Blanche zingt in eerste halve finale

g

Blanche of de 16-jarige Brusselse zangeres Ellie Delvaux is de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival in Kiev in Oekraïne.

 Copyright:BB
© BB

Blanche of de 16-jarige Brusselse zangeres Ellie Delvaux is de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival in Kiev in Oekraïne.

Zij mag haar liedje voor de eerste - en hopelijk niet de laatste - keer zingen tijdens de eerste halve finale op dinsdag 9 mei. Blanche krijgt het gezelschap van de artiesten uit 18 landen, zijnde Montenegro, Finland, Georgië, Portugal, Zweden, Albanië, Azerbeidzjan, Australië, Cyprus, Slovenië, Armenië, Moldavië, Tsjechië, Letland, IJsland, Griekenland en Polen.

Twee dagen later, op donderdag 11 mei, treden nog eens 19 landen aan in de tweede halve finale. Het gaat om Macedonië, Malta, Nederland, Servië, Denemarken, Rusland, Roemenië, Hongarije, Oostenrijk, Ierland Zwitserland, Estland, Israël, Bulgarije, San Marino, Litouwen, Kroatië, Noorwegen en Wit-Rusland.

De precieze volgorde van de liedjes wordt bepaald eens alle inzendingen bekend zijn. De organisatoren willen zo voorkomen dat er liedjes van hetzelfde genre elkaar opvolgen.

Zes landen zijn rechtstreeks geplaatst. Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn grote geldschieters voor het Eurovisiesongfestival en zijn daarom - net als het gastland Oekraïne - rechtstreeks geplaatst.

De finale van de 62e editie van het festival vindt plaats op zaterdag 13 mei. Vorig jaar won de zangeres Jamala voor Oekraïne met het liedje 1944.

Diversiteit is het thema van het Eurovisiesongfestival onder de noemer Celebrate Diversity. Het staat voor de waarden van het Eurovisiesongfestival: Het is voor iedereen en voor alle landen in Europa.