Petra

Delen S
Geboren in Gent
op 20 juni 1972
Petra De Steur
Bekijk DiscografiesLees Biografie
"De tijdgeest heeft sommige gedaanten ingehaald, maar ik sta nog altijd achter mijn songs én mijn looks."
Een muzikale kameleon

I can feel it

Petra bijt door en brengt in maart 2014 I can feel it uit op het Globe label. De verwarring is groot, want zij keert daarmee terug naar haar dance roots. De negen levens en duizenden gedaanten die haar in de media worden toegedicht, worden daarmee pure realiteit.

In 1999 ging Petra na haar Eurosongavontuur aan de slag als verantwoordelijke bij modeketen H&M waar zij nog steeds bedrijvig is.

Hoeveel gedaanten zij in een kwarteeuw heeft aangenomen, kan niemand zeggen. Ook zelf moet zij het antwoord schuldig blijven. Alleen van haar brandende Eurosongambitie is Petra zeker.

De Morgen

De tijdgeest heeft sommige gedaanten ingehaald, maar ik sta nog altijd achter mijn songs én mijn looks.

Petra in De Morgen

Ik heb een olifantenvel gekweekt. Dat moest wel. Ik ben nu al jarenlang het mikpunt van spot! Sommige mensen zijn nu eenmaal slecht van inborst of weigeren hun verstand te gebruiken.

Petra

Ik heb me misschien wat laten intimideren door de experts. Ze zaten maar wat te wauwelen en durfden me achteraf zelfs niet recht in de ogen te kijken.

Petra over Eurosong 2014

Eurosong

In 2014 wil Petra haar kansen nog eens wagen tijdens Eurosong met het oog op deelname aan de negenenvijftigste editie van het Eurosongfestival. Eurosong wordt op Eén uitgezonden en gepresenteerd door Peter Van de Veire en Eva Daeleman. In de professionele jury zetelen Jef Martens, Ruslana, Piet Goddaer en Bart Peeters . Petra wordt in de pers nog maar eens geëtaleerd als de artieste met de duizenden looks.

Petra nam al 3 keer meer aan de preselecties van Eurosong. Wij sommen nog eens op: in 1993 met Ga door waarmee zij halthoudt op de tiende plaats. Vreemd, want Petra staat dan op haar hoogtepunt. In 1999, Petra is dan uitgedost in een wat onthullend kleedje met vrij kort haar en een act waarin zij een rups verwerkt, neemt zij deel met Diep in mijn huid, goed voor een zesde plaats. Petra kan de kritiek van oa Marcel Vanthilt moeilijk verwerken en houdt zich een tijdje gedeisd. Als La Sakhra in een jaren dertig outfit verrast zij ons in 2006 met het nummer Wonderland, goed voor een tweede plaats.

In 2014 neemt ze deel met Killer Touch, gekoppeld aan een heel opvallende act, maar zij struikelt al in de eerste halve finale. Zij is er als de kippen bij om aan de pers te melden dat zij er haar slaap niet voor zal laten. Nochtans blijven de verbale aanvallen aan haar adres via Twitter niet achterwege. In de finale belandt Eva Jacobs met Nothing is impossible op de derde plaats, de groep Bandits met One op de tweede en de Waalse zanger Axel Hirsoux op de eerste met Mother. Petra blijft achter met een pak vragen, vooral over de commentaren van de vakjury. De nieuwe formule houdt namelijk in dat de artiest zelf het deelnemende liedje niet mag kiezen, dat wordt door de vakjury zelf aangeboden. De jury knapt vooral af op haar act en zeggen dat zij nu niet meteen de beste zangeres is.

007 & Bigband

In de maand september van 2011 verrast Petra ons met het project Ohoh7, een overduidelijke knipoog naar James Bond. Door een negenkoppige band laat zij zich graag begeleiden in songs die wat met geheim agent 007 te maken hebben. Zij geven er een eigen draai aan zonder afbreuk aan de originele songs te doen. Visuele effecten en achtergrondinformatie moeten het geheel afronden.

Petra lanceert in 2013 een soort bigband offensief middels de knappe single If you were my man. Met een rist vrienden blikt zij een bijhorende clip in. Dit is Petra ten voeten uit. De jaren dertig lijken haar biotoop te zijn. Voor het einde van het jaar belooft Petra haar autobiografie Alle sluiers af. Zij wil op deze manier haar vijfentwintigjarige carrière in de bloemen zetten. Swingpop, de nieuwe stijl die zij met Patrick Hamilton en Vincent Pierins lanceren. In diezelfde stijl is er iets later de single Dance.

20 jaar op de planken

Het Eén programma Zo is er maar één is Petra ook niet vreemd, want de 26ste januari 2007 wordt zij door Yasmine uitgenodigd om in de categorie Liedjes van de Lage Landen als La Sakhra haar versie neer te zetten van Terug naar de kust, dat wij bij ons heel goed kennen in de hitversie van Maggie McNeal. Een jaar eerder zong zij de vijfde mei in datzelfde programma haar versie van Het kan niet zijn van Will Tura in de categorie Liedjes over Liefde.

Tijdens de zomer van datzelfde jaar mag Petra het podium van Het Witte Paard in Blankenberge nog eens op. Daar stond zij eerder al in 1999. Een jaar later viert zij op diezelfde planken haar twintigjarige carrière tijdens de show Crazy Again!.

Big Brother

Wanneer VTM dat jaar beslist een Big Brother-editie in te vullen met BV's is Petra er als de kippen bij om mee te doen. Jo Planckaert zit in het huis samen met onder meer Ivan Heylen en Cynthia Reekmans. Wanneer op een bepaald moment Petra's ex Javier De Rijcke binnenstapt, verlaat zij ogenblikkelijk het Big Brotherhuis. Zij had Javier leren kennen toen die nog deel uitmaakte van de boyband Dreamlovers.

Wonderland

Petra neemt met het nummer Wonderland deel aan de nationale preselecties voor het Eurovisiesongfestival.

La Sakhra

In 2004 wordt zij ingehuurd door de directie van The Stage in Antwerpen, een horecazaak in de buurt van het Centraal Station en de Keyserlei. The Stage is een art-deco pand volledig ingericht zoals een theater, inclusief een smaakvol restaurant. Tijdens het dineren kan je van een schitterende brok theater genieten. Wonderland is één van de producties waarin zij daar schittert, een eigentijdse versie van het sprookje Alice in Wonderland. Tussendoor wordt het publiek verwend met een culinair hoogstaand viergangenmenu.

La Sakhra, alias Petra, wordt geboren. Tijdens Eurosong in 2006 gooit zij hiermee hoge ogen. Zij moet in de finale alleen Kate Ryan laten voorgaan die met het nummer Je t'adore naar Athene mag afreizen, maar daar strandt in de halve finale. Maar Petra zou Petra niet zijn, mocht zij haar project La Sakhra maar een tijdje in de picture zetten en dan weer verdwijnen. Toch brengt zij nog als volgende single in 2006 Tomorrow is not soon enough op single uit.

Als in een droom

Uit De Muziekdoos

Jawa

Uit De Muziekdoos

Jawa

Uit De Muziekdoos

Jawa

Uit De Muziekdoos

Jij en ik

Uit De Muziekdoos

Vrij

Uit De Muziekdoos

Ik leef voor jou

Uit De Muziekdoos op nieuwjaar

Vrij

Uit De Muziekdoos

Vrij

Uit De Muziekdoos

Laat je gaan

Uit Het Swingpaleis

Ik beloof jou

Uit De Muziekdoos

Ik beloof jou

Uit Zomerkuren

Ik beloof jou

Uit De Muziekdoos

Ik leef voor jou

Uit De Muziekdoos

Ik leef voor jou

Uit De Muziekdoos

Ik leef voor jou

Uit De Niks voor Niks Show

Ik leef voor jou

Petra zingt Ik leef voor jou, live in De Muziekdoos.

Een nieuwe weg

Omdat nieuw bloed welkom is, beslist Petra in 1995 haar samenwerking met Adriaan Van Landschoot af te ronden. Zij gaat zich even bezinnen. Petra vindt snel onderdak bij platenfirma CNR en neemt samen met producer Phil Sterman een bewerking op van de Ann Christy klassieker Ik leef voor jou. Binnen de kortste keren staat zij op één in de Vlaamse Top Tien en is weer helemaal terug van even weggeweest.

In de zomer van dat jaar zet zij een bewerking van T'appartengo van Ambra op single als 'k Beloof jou en krijgt in ruil daarvoor een derde plaats in de Vlaamse Top Tien aangeboden. Samen met Phil Sterman schrijft Petra het behoorlijk poppy Vrij dat makkelijk de Vlaamse hitlijsten haalt. Jij en ik doet het iets minder, maar Jawa! staat binnen de kortste keren in de Vlaamse Top Tien op acht.

Kiss you all over

Uit Tartufo

Ne me laisse comme ça

Uit Tartufo

Pep Art

In een creatieve bui start Petra met haar entourage een nieuw danceproject op, Pep Art. Geflankeerd door de tweelingbroers Jan en Piet, probeert Petra een aanval te plegen op de internationale hitlijsten, maar verder dan die poging geraakt zij niet. De drieëntwintigste maart 1994 geraakt zij tot de tweeëntwintigste plaats in de BRT Top Dertig.

Dat project verdwijnt vrij snel om plaats te ruimen voor een nieuw project D.S. Pee wat staat voor De Steur Petra. Om het publiek wat extra's te gunnen zien wij Hilde Vaneeckhoutte, ex-lid van The Confetti's, al dansend mee optreden. Zij proberen ons te amuseren met de medley Yes Sir met daarin de jazzy meezingers Yes sir, that's my baby, Charleston en Jazzy rave.

Ga door

Uit Eurosong 93

Nooit zo dichtbij

Petra is op bezoek bij Margriet Hermans en zingt Nooit zo dichtbij.

Vergeet me niet

Uit Baraka

Mooi is het leven

Uit Margriet

Mooi is het leven

Uit Sterrencircus 1991

Vlaanderen Mijn Land

VTM komt in 1991 op de idee het album Vlaanderen mijn land te compileren. In het totaal vijftien artiesten die bekende Vlaamse liedjes zingen. Raymond Van het Groenewoud mag uitpakken met zijn klassieker Vlaanderen boven, Will Tura met Vlaanderen mijn land, Jo Vally met Aan het Noordzeestrand, Johnny White met Het Schrijverke en Petra & Co met haar bewerking van het volksliedje Het loze vissertje. Zij staat erop dat het nummer in een dansante versie wordt gegoten. Het album doet gouden zaken en Petra's single staat de vijftiende augustus van dat jaar op de eerste plaats in de Vlaamse Top Tien.

In 1992 besluit VTM een vervolg te breien aan Vlaanderen mijn land door een tweede volume in de markt te zetten. Yasmine zet haar tanden in Drie schuintamboers, Willy Sommers zingt Moederke alleen, Hans De Booy zingt samen met Wannes van de Velde het prachtige duet Lichtjes van de Schelde en Petra durft het aan een eigenzinnige versie te brengen van In een klein stationnetje, in de zomer van 1992 goed voor een notering in de Vlaamse Top Tien.

Omdat VTM er nog zin in heeft, verschijnt in 1993 het derde volume in de cd-reeks Vlaanderen mijn land met daarop onder andere Bart Kaëll met Ik loop graag verloren, Ingeborg met Eindstation, Tony Servi met Terug in Vlaanderen, Stef Bos met Mijn stad en Petra met Vlaanderen mijn land, eenmaal op single uitgebracht, bekroond met een zesde plaats in de Vlaamse Top Tien van de maand juli 1993.

Speel niet met vuur

Uit Margriet

Jij daar!

Jij daar!, zingt Petra in De Droomfabriek.

Jij daar!

Het is opnieuw bingo wanneer in 1990 Jij daar! op single verschijnt. Niet alleen de Vlaamse Top Tien heet haar welkom, maar ook de Nederlandse Top Veertig. Met Jij daar! schuift zij bij onze noorderburen door naar de achtste plaats in de maand maart van dat jaar. Zij lanceert ook de singles: Speel niet met vuur, Verliefd zijn is... en Ca va?

Dankzij Laat me gaan/ Just let go mag Petra ook in het buitenland gaan optreden. Uiteindelijk zullen van dat nummer méér dan één miljoen exemplaren verkocht worden, meteen ook Petra's grootste hit in haar carrière.

Laat je gaan

Als opvolger wordt gekozen voor de single Vrij zijn, gekoppeld aan Eindeloos liefdesverhaal. Adriaan Van Landschoot had dat liedje al een tijdje klaarliggen en zocht nog naar een geschikte stem om dit symfonisch gedragen nummer op te nemen. Met Eindeloos liefdesverhaal geraakt Petra tot op negen in de Vlaamse hitlijsten.

Adriaan voelt dat zij een tandje moeten bijsteken. Hij werkt samen met Phil Wilde en Phil Sterman aan Laat je gaan, een vertaling van het eerder uitgebrachte Just let go. En deze keer is het raak! De elfde november 1989 staat Petra zowel op één in de Vlaamse Top Tien als in Tien om te Zien en bereikt zelfs de vijftiende plaats in de BRT Top Dertig. Ook onze noorderburen laten zich niet onbetuigd en bekronen haar single met een negentiende plaats in de Nederlandse Top Veertig.

Eindeloos liefdesverhaal

Een romantische Petra zingt een Eindeloos liefdesverhaal bij Margriet Hermans .

Eindeloos liefdesverhaal

Uit de Baccarabeker

Vrij zijn

Uit de Baccarabeker

Vrienden

Uit Moet kunnen

Mix & match

Om voor de nodige afwisseling te zorgen, wordt vrij snel beslist beurtelings een liedje in het Engels en eentje in het Nederlands op te nemen. Vergeet niet, in 1989 gaat VTM van start met als één van hun meest succesvolle programma's Tien om te Zien. Adriaan schrijft voor Petra de ballad Vrienden waarmee zij de vijfentwintigste februari op de zevende plaats in de Vlaamse Top Tien belandt. Iets later verschijnt op het Mouse Label het dancenummer Just let go en eveneens My heart rules over my head.

Sexy dancing

Uit Moet kunnen

De Baccarabeker

In 1989 breekt Petra in Vlaanderen definitief door dankzij haar deelname aan de Baccarabeker, een zangwedstrijd tussen de vijf Vlaamse provincies, voor het eerst op het getouw gezet in 1981. Elke provincie wordt vertegenwoordigd door een coach en drie artiesten. Petra maakt samen met Anne Mie Gils en Ann Komac deel uit van de Antwerpse ploeg. Limburg wordt het winnende team en Kathleen Vandenhoudt gaat zowel met de personality- als met de persprijs aan de haal.

De eerste stappen in de showbizz

Tijdens één van haar optredens wordt Petra opgemerkt door een deejay van Radio S.I.S. die een stand hadden op de jaarmarkt in Maldegem waar zij een nummer van Madonna live staat te zingen. Dat optreden wordt via de radio opgepikt door Frank Delobel, op dat moment zakenpartner van producer Adriaan Van Landschoot. De vijfde juni 1988, Petra zal die datum nooit vergeten, wordt zij door Adriaan uitgenodigd voor een studiotest.

Petra is blozend verrast wanneer zij daar I like sexy dancing mag inzingen. Er wordt dadelijk beslist Petra in hun platenstal op te nemen. Sexy Dancing wordt op single uitgebracht. Petra neemt het zanggedeelte voor haar rekening en een jongen (wiens naam zij inmiddels vergeten is) mag het rapgedeelte voor zijn rekening nemen. In het VRT programma Moet kunnen mag zij zelfs haar eerste single komen voorstellen.

Wedstrijden à volonté

Op een zekere ochtend in 1982, Petra is dan tien, vertelt haar zus dat die haar heeft ingeschreven voor een zangwedstrijd, ook al had Petra tot dan toe nooit echt gezongen voor een live publiek. Zus lief begeleidt haar op de gitaar tijdens die wedstrijd waar Petra een leuke versie neerzet van het populaire kinderliedje Wouter, het klein kaboutertje. Verkleed als kabouter ontstaat daar al de goesting om zich voortaan als het maar enigszins kan tijdens haar optredens op te tutten en te verkleden.

Omdat Petra die zangwedstrijd won, ging zij almaar liever live zingen en nam sporadisch hier en daar aan zangwedstrijden deel. Steeds vaker komt zij terecht in het in die tijd populaire circuit van de playbackshows waar zij optreedt met het nummer Gardian Angel van de Duitse groep Masquerade en een attractieve choreografie.

Ze schakelt daarna vrij snel over naar de soundmixshows waar zij, begeleid door haar broer en zus, liedjes van Sandra Kim zingt, of bijvoorbeeld Streets of London van Ralph McTell én niet te vergeten de rustige nummers van Madonna. Zij belandt op zestienjarige leeftijd, getooid in een bloemetjeskleed, in de Belgische finale van de Henny Huysman Soundmixshow met het nummer Live to tell van Madonna, samen met Helmut Lotti die op zijn beurt doorstoot naar de Nederlandse finale in 1989.

Op de schoolbanken

Haar kleuteropleiding en haar lagere school volgt Petra in Ursel om voor haar middelbare studies naar Aalter te verhuizen. Zij begint in de afdeling Latijn-Wiskunde, maar laat snel het rekenwerk vallen ten voordele van de combinatie Latijn met moderne talen. Op haar achttiende studeert zij af aan de humaniora.

Petra wordt geboren

Petra werd als Petra De Steur de twintigste juni 1972 in Gent geboren. Zij is de jongste in een gezin van zes kinderen: vier broers en een zus. Haar jongste broer is een goede bassist die vaak bij diverse covergroepen speelt, een andere zus geeft gitaarles en is een jazz-zangeres. Dus Petra is niet de enige binnen het gezin De Steur die door de muziekmicrobe is gebeten. Daarnaast heeft zij nog twee broers die gretig aan muziekkwissen deelnemen.

Zij groeit op in Ursel, een dorp tussen Gent en Brugge. Papa kwam aan de kost als zelfstandig voeger en ma zorgde voor haar drukke kroost. Thuis stond de radio vaak aan. Mama dweepte met Elvis Presley en Petra's broers met Neil Diamond, Deep Purple, Blondie, Chic, Bruce Springsteen, kortom diverse genres zat.