Will Ferdy geëerd

g

Gisteren kregen 11 verdienstelijke landgenoten tijdens de Vlaamse Feestdag het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap.

 Copyright:VRT
© VRT

Gisteren kregen 11 verdienstelijke landgenoten tijdens de Vlaamse Feestdag het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap. Dit wordt uitgereikt aan mensen die zich op een uitzonderlijke manier onderscheiden hebben.

Zanger Will Ferdy kreeg het Ereteken van minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans vanwege zijn inzet en openheid rond zijn geaardheid. Hij kwam daarmee naar buiten toen dat in Vlaanderen nog allesbehalve evident was.

INSPRAAK

In 1970 praatte Will Ferdy in het BRT-programma Inspraak openhartig over zijn homoseksualiteit die hij al die jaren voordien angstvallig had verzwegen. Hij was de eerste bekende Vlaming die uit de kast kwam. De outing had grote gevolgen voor zijn carrière en zijn relatie.

11 LAUREATEN

De andere laureaten voor het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap zijn arts Peter Piot, rechter bij het Internationale Strafhof Chris Van Den Wijngaert, voorzitter bij het Europees Hof van Justitie Koen Lenaerts, auteur Mohamed El Bachiri, basketbalspeelster Ann Wauters, schrijver David Van Reybroeck, tafeltennisser Florian Van Acker, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform Ilse Weeghmans, ex-CEO van Imec en voorzitter van Mindgate Leuven Gilbert Declerck. Onze weerman Frank Deboosere kreeg ook het Ereteken.

Aan het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap is geen geldprijs verbonden.