Showbizz Bart: ‘Was iedereen maar meer Nicole en Hugo'

g

Niemand die zo goed op de hoogte is van het reilen en zeilen in de Vlaamse showbizz- en muziekwereld als Showbizz Bart. Elke week kruipt hij voor Viva Vlaanderen in zijn pen. Vandaag: een ode aan hét showbizzkoppel van Vlaanderen.

 Copyright:© Dieter Bacquaert
© © Dieter Bacquaert

De feestdag van de Vlaamse gemeenschap werd in Antwerpen gevierd met een groots concert van een aantal Vlaamse kleppers. Tijdens de show, die ook live te zien was op Eén, kregen we een aantal opmerkelijke acts te zien. Een bijzonder moment was ongetwijfeld het optreden van Nicole en Hugo, Slongs Dievanongs en Stan Van Samang, die elk hun eigen versie van de klassieker Goeiemorgen morgen brachten.

Telkens als ik Nicole en Hugo bezig zie of hoor, word ik gelukkig. Het zijn twee heel bijzondere mensen die liefde en emotie uitstralen. Ook dit unieke moment zorgde voor kippenvel. Slongs heeft haar bekendheid zowat aan het duo te danken. Haar carrière nam een vliegende start toen ze voor het televisieprogramma In de mix een eigen interpretatie maakte van het visitekaartje van het koningspaar van de Vlaamse showbizz. Stan Van Samang coverde op zijn beurt het nummer van Slongs. Tijdens de 11 juliviering op de Antwerpse Grote Markt was het de eerste keer dat de drie versies in één medley gegoten werden. Je zag Nicole en Hugo stralen! Niet alleen omdat ze de appreciatie en genegenheid van het publiek erg waarderen, maar ook omdat ze genereus genieten van het succes van de andere artiesten. Als je talent hebt en dat goed weet te benutten, krijg je het respect van Vlaanderens muzikaalste echtpaar.

De afgelopen jaren heb ik al vaak het geluk gehad om deze twee warme mensen te mogen ontmoeten. Elke keer opnieuw word ik dan overspoeld door een zondvloed aan vriendschap. Ik herinner me nog levendig hoe we samen naar de inauguratie van een nieuw cruiseschip in Frankrijk trokken. We hebben toen flink wat tijd met elkaar doorgebracht en ik werd helemaal begeesterd door hun aanstekelijke levensvreugde, ongebreidelde passie en eerlijke affectie. Als je in hun buurt bent, lijkt alles zoveel makkelijker te gaan en krijg je spontaan een roze bril op de neus. De wereld heeft nood aan wat meer Nicole en Hugo.

Ook mijn bewondering voor het koppel als artiesten is erg groot. Ze kunnen uitstekend zingen, weten wat performen is en zijn altijd boeiend. Het stel is all-round: in het verleden kon je niet alleen genieten van hun muziek, ze presenteerden en acteerden ook. En dat deden ze allemaal met evenveel bravoure. Het publiek ziet dat en waardeert hen dan ook over generaties heen. Zo succesvol word je echter niet zomaar, de twee hebben er hard voor gewerkt. En ze hebben altijd de perfectie nagestreefd. Muzikaal was en is enkel het beste goed genoeg, maar ook visueel moet het plaatje kloppen: muziek, kleding en danspasjes, alles is één geheel. Er worden geen compromissen gesloten, overal wordt de stempel Nicole en Hugo op gedrukt als was het een keurmerk. Consequent houden ze vast aan hun manier van werken en leven. Toen er in 2010, naar aanleiding van hun veertigjarige carrière, een tentoonstelling te zien was in Wemmel, merkte ik dat ze in de loop der jaren weliswaar geëvolueerd zijn en steeds actueel waren, maar toch ook standvastig zijn gebleven en nooit toegevingen hebben gedaan. Nicole en Hugo zijn Nicole en Hugo en dat zal nooit veranderen.

Trouw, zo kun je Nicole en Hugo omschrijven. Trouw aan hun muziek en het imago dat ze al die jaren zorgvuldig hebben opgebouwd, trouw aan de mensen waarmee ze samenwerken en trouw aan hun dierbaren. En natuurlijk ook trouw aan elkaar. In mijn telefoonboek staan ze samen onder één gsm-nummer. Als ik hen een sms’je stuur, adresseer ik dat altijd aan hen beiden, ook al is de boodschap maar voor één iemand bedoeld. Het lijkt wel alsof ze apart niet bestaan omdat ze altijd als eenheid uitgesproken worden. Nicole en Hugo zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Eind dit jaar zetten ze een punt achter hun carrière. Meer dan 45 jaar hebben ze onafgebroken geleefd voor de showbusiness. Hugo zou, als het van hem afhing, nog wel wat doorgaan. Nicole wil het eindelijk wat rustiger aandoen zodat er meer tijd overblijft om te genieten van het leven, van elkaar en iedereen die hen dierbaar is. Ik denk dat ze beiden een beetje gelijk hebben, maar ik geloof dat de keuze van Nicole de verstandigste is. Ze zullen inderdaad hun muziek, het optreden, het podium, hun fans, hun collega’s en het applaus erg missen. En wat zal het publiek hen missen! Aan de andere kant is tijd bijzonder kostbaar. Omdat het koppel zo populair is en moeilijk nee kon zeggen, werden de twee een beetje geleefd door de drukte. Het is tijd om dat een halt toe te roepen. Geen verplichtingen meer, behalve dan genieten.

Een leven zonder Nicole en Hugo kan ik me moeilijk voorstellen. Ik zal hen dan ook ontzettend missen. Al kan ik natuurlijk hun CD’s beluisteren wanneer ik dat wil en ben ik ervan overtuigd dat we hen nog geregeld op radio, televisie en in de bladen zullen tegenkomen. Privé ga ik hen toch ook af en toe opzoeken. Dat ik sympathie voor die twee heerlijke mensen voel is te zacht uitgedrukt. Het is bijna onmogelijk om hen niet graag te zien.

Showbizz Bart