Guido Belcanto staat 3 decennia in de platenbusiness

g

'Een zanger moet trachten pijn te verzachten' is de 3-dubbele cd van Guido Belcanto. Hij kwam ze voorstellen bij 'De Madammen.'

 Copyright:Radio 2
© Radio 2

Guido Belcanto bracht in 1989 zijn eerste plaat 'Op zoek naar romantiek' uit. De lage landen zaten toen met de handen in het haar want Vlaanderen en Nederland leerden een zanger kennen die met niets te vergelijken viel in de afdeling 'Nederlandstalig lied'. 14 albums later blikt Guido Belcanto terug op zijn 30-jarige carrière met een 3-dubbele cd.

Guido Belcanto: "Door sommige mensen werd ik ervan verdacht een 'kitch-zanger' te zijn. Ik vind het een compliment dat ik het levenslied en de smartlap in ere heb hersteld. Zodanig dat het geen scheldwoorden meer zijn. Ik erken dat de mensen er niet allemaal klaar voor waren. 30 jaar geleden was een zanger zoals ik misschien wel een beetje vreemd. De media kon mij niet in een hokje stoppen. Ik vond dat fantastisch omdat elke goede kunstenaar ongrijpbaar is. Aan de andere kant was het commercieel niet zo voordelig. Als ze een etiket op een artiest kunnen plakken, is dat beter verkoopbaar."

Gebroken harten

"In die 30-jarige carrière ben ik ook wel geëvolueerd. Bij mijn eerste plaat had ik mijn stijl en thematiek meteen gevonden. Nu zijn we 14 albums verder en heb ik die thematiek - het gebroken hart, liefdesverdriet en eenzaamheid - verder uitgebouwd. Mijn platen zijn allemaal variaties op hetzelfde thema. Het is onuitputtelijk én van alle tijden."

3 zonen

"Er is nu een 3-dubbele cd uit met de klassiekers en onuitgebracht materiaal. Zelfs met opnames van liedjes die ouder zijn dan 30 jaar. Toen was ik nog op zoek naar 'mijn stem'. Die heb ik gevonden toen ik in het Nederlands begon te zingen. Ik zie het wel zitten om eens een plaat op te nemen met mijn 3 zonen. Het zijn 3 muzikanten: een drummer en 2 gitaristen. Een album met hen opnemen zou een droom zijn."

Boerenjaar

Het wordt een boerenjaar voor Guido Belcanto. Er is de 3-dubbele cd 'Een zanger moet trachten pijn te verzachten', een tournee en een Belpop-aflevering. Guido: "Het wordt een topjaar. Alles komt een beetje samen. Ik heb er voor geknokt, 30 jaar lang. Het knokken hoeft nu niet meer. Iedereen weet ondertussen waar ik voor sta. En ik heb er ook het nodige respect voor gekregen. Dat komt dit jaar allemaal samen. Ik vind het fantastisch."