Lady Linn ambassadrice van Schrijfmarathon 2016

g

Amnesty International organiseert elk jaar in de maand december wereldwijd een Schrijfmarathon naar aanleiding van de Internationale Mensenrechtendag op zaterdag 10 december.

 Copyright:Lady Linn
© Lady Linn

Amnesty International organiseert elk jaar in de maand december wereldwijd een Schrijfmarathon naar aanleiding van de Internationale Mensenrechtendag op zaterdag 10 december. Honderdduizenden activisten, vrijwilligers en sympathisanten van Amnesty International in de hele wereld schrijven dan miljoenen brieven en kaartjes voor mensen van wie de mensenrechten ernstig worden geschonden.

In Vlaanderen wordt de actie voor de derde keer georganiseerd, van 3 tot 31 december. Op zaterdag 3 december schiet de Vlaamse Schrijfmarathon uit de startblokken met een 12 uren durend event in de Karel De Grote Hogeschool op de Groenplaats in Antwerpen. Van 12 uur tot middernacht worden non-stop brieven en kaartjes geschreven voor 11 personen en groepen in nood. Verschillende muzikanten komen langs om de briefschrijvers aan te moedigen: Eva De Roovere, Ben Segers, Axl Peleman, Bart Cannaerts, Mira en vele anderen.

Lady Linn werd gevraagd om ambassadrice te zijn van deze Schrijfmarathon. En ze zei 'ja'. Lien De Greef schrijft op 3 december in Antwerpen de allereerste brieven en trapt zo de Schrijfmarathon officieel in gang. Ze wil zo veel mogelijk Vlamingen proberen te overtuigen om deel te nemen. Nadien trakteert Lady Linn de aanwezigen op een verrukkelijk concert.

Het motto van de Schrijfmarathon is niet voor niets ‘Jouw brief kan levens veranderen’. Minstens één op de vier schrijfacties heeft resultaat. Mensen over heel de wereld sturen brieven naar presidenten, regeringsleiders en ministers om ernstige mensenrechtenschendingen aan te klagen. Al deze brieven samen hebben wel degelijk impact,” zegt Lien De Greef, ambassadrice van de Schrijfmarathon. “Iemand wordt vrijgelaten, iemand krijgt toegang tot een advocaat, folterpraktijken worden onderzocht of gebrekkige wetgeving wordt aangepast.