Rocco Granata

Delen S
Geboren in Figline Vegliaturo
op 16 augustus 1938
Rocco Granata
Bekijk DiscografiesLees Biografie
"Als de mensen mijn muziek maar graag horen, ben ik méér dan tevreden."
Rocco's Repertoire

That's amore voor Sophia Loren

Ook al is Rocco letterlijk al een tijdje uitgezongen, zijn liedjes van toen blijven nog altijd volop naklinken. De 15de januari 2021 lanceerde Netflix de historische documentaire "What would Sophia Loren do?". Regisseur Ross Kaufmann vroeg niet alleen aan Sophia Loren zelf, inmiddels 86, of ze wou meewerken, maar hij klopte ook aan bij Rocco of hij diens versie van That's amore mocht gebruiken. Granata natuurlijk in de wolken. Dat zowel Sophia als hij Italiaanse roots hebben, zal wel een grote rol gespeeld hebben in zijn beslissing.

Rocco 80

Vrijdag de 21ste september 2018 verschijnt naar aanleiding van Rocco's 80ste verjaardag het album "Rocco 80". In 2014 stopte Rocco met live-optredens, maar bleef muziek schrijven. Op dit album blikt hij terug op zijn leven in onder andere het ontwapenend persoonlijke Ik Deed Mijn Best en bezingt hij in Europa de huidige vluchtelingenproblematiek, gezien vanuit zijn eigen ervaringen als kind. Daarnaast vertolkt Rocco twee eerder onuitgegeven liedjes van Toon Hermans. Natuurlijk is er ook zijn onvergetelijke wereldhit Marina en zijn er live-versies te beluisteren van onder meer Buona Sera Signorina, opgenomen in "De Roma" Antwerpen en Che Sara in de AB Brussel. Voorts zijn samenwerking met Toots Thielemans, Buscemi en Enrique Noviello & Los Auténticos Decadentes. Als kers op de verjaardagstaart bevat deze jubileumuitgave ook de DVD-versie van de internationaal bejubelde film "Marina" uit 2013, geregisseerd door Stijn Coninx en met Matteo Simoni in de hoofdrol.

De laatste keer

In 2014 wordt vanaf de eerste augustus in de Genkse Vennestraat Rocc-O-rama ingericht, een pop-upexpo over Rocco Granata. Die tentoonstelling heeft plaats in de voormalige discobar waar Rocco zijn eerste vijfentwintig singletjes verkocht. Er staat onder meer een oude jukebox, een creatieve tijdslijn van Rocco's leven in een schitterend decor waar de bezoeker met een levensgrote afbeelding van Rocco op de foto kan.

Vrijdag de veertiende november 2014 geeft Rocco in C-Mine Cultuurcentrum in Genk de aftrap van zijn definitieve afscheidstournee. Een laatste keer zal hij de Vlaamse concertzalen in vuur en vlam zetten. Hij zal daarvoor uit zijn onmetelijk oeuvre zijn bekendste liedjes kiezen, aangevuld met pakkende beelden die naar zijn geliefde geboortestreek verwijzen. Hij zal tevens fragmenten brengen uit zijn album Rocco con Buscemi. Hij wordt tijdens deze tournee begeleid door een orkest onder leiding van Michel Bisceglia.

Noordzeestrand

Live op het podium in Dranouter. Samen met Jan De Smet van De Nieuwe Snaar blaast Rocco nieuw leven in zijn eerste Nederlandstalige hit: Noordzeestrand.

Buona notte bambino

Rocco Granata vertelt dat hij gaat stoppen met optreden en zingt Buona notte bambino.

Lifetime achievement award

Rocco ontvangt een Lifetime Achievement Award tijdens de uitreiking van de MIA's voor zijn 60 jarige muzikale loopbaan en brengt samen met Arno een wel zeer aparte versie van zijn allergrootste hit: Marina.

Venite tutti a ballar

Uit Vlaanderen Muziekland

Argentina

Tijdens de opname van Rocco con Buscemi leert Rocco Enrique Noviello kennen, een Argentijnse straatmuzikant die hij eerder in de straten van Antwerpen had horen spelen. Samen met Noviello neemt Rocco in 2013 het album Argentina op, een mix van Italiaanse liedjes gekruid met suave nu-bossanovamuziek. Tijdens de opnamen van het album Argentina kreeg Rocco de muzikale steun van Los Auténticos Decadentes, de bekendste murgaband in Argentinië. Het nummer El Murguero uit dit album wordt een onverwachte radiohit.

Marina: de film

Rocco verneemt van regisseur Stijn Coninx dat hij volop bezig is met de voorbereidingen van een film waarvoor het leven van Rocco Granata de basis vormt, het verhaal van een migrant die er als geen ander in geslaagd is van zijn leven een sprookje te maken. Het wordt daarnaast ook een universeel verhaal over wat mensen allemaal doen om respect, liefde en warmte te vinden.

Een deel van de film wordt in Calabrië opgenomen en daarnaast ook scènes in Beringen en op enkele andere locaties in Limburg. De rol van Rocco wordt vertolkt door Matteo Simoni en die van Rocco's vriendinnetje door Evelien Bosmans. Daarnaast zien wij ook Luigi Lo Cascio, Donatella Finocchiaro, Chris Van den Durpel en Warre Borgmans. De muziek is van de hand van Michel Bisceglia.

O Sarracino

Samenwerking met Buscemi uit Met Eén naar 2012

O Sarracino

Met Buscemi uit Villa Vanthilt

Rocco con Buscemi

In 2010 ondergaat Rocco in het Onze-Lieve-Vrouweziekenhuis in Aalst een hartoperatie nadat artsen bij hem enkele lekkende hartkleppen hebben ontdekt. Hij herstelt volledig en trakteert zichzelf op het album Rocco con Buscemi met daarop eigenzinnige versies van La vita è bella, Oh oh Rosie en Mambo Italiano.

Buscemi is het pseudoniem van de Belgische dj Dirk Swartenbroekx die in diverse stijlen, zoals lounge, house, jazz, afrobeat en drum-'n-bass, knappe albums aflevert. Rocco con Buscemi wordt voor Rocco zelf een soort muzikale kers op de taart. Het liedje O Sarracino uit dit album wordt zelfs een hit. In de Radio 2 Top Dertig vinden we het de zesde augustus 2011 terug op de vijfde plaats.

Una mattina ... Bella ciao

Uit De Laatste Show

Comme facette màmetta & Marina

Uit Belgavox

Dertig jaar geleden wou ik stoppen met m'n carrière. Persconferenties geven, promotie voeren, optreden, ik ben het zo beu als koude pap, maar ergens doe ik het nog zo graag!

Rocco Granata, over zijn 70ste verjaardag

Film Marina

Uit De Zevende Dag. Rocco Granata en regisseur Stijn Coninx vertellen over de film Marina.

Ricominciamo

In 2008 ging nog een wens van hem in vervulling, namelijk de release van het album Ricominciamo, voor velen hét ultieme Granata-album. Hier klinkt Rocco zoals hij echt is, minder commercieel dan vroeger. Of hij nu weer de baan op wil om dit album aan te prijzen? Liever niet, want daar heeft hij een broertje dood aan: aan promotie voeren, naar recepties gaan. Lintjes en andere onderscheidingen hoeft hij ook niet. Aan hem is geen adellijke titel besteed: ridders en baronnen zijn een ander soort mensen dan hij. "Als de mensen mijn muziek maar graag horen, ben ik méér dan tevreden."

Ik kan niet zo tegen luide muziek. Op kousenvoeten wil ik wel nog musiceren, nog zo lang mogelijk, want ik heb plannen zat.

Rocco Granata

Finito Finito Finita

Uit Zomer 2007

Er is maar één grote artiest. We noemen hem God, Boeddha of Allah, maar eigenlijk kennen we hem niet.

Rocco in De Standaard

Niet alleen de begeleiding moet zacht zijn, ik moet mijn liedjes bijna kunnen fluisteren.

Rocco Granata

Paisellu miu

Intussen zijn we in 2005 aanbeland. Rocco heeft zo'n jaar of twee aan zijn achtenzestigste album Paisellu miu gesleuteld, een cd die hij altijd al had willen opnemen. Hij werkt samen met die andere Italiaan Michel Bisceglia, volgens Rocco een van de beste arrangeurs in ons land, een genie en een muzikant in hart en nieren.

Er wordt ook een beroep gedaan op enkele solisten die al lang hun sporen hebben verdiend: Custódio Castelo, Jo Lemaire en Toots Thielemans. Op dit album presenteert Rocco zich als een doorgewinterd chansonnier die zingt zoals hij gebekt is, in het dialect van zijn geboortestreek Calabrië.

Marina

Uit De Laatste Show

Buona sera

Eenmalig programma vanuit het cultuurcentrum in Heusden Zolder. Rocco zingt Straniero, Mio padre, Che sara, Buona sera, Sammy, Volare, Zomersproetjes, Non andare via, Bella ciao, Buona sera m'n Vlaanderen, Manuela en Marina

Buona sera signorita

Rocco treedt aan in het Swingpaleis met deze enthousiaste vertolking van zijn hit Hello buona sera!

De Eregalerij

Ook tijdens de allereerste editie van De Eregalerij, een organisatie van Radio 2 en Sabam, gaat het wereldsucces van Marina niet aan het oor van de jury voorbij en wordt deze evergreen voorgoed vereeuwigd, op vrijdag de tiende november 2000 in het Casino van Knokke. Rocco staat die avond glunderend op het podium samen met nog twee andere grote kleppers uit de Vlaamse muziekwereld. Will Tura , die die avond in de prijzen valt met Eenzaam zonder jou, en Toots Thielemans met Bluesette. Diezelfde avond kregen Bobbejaan Schoepen en La Esterella een ereplaats voor een leven vol muziek.

Una mattina ... Bella ciao

Uit De Laatste Show

Mio padre suonava la chitarra

Uit Leuven Centraal

Zamu Lifetime Achievement Award

In 1998 krijgt Rocco behoorlijk wat media-aandacht voor zijn speciale kerstshow waarmee hij in de Ancienne Belgique op de planken staat. In maart 2000 mag Rocco een Zamu Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen voor zijn hele carrière, een eer die hij deelt met onder meer Toots Thielemans, Adamo, Arno en Bobbejaan Schoepen .

Marina

Uit Het Swingpaleis

Mio Padre

Uit De Muziekdoos

Ti amo

Uit Zomerkuren

Enzo Scifo

Uit Go West

Klein duimpje

Uit Kom op tegen kanker

Zomersproetjes

Uit Zeg eens Euh!

Marina

Uit Gouden schoen

Mondiale

Uit Sportavond

Volare

Uit De nacht van de profvoetballer

Marina (new beat versie)

Rocco brengt een new beat-versie uit van zijn klassieker Marina bij Margriet .

Marina (new beat versie)

Uit Pak de poen show

Marina 2.0

Precies dertig jaar na zijn eerste wereldsucces met Marina scoort Rocco in 1989 opnieuw een nummer één met dezelfde song, maar dan in een newbeatversie. Hij klopt daarvoor aan bij zijn buurman Serge Ramaekers, de man achter het Europese succes van Confetti's.

Het is nog steeds dezelfde zanger die je hoort, dezelfde accordeon, maar het ritme is aangepast en opnieuw goed voor een wereldhit. Van Duitsland en Oostenrijk, over Mexico, Chili en Argentinië tot in Italië toe, waar de single negen weken lang op één genoteerd staat. Dit succes spoort Rocco aan de cd That's amore in te blikken, een album dat zowel in Brazilië als in Rusland verkrijgbaar is.

Marina (new beat versie)

Uit Moet kunnen

Maria

Uit Moet kunnen

Mon amour

Uit Tongeren Bimillenium Show

Love me my darling

Uit Stars on tape-gala

Rocco in Italië

Eénmalig programma

Viva l'amore

Uit Marva si, Marva la

Jessica

Uit Marva si, Marva la

Guaglione - Quando Quando Quando - Maruzzella

Uit Marva si, Marva la

Marina

Rocco Granata zingt zijn hit Marina live in het programma Hit hit Hoera.

Manuela

Uit Télé Party

Gouden plaat Jessica

Uit Binnen en Buiten

Jessica

Uit Télé Top 10

Jessica

Rocco schrijft een liedje voor zijn kleine dochter Jessica in het Nederlands. Het is meteen een schot in de roos, het nummer belandt op de 3de plaats in de Radio 2 top 30! In april 1972 scoort hij er zelfs een notering mee in de Nederlandse top 40.

In het Nederlands

Ondanks zijn internationale successen is hij ons land niet vergeten. Hij heeft inmiddels door dat hij met Nederlandstalige liedjes beter op de Vlaamse markt kon inspelen. In 1961 had hij al bijval gescoord met zijn versie van Het Noordzeestrand, een oude hit van Jan Verbraeken, maar begin jaren zeventig heeft hij, nadat zijn succes in Duitsland was gaan tanen, pas écht de Vlaamse smaak te pakken.

In die tijd was hij de Nederlandse tekstschrijver Marius Johannes McPhail tegen het lijf gelopen, met wie hij drie hits op rij schrijft. Eerst is er zoals steeds de melodie en dan de tekst. Jessica staat de twaalfde februari 1972 op drie geparkeerd in de BRT Top Dertig. De maand voordien, de achttiende december 1971, staat Granata met dit liedje op één in de Vlaamse Top Tien. Zomersproetjes staat begin december in de Top Dertig 1972 op zeven, de drieëntwintigste september al op één in de Vlaamse Top Tien. Voor Lieve Heer heb medelij is er de zestiende juni 1973 een zestiende plaats weggelegd in de BRT Top Dertig en de maand voordien een derde in de Vlaamse Top Tien.

Huwelijk

Uit Binnen en Buiten

Noordzeestrand

Dreh' dich noch einmal um

Uit Tienerklanken

Alles wär schön

Uit Eén voor allen

Du schwarzer Zigeuner

Uit Eén tegen allen

Bij Rocco Granata thuis

Reportage in Tienerklanken. Rocco vertelt over zijn verhuis van Limburg naar Antwerpen, over zijn ouders, over zijn composities en zijn Amerikaans avontuur.

Wenn die Sonne scheint

Buona notte bambino

Nieuw talent

Twee jaar later is Rocco al dat rondreizen meer dan zat. Ook het samenwerken met platenbazen en zo zint hem niet meer. Hij start een eigen muziekuitgeverij Granata Music én een eigen platenfirma Cardinal Records omdat hij zag dat er in ons land veel artiesten rondliepen zonder een vast platencontract en hijzelf ook niet echt iemand vond die in zijn muziek geïnteresseerd was. Ondanks het feit dat hij een Italiaan is die niet perfect onze taal spreekt, richt hij zich vrij snel op het betere Vlaamse lied met in zijn platenstal artiesten als De Elegasten, Will Ferdy en Marva , voor wie hij de meeste hits schrijft.

Op zekere dag wordt hij getipt door platenhandelaar Govaerts in Hasselt dat er in hun stad een geweldige kleinkunstzanger rondloopt, maar een die aan geen platencontract kan geraken. In een kleine studio in Hasselt worden vijftien liedjes ingeblikt en de eerste kleinkunstelpee van Miel Cools met onder meer Boer Bavo wordt een schot in de roos. Goed bevriend wordt Rocco met Louis Neefs , voor wie hij liedjes gaat schrijven, onder meer Wat een leven.

In 1965 krijgen ze een tip van de vader van Jean Blaute, die in Zottegem een platenwinkel uitbaat, dat hij een jonge gast kent die talent zat heeft. Die jongen blijkt Marijn Devalck te zijn. Op dat moment is Adamo erg populair en Marijn wil het in het Frans proberen. Rocco gaat akkoord en verzint de artiestennaam Marino Falco. Hij scoort met liedjes als Je n'ai plus mon papa, Ma première cigarette en Laisse-moi seul.

Bij Cardinal Records scoren voorts De Elegasten met Wat heb je vandaag op school geleerd, Kris De Bruyne met Klein klein kleuterke, Leen Persijn met Sinds ik jou ken en Jacques Raymond , die als Ray Mondo het internationaal probeert waar te maken met een song als You're so sympatico. In de marge mogen we niet vergeten te vermelden dat het Rocco is die veel later, we zijn dan al in 1991 aanbeland, het talent onderkent van Sarah Bettens, die hij als eerste een kans gunt, die ze ook met beide handen aangrijpt. Rocco heeft haar mee gelanceerd.

Carolina

Vergeten we niet dat na het succes van Marina er uiteraard snel nog een aantal singles in het Italiaans worden uitgebracht zoals Oh oh Rosi, Julia en Carolina, dai. Met dat laatste staat hij in 1961 op het podium van het vermaarde liedjesfestival van San Remo, waar Rocco als finalist op de achtste plaats eindigt.

Duitsland

Bij zijn terugkeer uit de VS wacht hem een aantrekkelijk contract uit Duitsland. Daar worden in 1960 van Marina alleen al 1.050.264 exemplaren van Rocco's versie verkocht. In 1960 wordt er een Marinafilm opgenomen met naast Rocco bekende sterren zoals Rex Gildo, Silvio Francesco en de operettester Renate Holm.

Strak in het pak

Snel na zijn succes in de States kreeg Rocco een miljoenencontract aangeboden om voor onder meer Alan Freed te gaan werken. Zo mag hij in de befaamde Carnegie Hall in New York op het podium staan met Connie Francis in het voorprogramma en zit hij in de show van Tab Hunter en Tommy Sands.

Maar de managers hebben nogal wat problemen met de artiest Granata. Die jongen moet dringend een keurig pak en een glamoureuze act worden aangemeten. Hij moet een snelcursus Engels volgen en een stoomcursus podiumtechniek. Al die contractuele verplichtingen voelen voor Rocco als een keurslijf aan.

Marina wereldwijd

In de zomer van 1959 staat Marina in ons land op één. Dankzij Jos Van Hooghte, die ook een uitgeverij in Amerika bezit, kan ook de singleversie van Rocco in de States worden gereleaset op het in die tijd bekende Laurielabel en zo bereikt hij in de maand november 1959 de twaalfde plaats in de Cash Box Top 100 en de eenendertigste in Billboard's Hot One Hundred.

In diverse landen krijgt Marina nadien het label evergreen opgekleefd. In zijn memoires over president John Fitzgerald Kennedy schrijft de kok van het Witte Huis dat de president Marina regelmatig floot als hij goedgeluimd was en in de biografie van wielrenner Fausto Coppi lezen we dat op de dag dat hij werd begraven, op de Italiaanse radio de hele dag treurmuziek te beluisteren was én Coppi's lievelingsliedje Marina.

Het grote succes van Marina

Rocco's liedjes genieten veel bijval tijdens zijn optredens. De mensen vragen almaar vaker of die liedjes niet op plaat staan. Gelukkig heeft Rocco net een contract voor drie maanden getekend bij Jules Nijs, verdeler van jukeboxen en uitbater van dancing De Witte Molen in Aarschot, die via zijn firma een opname kan versieren.

In twee uur tijd worden samen met het International Quartet twee nummers ingeblikt: Manuela en Marina. De opname van Marina verloopt heel chaotisch, want Rocco heeft zijn tekst nog niet klaar. Tijdens de opname vult hij gaandeweg woorden aan, tot groot ongenoegen van de producer, die dit puur tijdverlies vindt. Manuela wordt de A-kant, maar al snel is duidelijk dat het publiek voor het B-kantje kiest en wordt Marina als hit gepromoot. In het begin moet Rocco zelf met zijn single van café tot café gaan leuren. Er worden driehonderd exemplaren geperst, maar die zijn snel uitverkocht.

Marina wordt een groot succes en door de familie Van Hooghte in hun uitgeverij ondergebracht. Rocco moet wel een deel van de uitgave aan hen afstaan, iets wat hij nog altijd de grootste fout vindt die hij ooit begaan heeft, maar je kon toen niet anders. Maar in het begin van de jaren zeventig wordt Jos Van Hooghte ziek, zijn uitgeverij komt in de aanbieding en zo kan Rocco de uitgavenrechten van Marina terugkopen.

Het ontstaan van Marina

Op zekere dag komt een Duitse muzikant uit de buurt, Horst Schröder, Rocco vragen of hij niet in zijn kwartet wil meespelen. Hij moet op zijn accordeon hun toenmalige zangeres begeleiden in operetteliederen uit Im weissen Rössl. Het is op dat moment dat hij beetje bij beetje zijn eerste liedjes begint te schrijven: thuis bij mama aan een kleine tafel met als grote droom ooit een bekend operacomponist te worden.

Zijn eerste belangrijke stap in de muziekwereld zet hij als hij zich inschrijft voor het liedjesfestival La Rondinella d'Oro (De Gouden Zwaluw) in Luik, waar hij het door hem zelfgeschreven È primavera zingt. Rocco eindigt op een gedeelde eerste plaats samen met een lokale zanger die koste wat het kost in de prijzen moest vallen. Die avond speelt Rocco voor een uitgelaten publiek al de basis van wat enkele dagen later Marina zal worden. Toen al bood zich iemand aan die veel geld op tafel wilde leggen om dat liedje in zijn uitgeverij te krijgen, maar Rocco weigert.

De inspiratie voor Marina kreeg Rocco toen hij met zijn orkest in een café in Molenstede in de buurt van Diest speelde, waar de kusjesdans vaak op het menu stond. Hij liep niet zo hoog op met die gewoonte, het kwam hem zelfs de strot uit. Het publiek blijft maar aandringen. In samenspraak met zijn drummer zet Rocco een liedje in dat meer op een improvisatie lijkt dan op wat anders. De maat is 2/4, daar kun je immers ook op stappen, net als op zo'n doordeweekse kusjesdans. Alleen moet hij nu nog een tekst verzinnen. Tegen de muur van dat café hangt een poster van het sigarettenmerk Marina en daarmee is de titel van een wereldhit in wording geboren. Let wel dat het vooral nog behelpen is, want Marina zal tekstueel pas later in de studio tijdens de opname van het nummer in de juiste vorm worden gegoten.

Schoolmoe

Tot zijn vijftiende loopt Rocco school, maar plots wil hij niet meer voortstuderen. Vespa's zijn op dat moment erg in de mode, en daar voelt Rocco wel een band mee. Op zekere dag stopt hij aan een garage in de buurt van het Casino van Beringen en daar mag hij meteen als leerjongen aan de slag. Het is meegenomen dat de eigenaar dol is op muziek.

Drie jaar houdt Rocco het vol in die garage. Zijn leercontract is dan afgelopen en de maat voor de baas is meer dan vol. Rocco is constant met muziek bezig, en dat kan niet meer door de beugel. Rocco speelt links en rechts nog in diverse cafés muziek, dat doet zijn spaarrekening aangroeien.

Om live muziek te maken, had je een beroepskaart nodig en die werd Rocco als allochtoon geweigerd. Pas wanneer hij zijn eerste hit scoort, krijgt hij die beroepskaart. Voor Rocco is die eerste weigering iets wat hem tot de dag van vandaag hoog zit, dat hij als buitenlander minderwaardig werd behandeld.

Belgio

Aan het einde van de jaren veertig trekken heel wat Italiaanse mannen naar het buitenland omdat ze gehoord hebben dat ze daar meer geld kunnen verdienen dan in hun thuisland. Sommigen verhuizen naar Venezuela en Brazilië, anderen naar Canada en Argentinië en een hele rist gaan zich in Belgio vestigen.

Als Rocco zijn lagere school bijna heeft afgerond, hij is dan negen, besluit zijn vader in ons land te komen werken omdat hij hier veel meer kan verdienen. Drie keer zoveel. Papa Granata had het plan opgevat om in ons land een jaar keihard te werken en met dat geld in hun Italiaans dorp zelf een smederij op te starten. Maar dat ene jaar worden er twee, de eenzaamheid wordt te groot en vader besluit de hele familie te laten overkomen.

Rocco vindt het erg dat hij zijn vrienden ginder moet achterlaten en in een vreemde wereld terechtkomt waar hij niet eens de taal verstaat. De familie Granata gaat in Waterschei wonen. Hier worden ze spaghettivreters genoemd, het woord racisme moet nog worden uitgevonden. Ze passen zich aan en Rocco gaat in zijn gemeente naar de lagere school.

Het eerste Nederlandse woord dat hij daar leert, was voetballen, iets wat hij graag doet. In Genk volgt Rocco muziekles. Opvallend is dat papa zijn zoon een accordeon koopt, maar hij staat erop dat zijn zoon nooit muzikant wordt, professioneel toch niet.

Rocco Granata wordt geboren

Rocco Granata is een rasechte Italiaan, geboren de zestiende augustus 1938 in Figline Vegliaturo, een dorpje in Calabrië in Zuid-Italië. Hij gaat nog wel eens terug naar dat dorp, waar hij dan 's nachts in zijn eentje gaat wandelen en herinneringen ophalen, want overdag lukt dat niet, dan wil iedereen dat hij een kopje koffie komt drinken of een hapje mee-eten.

In dat dorp woonde een kunstsmid die een dochter, en die werd verliefd op een van de kunstsmeden die daar werkte, papa Granata. Hun gezin werd met één dochter en één zoon gezegend. Die zoon Rocco werd streng opgevoed. Zijn ouders duldden niet dat hij op straat rondslenterde met zijn vrienden en stuurden hem daarom naar zijn peter, die kleermaker was. Maar dat boeide hem niet, hij was liever met muziek bezig.

Rocco is zeven jaar wanneer hij van de dirigent van de plaatselijke fanfare muziekles krijgt, zijn moeder betaalt dat. Maar lang houdt hij het daar niet uit, want hij is een snelle leerling. Genieten van een optreden door de plaatselijke fanfare is voor Rocco op dat moment jé van hét. Als ze na een concert in het café wat gaan uitblazen, mag hij hun instrumenten vasthouden en betasten. Hij herinnert zich nog hoe in zijn dorp zich op zekere dag mevrouw Maria Cristina als eerste een radio aanschafte, meteen na de oorlog was dat, in 1945. Bij haar thuis muziek meepikken was het liefste wat Rocco deed.