Column Showbizz Bart: 'Zit er een Will Tura in mij?'

g

Niemand die zo goed op de hoogte is van het reilen en zeilen in de Vlaamse showbizz- en muziekwereld als Showbizz Bart. Elke week kruipt hij voor Viva Vlaanderen in zijn pen. Vandaag eert hij de Keizer van het Vlaamse Lied: Will Tura !

 Copyright:Photo News
© Photo News

Hoe hard lijk ik op Will Tura? Het is misschien een gekke vraag. Op het eerste gezicht hebben we weinig met elkaar gemeen.

Will is een zanger. En niet de eerste de beste: hij is de keizer van het Vlaamse lied. Dat kun je moeilijk over mij zeggen. Ik wou dat ik een zanger was, alleen werkt mijn toonvastheid niet helemaal mee. Will is bovendien een rasechte muzikant. Hij componeert en speelt gitaar, piano, accordeon en mondharmonica. Zelfs achter een drumstel ‘zit’ hij zijn mannetje. In mijn tienerjaren heb ik nog viool gespeeld en ook op een blokfluit weet ik de noten zitten, maar zo’n muzikaal genie als Will ben ik helaas niet.

Tura kan terugblikken op een rijke carrière in de Vlaamse showbizz. Hij wordt op 2 augustus vijfenzeventig en is zijn hele leven lang artiest geweest. Op zijn negende trad hij al op als jodelende cowboy. In 1955 werd hij gitarist in een dansorkest en twee jaar later tekende hij zijn eerste platencontract. Ik ben in 2001 in de media beginnen werken en Showbizz Bart bestaat een dikke elf jaar, maar in vergelijking met Will kom ik pas piepen. Hij heeft ook exact dubbel zoveel levensjaren op de teller staan als ik.

De meest succesvolle artiest van Vlaanderen is een sportieve kerel. Hij gaat elke dag minstens drie kilometer joggen in het mooie Ter Kamerenbos, vlak bij zijn woning. Sportief kan ik mezelf allerminst noemen. Al weet ik wel dat het belangrijk is om regelmatig te bewegen. Van ploegsporten hou ik hoegenaamd niet en het idee om opgesloten te zitten in een fitnessruimte bezorgt mij nachtmerries. Als ik langs mooie weilanden of door heerlijk geurende bossen kan lopen, wil ik nog wel een inspanning doen.

Is het dan misschien onze voorliefde voor wagens? Ik hou van mooie bolides en zit graag achter het stuur. Maar terwijl ik vooral geniet van een comfortabele luxewagen, klopt Will zijn hart voor sportauto’s. Ze zijn een echte passie voor hem. Ik vind ze gewoon leuk.

Wat al iets dichter in de buurt komt van een gelijkenis, is onze naam. Tura werd geboren als Arthur Achiel Albert Blanckaert, maar kreeg op zijn dertiende de naam die sindsdien iedere Vlaming kent. Vroeger was het schering en inslag om een artiestennaam te hebben, tegenwoordig is dat eerder de uitzondering dan de regel. Laat ik in dat geval nog van de oude stempel zijn. Weet er iemand wie Bart Verbeeck is?

Over één ding zijn we het in elk geval roerend eens: ons kapsel! Niet dat het op elkaar lijkt, maar onze haartooi wordt verzorgd door dezelfde kapper. Will is al meer dan vijfenveertig jaar vaste klant bij Walter Lenaerts, die samen met zijn zoon Marc een toonaangevend salon uitbouwde naast het stadhuis van Mechelen, vlak bij de Grote Markt. Deze Marc Lenaerts waakt sinds tien jaar ook over mijn dierbare lokken.

Toegegeven, het zijn allemaal maar faits divers. Ik zou deze column ook in een paar woorden kunnen vatten: Will Tura is een formidabel mens en een uitzonderlijke artiest. En wat zou ik graag Will Tura zijn! Dat is niet zo, tot mijn grote spijt. En een muzikant ben ik al evenmin. Maar de loftrompet over hem steken kan ik wel. Het is onze nationale trots van harte gegund.

Showbizz Bart