10 merkwaardige liedjes van Will Tura

g

Meer dan 500 liedjes heeft Will Tura opgenomen en is daarmee de Eddy Merckx van het Vlaamse Lied. Will Tura maakte in zijn carrière ook gelegenheidsliedjes. Af en toe zong hij zelfs samen met andere opvallende artiesten.

 Copyright:Will Tura
© Will Tura
 Copyright:Ringo
© Ringo

Sommige liedjes van Will Tura kregen ook een buitenlandse versie. Michael Holm scoorde een nummer 1-hit met zijn versie van ‘Vaarwel’ in de Duitse Top 30. In Frankrijk stond Ringo ook op de hoogste positie van de hitlijsten met de cover van ‘Goodbye Elvis’. Ringo was de man van Sheila. Will Tura coverde op zijn beurt een hit van Ringo ‘Elle, je ne veux qu'elle’. Het resultaat werd ‘Mooi, ’t leven is mooi’.

Ringo – ‘Goodbye Elvis’
 Copyright:VRT
© VRT

In de jaren 80 waren de Rode Duivels ook heel populair. Voor de WK-tornooien in Spanje (1982), Mexico (1986) en Rome (1990) maakte Will met de spelers 3 versies van ‘De Rode Duivels gaan naar …’. Het liedje was gebaseerd op ‘Bis früh um fünfe, süße Maus’ uit de operette ‘Im Reiche des Indra’ uit 1899 van de Berlijnse operettekoning Paul Lincke.

Will Tura - 'De Rode Duivels gaan naar Spanje'
 Copyright:Bonnie Saint-Claire
© Bonnie Saint-Claire

In 1986 vormde Will Tura een gelegenheidsduo met Bonnie Saint-Claire voor het liedje ‘Gelukkig samen’. Goed voor 10 weken op 1 in de Vlaamse Top 10. De grootste hit van Bonnie Saint-Claire bij ons was ‘Dr. Bernard’, met Ron Brandsteder als Dr. Bernard.

Will Tura & Bonnie Saint-Claire - 'Gelukkig samen'
 Copyright:Dré Steemans
© Dré Steemans

In 1987 zong Will Tura het tweede Gordelliedje ‘Gordelen moet je doen’ in opdracht van Radio 2 en Bloso. Felice Daminano of Dré Steemans is ook te horen in dit liedje. Felice was een typetje in het populaire programma ‘Het Genootschap’ van Luc Saffloer. ‘Gordelen moet je doen’ kon je zelfs beluisteren via een singlecassette.

Will Tura & Felice Damiano - 'Gordelen moet je doen'
 Copyright:Manu Cammaert
© Manu Cammaert

Er bestaan meer dan 20 versies van ‘Eenzaam zonder jou’. In 1987 zingt Will Tura het liedje samen met Urbanus tijdens ‘Tura 2000’ in Vorst-Nationaal.

Will Tura & Urbanus - 'Eenzaam zonder jou'
 Copyright:Robert Groslot
© Robert Groslot

In 1987 gaat Will Tura de symfonische toer op. Robert Groslot, bekende dirigent van de Night of The Proms, dirigeert de London Symfony Orchestra voor de mooie melodieën op het album ‘Ouvertura’. De première van de cd vindt plaats in de Gentse Vooruit tijdens de SP-manifestatie ‘De Rode Draad’. ‘Ouvertura’ werd gedirigeerd door Willy Claes.

Will Tura - 'Ouvertura'
 Copyright:Topkapi
© Topkapi

Tijdens de newbeat-rage maakte het duo ‘Sampling for two’ in 1989 een bewerking van ‘M’n winterroosje’. Het resultaat was het liedje ‘Shoa-rut’.

Samling for Two - 'Shoa-rut'
 Copyright:Digno Garcia
© Digno Garcia

Het liedje ‘Hemelsblauw’ was een heel grote hit voor Will Tura. Hij schreef de instrumentale muziek reeds in 1984 voor Digno Garcia onder de titel ‘La luna de Asuncion’. In 1994 schreef Will de tekst van ‘Hemelsblauw’. Het liedje stond meer dan een half jaar in de Vlaamse Top 10.

Digno Garcia - 'La luna de Asuncion'
 Copyright:Eimear Quinn
© Eimear Quinn

Voor Levenslijn zingt Will Tura in 1998 samen met Eimaer Quinn het campagneliedje ‘De zee’. Eimear Quinn won in 1996 voor Ierland het Eurovisiesongfestival met het liedje ‘The Voice’. Samen met Rob Vanoudenhoven en Arno Hintjens vormt Will Tura in 1999 het gelegenheidstrio ‘De 3 Belgen’. Zij zingen het liedje ‘Zwartgeelrouge’, een moderne versie van de Brabançonne. Het is een ode aan de toenmalige prins Filip en prinses Mathilde.

Will Tura & Eimear Quinn - 'De zee'