jaar op de planken

In 2013 staat Sabien twintig jaar op de planken. Zij werkt naarstig aan het klaarstomen van een nieuw album met daarop onder meer remakes van enkele oudere nummers van haar. Op deze cd zullen ook haar recente singles Nieuwe man, Eerste liefde en Vang me als ik val staan.

De zestiende en achttiende april 2013 staat zij op het podium van Griffelrock samen met haar collega's Willem Vermandere, Udo, Maggie MacNeal, Trio Cassiman, Luc Steeno en Bobby Prins in een presentatie van Luc Appermont.

Vang me als ik val

Sabien brengt haar nummer Vang me als ik val tijdens Vlaanderen Muziekland.

De overkant

In 2006 duikt zij op in het Eén programma Zo is er maar Eén en zingt daarin haar versie van Sjakie van de hoek van Conny Vandenbos. Omdat zij en haar man tuk blijven op jazz brengen zij tijdens hun optredens Nederlandstalige liedjes in een jazzy jasje gestoken. In een productie van haar man neemt ze in 2007 het album De Overkant op. Ook hier klinkt Sabien weer erg eigenzinnig. Twaalf liedjes van haar hand, in samenwerking met Chris Mazarese en Patrick Steenaerts.

Ook dit album klinkt zeer eigenzinnig. Sabien gaat koppig haar eigen muzikale weg, heeft zich in Vlaanderen een eigen plaats weten te bemachtigen. Onder de titel De Overkant gaat Sabien in de loop van 2008 on the road. Zij durft het aan de titelsong op single uit te brengen, maar dat is eerder een visitekaartje dan een hit in wording.

Omdat zij als één blok achter het Nederlandstalige lied blijft staan en dat op alle momenten van haar leven wil promoten, stapt zij samen met Sofie Van Moll en Eén-omroepster Andrea Croonenberghs in het project Meisjes waarin deze drie dames eigen interpretaties brengen van bekende nummers van Boudewijn de Groot, Raymond Van het Groenewoud, Ann Christy en Kris de Bruyne.

Sjakie van de hoek

Sabien brengt haar versie van Sjakie van de hoek (origineel van Conny Vandenbos), in het programma Zo is er maar Eén.

Ode aan Louis

In de maand mei van 2005 wordt Sabien de trotse moeder van Pieterjan. Twee jaar later, de eerste augustus 2007, zal zij haar geluk bezegelen door in de kerk van As, waar ook hun permanente woning staat, in het huwelijk te stappen met haar jarenlange partner Dirk Schreurs.

Als eerbetoon aan Louis Neefs en diens overlijden vijfentwintig jaar geleden wordt in 2005 beslist op stap te gaan met de theatershow Louis.... Gery's big band onder leiding van Gery Liekens brengt samen met Sabien Tiels en tal van andere artiesten een muzikale hulde aan één van de mooiste stemmen die Vlaanderen ooit rijk was. Half december verschijnt deze theatershow ook op cd waarop Sabien Wat een leven en Annelies Van Sas van Gent zingt.

't Durp

Sabien Tiels brengt 't Durp samen met De Laatste Show-band.

Ritme van de tovenaar

Overtuigd van haar eigen schrijverstalent blikt Sabien in 2003 het album Ritme van de tovenaar in dat deze keer op het Magic label verschijnt, verdeeld door platenfirma EMI. In deze haast intieme sfeer neemt Sabien elf door haarzelf in samenwerking met Dirk Schreurs en Patrick Steenaerts geschreven liedjes op.

Sabien gaat duidelijk niet meer op zoek naar liedjes die scoren, maar doet haar eigen ding. De plaat klinkt erg live alsof je op dit album getuige bent van een concertopname. Een bewuste keuze waarbij alle mogelijke gekunstelde opnamefranjes aan de kant worden gelaten. In die eenvoud trekt zij samen met haar partner Dirk Schreurs naar de theaters met het gelijknamige programma Ritme van de tovenaar.

Op vraag van TV Limburg en Het Belang van Limburg schrijft zij voor de actie Een hart voor Limburg het toepasselijke Kijk dieper dan wat je ziet.

Blizz

Sabien heeft intussen pianist Dirk Schreurs leren kennen en die is dol op jazz. Samen met zanger en percussionist Piet Vandenheuvel sleutelen zij aan een nieuw theaterproject waarin zij een hulde willen brengen aan het talent van sterren zoals Paul Simon, James Taylor, Carole King en Sting. Met Blizz trekken zij naar de culturele centra met als invalshoek tijdloze popsongs in een jazzy kleedje aan de man te brengen.

In 2002 wordt Sabien eremeter van VZW Autisme Limburg en componeert naar aanleiding van het twintigjarig bestaan van deze vereniging het aangrijpende liedje Jonas, over een zwart autistisch jongetje. Al is het aanvankelijk niet de bedoeling, door de grote bijval wordt het liedje ook op single uitgebracht en geraakt in de maand november van 2002 tot op de zesde plaats in de Vlaamse Top Tien.

De volgende generatie

De organisatoren van de Nekkawedstrijd hebben Tiels inmiddels aangezocht om als zangpedagoge degelijk werk te leveren in het opleiden van jong mogelijk zangtalent. Nekka oftwel Nederlandstalige Kleinkunst Antwerpen, organiseert jaarlijks een wedstrijd waaraan jong talent mag deelnemen op voorwaarde dat zij in het Nederlands zingen. De voorbije jaren kwamen als overwinnaars uit de bus: Yevgueni, Hannelore Bedert, Mira en Buurman.

Daarnaast gaat Sabien ook aan de slag als muzieklerares en zangpedagoge aan de muziekacademie van Tongeren al heeft zij haar opleiding aan het Lemmensinstituut in Leuven nooit afgerond.

Optie adoratie

Steeds op zoek naar nieuwe ideeën besluit Sabien samen met andere artiesten de theaters in te trekken met het programma Ode aan betreurde stemmen met o.a. Wigbert van Lierde, Dirk Blanchaert en Philippe Robrecht, waarin zij de mooiste liedjes brengen van de inmiddels overleden Louis Neefs , Jacques Brel, Ann Christy , Wim De Craene, Robert Mosuse en Luc Walter Junior van de groep Blue Blot. Daarmee is zij een jaar lang zoet.

Tussen de bedrijven door sleutelt zij aan een nieuw album dat in de maand juli van 2001 op Label Vie verschijnt, opgericht door de man die al die jaren in haar talent blijft geloven, Bert Burm. In het boekje dat bij dit album hoort laat Sabien weten dat zij lang getwijfeld heeft over de te nemen optie. Haar keuze valt op de Optie adoratie, titel van de plaat én huldebetoon en respect voor de grote kunst van de kleinkunstenaars. Het worden uiteindelijk dertien bewerkingen van bekende kleinkunstklassiekers: Rode wijn, Tante Emma, Boer Bavo, Het dorp, Vilvoorde city, Houten kop enz...

In vergelijking met haar vorige albums klinkt deze cd bescheiden qua productie. De meningen over dit album zijn en blijven verdeeld. Houten kop en Tante Emma wagen hun kans op single, maar geraken niet in de hitlijsten. Tante Emma wordt wel grijsgedraaid door Radio 2. Sabien geeft later tijdens een interview eerlijk toe dat zij heeft moeten zwichten voor de keuze van haar toenmalige platenbaas. Het was helemaal niet haar wens om dit concept op cd uit te werken, laat staan dat zij er voor het volle pond achterstond.

Mijn bedoeling is stap voor stap naar boven klimmen. Om misschien als de vrouwelijke Will Tura te eindigen? Het genre is wel niet helemaal gelijk, maar de tijden zijn inmiddels ook veranderd.

Tiels in het boek van Manu Adriaens

Het beste van..

Het mag wat vroeg lijken, maar in 2000 stelt Tom van Peer van platenfirma Arcade voor het verzamelalbum Het beste van Sabien Tiels samen. Sabien staat niet echt te wachten om zich nu al verzameld te zien schitteren op een compilatie-album. Vijftien bekende liedjes van Sabien prijken op die cd met daarnaast als bonus I can't live without your love, de Engelstalige versie van Hou je morgen nog van mij, de Ann Christy medley en haar allereerste eigen liedje Voor jou, dat zij al in 1993 had opgenomen.

In 2000 beslist de directie van het Casino van Middelkerke de voormalige Baccarabeker nieuw leven in te blazen. Iedere Vlaamse provincie neemt eraan deel met aan het hoofd van de Limburgse ploeg als coach Sabien Tiels. Uit haar ploeg gaat Karen Verresen met de eerste prijs aan de haal. West-Vlaanderen komt als overwinnaar uit de bus met in hun team: Marino Dendooven, Michael Lanzo , Caroline Berg en Marjolein Knudde.

Ik ben ik

Nog steeds huizend bij platenfirma Alora Music brengt Sabien in 1999 de cd Ik ben ik op de markt met twaalf liedjes op maat van dit album geschreven. Voor de verandering gaat zij samen met een aantal collega's liedjes schrijven. Niet dat zij met een writer's block kampt, maar het is een verrijking als singer- songwriter aan je zijde iemand te hebben die meeschrijft.

Als eerste singlekeuze komt het liedje Breek het ijs aan bod. Het is zoeken naar een juiste stijl, dat is het eerste dat je opvalt als je het album beluistert, erg gevarieerd qua aanpak. Méér up-tempo gaat het eraan toe op de volgende single Ik ben ik dat je intussen gerust een Tielsklassieker mag noemen. Alleen de single Alles uit dit album bereikt de vijfde juni van dat jaar nog net de tiende plaats in de Vlaamse hitlijst. Omdat Sabien als muzikante het beste van het beste wil etaleren, zeker wanneer zij optreedt, besluit zij zich tijdens haar theatertournee Ik ben ik door een echte band te laten begeleiden, niet meer alleen door zichzelf aan de piano zoals dat voordien het geval was.

Hier hoor ik thuis

Aan haar management en platenfirma heeft Sabien duidelijk laten weten dat zij voor kwaliteit wil gaan zonder daarmee laatdunkend op haar zingende collega's neer te kijken. Haar platenbaas Bert Burm gaat akkoord, ook met haar koppige wens om voor haar volgend album Hier hoor ik thuis al de liedjes zelf aan te brengen. Uitzonderlijk zal Toots Thielemans haar begeleiden op het nummer Alles kan gebeuren. Op haar eerste album schitterde al het nummer Trein waarop zij voor dit tweede album een vervolg schrijft onder de voor de hand liggende titel Trein II. Zij werd gedwongen, onder andere door haar toenmalig lief, om dit te schrijven, maar zijzelf is er nooit verlekkerd op geweest.

De titelsong Hier hoor ik thuis wordt de eerste singlekeuze, in de Vlaamse Top Tien goed voor een zevende plaats in de maand mei van dat jaar. Nog twee liedjes uit dit album zullen op single een kans krijgen: Van voor af aan en Ik wil alleen maar zijn, maar echte hoogvliegers worden het in de hitlijsten niet. Opvallend op dit album is haar eresaluut aan Ann Christy dat Sabien brengt in de Ann Christy medley waarin zij onder andere de hits Gelukkig zijn en Dag vreemde man verwerkt. Zij voelt enig verwantschap met Ann omdat die ook vaak, net zoals zijzelf, tegen de bierkaai moest vechten.

Het album Hier hoor ik thuis wordt de kapstok waaraan zij haar eerste theatertournee ophangt. Manager Dirk Paternoster wordt bedankt voor zijn bewezen diensten en in zijn plaats komt Marc De Coen. Marc blijft maar een half jaartje aan het roer, want zijn medewerker Wim Schuer start met een eigen theaterbureau en neemt een aantal artiesten in zijn kielzog mee waaronder Sabien Tiels.

Het is steeds een genoegen om door de jonge generatie gevraagd te worden. Ik heb er van genoten. Veel geluk Sabine en remember me when you'll be a star!

Toots over Sabien Tiels

De trein

Sabien zingt het nummer De Trein in het populaire programma De Muziekdoos.

Hou je morgen nog van mij

Haar deelname aan De Gouden Zeemeermin laat bij Sabien een dubbel gevoel na. Haar platenfirma profiteert van de aandacht die zij met haar deelname heeft geoogst en brengt in de maand maart van 1996 haar eerste album Hou je morgen nog van mij op de markt. In het totaal dertien liedjes, van het eerste tot het laatste door Sabien geschreven, zowel tekst als muziek. Uit dat album zullen zeven liedjes op single verschijnen. In Moeder van mijn moeder schrijft Sabien haar moeilijke relatie met haar oma van zich af. Bomma was altijd erg streng geweest voor Sabiens moeder en dat kon Sabien moeilijk verkroppen. Toch ontdekt zij met dit singeltje in de lente van 1996 de weg naar de Vlaamse Top Tien. De achtste mei van dat jaar geraakt zij daarin met dit nummer tot op de zesde plaats.

Even goed doet het liedje Trein het in die Vlaamse Top Tien, want voor deze single zit er twee maanden later eveneens een zesde plaats in die top tien in. Het wordt tevens een regelrechte radiohit. Zij schreef dat liedje toen zij op weg was met de trein van Gent naar Genk waar zij samen met Miguel Wiels aan enkele liedjes sleutelde. Zij zelf is meteen weg van haar eigen vondst. Haar toenmalige platenbaas ziet dat echter in eerste instantie voor haar niet zo zitten en wil het, omdat het in zijn oren te kleinkunstachtig klinkt, het koste wat het kost doorspelen aan Ingeborg om haar dat te laten inzingen, maar dat verhaal gaat uiteindelijk niet door. Sabien eist het nummer zelf op en maakt er binnen de kortste keren een radiohit van. In de zomer van 1996 sluipt zij er de Vlaamse Top Tien mee binnen.

Will Tura vraagt haar datzelfde jaar om aan zijn zijde tijdens Tura in Symfonie 3 Het staat in de sterren geschreven te zingen, dat hij vijf jaar eerder al op plaat had gezet.

Ik was ontgoocheld dat ik toen niet won, maar toen ik de beelden achteraf bekeek, moest ik toegeven dat ik het nog nooit zo slecht had gedaan. Ik was overmand door de zenuwen.

Over De Gouden Zeemermin

De Gouden Zeemeermin

Met het oog op het Eurovisiesongfestival organiseert de VRT in 1996 in het Casino Van Knokke De Gouden Zeemeermin. In het totaal komen er vier preselecties en veertig deelnemers aan bod. Met het liedje Nooit meer alleen bereikt Sabien de finale en behaalt daar de zesde plaats na deelnemers als Splinter, En Zo, Peter Van Laet en Garry Hagger. Lisa Del Bo wint met Liefde is een kaartspel en zal in Oslo op de zestiende plaats eindigen. Ierland gaat dankzij Eimear Quinn en het nummer The Voice met de eindzege aan de haal.

Nooit meer alleen

Sabien doet een gooi naar het Eurovisiesongfestival met Nooit meer alleen.

Hou je morgen nog van mij

Hou je morgen nog van mij, vraagt Sabien Tiels zich af in het programma Vlaams en Goed.

Ondersteboven

Sabien Tiels is helemaal Ondersteboven in het programma Tartufo.

Ondersteboven

Zij laat zich carrièrematig begeleiden door manager Dirk Paternoster. Dirk versiert voor haar een platencontract bij het in 1993 door Bert Burm opgerichte label Alora Music in Schelle. Er wordt beslist Sabien Tielens voortaan aan de man te brengen als Sabien Tiels. Onder die naam brengt zij in 1994 het door haar geschreven nummer Ondersteboven uit.

Ondersteboven, over een liefde die haar wereld binnenstebuiten keert, wordt op radio vriendelijk onthaald, maar een notering in de Vlaamse Top Tien zit er voorlopig nog niet in. Mochten er in het begin nog twijfels bestaan over het talent van Sabien, die worden meteen van tafel geveegd wanneer zij het jaar nadien haar single Hou je morgen nog van mij voorstelt. Zij kan haar geluk niet op wanneer Radio 2 haar laat weten dat zij voor dit liedje de Zomerhittrofee als beste debuut van dat jaar in ontvangst mag nemen.

Tien Om Te Zien

In 1993 staat de zestienjarige Sabien voor de camera's van VTM om daar drie maal na mekaar tijdens Tien Om Te Zien de applausmeter in haar voordeel te laten pieken tijdens haar vertolking van Veel te mooi. Eigenlijk reageert bijna niemand op dit nummer. Datzelfde jaar neemt zij voor het RM Label het door haarzelf geschreven liedje Voor Jou op plaat op, een liedje met een opgewekte beat dat nauw aansluit bij haar hupse levensstijl en gedrag op het podium. Dit plaatje geniet wat bijval en dat spoort haar aan haar liedjes voortaan zelf te schrijven.

Wedstrijden à volonté

Zoals zovelen die in haar tijd graag zingen, waagt ook Sabien haar kans in diverse soundmixshows. In 1986 waagt zij haar kans met een liedje waarmee Sandra Kim net het Eurovisiesongfestival had gewonnen J'aime la vie. Sabien is nog maar net tien. Zij wordt opgemerkt door een talentscout die haar uitnodigt mee op tournee te gaan tijdens Springplank '88, een muzikale trip waarin uitsluitend Limburgs talent aantreedt zoals Ricky Fleming en Dana Winner en waarmee zij negen culturele centra aan doen.

Omdat zij geen enkele kans onbenut wil laten, trekt Sabien als dertienjarige naar Italië om daar tijdens de liedjeswedstrijd Euro Noté de derde plaats in de wacht te slepen en zelfs op te treden voor La Rai, de Italiaanse televisie. Intussen volgt zij een muzikale opleiding: notenleer, zang, piano en dictie. Sabien heeft nood aan een piano om thuis te oefenen. Wanneer Sabien composities van Bach, Beethoven en Mozart begint te spelen, kijken pa en ma toch verrast op dat dochter lief dat aankan en ook liever de richting van de betere muziek kiest dan die van de schlagers die zij thuis vaak hoort.

Op de schoolbanken

In Ophoven-Kinrooi trekt Sabien naar de kleuter- en de lagere school. Bij de Zusters Ursulinen in Maaseik volgt zij de afdeling Latijn-Grieks, maar dat houdt zij maar twee jaar vol. Sabien dringt met de koppigheid die haar eigen is aan om naar de Zusters Kindheid Jesu in Hasselt te mogen om daar de afdeling kunsthumaniora te volgen. Papa stelt zijn voorwaarde: eerst slagen en dan mag zij overstappen. Met veel inzet wordt die klus geklaard en kan Sabien eindelijk studeren wat zij dolgraag wil.

Sabien Tiels wordt geboren

Sabien Tiels werd de dertigste oktober 1976 als Sabine Marie Ghislaine Tielens in Hasselt geboren. Papa was bediende bij de Christelijke Mutualiteit in Hasselt, mama bleef graag thuis om voor haar dochter en zoon te zorgen. Mama zong graag, speelde gitaar, accordeon en orgel, trad ook live op met diverse orkesten en nam onderweg zelfs enkele plaatjes op. Maar eenmaal de kinderen aan haar zijde, borg ze die carrière op en stak al haar energie in haar kroost. De oma langs vaders kant zong ook erg graag. Papa op zijn beurt was goed in het imiteren van Louis Armstrong . Muziek werd dus met de genen meegegeven.