Rocco Granata

Rocco Granata wordt geboren

Rocco Granata is een rasechte Italiaan, geboren de zestiende augustus 1938 in Figline Vegliaturo, een dorpje in Calabrië in Zuid-Italië. Hij gaat nog wel eens terug naar dat dorp, waar hij dan 's nachts in zijn eentje gaat wandelen en herinneringen ophalen, want overdag lukt dat niet, dan wil iedereen dat hij een kopje koffie komt drinken of een hapje mee-eten.

In dat dorp woonde een kunstsmid die een dochter, en die werd verliefd op een van de kunstsmeden die daar werkte, papa Granata. Hun gezin werd met één dochter en één zoon gezegend. Die zoon Rocco werd streng opgevoed. Zijn ouders duldden niet dat hij op straat rondslenterde met zijn vrienden en stuurden hem daarom naar zijn peter, die kleermaker was. Maar dat boeide hem niet, hij was liever met muziek bezig.

Rocco is zeven jaar wanneer hij van de dirigent van de plaatselijke fanfare muziekles krijgt, zijn moeder betaalt dat. Maar lang houdt hij het daar niet uit, want hij is een snelle leerling. Genieten van een optreden door de plaatselijke fanfare is voor Rocco op dat moment jé van hét. Als ze na een concert in het café wat gaan uitblazen, mag hij hun instrumenten vasthouden en betasten. Hij herinnert zich nog hoe in zijn dorp zich op zekere dag mevrouw Maria Cristina als eerste een radio aanschafte, meteen na de oorlog was dat, in 1945. Bij haar thuis muziek meepikken was het liefste wat Rocco deed.