Juul Kabas heeft iets te vieren

g

In De Kempen worden de verjaardagstaarten aangesneden. De jarige Juul Kabas wordt 75. Het is feest in Retie. Juul Kabas, één van de beroemdste Kempenzonen, viert zijn 75ste verjaardag. En hij staat reeds 50 jaar op de planken.

 Copyright:Juul Kabas
© Juul Kabas

Ze noemen mij de Juul Kabas

Juul werd in 1944 in Retie geboren als Juliaan Rafaël Deckx. Hij is de jongere broer van Marc. Met wie hij het orkest The Ruby's oprichtte. Daar zorgde Juul al voor de vrolijke noot. In 1970 scoorde Juul zijn eerste grote hit met 'Ze noemen mij de Juul Kabas'. Een liedje over een brouwersgast, die graag lacht en grappen vertelt aan den toog. Het was de best verkochte single in Vlaanderen in 1970.

Ontvoerd

In 1972 werd hij ontvoerd door supporters van voetbalploeg Beerschot. Aanleiding was de diefstal van de zopas gewonnen Beker van België uit de kantine van Antwerpse voetbalclub. Net voordien had Juul Kabas het grappige liedje 'Den Beerschot is de ploeg van 't jaar' uitgebracht. Toen de beker na drie dagen terug in de Beerschotse vitrinekast stond, werd Juul Kabas door zijn 'ontvoerders' vrij gelaten. Of er losgeld betaald is, is niet geweten. De feiten zijn verjaard.

't Zijn zotten die werken

Tien jaar later is het weer prijs voor Juul Kabas. In 1979 staat hij 20 weken in de Vlaamse Top 10 met ''t Zijn zotten die werken'. Om geen mensen voor het hoofd te stoten, had Kabas na een tijdje besloten om het liedje niet meer te zingen. In 1979 opende hij samen met zijn vrouw de taverne 't Lindenhof.

De Eregalerij

In 2009 werd de familie Dex geëerd tijdens de tiende Eregalerij van Radio 2. Barbara, Marc en Juul kregen 'Een leven vol muziek' voor hun hun bijdrage aan de populaire muziek in Vlaanderen. In 2014 ontving de 70-jarige Juul Kabas in Retie de ‘Prijs Culturele Verdienste 2014’.

Eigen pleintje

In het Vlaams-Brabantse Kortenberg kreeg Juul Kabas een eigen pleintje in 2009. Het Craenenplein in Kortenberg werd in de volksmond het Juul Kabaspleintje genoemd. Omdat op het plein een standbeeld 'De korte broek' staat van een schoolkind met een kabas onder de arm. Het is een herinnering aan een vroegere school. De nieuwe straatnaam werd ingehuldigd met een groot feest én een optreden van Juul Kabas.